Prosta szarlotka

738 Komentarzy
Prosta szarlotka

Bardzo łatwa i dość szybka do przygotowania szarlotka z pysznym, chrupiącym ciastem kruchym i dużą ilością musu jabłkowego. Z tą szarlotką poradzi sobie każdy, nawet początkujący w wypiekach. Ta szarlotka to pierwsze ciasto, które nauczyła się piec dziesięcioletnia Zosia, córka mojej przyjaciółki. Piekła je już kilkakrotnie, a przepis zna na pamięć.

Składniki na ok. 16 porcji (na formę o wymiarach ok. 24x 24cm):

Ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki pszennej (lub 300 g)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 g masła, zimnego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne

Mus jabłkowy:

  • ok. 1,5 kg jabłek (polecam Szarą Renetę)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym.
  2. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego.
  3. Przygotować mus jabłkowy: Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę lub zetrzeć na tarte. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. (Gdyby mus był mocno "wodnisty" smażyć, aż nadmiar soku wyparuje). Wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia.
  4. Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w kilku miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).
  5. Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym. (Można również ciasto rozwałkować).

2

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  2. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Wariant Thermomix:

Składniki j.w.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ok. 40s./ obr. 5, wspomagając ucieranie kopystką.
  2. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego.
  3. Przygotować mus jabłkowy: Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Połowę jabłek włożyć do naczynia miksującego. Dodać 2 łyżki cukru i cynamon. Zmiksować 5s./ obr. 6. Przełożyć do miski. Zmiksować drugą połowę jabłek (już same, bez cukru i cynamonu). Jabłka z miski dodać do naczynia miksującego i całość gotować 10 minut/ 100°C/ obr. 1.
  4. Jabłka zmiksować 30s./ obr. 5. (Gdyby mus był za "wodnisty", a zależy to od użytych jabłek, to należy powtórzyć gotowanie nastawiając Thermomix ponownie 10 minut lub dłużej/ 100°C/ obr. 1, nie zakrywając naczynia miarką, aby sok odparował). Mus pozostawić do ostygnięcia.
  5. Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w paru miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).
  6. Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym. (Można również ciasto rozwałkować).
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  8. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Prosta szarlotka Prosta szarlotka Prosta szarlotka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 4 lat temu
    Pyszna szarlotka. Ja dodaję jeszcze szczyptę soli do ciasta oraz do połowy ciasta dosypuję kakao 70%.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maja · 4 lat temu
    Szarlotka jest przepyszna ❤ Polecam serdecznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bernadka · 4 lat temu
    Czy trzeba czekać aż jabłka całkowicie wystygną? Co się stanie jak dam ciepłe
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 4 lat temu
    A ja mieszkam w USA od wielu lat tesknie za szarlotka mojej tesciowej ale niestyty przepis zabrala ze soba ,,na gore,, wiec wydaje mi sie ze ten bedzie najbardziej zblizony...ciekawa jestem czy wyjdzie dobry z naszej maki jest inna przepisy polskie nie zawsze sie udaja chodzi o nr...nie wiem jaki maka tortowa ma tu odpowiedniknr ale sprobuje z wielka checia i podziele sie z wami efektami :) nie moge sie doczekac wiele lat tesknoty ...dzis jade kupic skladniki na cisto :) serdecznie pozdrawiam :) z FL ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    Przepis idealny, szarlotka pycha, wszystkim smakuje 💗 serdecznie polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 4 lat temu
    Ten przepis tez robiłam z masą makowa gorąco polecam .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 4 lat temu
    Bardzo dobry i łatwy przepis. Polecam dalej
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 4 lat temu
    Upieklam dzis szarlotke wg przepisu. Wyszla pyszna, identyczna jak na zdjeciu. To moje kolejne ciasto z tego blogu. Przepisy sa super, zawsze mi wszystko pysznie wychodzi. Dziekuje, Joanno!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Czy zamiast masła można użyć oleju?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 4 lat temu
    Czy można użyć maki krupczatki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grażyna · 4 lat temu
    Ta szarlotka to wśród moich domowników zdecydowany "numer 1"! Tym razem zrobiona z 1,5 porcji na dużą blachę (bo mała za szybko się zjadła :)) i z małą modyfikacją - nadzienie bez cukru i tegoż nadzienia bardzo, bardzo dużo :) Chciałam co prawda wypróbować jakiś inny przepis z tej strony na ciasto z jabłkami, ale w "plebiscycie rodzinnym" zostałam przegłosowana. Dodam tylko tyle, że szarlotka wyszła "wybitnie pyszna" - jak określił to mój mąż :) A niżej - fotki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grażyna · 4 lat temu
    Ta szarlotka jest przepyszna! Właśnie wyjęłam z piekarnika, chwilkę się ostudziła (ale jeszcze nie na tyle, żeby posypać cukrem pudrem), no i oczywiście rodzinka próbuje, jak smakuje. A smakuje wyśmienicie! Do tego prościutki przepis, robi się ją błyskawicznie. Cóż dodać, po raz kolejny przekonałam się, że przepisy Pani Joasi są świetne! Jak ja się cieszę, że znalazłam tę stronę :) Przepis oczywiście zostaje już ze mną :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 4 lat temu
    Super dziękuję za przepis. Wczoraj piekłam i dzisiaj znowu piekę bo braklo😉. Super dobra, super prosta, super smaczna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 4 lat temu
    Można zrobić z jabłek gotowych prażonych ze słoika?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 4 lat temu
    Jeszcze tak dobrej szarlotki nie jadlam. Ciasto "KOZACKIE" jak to określił mój syn ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elżbieta · 4 lat temu
    Przyłączam się do pytania o rabarbar. I jeszcze jedno pytanie czy można go położyć bez smażenia( surowe kawałki)? Jak sądzisz? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 4 lat temu
    Jest pyszna . Cudowna . Choć osobiście wolę jabłka w cząstkach , wtedy mam torcik jabłkowy . Najlepsze ciasto na świecie. Pięknie dziękuję za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    ❤❤❤ coś najpyszniejszego! Ten przepis powinien trafić do księgi Guinessa 💪To jest mój pierwszy komentarz gdziekolwiek na temat czegokolwiek 🥰
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    zuzann · 4 lat temu
    mi ciasto wychodzi pyszne do połowy ciasta dodaje cacao i nie robię musu z jabłek ale i tak pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mm · 4 lat temu
    Ile czasu piec szarlotke? 50/60 minut i 180° to chyba za dużo? (happy)