Mocno czekoladowe, wilgotne ciasto, a pośrodku słodka, ciągnąca się masa krówkowa. Świetne połączenie. Masa krówkowa bardzo dobrze smakuje w połączeniu z czekoladą. Brownie jest szybkie i łatwe do przygotowania.
Składniki:
200 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
150 g masła
4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
120 g cukru
100 g mąki pszennej
200 g masy krówkowej
Sposób przygotowania:
Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do przestygnięcia.
Całe jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, wlewać powoli płynną czekoladę z masłem. (Czekolada może być lekko ciepła). Wsypać mąkę i wymieszać na jednolitą masę. (Można zmiksować krótko na najmniejszych obrotach).
Formę kwadratową o boku dna ok. 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby papier wystawał poza formę. Do formy wyłożyć połowę ciasta i podpiec w nagrzanym piekarniku 15 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
W międzyczasie masę krówkową przełożyć do miseczki i wymieszać dokładnie łyżką, aby była gładka.
Podpieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, od razu rozłożyć równomiernie masę krówkową i przykryć resztą ciasta. Włożyć do piekarnika i piec kolejne 15 minut.
Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Po podpieczeniu spod bardzo urósł. Dość nierównomiernie - pojawiły się góry głównie na brzegach. Kiedy wyjęłam ciasto zeby rozlozyc mase krowkowa trochę opadło a resztę docisnęłam... czy to normalne? wygląda to chyba na dość mocno ubite jajka, ale masa byla jak w opise - jasna, puszysta, wstazka masy przez dluzszy czas utrzymywala sie na jej powierzchni... uzywalam Kitchen Aid z mieszadłem flat beater. Co poszło nie tak?
A jakie jeszcze ciasta poleca Pani do mrożenia? W miarę łatwe i szybkie w przygotowaniu? Niedługo rodzę i chciałabym coś przygotować i pomrozić dopóki mam jeszcze siłę czas :) Będę miała dużo odwiedzających gości :)
Tak zrobiłam, czyli z powidłami pod toffi. Jednak wtedy ciasto potrzebuje trochę więcej czasu w piekarniku - u mnie druga warstwa piekła się 30 min zamiast 15. Próbowane patyczkiem :) Ale wyszli pyszne, dziękuję!
Zobacz do artykułu o roztapianiu czekolady. Znajdziesz tam jak roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Tak samo należy tu postąpić roztapiając razem z czekoladą pokrojone na kawałki masło. Oto link: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/porady/wskazowki-kulinarne/330-roztapianie-czekolady-temperowanie-kuwertury"]Roztapianie czekolady.[/url]
Może być ugotowane mleko skondensowane słodzone. (Puszkę z mlekiem nalezy włożyć do garnka i zalać ją wodą. Puszkę o pojemności ok. 500ml należy gotować przez ok. 3 godz, a następnie wystudzić. W razie potrzeby dolać wodę, aby puszka była cały czas pokryta wodą).
Możesz też użyć gotowego kremu dulce de leche.