Mocno czekoladowe, wilgotne ciasto, a pośrodku słodka, ciągnąca się masa krówkowa. Świetne połączenie. Masa krówkowa bardzo dobrze smakuje w połączeniu z czekoladą. Brownie jest szybkie i łatwe do przygotowania.
Składniki:
200 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
150 g masła
4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
120 g cukru
100 g mąki pszennej
200 g masy krówkowej
Sposób przygotowania:
Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do przestygnięcia.
Całe jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, wlewać powoli płynną czekoladę z masłem. (Czekolada może być lekko ciepła). Wsypać mąkę i wymieszać na jednolitą masę. (Można zmiksować krótko na najmniejszych obrotach).
Formę kwadratową o boku dna ok. 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby papier wystawał poza formę. Do formy wyłożyć połowę ciasta i podpiec w nagrzanym piekarniku 15 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
W międzyczasie masę krówkową przełożyć do miseczki i wymieszać dokładnie łyżką, aby była gładka.
Podpieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, od razu rozłożyć równomiernie masę krówkową i przykryć resztą ciasta. Włożyć do piekarnika i piec kolejne 15 minut.
Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Julia·
4 lat temu
Nie polecam ciasto wyszło tak gęste ze nie szło go wlać do blachy.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
5 lat temu
Po podpieczeniu spod bardzo urósł. Dość nierównomiernie - pojawiły się góry głównie na brzegach. Kiedy wyjęłam ciasto zeby rozlozyc mase krowkowa trochę opadło a resztę docisnęłam... czy to normalne? wygląda to chyba na dość mocno ubite jajka, ale masa byla jak w opise - jasna, puszysta, wstazka masy przez dluzszy czas utrzymywala sie na jej powierzchni... uzywalam Kitchen Aid z mieszadłem flat beater. Co poszło nie tak?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
monika·
6 lat temu
Pycha !!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ela·
7 lat temu
Czy można je zamrozić?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ela·
7 lat temu
A jakie jeszcze ciasta poleca Pani do mrożenia? W miarę łatwe i szybkie w przygotowaniu? Niedługo rodzę i chciałabym coś przygotować i pomrozić dopóki mam jeszcze siłę czas :) Będę miała dużo odwiedzających gości :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Większość ciast można zamrozić. Nie mrożę ciast z dodatkiem żelatyny, twarogu bez pieczenia (ale sernik pieczony już jak najbardziej).
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
7 lat temu
Czy dla przełamania słodyczy można pod kajmak dać warstwę powideł śliwkowych? Nie mam kwadratowej blachy, czy może być okrągła o średnicy 26cm?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Myślę, że tak. Może być tortownica 26cm.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
7 lat temu
Tak zrobiłam, czyli z powidłami pod toffi. Jednak wtedy ciasto potrzebuje trochę więcej czasu w piekarniku - u mnie druga warstwa piekła się 30 min zamiast 15. Próbowane patyczkiem :) Ale wyszli pyszne, dziękuję!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paulina·
9 lat temu
dziękuję za przepis! ostatnio zostało mi pół puszki masy krówkowej więc zrobiłam Twoje brownie i było po prostu przepyszne :P
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karola·
9 lat temu
Było pyszne! ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Blanka·
10 lat temu
Czy jeśli zastąpię gorzką czekoladę mleczną to ciasto zbyt słodkie?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Myślę, że byłoby za słodkie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patrycja·
10 lat temu
Bardzo smaczne ciasto
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ala·
10 lat temu
Czy reszta ciasta, którą dodajemy na koniec, nie będzie smakować jak zakalec? Bo pieczemy ją krócej niż spód.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Będzie nawet lepsze, bo wilgotne. Dolne ciasto jest bardziej suche. W brownie nie ma zakalca ;) Takie ma być: wilgotne i soczyste.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Malutka·
10 lat temu
Możecie mi napisać jak zrobić tę kąpiel wodną?
Z góry dziękuję :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Zobacz do artykułu o roztapianiu czekolady. Znajdziesz tam jak roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Tak samo należy tu postąpić roztapiając razem z czekoladą pokrojone na kawałki masło. Oto link: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/porady/wskazowki-kulinarne/330-roztapianie-czekolady-temperowanie-kuwertury"]Roztapianie czekolady.[/url]
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gražyna·
10 lat temu
Dzieň dobry,mam pytanie...poniewarz mieszkam za granica a u nas nie ma masy krôwkowej,czym ja moge zastapič.Krôwki w opakowaniu w sklepie sa
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Może być ugotowane mleko skondensowane słodzone. (Puszkę z mlekiem nalezy włożyć do garnka i zalać ją wodą. Puszkę o pojemności ok. 500ml należy gotować przez ok. 3 godz, a następnie wystudzić. W razie potrzeby dolać wodę, aby puszka była cały czas pokryta wodą).
Możesz też użyć gotowego kremu dulce de leche.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
N.·
10 lat temu
Brownie wyszło pyszne;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gabrysia·
10 lat temu
Pyszne i w dodatku szybko znika..;)..dziękuję za przepis :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kerstin·
10 lat temu
Zrobiłam wczoraj-faktycznie, bardzo proste i szybkie, ale smaczniejsze następnego dnia
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
10 lat temu
Czy jeżeli nie chcę dodawać masy krowkowej to piecze wszystko razem po wlaniu do formy przez 15min. Czy 30min.?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
karolina·
10 lat temu
A proszed do pieczenia???? Jesli tak to prosze podac w jakiej ilosci???