Ciasto czekoladowe przełożone grubą warstwą lekkiego kremu serowo- śmietankowego, polane polewą czekoladową i udekorowane różyczkami z bitej śmietany. Wuzetka jest nie za słodka, stabilna i bardzo dobrze się ją kroi.
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
1 szklanka= 250ml
Składniki:
480g mąki pszennej
90g kakao
270g cukru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
130ml oleju np. rzepakowego
400ml maślanki
400ml zaparzonej kawy*
4 jajka
Krem:
500g twarogu z wiaderka lub Quark
500ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
¾ szklanki cukru pudru
Polewa czekoladowa:
100g czekolady mlecznej
100g czekolady gorzkiej
100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
50g masła
Dodatkowo:
ok. 150g słodkiej śmietany 30- 36%
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto czekoladowe. Przygotować kawę i następnie całkowicie ją ostudzić. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszać trzepaczką zimną kawę, jajka, olej i maślankę. Płynne składniki z drugiej miski przelać do pierwszej. Wszystko wymieszać trzepaczką, do połączenia się składników.
Dno formy prostokątnej o wymiarach 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyłożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min., do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Ciasto wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
Przygotować krem. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na 5min. do napęcznienia. Ser wymieszać trzepaczką z cukrem pudrem na gładką masę. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu. (W ten sposób zapobiegniemy powstaniu grudek). Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do kremu.
Jedno ciasto pozostawić w formie. Wyłożyć krem i przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki na ok.3 godz.
Przygotować polewę. Czekolady połamać na kawałki. Przełożyć do garnka, dodać masło i śmietanę. Podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa. Gotową polewę wylać na górę ciasta. Schłodzić.
Śmietanę ubić na sztywno. Gotową przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki.
Gdy polewa zastygnie pociąć ciasto na kawałki lub lekko zrobić ślady nożem na polewie, zaznaczając krawędzie kawałków. Na każdym kawałku ciasta zrobić kleks ze śmietany.
Smacznego.
*Kawa może być z ekspresu, rozpuszczalna lub sypana, przecedzona przez sitko.
Od dłuższego czasu miałam ochote na wuzetke, ale ciężko jest znaleźć przepis godny polecenia. Zdecydowałam się na Pani przepis. Ciasto wyszło przepyszne mimo, że rzadko piekę bo różnie to u mnie wychodzi, ta wuzetka z Pani przepisu wyszła bardzo dobra. Ciasto nie jest suche, idealny smak. Dodatkowo dodam, że mój 5letni synek powiedział, że to najlepsze ciacho jakie jadł i nazwał mnie "Kucharzową świata" Jednym słowem: POLECAM!
czy można użyć samej kremówki ewentualnie kremówka plus mascarpone + wiśnie, czy jednak ten typ ciasta czekoladowego jest za ciężki i kremówka nie wytrzyma?
Moje ciasto wygląda prawie tak samo :) mam tylko jedno pytanie dot ilości kakao-czy gramatura nie powinna zależeć od JAKOŚCI kakao??? Dodałam tzw HOLENDERSKIE z wiatrakiem i mam wrażenie, że wyszło ciut ZA MOCNE :)
Witam!
Mam pytanie co do polewy. Nie wiem co zrobiłam źle ale zaczęła się jakby rozwarstwiać. Im bardziej mieszałam (po zdjęciu juz z garnka z wodą) tym bardziej oddzielał się tłuszcz. Co zrobiłam źle? Za mało mieszania, za dużo? Wszystkie składniki dałam razem. Czekolady były "zbierane" reszta tej i tamtej... Bałam się że całkiem się rozwarstwi i wylałam na cisto od razu a na cieście spływała na boki, nie trzymała się polanej powierzchni. :( Jakieś pomysły? Za wszelkie wskazówki które pomoga uniknąć katastrofy na przyszłość będę bardzo wdzięczna.
Gosiu, albo była za duża moc palnika i polewa się przegrzała, albo to wina czekolad. Takie różne resztki, różnego rodzaju czekolad, a szczególnie zajączków, mikołajów itp. czekoladopodonych nie są najlepszym rozwiązaniem. Nieraz chciałam zrobić polewę z takich figurek, chcąc je wykorzystać i często miałam tylko miski do mycia, a polewę musiałam zrobić od nowa. Lepiej użyć zwykłych czekolad.
Dzięki za odpowiedź, stawiam na zbieraninę czekolad - nie taka to oszczędność jak się okazuje :))). Hmm, choć i woda mogla się w garnku za bardzo gotować... Na przyszłość kupię nową czekoladę od 1 producenta.
pozdrawiam
Najlepsza wuzetka jaką jadłam poza wuzetką w kawiarni Czarcia Łapa w Lublinie, w latach 60-tych. Wspaniałe ciasto i krem. Bardzo mi wyrosło, powinnam użyć większej blachy. Chciałabym zrobić takie ciasto, ale w formie tortu. Wiem, że z tych składników wyjdzie za dużo ciasta (nawet na dużą tortownicę). Jak zmienić przepis, żeby było ok dla tortownicy?
Bardzo mi miło :)
Jeślisz chcesz zrobić to ciasto w tortownicy to zmierz jej średnicę i przelicz składniki według przelicznika: [url="https://www.domowe-wypieki.pl/porady/przelicznik-form-do-pieczenia"]"Przelicznik form do pieczenia"[/url].
Przykro mi bardzo ,ale ciasto jest za malo puszyste wrecz ubite ,krem bardzo dobry nastepnym razem zrobie ciasto wedlug mojego sprawdzonego przepisu lekkie i puszyste
Fakt, ciasto zbyt ciężkie i zbite, na blachę wręcz wylane. Do proporcji płynnych składników dodałem +15% składników sypkich i nie pomogło. Krem owszem - pyszny, ale ciasto pieczone dwa razy wg.przepisu i nie wyszło.
Nie wyszedl mi krem :( dodałam żelatyny do sera tak jak jest podane w przepisie a nastepnie ubita śmietanę, jednak mam wrażenie że smietana nie połączyła sie do końca z serem i żelatyną bo krem nie jest wystarczająco sztywny. Jednak w smaku przepyszny !!
Podoba mi sie Twoj przepis ,dzisiaj bede robic W-Z wedlu niego ,mam nadzieje ze rezultat mojej pracy bedzie podobny do Twojego ,napewno napisze jak sie udalo ;)
Przepis bardzo dobry. Polecam tak jak w przepisie dzielić ciasto na dwa. Ja upieklam na jednej blaszce z wydłużonym czasem I zrobił się zakalec, więc nie ma co kombinować. ...
Piękna ta wuzetka, chyba się skuszę jutro. Tylko ta soda, nie lubię jej dodatku do ciasta. Czy mogę ją zastąpić tylko proszkiem do pieczenia? Ile wtedy dodać, 4 łyżeczki?