Wuzetka

146 Komentarzy

Wuzetka

Ciasto czekoladowe przełożone grubą warstwą lekkiego kremu serowo- śmietankowego, polane polewą czekoladową i udekorowane różyczkami z bitej śmietany. Wuzetka jest nie za słodka, stabilna i bardzo dobrze się ją kroi.

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

1 szklanka= 250ml

Składniki:

  • 480g mąki pszennej
  • 90g kakao
  • 270g cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 130ml oleju np. rzepakowego
  • 400ml maślanki
  • 400ml zaparzonej kawy*
  • 4 jajka

Krem:

  • 500g twarogu z wiaderka lub Quark
  • 500ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
  • ¾ szklanki cukru pudru

Polewa czekoladowa:

  • 100g czekolady mlecznej
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 50g masła

Dodatkowo:

  • ok. 150g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto czekoladowe. Przygotować kawę i następnie całkowicie ją ostudzić. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszać trzepaczką zimną kawę, jajka, olej i maślankę. Płynne składniki z drugiej miski przelać do pierwszej. Wszystko wymieszać trzepaczką, do połączenia się składników.
  2. Dno formy prostokątnej o wymiarach 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyłożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min., do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Ciasto wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  3. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
  4. Przygotować krem. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na 5min. do napęcznienia. Ser wymieszać trzepaczką z cukrem pudrem na gładką masę. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu. (W ten sposób zapobiegniemy powstaniu grudek). Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do kremu.
  5. Jedno ciasto pozostawić w formie. Wyłożyć krem i przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki na ok.3 godz.
  6. Przygotować polewę. Czekolady połamać na kawałki. Przełożyć do garnka, dodać masło i śmietanę. Podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa. Gotową polewę wylać na górę ciasta. Schłodzić.
  7. Śmietanę ubić na sztywno. Gotową przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki.
  8. Gdy polewa zastygnie pociąć ciasto na kawałki lub lekko zrobić ślady nożem na polewie, zaznaczając krawędzie kawałków. Na każdym kawałku ciasta zrobić kleks ze śmietany.

Smacznego.

*Kawa może być z ekspresu, rozpuszczalna lub sypana, przecedzona przez sitko.

Wuzetka

Wuzetka

Wuzetka

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 9 lat temu
    W przepisie na krem podana jest śmietana 30%, jednak nie wiem, kiedy ją dodać? Coś źle zrozumiałam?:)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Ubitą śmietanę należy dodać na końcu do kremu. (Pkt. 4 ostatnie zdanie).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 9 lat temu
    Czy zamiast sera z wiaderka mogę dodać serek mascarpone?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Tak, możesz. Włóż zimny mascarpone i zimną śmietanę do miski i ubij razem. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Możesz w ogóle zrezygnować z żelatyny lub jak chcesz sztywniejszy krem to dodaj ją, ale max. 2 łyżeczki. Wtedy rozpuszczoną wymieszać z paroma łyżkami masy serowej, a następnie wymieszaj z resztą masy. A i jeszcze zmniejszyłabym ilość cukru pudru. Dodaj do smaku (może ok. 3 łyżek?). Na pewno nie trzeba dodać, aż tyle co do twarogu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 9 lat temu
    Dziękuję Ci bardzo, jutro się za nią zabieram. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 9 lat temu
    Mam pytanie dotyczace polwewy, czy po dodaniu śmietanki nie zrobi się tzw. glut?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Nic się nie stanie. Musisz tylko wszystkie składniki razem stopniowo podgrzewać, do uzyskania jednolitej masy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ula · 9 lat temu
    Czy można upiec ciasto od razu z całej masy i przeciąć, czy może jest ono zbyt ciężkie do takiego eksperymentu i lepiej piec dwa blaty?
    Tak poza tym wygląda super i z pewnością wypróbuję:-)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Najlepiej upiec dwa ciasta. Testowałam i ciasto wyrasta mocno, jest nierówne i pęka (coś jak murzynek). Trzeba by było później ścinać górę. Lepiej trzymać się przepisu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gin · 9 lat temu
    Bardzo eleganckie, klasyczne ciasto :)