Tort naleśnikowy z kremem z mascarpone

24 Komentarzy

Tort naleśnikowy z kremem z mascarpone

Tort z klasycznych i kakaowych naleśników. Przełożony jest lekkim kremem z serka mascarpone i śmietany. Obłożony czekoladową polewą i udekorowany świeżymi owocami i startą czekoladą.

Tort składa się z 25 naleśników, ma średnicę 15 cm i jest wysoki na 8 cm.

Składniki:
Jasne ciasto naleśnikowe na ok. 17 sztuk:

Kakaowe ciasto naleśnikowe na ok. 17 sztuk:

  • 140g mąki pszennej
  • 10g kakao
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 350ml mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Krem:

  • 250g serka mascarpone
  • 350g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 50g truskawek (można pominąć i dodać o 50g więcej śmietany)

Ganache:

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

  • owoce do dekoracji
  • trochę startej białej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować jasne ciasto naleśnikowe. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli i cukier waniliowy. Wlewać mleko i energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Dodać jajka i ponownie wymieszać. (Gdyby powstały grudki można ciasto przelać przez sitko). Ciasto pozostawić najlepiej na co najmniej 30 minut, aby odpoczęło (ale nie jest to konieczne).
  2. Na patelni o średnicy dna ok. 15 cm usmażyć naleśniki. (Smażyłam na małej ilości oleju. Wyszło mi dokładnie 17 sztuk).
  3. W ten sam sposób przygotować kakaowe naleśniki.
  4. Przygotować krem. Truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować na puree. Zimny serek i zimną śmietanę przełożyć do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Pod koniec ubijania dodać cukier puder i wlać zmiksowane truskawki.
  5. Kremem przełożyć naleśniki, układając na zmianę raz ciemny, raz jasny naleśnik. (Kremu wystarczyło mi na 25 naleśników).
  6. Tort wstawić do lodówki.
  7. Przygotować ganache. Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia.
  8. Ganache posmarować boki i wierzch tortu. Udekorować owocami i startą czekoladą.

Smacznego.

Tort naleśnikowy z kremem z mascarpone

Tort naleśnikowy z kremem z mascarpone

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara · 3 lat temu
    Właśnie w poniedziałek robiłam tort i chciałam dodać swoje uwagi. Po pierwsze jest za mdły, a to przecież deser i powinien być choć trochę słodki, więc do masy dodam następnym razem 2-3 łyżki cukru pudru i owoce dające bardziej wyrazisty smak (truskawki, maliny, brzoskwinie z puszki drobno posiekane), bo dodałam całe mango i nie czuć w ogóle(!?). Naleśniki nie są nic słodkie, więc trzeba to nadrobić trochę masą. Czekolada rozpuszczona w śmietance 30% na wierzch jest super. Trochę pomieszała się z masą smarując boki, ale to nie szkodzi.Doradzam też ubić najpierw śmietanę! Mój po przekrojeniu wyglądał rewelacyjnie, jak ten na zdjęciu, ale smak uratowałam owocami dodanymi do każdej porcji( truskawki, maliny, borówki). I jeszcze jedno - zrobiłam dzień wcześniej, bo musiałam i było za bardzo "kluskowate", więc najlepiej zrobić godzinę, dwie przed podaniem, bo naleśniki są mokre, nie muszą nawilgnąć jak biszkopt.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 3 lat temu
    Ile trzymać cały tort w lodowce? Można trzymać całą noc?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 3 lat temu
    Witam. Masa wyszła mi strasznie wodnista. Czy śmietany nie powinno się przypadkiem wcześniej ubić, zanim zmiesza się ją z mascarpone?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Można, ale nie trzeba. Miksując razem jest szybiej i mniej misek pobrudzonych. Śmietanka i mascarpone muszą być zimne, prosto z lodówki i ubija się, aż krem zgęstnieje. Może za krótko miksowałaś?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 4 lat temu
    Czy można dodać maliny i banany razem zamiast truskawek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Milena · 4 lat temu
    Ja tak średnio toleruję mascarpone i staram sie go jakoś kamuflować. Żeby został efekt dwu-warstwowości, pomyślałam, żeby kakao dodać do mascarpone, a naleśniki usmażyć w jednym kolorze? Nie chciałabym tu wyjść na wywrotowca, bo nie jestem nawet średniozaawansowana w kuchni, ale z tym mascarpone coś bym zrobiła ;) A może czymś go zastapić? Przepis i efekt końcowy bardzo mnie zachęciło, więc poproszę o nie odsyłanie mnie gdzie indziej :DZ góry dziekuję za odpowiedź :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wojtek · 4 lat temu
    Ja mialem patelnie 18cm i wyszlo okolo 12 nalesnikow z kazdego koloru a wysokosc calkiem spora bo okolo 7,5 cm bez czekolady i dekoracji
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    jak zrobię na patelni o średnicy 20 cm to też będzie sie trzymać tort czy za duże naleśniki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zu Sa · 4 lat temu
    Czy mogę podzielić po prostu porcje naleśników kakaowych na pół? jeśli i tak mialyby zostać skoro używa się 25 naleśników
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oliwia · 4 lat temu
    Kiedy lepiej zrobić ten tort? Poprzedniego dnia czy w dzień, kiedy będzie się go jadło? Pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 4 lat temu
    Można dodać banany zamiast truskawek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 4 lat temu
    Jakim cudem z tego ciasta wyszło Ci 17sztuk? Mi wyszło zaledwie 6....
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      · 1 lat temu
      Mi wyszło 16. Ale użyłam tylko 1 jajka. Może miałaś większa średnice patelni? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lin · 4 lat temu
    Zrobilam to ciasto i jest swietne. Moj maz nie mogl sie oderwac. Nastepnym razem dodam wisnie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mika Tanabe · 5 lat temu
    Przepraszam, to ile ma być tych naleśników, 34 czy 25?