Wuzetka

146 Komentarzy

Wuzetka

Ciasto czekoladowe przełożone grubą warstwą lekkiego kremu serowo- śmietankowego, polane polewą czekoladową i udekorowane różyczkami z bitej śmietany. Wuzetka jest nie za słodka, stabilna i bardzo dobrze się ją kroi.

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

1 szklanka= 250ml

Składniki:

  • 480g mąki pszennej
  • 90g kakao
  • 270g cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 130ml oleju np. rzepakowego
  • 400ml maślanki
  • 400ml zaparzonej kawy*
  • 4 jajka

Krem:

  • 500g twarogu z wiaderka lub Quark
  • 500ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
  • ¾ szklanki cukru pudru

Polewa czekoladowa:

  • 100g czekolady mlecznej
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 50g masła

Dodatkowo:

  • ok. 150g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto czekoladowe. Przygotować kawę i następnie całkowicie ją ostudzić. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszać trzepaczką zimną kawę, jajka, olej i maślankę. Płynne składniki z drugiej miski przelać do pierwszej. Wszystko wymieszać trzepaczką, do połączenia się składników.
  2. Dno formy prostokątnej o wymiarach 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyłożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min., do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Ciasto wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  3. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
  4. Przygotować krem. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na 5min. do napęcznienia. Ser wymieszać trzepaczką z cukrem pudrem na gładką masę. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu. (W ten sposób zapobiegniemy powstaniu grudek). Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do kremu.
  5. Jedno ciasto pozostawić w formie. Wyłożyć krem i przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki na ok.3 godz.
  6. Przygotować polewę. Czekolady połamać na kawałki. Przełożyć do garnka, dodać masło i śmietanę. Podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa. Gotową polewę wylać na górę ciasta. Schłodzić.
  7. Śmietanę ubić na sztywno. Gotową przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki.
  8. Gdy polewa zastygnie pociąć ciasto na kawałki lub lekko zrobić ślady nożem na polewie, zaznaczając krawędzie kawałków. Na każdym kawałku ciasta zrobić kleks ze śmietany.

Smacznego.

*Kawa może być z ekspresu, rozpuszczalna lub sypana, przecedzona przez sitko.

Wuzetka

Wuzetka

Wuzetka

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 8 miesięcy temu
    Skusiłam się dobrą ocena i dobrymi komentarzami. Owszem robi się łatwo i ładnie wygląda, ale w smaku nijaka. Nie polecam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Piotr · 6 miesięcy temu
      w smaku nijaka? bo nie potrafisz dobrej zrobić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 1 lat temu
    Ciasto w smaku wyszlo bardzo dobre, jednak nie wiem dlaczego w trakcie pieczenia powstały wybrzuszenia, co skutkuje widocznymi dziurami. Co zrobiłam źle?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 1 lat temu
    Czy wasza masa serowa była mocno zastygnięta????,  bo moja tak jakby za mało żelatyny a dałam tyle ile w przepisie ????
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 1 lat temu
    Co zamiast kawy użyć ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 1 lat temu
    Ciasto zbyt leiste po 30minutowym pieczeniu i tak wyszedł zakalec nie fajny przepis 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 1 lat temu
    Przepis ten jest poprawny, ciasto wychodzi ładne, bez problemu, ale pieklam już lepsze i wrócę do tamtego przepisu. Temu brakuje lekkości, zbyt dużo mąki w cieście, może kawa niepotrzebna. Piekę dużo i próbuje różne przepisy  
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 1 lat temu
    Wyszło idealne, przepyszne😊 z pewnością będę je powtarzać na kolejne okazję. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 1 lat temu
    A co zamiast maślanki?? Bo. Nie mam a potrzebna porada na szybko 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 1 lat temu
    Pierwszy raz robiłam wuzetkę sama. Wyszło obłędnie. Mąż zachwycony. Dziękuję 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika Dawidowska · 1 lat temu
    czy można zamiast twarogu z wiaderka użyć homogenizowanego?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Myślę, że tak. Możliwe, że można zrezygować wtedy z cukru pudru lub dodać go niewiele. Proszę zrobić do smaku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ifka · 2 lat temu
    Robi furorę wśród znajomych - już podpięłam link do Twojej strony
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 2 lat temu
    Czy żelatyna do masy jest konieczna ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 2 lat temu
    Witam, czy do kremu mogłabym użyć swojskiego twarogu, kilkukrotnie zmielonego??? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 2 lat temu
    Dziś zrobione , teraz chłodzi się w lodówce do jutra , krem idealny nie za słodki ciasto idealnie czekoladowe . Jutro do kawy jak znalazł poczęstujemy znajomych. (heart) (ok)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 2 lat temu
    Dobry wieczór! Zrobiłam dzisiaj spody (ciasto czekoladowe), ale znacznie opadło po wyjęciu z piekarnika - czy to normalne ? Z przepisu wynika, że jest ciężkie, więc Chyba tak, ale chciałam się upewnić! Jutro robię krem i całà resztę - Oby spody się nadawały!Ps. Od lat robię tort tęczowy z Pani przepisu i zawsze wychodzi znakomite, dlatego wybrałam też tà W-Ztkę :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 2 lat temu
    Czy do tych gwiazdek na cieście dawałaś fix/żelatynę - chciałabym wykończyć ciasto dzień przed imprezą. Jakieś rady, żeby gwiazdki wyglądały dobrze 🤔
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Nie, to tylko ubita na sztywno śmietanka. Możesz zrobić dzień wcześniej. Dobrze ubita śmietana będzie stabilna. Polewa jej nie rozpuści.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 2 lat temu
    Dzień dobry, Chciałabym upiec tę wuzetkę jako tort w tortownicy o średnicy 26cm, z tym, że nie chciałabym zmniejszać ilości składników (chciałabym, by był wysoki). Myśli Pani, że to się uda? Musiałabym wtedy wydłużyć czas pieczenia? Pozdrawiam Smile
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Nie bardzo podoba mi się ten pomysł. Jeśli ciasto nawet upiecze się (na pewno trzeba wydłużyć czas pieczenia) to będzie wysokie i ciężkie i nie wiem, czy krem się utrzyma pod taką warstwą. Będzie też trudniejsze do krojenia. Za bardzo ryzykowne według mnie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kinga · 2 lat temu
      Witam, robiłam jako tort 28 cm wyszło super. Pozdrawiam!