Biszkopt z galaretką i owocami
Ciasto uwielbiane szczególnie przez dzieci. Przyznacie z pewnością, że biszkopt z galaretką to jedno z ulubionych przez Was ciast z dzieciństwa. Moja mama piekła wysoki biszkopt i przekładała go grubą warstwą galaretki, najczęściej czerwonej ;). Takie ciasto uwielbiałam, bez kremu i owoców. Nie lubiłam natomiast tego ciasta z cukierni, gdzie między warstwą biszkoptu i galaretki znajdowała się masa maślana.
Piekąc biszkopt z galaretką dla Domowych Wypieków postanowiłam oddzielić biszkopt od galaretki lekkim kremem z serka mascarpone i bitej śmietany, a w galaretce zatopiłam zebraną przez moje dzieciaki borówkę amerykańską. Oczywiście można dodać inne sezonowe owoce, albo po prostu przygotować samą galaretkę.
Dzieci zajadają się tym ciastem. Dorosłym również bardzo smakuje. Jest lekkie, nie za słodkie i pomimo swojej prostoty nigdy się nie nudzi.
1 szklanka= 250ml
Przepis na biszkopt bezglutenowy podaję pod przepisem. Należy upiec go w ten sam sposób co biszkopt klasyczny.
Składniki na ok. 24 sztuki:
Biszkopt:
- 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- ¾ szklanki cukru (lub 150 g)
- ½ szklanki mąki pszennej (lub 80 g)
- ½ szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej (lub 80 g)
- 2 łyżki wody
Krem:
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 200 g słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
- 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
- 2 galaretki (u mnie brzoskwiniowe)
- owoce sezonowe, z puszki, słoika (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
- W miseczce wymieszać obie mąki. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę.
- Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać bułką tartą (lub dno formy wyłożyć papierem do pieczenia). Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Biszkopt po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować krem. Zimny serek i zimną śmietanę przełożyć do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
- Krem wyłożyć na biszkopt. Ułożyć owoce. Ciasto wstawić do lodówki.
- Przygotować galaretki według przepisu na opakowaniu, ale łącznie w 800ml wrzątku. Ostudzić, włożyć do lodówki i gdy zacznie tężeć wylać na owoce.
- Ciasto wstawić do lodówki, aby galaretka stężała.
Smacznego.
Biszkopt bezglutenowy:
- 4 jajka
- ¾ szklanki cukru
- ¾ szklanki uniwersalnej mąki bezglutenowej