Ciasto czekoladowe przełożone grubą warstwą lekkiego kremu serowo- śmietankowego, polane polewą czekoladową i udekorowane różyczkami z bitej śmietany. Wuzetka jest nie za słodka, stabilna i bardzo dobrze się ją kroi.
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
1 szklanka= 250ml
Składniki:
480g mąki pszennej
90g kakao
270g cukru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
130ml oleju np. rzepakowego
400ml maślanki
400ml zaparzonej kawy*
4 jajka
Krem:
500g twarogu z wiaderka lub Quark
500ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
¾ szklanki cukru pudru
Polewa czekoladowa:
100g czekolady mlecznej
100g czekolady gorzkiej
100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
50g masła
Dodatkowo:
ok. 150g słodkiej śmietany 30- 36%
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto czekoladowe. Przygotować kawę i następnie całkowicie ją ostudzić. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszać trzepaczką zimną kawę, jajka, olej i maślankę. Płynne składniki z drugiej miski przelać do pierwszej. Wszystko wymieszać trzepaczką, do połączenia się składników.
Dno formy prostokątnej o wymiarach 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyłożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min., do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Ciasto wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
Przygotować krem. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na 5min. do napęcznienia. Ser wymieszać trzepaczką z cukrem pudrem na gładką masę. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu. (W ten sposób zapobiegniemy powstaniu grudek). Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do kremu.
Jedno ciasto pozostawić w formie. Wyłożyć krem i przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki na ok.3 godz.
Przygotować polewę. Czekolady połamać na kawałki. Przełożyć do garnka, dodać masło i śmietanę. Podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa. Gotową polewę wylać na górę ciasta. Schłodzić.
Śmietanę ubić na sztywno. Gotową przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki.
Gdy polewa zastygnie pociąć ciasto na kawałki lub lekko zrobić ślady nożem na polewie, zaznaczając krawędzie kawałków. Na każdym kawałku ciasta zrobić kleks ze śmietany.
Smacznego.
*Kawa może być z ekspresu, rozpuszczalna lub sypana, przecedzona przez sitko.
Dzień dobry, Chciałabym upiec tę wuzetkę jako tort w tortownicy o średnicy 26cm, z tym, że nie chciałabym zmniejszać ilości składników (chciałabym, by był wysoki). Myśli Pani, że to się uda? Musiałabym wtedy wydłużyć czas pieczenia? Pozdrawiam Smile
Nie bardzo podoba mi się ten pomysł. Jeśli ciasto nawet upiecze się (na pewno trzeba wydłużyć czas pieczenia) to będzie wysokie i ciężkie i nie wiem, czy krem się utrzyma pod taką warstwą. Będzie też trudniejsze do krojenia. Za bardzo ryzykowne według mnie.
500dkg twarogu z wiaderka tylko ze nie mieszkam w kraju i niemam pojęcia jaki jest ser z wiaderka jaka ma konsystencje ? Prosze napisać to ser miekki twardy 🤔a moze kremowy ?
Temperatura składników jaka? Zamiast pisać że ktoś wprowadził cię w błąd najpierw przeanalizuj co mogłaś zrobić źle! Pozdrawiam,ale tylko autorkę przepisu. Zainspirowała mnie narzekająca Ela. Na urodziny zrobię wuzetkę na bank!
Upiekłam i faktycznie jest smaczne może ciasto ciut za mało słodkie . Upiekłam w dwóch małych foremkach , które razem mają wymiar dużej i wstawiłam na jeden raz do piekarnika. Po wystygnięciu wyjęłam z foremek i rozkroiłam na dwa blaty obydwa ciasta. Łatwiej jest rozkroić małe ciasto na dwa blaty , a jednocześnie piecze się tylko jeden raz. Żelatynę po namoczeniu rozpuściłam w mikrofali pilnując żeby była mocno ciepła - ok. 20 sek.- nie zagotować.
Wuzetka jest idealna! Cieszę się, że nie przestraszyłam się opisów z komentarzy, co do ciasta. Jest puszyste i wilgotne zarazem, treściwe, ale nie ciężkie. Majstersztyk! Krem świetnie przełamany smakiem sera, przez co bita śmietana nie jest mdła. A do tego całość nie przesłodzona. Przepis trafia do mojego zeszytu z "żelaznymi pewniakami"do wielokrotnego powtarzania. Smakowało każdemu, niebo w gębie!
Najgorsze ciasto jakie zrobiłam w życiu, wsyztsko się rozwaliło, masa smakuje okropnie i wsyztsko źle wygląda i to jest naprawdę niesmaczne(robiłam wsyztsko zgodnie z przepisem) zmarnowany czas i pieniądze, w ogóle nie smakuje jak wz, bez smaku, bez sensu 4 godziny stałam w kuchni zamiast zrobić coś pożytecznego , nie polecam tego robić