Brownie krówkowe

31 Komentarzy

Brownie krówkowe

Mocno czekoladowe, wilgotne ciasto, a pośrodku słodka, ciągnąca się masa krówkowa. Świetne połączenie. Masa krówkowa bardzo dobrze smakuje w połączeniu z czekoladą. Brownie jest szybkie i łatwe do przygotowania.

Składniki:

  • 200 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
  • 150 g masła
  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 120 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 200 g masy krówkowej

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do przestygnięcia.
  2. Całe jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, wlewać powoli płynną czekoladę z masłem. (Czekolada może być lekko ciepła). Wsypać mąkę i wymieszać na jednolitą masę. (Można zmiksować krótko na najmniejszych obrotach).
  3. Formę kwadratową o boku dna ok. 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby papier wystawał poza formę. Do formy wyłożyć połowę ciasta i podpiec w nagrzanym piekarniku 15 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
  4. W międzyczasie masę krówkową przełożyć do miseczki i wymieszać dokładnie łyżką, aby była gładka.
  5. Podpieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, od razu rozłożyć równomiernie masę krówkową i przykryć resztą ciasta. Włożyć do piekarnika i piec kolejne 15 minut.
  6. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

30 min.
porcje

Liczba porcji:

16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Brownie krówkowe

Brownie krówkowe

Brownie krówkowe

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 3 lat temu
    Nie polecam ciasto wyszło tak gęste ze nie szło go wlać do blachy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 3 lat temu
    Po podpieczeniu spod bardzo urósł. Dość nierównomiernie - pojawiły się góry głównie na brzegach. Kiedy wyjęłam ciasto zeby rozlozyc mase krowkowa trochę opadło a resztę docisnęłam... czy to normalne? wygląda to chyba na dość mocno ubite jajka, ale masa byla jak w opise - jasna, puszysta, wstazka masy przez dluzszy czas utrzymywala sie na jej powierzchni... uzywalam Kitchen Aid z mieszadłem flat beater. Co poszło nie tak?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    monika · 4 lat temu
    Pycha !!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 6 lat temu
    Czy można je zamrozić?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Tak.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ela · 6 lat temu
        A jakie jeszcze ciasta poleca Pani do mrożenia? W miarę łatwe i szybkie w przygotowaniu? Niedługo rodzę i chciałabym coś przygotować i pomrozić dopóki mam jeszcze siłę czas :) Będę miała dużo odwiedzających gości :)
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 6 lat temu
          Większość ciast można zamrozić. Nie mrożę ciast z dodatkiem żelatyny, twarogu bez pieczenia (ale sernik pieczony już jak najbardziej).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 6 lat temu
    Czy dla przełamania słodyczy można pod kajmak dać warstwę powideł śliwkowych? Nie mam kwadratowej blachy, czy może być okrągła o średnicy 26cm?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Myślę, że tak. Może być tortownica 26cm.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ania · 6 lat temu
        Tak zrobiłam, czyli z powidłami pod toffi. Jednak wtedy ciasto potrzebuje trochę więcej czasu w piekarniku - u mnie druga warstwa piekła się 30 min zamiast 15. Próbowane patyczkiem :) Ale wyszli pyszne, dziękuję!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 8 lat temu
    dziękuję za przepis! ostatnio zostało mi pół puszki masy krówkowej więc zrobiłam Twoje brownie i było po prostu przepyszne :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karola · 8 lat temu
    Było pyszne! ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Blanka · 8 lat temu
    Czy jeśli zastąpię gorzką czekoladę mleczną to ciasto zbyt słodkie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 9 lat temu
    Bardzo smaczne ciasto
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ala · 9 lat temu
    Czy reszta ciasta, którą dodajemy na koniec, nie będzie smakować jak zakalec? Bo pieczemy ją krócej niż spód.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Będzie nawet lepsze, bo wilgotne. Dolne ciasto jest bardziej suche. W brownie nie ma zakalca ;) Takie ma być: wilgotne i soczyste.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Malutka · 9 lat temu
    Możecie mi napisać jak zrobić tę kąpiel wodną?
    Z góry dziękuję :-)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Zobacz do artykułu o roztapianiu czekolady. Znajdziesz tam jak roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Tak samo należy tu postąpić roztapiając razem z czekoladą pokrojone na kawałki masło. Oto link: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/porady/wskazowki-kulinarne/330-roztapianie-czekolady-temperowanie-kuwertury"]Roztapianie czekolady.[/url]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gražyna · 9 lat temu
    Dzieň dobry,mam pytanie...poniewarz mieszkam za granica a u nas nie ma masy krôwkowej,czym ja moge zastapič.Krôwki w opakowaniu w sklepie sa
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Może być ugotowane mleko skondensowane słodzone. (Puszkę z mlekiem nalezy włożyć do garnka i zalać ją wodą. Puszkę o pojemności ok. 500ml należy gotować przez ok. 3 godz, a następnie wystudzić. W razie potrzeby dolać wodę, aby puszka była cały czas pokryta wodą).
      Możesz też użyć gotowego kremu dulce de leche.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    N. · 9 lat temu
    Brownie wyszło pyszne;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gabrysia · 9 lat temu
    Pyszne i w dodatku szybko znika..;)..dziękuję za przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kerstin · 9 lat temu
    Zrobiłam wczoraj-faktycznie, bardzo proste i szybkie, ale smaczniejsze następnego dnia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 9 lat temu
    Czy jeżeli nie chcę dodawać masy krowkowej to piecze wszystko razem po wlaniu do formy przez 15min. Czy 30min.?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karolina · 9 lat temu
    A proszed do pieczenia???? Jesli tak to prosze podac w jakiej ilosci???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 9 lat temu
    Pierwsza warstwa już w piekarniku :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gin · 9 lat temu
    Czysta rozpusta :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    oliwia · 9 lat temu
    istna rozkosz.