Szarlotka na kruchym cieście ze sporą ilością jabłek i galaretką cytrynową w proszku. Dodatek galaretki sprawie, że szarlotka ma orzeźwiający, cytrynowy posmak, jest stabilna i dobrze się ją kroi.
Można podawać ją na ciepło z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną lub po ostudzeniu oprószoną cukrem pudrem. Szarlotka jest niska, ma ok. 3 cm wysokości (co jest uzależnione od użytych jabłek).
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24cm:
Ciasto kruche:
450 g mąki pszennej
250 g masła, zimnego
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka (z jajek rozmiaru M), zimne
gęsty jogurt naturalny typu greckiego lub gęsta, kwaśna śmietana (ok. 50 g)
Warstwa jabłkowa:
2 kg jabłek (waga przed obraniem)
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
1 galaretka np. cytrynowa, pomarańczowa, brzoskwiniowa
Dodatkowo (opcjonalnie):
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
Przygotować warstwę jabłkową: Jabłka umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać 2 łyżki cukru i podsmażyć, aż jabłka zmiękną i sok wyparuje (ok. 20 minut). Garnek ściągnąć z pieca i od razu do gorących jabłek dodać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści. Wmieszać cynamon. Odstawić na bok do ostygnięcia.
W tym czasie, gdy jabłka stygną, przygotować ciasto kruche: Z mąki, masła (pokrojonego na małe kawałki), cukru, proszku do pieczenia, żółtek i jogurtu zagnieść jednolite ciasto. (Jogurtu lub śmietany dodać tyle, aby ciasto się nie kruszyło, było gładkie i jednolite).
⅓ ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki. (Wystarczy na 15- 20 minut, ale może być dłużej).
Pozostałe ⅔ ciasta wykleić na dnie formy. Na cieście rozłożyć chłodne jabłka.
Wyciągnąć ciasto z zamrażarki i zetrzeć na jabłka na tarce o grubych oczkach.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni.
Też się nad tym zastanawiałam, czy nie traci właściwości żelujących. Szukałam informacji w necie i niestety nie znalazłam. Niemniej jednak warto ją dodać dla smaku i myślę, że jednak stabilizuje jabłka ;)