Wuzetka

148 Komentarzy

Wuzetka

Ciasto czekoladowe przełożone grubą warstwą lekkiego kremu serowo- śmietankowego, polane polewą czekoladową i udekorowane różyczkami z bitej śmietany. Wuzetka jest nie za słodka, stabilna i bardzo dobrze się ją kroi.

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

1 szklanka= 250ml

Składniki:

  • 480g mąki pszennej
  • 90g kakao
  • 270g cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 130ml oleju np. rzepakowego
  • 400ml maślanki
  • 400ml zaparzonej kawy*
  • 4 jajka

Krem:

  • 500g twarogu z wiaderka lub Quark
  • 500ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
  • ¾ szklanki cukru pudru

Polewa czekoladowa:

  • 100g czekolady mlecznej
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 50g masła

Dodatkowo:

  • ok. 150g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto czekoladowe. Przygotować kawę i następnie całkowicie ją ostudzić. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszać trzepaczką zimną kawę, jajka, olej i maślankę. Płynne składniki z drugiej miski przelać do pierwszej. Wszystko wymieszać trzepaczką, do połączenia się składników.
  2. Dno formy prostokątnej o wymiarach 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyłożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min., do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Ciasto wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  3. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
  4. Przygotować krem. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na 5min. do napęcznienia. Ser wymieszać trzepaczką z cukrem pudrem na gładką masę. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu. (W ten sposób zapobiegniemy powstaniu grudek). Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do kremu.
  5. Jedno ciasto pozostawić w formie. Wyłożyć krem i przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki na ok.3 godz.
  6. Przygotować polewę. Czekolady połamać na kawałki. Przełożyć do garnka, dodać masło i śmietanę. Podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa. Gotową polewę wylać na górę ciasta. Schłodzić.
  7. Śmietanę ubić na sztywno. Gotową przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki.
  8. Gdy polewa zastygnie pociąć ciasto na kawałki lub lekko zrobić ślady nożem na polewie, zaznaczając krawędzie kawałków. Na każdym kawałku ciasta zrobić kleks ze śmietany.

Smacznego.

*Kawa może być z ekspresu, rozpuszczalna lub sypana, przecedzona przez sitko.

