Biszkopt z galaretką i owocami

22 Komentarzy

Biszkopt z galaretką i owocami

Ciasto uwielbiane szczególnie przez dzieci. Przyznacie z pewnością, że biszkopt z galaretką to jedno z ulubionych przez Was ciast z dzieciństwa. Moja mama piekła wysoki biszkopt i przekładała go grubą warstwą galaretki, najczęściej czerwonej ;). Takie ciasto uwielbiałam, bez kremu i owoców. Nie lubiłam natomiast tego ciasta z cukierni, gdzie między warstwą biszkoptu i galaretki znajdowała się masa maślana.

Piekąc biszkopt z galaretką dla Domowych Wypieków postanowiłam oddzielić biszkopt od galaretki lekkim kremem z serka mascarpone i bitej śmietany, a w galaretce zatopiłam zebraną przez moje dzieciaki borówkę amerykańską. Oczywiście można dodać inne sezonowe owoce, albo po prostu przygotować samą galaretkę.

Dzieci zajadają się tym ciastem. Dorosłym również bardzo smakuje. Jest lekkie, nie za słodkie i pomimo swojej prostoty nigdy się nie nudzi.

1 szklanka= 250ml

Przepis na biszkopt bezglutenowy podaję pod przepisem. Należy upiec go w ten sam sposób co biszkopt klasyczny.

Składniki na ok. 24 sztuki:
Biszkopt:

  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • ¾ szklanki cukru (lub 150 g)
  • ½ szklanki mąki pszennej (lub 80 g)
  • ½ szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej (lub 80 g)
  • 2 łyżki wody

Krem:

  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
  • 1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:

  • 2 galaretki (u mnie brzoskwiniowe)
  • owoce sezonowe, z puszki, słoika (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  2. W miseczce wymieszać obie mąki. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę.
  3. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać bułką tartą (lub dno formy wyłożyć papierem do pieczenia). Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Biszkopt po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
  4. Przygotować krem. Zimny serek i zimną śmietanę przełożyć do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  5. Krem wyłożyć na biszkopt. Ułożyć owoce. Ciasto wstawić do lodówki.
  6. Przygotować galaretki według przepisu na opakowaniu, ale łącznie w 800ml wrzątku. Ostudzić, włożyć do lodówki i gdy zacznie tężeć wylać na owoce.
  7. Ciasto wstawić do lodówki, aby galaretka stężała.

Smacznego.

 

Biszkopt bezglutenowy:

  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki uniwersalnej mąki bezglutenowej

Biszkopt z galaretką i owocami

Biszkopt z galaretką i owocami

Biszkopt z galaretką i owocami

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Żaneta · 1 lat temu
    Zrobiłam biszkopt z tego przepisu, ale na górę dałam truskawki i galaretkę. Biszkopt wychodzi niski przy podanych wymiarach blaszki, ale akurat w moim przypadku jest to plus, bo nie lubię wysokich spodów. Nasaczylam go dodatkowo wodą z sokiem z cytryny i cukrem, bo wydawał mi się suchy.  Finalnie wyszedł bardzo dobry, także polecam ten przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maja · 1 lat temu
    Świetny przepis na biszkopt. Robiłam to ciasto już wiele razy. Wszystko fajnie wyjaśnione.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 2 lat temu
    Rzeczywiście zrobiłam ciasto na mniejszej prostokątnej formie i wyszło idealne w proporcjach. Bardzo smaczne, biszkopt także odpowiedni do rodzaju ciasta. Trzeba jednak mieć podstawową wiedzę jak ubić biszkopt, może niektórzy myślą, że wystarczy połączyć składniki ;) Wtedy ryzyko, że zamiast biszkopta wyjdzie naleśnik (rofl) Szczerze polecam przepis, sprawdzony!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 3 lat temu
    Zrobiłam dziś na święta wielkanocne. Jedno ale: wymiary blaszki są za duże i w związku z tym ciasto wychodzi niskie, warstwa kremu i warstwa galaretki są cienkie. W sumie wyglada to biednie. Następnym razem zrobię albo na o połowie mniejszej blaszce albo z podwójnej porcji składników
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kucharka · 2 lat temu
      Ma pani rację. Trochę zdjęcia wprowadzają w błąd bo na dużej formie szkoda robić takie cienkie wyjdzie. Nadaje się na tortownicę lub blaszkę okrągłą. Biszkopt również polecam upiec z wypróbowanego swojego przepisu bo ten to taki sredni
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 3 lat temu
    Czy okragla tortownica tez byłaby dobra na ten biszkopt??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 3 lat temu
    Pyszne a dzieci się zachwycają dziękuje za przepis (nod) (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jolix · 4 lat temu
    Zrobię jutro z wiśniami prosto z drzewa😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiola · 4 lat temu
    Dzień dobry, na jakie wymiary blaszki jest przepis?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Żadne · 4 lat temu
    Bardzo fajny przepis mi wyszło przepyszne ciasto. Polcem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 5 lat temu
    Masa długo tężeje? Moja nie była wybitnie gęsta, od godziny jest w lodówce i nadal dosyć luźna jest ☹️ nawet dodałam więcej mascarpone, żeby była bardziej gęsta....
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Pewnie za krótko ubity krem. Powinien być gęsty już po ubiciu. (Konsystencja jak bita śmietana, ale jeszcze bardziej stabilna i zwarta).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mimi · 6 lat temu
    2 lyzki wody, przegotowanej letniej, gorącej czy jakiej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 6 lat temu
    A czy można ten sam przepis użyć do okrągłej blaszki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kornelia · 6 lat temu
    Dzień dobry. Czy mogę zrobić ciasto z mrożonymi malinami? Czy układać zamrożone?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Tak, myślę, że tak. Pozostawiłabym ciasto na noc w lodówce, aby owoce się rozmroziły.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kate · 6 lat temu
    Czy mogę do tego ciasta użyć mrożonych borówek ? Dziękuje za odpowiedz.