Bardzo łatwa i dość szybka do przygotowania szarlotka z pysznym, chrupiącym ciastem kruchym i dużą ilością musu jabłkowego. Z tą szarlotką poradzi sobie każdy, nawet początkujący w wypiekach. Ta szarlotka to pierwsze ciasto, które nauczyła się piec dziesięcioletnia Zosia, córka mojej przyjaciółki. Piekła je już kilkakrotnie, a przepis zna na pamięć.
Składniki na ok. 16 porcji (na formę o wymiarach ok. 24x 24cm):
Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym.
Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego.
Przygotować mus jabłkowy: Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę lub zetrzeć na tarte. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. (Gdyby mus był mocno "wodnisty" smażyć, aż nadmiar soku wyparuje). Wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia.
Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w kilku miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).
Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym. (Można również ciasto rozwałkować).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Wariant Thermomix:
Składniki j.w.
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ok. 40s./ obr. 5, wspomagając ucieranie kopystką.
Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego.
Przygotować mus jabłkowy: Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Połowę jabłek włożyć do naczynia miksującego. Dodać 2 łyżki cukru i cynamon. Zmiksować 5s./ obr. 6. Przełożyć do miski. Zmiksować drugą połowę jabłek (już same, bez cukru i cynamonu). Jabłka z miski dodać do naczynia miksującego i całość gotować 10 minut/ 100°C/ obr. 1.
Jabłka zmiksować 30s./ obr. 5. (Gdyby mus był za "wodnisty", a zależy to od użytych jabłek, to należy powtórzyć gotowanie nastawiając Thermomix ponownie 10 minut lub dłużej/ 100°C/ obr. 1, nie zakrywając naczynia miarką, aby sok odparował). Mus pozostawić do ostygnięcia.
Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w paru miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).
Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym. (Można również ciasto rozwałkować).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Szarlotka pycha robię ją już któryś raz z rzędu wszystkim smakuje! Pół mojej rodziny korzysta z tego przepisu. Spróbowałam również ją z innymi owocami np. Jagodami też godne polecenia. Dziękuję i pozdrawiam
Ja również skorzystałam z tego przepisu jak widziałam tyle ochów i achów na stronie ;) przyznaję, że ciasto bardzo szybkie w przygotowaniu i że pyszniejszej szarlotki nigdy w życiu nie jadłam. Maślana, delikatna, krucha. Przepyszna. Bardzo dziękuję za przepis. Pozdrawiam :-)
Pyszna szarlotka mega krucha jak posypka ciasta szarlotki z piekarni moga sie schowac przy tym przepisie. Tak kruchej szarlotki jak ta w zadnej piekarni nie dostane :) (clap) dziekuje za przepis pozdrawiam z Chorzowa
Moja już w piecu :D z tego przepisu robię i sernik i szarlotkę no wypas mój wybredny 7 letni syn nigdy nic nie je z takich rzeczy a tu nagle szok wcina i ciagle chce dokładkę
Ciasto pyszne......zawsze wychodzi raz na szybko nie miałam masła dałam Kasię i też pyszne wyszło.... tylko jabłka nie robię na mus tulko je lekko przesmazam... wyciskamy sok z tych podgrzanych jabłek i tak daje na ciasto i jest super. Polecam
Wspaniala....porzucam wszystkie inne przepisy na szarlotke i zostaje wlasnie przy tym. Ciasto wyszlo dosc plastyczne (dodalam 2 lyzki jogurtu), jablka pokroilam w kosteczke i dodalam rodzynki.
Coś wspaniałego! Moja pierwsza szarlotka w życiu i taka pyszna! Ciasto bardzo kruche, wręcz rozkruszające się na widelczyku. Przepis ląduje w moich ulubionych :-)
PS. Piekłam 45 minut.
Bardzo dziękuję za przepis Kiedyś jadłam tylko taka jak robiła moja mama,Zachowuje ten przepis.prxypomnial mi chwilę rodzinne Przepyszny i obłędny zapach w całym domu jak się piecze 😀Dziękuję 💐
To jest najlepszy przepis na szarlotkę jaki kiedykolwiek spotkałam. Robiłam już mnóstwo razy i jest po prostu boska! Każdemu smakuje i każdy się zachwyca smakiem!
Dziękuję Pani Asiu;)Chciałabym to upiec w blaszce 30×26 no i wyszło mi ze powinnam pomnożyć przez 1,35.Tylko ze tam pozostałe składniki są w łyżeczkach i ja nie mam pojęcia.No i jeszcze jajko.....Czy może mi Pani pomóc,z matematyka na bakier u mnie;)
To należy wszystkie składniki przemnożyć przez ten współczynnik, czyli
mąki: 300g * 1,35= 105 g
cukru: 3* 1,35= 4 łyżki
cukru waniliowego: 2* 1,35= ok. 2,5 łyżeczki itd.
Jajko jedno większe bym dała.
Jeśli chciałabym najpierw podpiec spod (10min) to czy później muszę go ostudzić przed wyłożeniem ostudzonych jabłek czy wtedy mogę na gorący spod dać ciepłe jablka?
Chwilę bym jednak ostudziła. Jak ciasto będzie lekko ciepłe można wyłożyć chłodne jabłka. Za ciepłych jabłek nie polecam wykładać, bo zanim rozłożyć górne ciasto, to za mocno zmięknie.