Ciasto czekoladowe przełożone grubą warstwą lekkiego kremu serowo- śmietankowego, polane polewą czekoladową i udekorowane różyczkami z bitej śmietany. Wuzetka jest nie za słodka, stabilna i bardzo dobrze się ją kroi.
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
1 szklanka= 250ml
Składniki:
480g mąki pszennej
90g kakao
270g cukru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
130ml oleju np. rzepakowego
400ml maślanki
400ml zaparzonej kawy*
4 jajka
Krem:
500g twarogu z wiaderka lub Quark
500ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
¾ szklanki cukru pudru
Polewa czekoladowa:
100g czekolady mlecznej
100g czekolady gorzkiej
100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
50g masła
Dodatkowo:
ok. 150g słodkiej śmietany 30- 36%
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto czekoladowe. Przygotować kawę i następnie całkowicie ją ostudzić. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszać trzepaczką zimną kawę, jajka, olej i maślankę. Płynne składniki z drugiej miski przelać do pierwszej. Wszystko wymieszać trzepaczką, do połączenia się składników.
Dno formy prostokątnej o wymiarach 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyłożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min., do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Ciasto wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
Przygotować krem. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na 5min. do napęcznienia. Ser wymieszać trzepaczką z cukrem pudrem na gładką masę. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu. (W ten sposób zapobiegniemy powstaniu grudek). Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do kremu.
Jedno ciasto pozostawić w formie. Wyłożyć krem i przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki na ok.3 godz.
Przygotować polewę. Czekolady połamać na kawałki. Przełożyć do garnka, dodać masło i śmietanę. Podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa. Gotową polewę wylać na górę ciasta. Schłodzić.
Śmietanę ubić na sztywno. Gotową przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki.
Gdy polewa zastygnie pociąć ciasto na kawałki lub lekko zrobić ślady nożem na polewie, zaznaczając krawędzie kawałków. Na każdym kawałku ciasta zrobić kleks ze śmietany.
Smacznego.
*Kawa może być z ekspresu, rozpuszczalna lub sypana, przecedzona przez sitko.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monialubi·
8 lat temu
Piekłam już dwa razy. Bardzo nam smakuje :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
iza·
10 lat temu
Hej - zaglądnełam na tę stronkę po raz pierwszy wczoraj (czysto przypadkowo buszując po sieci w poszukiwaniu interesującego przepisu) i od razu skusiłam się na klasyczną "Wuzetkę". Czytając w wyobraźni już widziałam jak powstaje. Zrobiłam ją wieczorem i dzisiaj po obiedzie delektowaliśmy się nią. Jest doskonała, cudownie mięciutka, mocno czekoladowa i śmietonkowo-serowa. Ubóśtwiam takie połączenia. Wyszła perfekcyjnie. Koniecznie do powtórzenia przy dużych rodzinnych uroczystościach - ze względu na zjawiskowy wygląd - a smak nie do podrobienia przez te sklepowe !!!! Bardzo się cieszę i dziękuję. Pozdrawiam Iza
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
10 lat temu
Wuzetka - klasyka... a jednak ten przepis jest ciut inny niż ja znałam. Jest genialny. Troszkę czasochłonny, ale nie trudny w wykonaniu. Smakowo... niebo w gębie. Niezdecydowanym - gorąco polecam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patrycja·
10 miesięcy temu
Witam a czy moge upiec ciasto w calosci a pozniej przekroic?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Weronika·
3 miesięcy temu
Ja tak zrobiłam za pierwszym razem i środek nie chciał się dopiec, a boki zaczęły się przypalać. Najlepiej oddzielnie, bo wtedy jest gwarancja że wszystko się dopiecze. :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magdalena·
1 lat temu
Skusiłam się dobrą ocena i dobrymi komentarzami. Owszem robi się łatwo i ładnie wygląda, ale w smaku nijaka. Nie polecam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Piotr·
1 lat temu
w smaku nijaka? bo nie potrafisz dobrej zrobić?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iwona·
2 lat temu
Ciasto w smaku wyszlo bardzo dobre, jednak nie wiem dlaczego w trakcie pieczenia powstały wybrzuszenia, co skutkuje widocznymi dziurami. Co zrobiłam źle?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
2 lat temu
Czy wasza masa serowa była mocno zastygnięta????, bo moja tak jakby za mało żelatyny a dałam tyle ile w przepisie ????
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kamila·
2 lat temu
Co zamiast kawy użyć ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
2 lat temu
Ciasto zbyt leiste po 30minutowym pieczeniu i tak wyszedł zakalec nie fajny przepis
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Małgorzata·
3 lat temu
Przepis ten jest poprawny, ciasto wychodzi ładne, bez problemu, ale pieklam już lepsze i wrócę do tamtego przepisu. Temu brakuje lekkości, zbyt dużo mąki w cieście, może kawa niepotrzebna. Piekę dużo i próbuje różne przepisy
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia ·
3 lat temu
Wyszło idealne, przepyszne😊 z pewnością będę je powtarzać na kolejne okazję.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paula·
3 lat temu
A co zamiast maślanki?? Bo. Nie mam a potrzebna porada na szybko
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina ·
3 lat temu
Pierwszy raz robiłam wuzetkę sama. Wyszło obłędnie. Mąż zachwycony. Dziękuję
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika Dawidowska·
3 lat temu
czy można zamiast twarogu z wiaderka użyć homogenizowanego?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Myślę, że tak. Możliwe, że można zrezygować wtedy z cukru pudru lub dodać go niewiele. Proszę zrobić do smaku.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ifka·
3 lat temu
Robi furorę wśród znajomych - już podpięłam link do Twojej strony
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Weronika·
3 lat temu
Czy żelatyna do masy jest konieczna ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina·
3 lat temu
Witam, czy do kremu mogłabym użyć swojskiego twarogu, kilkukrotnie zmielonego??? Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Według mnie jest za gęsty i za ciężki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maria·
3 lat temu
Dziś zrobione , teraz chłodzi się w lodówce do jutra , krem idealny nie za słodki ciasto idealnie czekoladowe . Jutro do kawy jak znalazł poczęstujemy znajomych. (heart) (ok)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kamila·
3 lat temu
Dobry wieczór! Zrobiłam dzisiaj spody (ciasto czekoladowe), ale znacznie opadło po wyjęciu z piekarnika - czy to normalne ? Z przepisu wynika, że jest ciężkie, więc Chyba tak, ale chciałam się upewnić! Jutro robię krem i całà resztę - Oby spody się nadawały!Ps. Od lat robię tort tęczowy z Pani przepisu i zawsze wychodzi znakomite, dlatego wybrałam też tà W-Ztkę :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iza·
3 lat temu
Czy do tych gwiazdek na cieście dawałaś fix/żelatynę - chciałabym wykończyć ciasto dzień przed imprezą. Jakieś rady, żeby gwiazdki wyglądały dobrze 🤔
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Nie, to tylko ubita na sztywno śmietanka. Możesz zrobić dzień wcześniej. Dobrze ubita śmietana będzie stabilna. Polewa jej nie rozpuści.