Wuzetka

147 Komentarzy

Wuzetka

Ciasto czekoladowe przełożone grubą warstwą lekkiego kremu serowo- śmietankowego, polane polewą czekoladową i udekorowane różyczkami z bitej śmietany. Wuzetka jest nie za słodka, stabilna i bardzo dobrze się ją kroi.

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

1 szklanka= 250ml

Składniki:

  • 480g mąki pszennej
  • 90g kakao
  • 270g cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 130ml oleju np. rzepakowego
  • 400ml maślanki
  • 400ml zaparzonej kawy*
  • 4 jajka

Krem:

  • 500g twarogu z wiaderka lub Quark
  • 500ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
  • ¾ szklanki cukru pudru

Polewa czekoladowa:

  • 100g czekolady mlecznej
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 50g masła

Dodatkowo:

  • ok. 150g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto czekoladowe. Przygotować kawę i następnie całkowicie ją ostudzić. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszać trzepaczką zimną kawę, jajka, olej i maślankę. Płynne składniki z drugiej miski przelać do pierwszej. Wszystko wymieszać trzepaczką, do połączenia się składników.
  2. Dno formy prostokątnej o wymiarach 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyłożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min., do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Ciasto wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  3. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
  4. Przygotować krem. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na 5min. do napęcznienia. Ser wymieszać trzepaczką z cukrem pudrem na gładką masę. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu. (W ten sposób zapobiegniemy powstaniu grudek). Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do kremu.
  5. Jedno ciasto pozostawić w formie. Wyłożyć krem i przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki na ok.3 godz.
  6. Przygotować polewę. Czekolady połamać na kawałki. Przełożyć do garnka, dodać masło i śmietanę. Podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa. Gotową polewę wylać na górę ciasta. Schłodzić.
  7. Śmietanę ubić na sztywno. Gotową przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki.
  8. Gdy polewa zastygnie pociąć ciasto na kawałki lub lekko zrobić ślady nożem na polewie, zaznaczając krawędzie kawałków. Na każdym kawałku ciasta zrobić kleks ze śmietany.

Smacznego.

*Kawa może być z ekspresu, rozpuszczalna lub sypana, przecedzona przez sitko.

