Ciasto czekoladowe przełożone grubą warstwą lekkiego kremu serowo- śmietankowego, polane polewą czekoladową i udekorowane różyczkami z bitej śmietany. Wuzetka jest nie za słodka, stabilna i bardzo dobrze się ją kroi.
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
1 szklanka= 250ml
Składniki:
480g mąki pszennej
90g kakao
270g cukru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
130ml oleju np. rzepakowego
400ml maślanki
400ml zaparzonej kawy*
4 jajka
Krem:
500g twarogu z wiaderka lub Quark
500ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
¾ szklanki cukru pudru
Polewa czekoladowa:
100g czekolady mlecznej
100g czekolady gorzkiej
100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
50g masła
Dodatkowo:
ok. 150g słodkiej śmietany 30- 36%
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto czekoladowe. Przygotować kawę i następnie całkowicie ją ostudzić. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszać trzepaczką zimną kawę, jajka, olej i maślankę. Płynne składniki z drugiej miski przelać do pierwszej. Wszystko wymieszać trzepaczką, do połączenia się składników.
Dno formy prostokątnej o wymiarach 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyłożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min., do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Ciasto wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
Przygotować krem. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na 5min. do napęcznienia. Ser wymieszać trzepaczką z cukrem pudrem na gładką masę. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu. (W ten sposób zapobiegniemy powstaniu grudek). Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do kremu.
Jedno ciasto pozostawić w formie. Wyłożyć krem i przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki na ok.3 godz.
Przygotować polewę. Czekolady połamać na kawałki. Przełożyć do garnka, dodać masło i śmietanę. Podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa. Gotową polewę wylać na górę ciasta. Schłodzić.
Śmietanę ubić na sztywno. Gotową przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki.
Gdy polewa zastygnie pociąć ciasto na kawałki lub lekko zrobić ślady nożem na polewie, zaznaczając krawędzie kawałków. Na każdym kawałku ciasta zrobić kleks ze śmietany.
Smacznego.
*Kawa może być z ekspresu, rozpuszczalna lub sypana, przecedzona przez sitko.
Problem z polewą.Wszystko wykonałam zgodnie z przepisem, ale polewą nie ma gładkiej konsystencji. Czekolady przyjęły śmietanę A rozpuszczone masło pływa na powierzchni... ratunku!
To jest najlepsza domowa WZ-tka jaką jadłam. Ba. Z cukierni takiej nie jadłam. Super przepis - jedyna trudność to wlewanie żelatyny. Fajnie jak jedna osoba miksuje a druga w tym czasie powolutku wlewa żelatynę. Wtedy nie ma grudek. Ciasto jest dobre przez kilka dni. Mroziłam też i było ok. Bardzo polecam i dziekuję za przepis.
Proszę o pomoc ! Mam dużo sera w wiaderku z datą na już. I chciałabym upiec ta wuzetkę ( wyciągnęła bym ją na święta bądź w krótszym czasie ) ale czy mogę ją zamrozic ? A po rozmrożeniu zrobić polewę czekoladowa ?
A z drugiej połówki zrobiłabym sernik izaure , bo jeden sernik na kruchym cieście z kruszonką już się piecze 🙈
Hmm czyli najlepiej zamrozić sernik z kruszonką i dwie keksowki murzynka z serem. A tą wuzetkę zjeść na teraz ? Nie przemielimy takiej ilości ciasta. A tak się złożyło że dostałam ser a sama wcześniej kupiłam i nie wiem co teraz zrobić. Zostało mi już pół kilo sera w wiaderku.
Hej, jeszcze znalazłam w komentarzach że maślankę można zamienić na mleko . Czy też wtedy 400ml. ? Maślanka a mleko to co innego więc konsystencja bądź smak będzie znacząco inny ? Nie pijam maślanki szkoda mi kupować 1litr bo tylko takie znalazłam. 🤷
Użyłabym jednak maślanki. Zawsze możesz odlać ile potrzebujesz i resztę oddać np. sąsiadce ;) Jeśli chcesz zrobić z mlekiem to dałabym tyle samo co maślanki.
Czy można dodać jakiś dżem na spód ciasta ? Konfiturę ? Co by pasowało, chciałabym jakoś przełamać to ciasto z tego co czytam ciężkie i mocno kakaowe- jak wuzetka zresztą. Jednak wydaje mi się że jak kupowałam kiedyś to miała właśnie jakiś dżem chyba nawet pod tą polewą ? Może się mylę. Będę wdzięczna za odpowiedź bo nigdzie w komentarzach nie znalazłam.
Oj to nie powinno być, aż tak zbite. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mieszasz suche składniki z mokrymi krótko trzepaczką, tylko do momentu połączenia się składników. W żadnym wypadku nie dłużej. To jest ciasto jak na muffinki.
Zwróć uwagę, aby ciasto było równomiernie rozłożone na blasze. Jak wyjdzie górka to odwróć lekko ciepłe ciasto do góry dnem na blat wyłoży papierem do pieczenia. Ewentualną górkę później zetnij nożem.
Witam.Z ciasta czekoladowego korzystalam juz wielokrotnie jako bazy do innych ciast ,bo jest bardzo dobre.Jest takie wilgotne i "ciezsze" od zwyklego biszkopta.Jak potrzebuje 2 warstw to dziele skladniki na pol i pieke w dwoch turach,wtedy mam pewnosc,ze beda bez "niespodzianek"