Prosta szarlotka

722 Komentarzy
Prosta szarlotka

Bardzo łatwa i dość szybka do przygotowania szarlotka z pysznym, chrupiącym ciastem kruchym i dużą ilością musu jabłkowego. Z tą szarlotką poradzi sobie każdy, nawet początkujący w wypiekach. Ta szarlotka to pierwsze ciasto, które nauczyła się piec dziesięcioletnia Zosia, córka mojej przyjaciółki. Piekła je już kilkakrotnie, a przepis zna na pamięć.

Składniki na ok. 16 porcji (na formę o wymiarach ok. 24x 24cm):

Ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki pszennej (lub 300 g)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 g masła, zimnego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne

Mus jabłkowy:

  • ok. 1,5 kg jabłek (polecam Szarą Renetę)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym.
  2. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego.
  3. Przygotować mus jabłkowy: Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę lub zetrzeć na tarte. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. (Gdyby mus był mocno "wodnisty" smażyć, aż nadmiar soku wyparuje). Wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia.
  4. Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w kilku miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).
  5. Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym. (Można również ciasto rozwałkować).

2

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  2. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Wariant Thermomix:

Składniki j.w.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ok. 40s./ obr. 5, wspomagając ucieranie kopystką.
  2. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego.
  3. Przygotować mus jabłkowy: Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Połowę jabłek włożyć do naczynia miksującego. Dodać 2 łyżki cukru i cynamon. Zmiksować 5s./ obr. 6. Przełożyć do miski. Zmiksować drugą połowę jabłek (już same, bez cukru i cynamonu). Jabłka z miski dodać do naczynia miksującego i całość gotować 10 minut/ 100°C/ obr. 1.
  4. Jabłka zmiksować 30s./ obr. 5. (Gdyby mus był za "wodnisty", a zależy to od użytych jabłek, to należy powtórzyć gotowanie nastawiając Thermomix ponownie 10 minut lub dłużej/ 100°C/ obr. 1, nie zakrywając naczynia miarką, aby sok odparował). Mus pozostawić do ostygnięcia.
  5. Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w paru miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).
  6. Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym. (Można również ciasto rozwałkować).
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  8. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Prosta szarlotka Prosta szarlotka Prosta szarlotka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 4 lat temu
    Polecam z mąką krupczatka, mega krucha :) super przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 4 lat temu
    Baaardzo serdecznie polecam przepis, jest łatwy a co najważniejsze przepyszny! gorąco polecam ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sejna · 4 lat temu
    Dziękuję za przepis!!! Wyszła wspaniałą a robiłam dopiero 2 raz szarlotkę ☺️☺️☺️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ostry · 4 lat temu
    Od kiedy piekę szarlotkę mojej żonie, chociaż prawie od 15 lat w kuchni niewiele robiłem,stałem się dla niej nie tylko biznesmen,ale kimś więcej.Odwdziecza się wieczorami z nawiązką.Polecam szarlotkę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Milena Jaworecka · 4 lat temu
    Super !! kolejny wypiek udany.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michal Koryciorz · 4 lat temu
    Przepis jest świetny i korzystam z niego bardzo często i wszyscy znajomi sobie chwalą: (clap)
    Po wyrobieniu ciasta, „część górną” wkładam do zamrażalnika i szykuję mus. Dzięki temu tuż przed włożeniem do piekarnika, kiedy wszystko jest gotowe, ciasto jest na tyle twarde, że mogę zetrzeć je na tarce bezpośrednio na wychłodzony mus w blaszce nadając ciekawą fakturę typowej „kruszonki” :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Urszula · 4 lat temu
    Super przepis! Zawsze sie udaje ! Palce lizac !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Henryka Fuzowska · 4 lat temu
    Szarlotka wysmienita
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 4 lat temu
    Również nie mogę pozostać dłużna w komentarzach ,zazwyczaj nie piszę ale przepis niesamowity ,szarlotka przepyszna .Polecam kto się wacha ,naprawdę warto .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 lat temu
    Mam pytanie. Zrobilam ciasto wg przepisu I bylo bardzo mokre I klejace... Mama stwierdzilam ze maki powinno byc 500 a nie 300g I ciasto bylo za suche I rozpadajace... Jakies rady ? Dziekuje
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Mąki powinno być 300g. Proszę zagnieść w miarę szybko ciasto, aby nie nagrzewać składników za bardzo od ręki lub zagnieść robotem kuchennym. Ciasto jest miękkie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kaśka · 4 lat temu
      Ja też myslalam ze przez to ze ciasto klejace nawet po wyjeciu z zamrazarki to nie wyjdzie ale okazalo sie super przy tych 300g mąki tylko troszke mi przycienkie wyszlo albo za duzo jablek mialam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 4 lat temu
    Wspaniala .. szukalam szukalam i znalazlam super przepis (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oliwia · 4 lat temu
    Szarlotka wyszła pyszna! Ja dałam pół na pół smalec z margaryną i ciasto było znakomite. Super przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 4 lat temu
    Szarlotka pyyycha :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 4 lat temu
    Niedawno wyjęta z pieca. Mąż stwierdził, że najlepsze ciasto jakie zrobiłam. Dziękuję za przepis ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 4 lat temu
    Pyszne.Dlugo Szukałam właśnie takiego przepisu, dziękuję i polecam!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 lat temu
    Genialna!!! Polecam wszystkim i wszystkim rozsyłam ten przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 4 lat temu
    Szybko, prosto i przyjemnie. Zapach jabłek od początku pieczenia roznosi się po mieszkaniu. Teraz czekam aż ostygnie, aby posypać cukrem pudrem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aggie · 4 lat temu
    Przepyszna! Dziękuje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 4 lat temu
    A jeśli chce zrobić taka standardowa prostokątna blaszkę ciasta, to i ile zwiekszyc ilość składników?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 4 lat temu
    Przepis super łatwy, szarlotka pyszna.