Wuzetka

Wuzetka

Wuzetka

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 3 lat temu
    Dzień dobry, Chciałabym upiec tę wuzetkę jako tort w tortownicy o średnicy 26cm, z tym, że nie chciałabym zmniejszać ilości składników (chciałabym, by był wysoki). Myśli Pani, że to się uda? Musiałabym wtedy wydłużyć czas pieczenia? Pozdrawiam Smile
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Nie bardzo podoba mi się ten pomysł. Jeśli ciasto nawet upiecze się (na pewno trzeba wydłużyć czas pieczenia) to będzie wysokie i ciężkie i nie wiem, czy krem się utrzyma pod taką warstwą. Będzie też trudniejsze do krojenia. Za bardzo ryzykowne według mnie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kinga · 3 lat temu
      Witam, robiłam jako tort 28 cm wyszło super. Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 3 lat temu
    Czy ciasto wychodzi takie lejące się ? Bo mi takie wyszło, zamiast włożyć do blachy to je wlałam 🙊🙈😁
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Agnieszka · 3 lat temu
      Piekłam 2 dni temu. Ciasto jest lejące ale nie jak woda bo niestety po upieczeniu równe nie było. Ale smaczne jest :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Margaret · 3 lat temu
    Czy mogę dac mascarpone ser? Bo niewiem czy dostane te wymienione? Bardzo dziekuje za odpowiedz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Margaret · 3 lat temu
    500dkg twarogu z wiaderka tylko ze nie mieszkam w kraju i niemam pojęcia jaki jest ser z wiaderka jaka ma konsystencje ? Prosze napisać to ser miekki twardy 🤔a moze kremowy ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Miękki, luźny, trochę gęstszy niż jogurt naturalny typu greckiego. A może masz dostęp do Quarku? Quark jest jak polski ser z wiaderka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maks · 3 lat temu
    Polewę czekoladową wylewamy ciepłą na ciasto czy trzeba ją schłodzić i przelać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mania · 3 lat temu
    Jaką dokładnie śmietanę Pani używa? I jakiego twarogu z wiaderka? Z góry dziękuję za odpowiedź.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Z racji tego ze mieszkam W Niemczech piekę na Quarku i używam niemieckiej śmietany 30%.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Agnieszka · 3 lat temu
      Ja użyłam z wiaderka do serników bo mi został po świętach i super krem wyszedł :) Niemiecki Quark to taki trochę jak nasz homogenizowany serek
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 3 lat temu
    Mi to wyszedł taki zakalec z ciasta ze szok. Jak z innego przepisu ciasto robiłam było wszystko ok. Ten przepis do bani. Nie polecam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Wojtek · 3 lat temu
      Temperatura składników jaka? Zamiast pisać że ktoś wprowadził cię w błąd najpierw przeanalizuj co mogłaś zrobić źle! Pozdrawiam,ale tylko autorkę przepisu. Zainspirowała mnie narzekająca Ela. Na urodziny zrobię wuzetkę na bank!
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Aneta · 3 lat temu
        Mi też nie wyszło. Ciasto jest zbyt wilgotne, nawet przy dłuższym czasie pieczenia. Składniki dokładnie odmierzone, w temperaturze pokojowej.
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Agnieszka · 2 lat temu
          U mnie to samo, ciasto płaskie jak blacha, dodatkowo żelatyna w kremie za szybko się zwarzyła. Do bani :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 3 lat temu
    Rewelacyjne, wyszło idealnie. Tylko sie trzymac przepisu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MICHAŁ · 3 lat temu
    tak
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Ciasto przepyszne! Po raz kolejny skorzystałam z tego przepisu :) Polecam!!! Asiu, pozdrawiamy - Kasia i Marcin :D
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Kasiu, cieszę się, że wam smakuje :) Odezwiemy się, bo wybieramy się w wasze rejony ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hanna · 3 lat temu
    Upiekłam i faktycznie jest smaczne może ciasto ciut za mało słodkie . Upiekłam w dwóch małych foremkach , które razem mają wymiar dużej i wstawiłam na jeden raz do piekarnika. Po wystygnięciu wyjęłam z foremek i rozkroiłam na dwa blaty obydwa ciasta. Łatwiej jest rozkroić małe ciasto na dwa blaty , a jednocześnie piecze się tylko jeden raz. Żelatynę po namoczeniu rozpuściłam w mikrofali pilnując żeby była mocno ciepła - ok. 20 sek.- nie zagotować.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 3 lat temu
    Dzień dobry. Czy ciasto piecze Pani na termoobiegu czy grzałka góra dół?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 3 lat temu
    Wuzetka jest idealna! Cieszę się, że nie przestraszyłam się opisów z komentarzy, co do ciasta. Jest puszyste i wilgotne zarazem, treściwe, ale nie ciężkie. Majstersztyk! Krem świetnie przełamany smakiem sera, przez co bita śmietana nie jest mdła. A do tego całość nie przesłodzona. Przepis trafia do mojego zeszytu z "żelaznymi pewniakami"do wielokrotnego powtarzania. Smakowało każdemu, niebo w gębie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 3 lat temu
    Trzymać się przepisu i wyjdzie obłędnie pyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martusia · 4 lat temu
    Robiłam pierwszy raz i wyszła przepyszna. W pracy wszyscy zajadali. Bardzo polecam przepis. Sprawdzony i godny poleceniam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 4 lat temu
    Najgorsze ciasto jakie zrobiłam w życiu, wsyztsko się rozwaliło, masa smakuje okropnie i wsyztsko źle wygląda i to jest naprawdę niesmaczne(robiłam wsyztsko zgodnie z przepisem) zmarnowany czas i pieniądze, w ogóle nie smakuje jak wz, bez smaku, bez sensu 4 godziny stałam w kuchni zamiast zrobić coś pożytecznego , nie polecam tego robić
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Piotr · 3 lat temu
      No popatrz, wszystkim wyszło, a Tobie nie wyszło i przepis zły
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 4 lat temu
    Jeśli doda się 400 ml kawy, ciasto wychodzi bardzo rzadkie. Tak ma być, czy do receptury wkradł się błąd?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Katarzyna · 4 lat temu
      Proporcje dobre, ciasto wychodzi bardzo dobre . 😀
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 4 lat temu
    Czy mogę czymś zastąpić żelatynę ( zawsze wychodzą mi grudki ) nie wiem co robię zle 😪. Może śmietan- fix do ubitej śmietany ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 lat temu
    A czy śmietana z wierzchu , jesli już ozdobimy ciasto , wytrzyma w lodowce 2 dni ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 4 lat temu
    Czy ciasto nasączamy ?