
Mocno czekoladowe, wilgotne ciasto, a pośrodku słodka, ciągnąca się masa krówkowa. Świetne połączenie. Masa krówkowa bardzo dobrze smakuje w połączeniu z czekoladą. Brownie jest szybkie i łatwe do przygotowania.
Składniki:
- 200 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
- 150 g masła
- 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 120 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 200 g masy krówkowej
Sposób przygotowania:
- Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do przestygnięcia.
- Całe jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, wlewać powoli płynną czekoladę z masłem. (Czekolada może być lekko ciepła). Wsypać mąkę i wymieszać na jednolitą masę. (Można zmiksować krótko na najmniejszych obrotach).
- Formę kwadratową o boku dna ok. 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby papier wystawał poza formę. Do formy wyłożyć połowę ciasta i podpiec w nagrzanym piekarniku 15 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
- W międzyczasie masę krówkową przełożyć do miseczki i wymieszać dokładnie łyżką, aby była gładka.
- Podpieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, od razu rozłożyć równomiernie masę krówkową i przykryć resztą ciasta. Włożyć do piekarnika i piec kolejne 15 minut.
- Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego.
|
Czas przygotowania: |
około 20 min. | |
|
Czas pieczenia: |
30 min. | |
|
Liczba porcji: |
16 | |
| Trudność: | łatwe | |
| Koszt: | średni |