Wuzetka

Wuzetka

Wuzetka

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 4 lat temu
    Jakie kakao Pani użyła, jaka firma? Moje wyszło bardzo ciemne a Pani brązowe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 4 lat temu
    Czy masa wyszła Wam puszysta? Czy raczej zbita?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 4 lat temu
    Niestety niw wyrosło i Wyszedl zakalec 🤷‍♀️😓
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Beata · 4 lat temu
      Mi też wyszły takie macki...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 4 lat temu
    Mogę zrobić dzisiaj i podać za 2 dni? Czy lepiej "na świeżo"?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gabik · 4 lat temu
    Problem z polewą.Wszystko wykonałam zgodnie z przepisem, ale polewą nie ma gładkiej konsystencji. Czekolady przyjęły śmietanę A rozpuszczone masło pływa na powierzchni... ratunku!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Może za mocno podgrzane? Ile procent kakao ma czekolada gorzka? Spróbuj dodać wiecej śmietanki.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Gabik · 4 lat temu
        Kakao sprawdzone: Z wiatraczkiem deco moreno.Faktycznie mogłam za mocno podgrzać. Poza tym problemem ciacho pychota!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 4 lat temu
    To jest najlepsza domowa WZ-tka jaką jadłam. Ba. Z cukierni takiej nie jadłam. Super przepis - jedyna trudność to wlewanie żelatyny. Fajnie jak jedna osoba miksuje a druga w tym czasie powolutku wlewa żelatynę. Wtedy nie ma grudek. Ciasto jest dobre przez kilka dni. Mroziłam też i było ok. Bardzo polecam i dziekuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 4 lat temu
    Proszę o pomoc ! Mam dużo sera w wiaderku z datą na już. I chciałabym upiec ta wuzetkę ( wyciągnęła bym ją na święta bądź w krótszym czasie ) ale czy mogę ją zamrozic ? A po rozmrożeniu zrobić polewę czekoladowa ?
    A z drugiej połówki zrobiłabym sernik izaure , bo jeden sernik na kruchym cieście z kruszonką już się piecze 🙈
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 5 lat temu
    Hej, jeszcze znalazłam w komentarzach że maślankę można zamienić na mleko . Czy też wtedy 400ml. ? Maślanka a mleko to co innego więc konsystencja bądź smak będzie znacząco inny ? Nie pijam maślanki szkoda mi kupować 1litr bo tylko takie znalazłam. 🤷
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Użyłabym jednak maślanki. Zawsze możesz odlać ile potrzebujesz i resztę oddać np. sąsiadce ;) Jeśli chcesz zrobić z mlekiem to dałabym tyle samo co maślanki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 5 lat temu
    Czy można dodać jakiś dżem na spód ciasta ? Konfiturę ? Co by pasowało, chciałabym jakoś przełamać to ciasto z tego co czytam ciężkie i mocno kakaowe- jak wuzetka zresztą. Jednak wydaje mi się że jak kupowałam kiedyś to miała właśnie jakiś dżem chyba nawet pod tą polewą ? Może się mylę. Będę wdzięczna za odpowiedź bo nigdzie w komentarzach nie znalazłam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Możesz dać dżem (nod) Rozsmarowałabym go na dolnym blacie.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Basia · 5 lat temu
        Jaki najlepiej ? Wiśniowy, czarna porzeczka ? Brzoskwiniowy ?
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 5 lat temu
          Wybrałabym wiśnowy lub czarną porzeczkę ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ula · 5 lat temu
    Nie wiem co robię źle, że ciasto mi nie wychodzi. Niby rośnie, ale jak wystygnie robi się ciężka, zabita decha.Nie jest to ciasto -puch.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Ciasto jest z tych cięższych. Nie ma być puch. Jak chcesz puszyste blaty, to zrób biszkopt ;)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        ula · 5 lat temu
        Na zdjęciu jest w miarę lekkie a moje prawie zakalcowate.
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 5 lat temu
          Oj to nie powinno być, aż tak zbite. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mieszasz suche składniki z mokrymi krótko trzepaczką, tylko do momentu połączenia się składników. W żadnym wypadku nie dłużej. To jest ciasto jak na muffinki.
          • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
            Monika · 4 lat temu
            Niestety podobny efekt, ciasto wyszlo strasznie zbite, zakalcowate choc trzymalam sie przepisu...
            • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
              Via · 4 lat temu
              Moje ciasto wychodzi delikatne, takie jak trzeba. Jednak za każdym razem wyrasta środek blaszki duużo wyżej niż przy brzegach. Co robię źle?
              • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
                Joanna Moderator · 4 lat temu
                Zwróć uwagę, aby ciasto było równomiernie rozłożone na blasze. Jak wyjdzie górka to odwróć lekko ciepłe ciasto do góry dnem na blat wyłoży papierem do pieczenia. Ewentualną górkę później zetnij nożem.
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Agnieszka · 4 lat temu
          Mi też wyszło takie ciezkie, zbite, jak zakalec :(
          • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
            Kamila · 4 lat temu
            Mi wyszlo takie samo 😡
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mima · 5 lat temu
    Zrobiłam - jest doskonała w każdym calu! UWIELBIAM!!!!! Dziekuje za przepis 💗
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 5 lat temu
    Kawa jest parzona tak? Czy mogę ją czymś zastąpić, chciałabym żeby ciasto mogły jeść też dzieci?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    · 5 lat temu
    Pyszna. ☺ Dzięki za przepis, z powodzeniem wypróbowałam któryś z kolei i kiedy mam coś upiec, szukam receptur już tylko u Ciebie. :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Łukasz · 5 lat temu
    :) Bardzo dziękuję wyszło i smakuje świetnie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 5 lat temu
    Czy to, że przy łączeniu składników płynnych z suchymi powstają grudki jest ok?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Połącz je i wymieszaj nie za długo. To jest najważniejsze, jak nie będzie całkiem jednolita masa to się nie przejmuj.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Danuta · 5 lat temu
    Najlepsza WZ jaka jadlam. Poprostu mistrzostwo!! Bardzo dziekuję za przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emilia · 5 lat temu
    Jakiego serka konkretnie użyć, żeby masa nie miała grudek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 6 lat temu
    Pyszne, idealne dla miłośników czekolady (happy)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 6 lat temu
    Niestety mi sie nie udał. Ciasto nie wyrosło jak powinno, nie miałam sody i korzystałam z proszku do pieczenia. W kremie powstały grudki... szkoda
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewa · 6 lat temu
    Witam.Z ciasta czekoladowego korzystalam juz wielokrotnie jako bazy do innych ciast ,bo jest bardzo dobre.Jest takie wilgotne i "ciezsze" od zwyklego biszkopta.Jak potrzebuje 2 warstw to dziele skladniki na pol i pieke w dwoch turach,wtedy mam pewnosc,ze beda bez "niespodzianek"