Mocno czekoladowe, ciężkie i zbite ciasto pokryte pysznym, lekkim kremem z serka mascarpone, bitej śmietany i adwokata. Udekorowane dowolnymi owocami sezonowymi. Ja użyłam malin, czereśni i truskawek. Chcąc jeszcze bardziej wzbogacić ciasto, możecie kawałki przed podaniem polać z wierzchu dodatkowo adwokatem.
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki: Ciasto czekoladowe:
200g masła
200g czekolady gorzkiej
120g cukru
3 jajka
250ml maślanki
300g mąki pszennej
50g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
250g serka mascarpone
200g słodkiej śmietany 30- 36%
2 łyżki cukru pudru
100ml gęstego adwokata
Dodatkowo:
świeże owoce sezonowe
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto. Masło, połamaną na kawałki czekoladę i cukier roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.
W misce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
Do lekko ciepłej lub chłodnej masy, miksując, dodawać po kolei po jednym jajku. Następnie dodać maślankę. Zmniejszyć obroty na najmniejsze i dodać mieszankę mąki. (Po dodaniu mąki miksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników).
Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Wyłożyć ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować krem. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem przez chwilę na gęsty krem. (Nie miksować za długo, aby krem się nie zwarzył). Pod koniec ubijania dodać cukier puder, a na końcu wlać cienkim strumieniem adwokata.