
Mocno czekoladowe, wilgotne ciasto, a pośrodku słodka, ciągnąca się masa krówkowa. Świetne połączenie. Masa krówkowa bardzo dobrze smakuje w połączeniu z czekoladą. Brownie jest szybkie i łatwe do przygotowania.
Składniki:
- 200 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
 - 150 g masła
 - 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
 - 120 g cukru
 - 100 g mąki pszennej
 - 200 g masy krówkowej
 
Sposób przygotowania:
- Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do przestygnięcia.
 - Całe jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, wlewać powoli płynną czekoladę z masłem. (Czekolada może być lekko ciepła). Wsypać mąkę i wymieszać na jednolitą masę. (Można zmiksować krótko na najmniejszych obrotach).
 - Formę kwadratową o boku dna ok. 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby papier wystawał poza formę. Do formy wyłożyć połowę ciasta i podpiec w nagrzanym piekarniku 15 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
 - W międzyczasie masę krówkową przełożyć do miseczki i wymieszać dokładnie łyżką, aby była gładka.
 - Podpieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, od razu rozłożyć równomiernie masę krówkową i przykryć resztą ciasta. Włożyć do piekarnika i piec kolejne 15 minut.
 - Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
 
Smacznego.
| 
 Czas przygotowania:  | 
około 20 min. | |
| 
 Czas pieczenia:  | 
30 min. | |
| 
 Liczba porcji:  | 
16 | |
| Trudność: | łatwe | |
| Koszt: | średni | 


