Tort naleśnikowy z kremem czekoladowym
Tort z naleśników i czekoladowego kremu. Prezentuje się ładnie, dzięki dużej ilości naleśników, przełożonych ciemną warstwą kremu. Naleśników jest łącznie 30 sztuk. Tort jest mały, ma tylko 15cm średnicy, ale wysoki na 9,5cm. Jest stabilny i można kroić go w cienkie plasterki. Smakoszom naleśników na pewno posmakuje.
Na zdjęciach tort bezglutenowy, zrobiony z naleśników na mące ryżowej.
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
- 300g mąki pszennej
- szczypta soli
- 4 jajka
- 700ml mleka
- 2 łyżki cukru waniliowego
Ganache:
- 300g słodkiej śmietany 30- 36%
- 300g czekolady gorzkiej
Dodatkowo:
- owoce sezonowe do dekoracji (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto naleśnikowe. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli i cukier waniliowy. Wlewać mleko i energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Dodać jajka i ponownie wymieszać. (Gdyby powstały grudki można ciasto przelać przez sitko). Ciasto pozostawić najlepiej na co najmniej 30 minut, aby odpoczęło (ale nie jest to konieczne).
- Na patelni o średnicy dna ok. 15cm usmażyć naleśniki. (Smażyłam na małej ilości oleju. Wyszło mi dokładnie 34 sztuk. Do tortu użyłam 30).
- Przygotować ganache. Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia.
- Chłodnym, ale dość płynnym kremem ganache przełożyć naleśniki. (Po ok. 1 łyżce na naleśnik). Resztą kremu posmarować boki i wierzch tortu.
- Ciasto wstawić do lodówki, aż krem zgęstnieje. Można włożyć na noc do lodówki. (Przy naleśnikach bezglutenowych najlepiej byłoby przygotować tort w dzień podania).
- Udekorować świeżymi owocami lub według uznania.
Smacznego.
Odsłon: 76100
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!