Ciasto czekoladowe przełożone grubą warstwą lekkiego kremu serowo- śmietankowego, polane polewą czekoladową i udekorowane różyczkami z bitej śmietany. Wuzetka jest nie za słodka, stabilna i bardzo dobrze się ją kroi.
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
1 szklanka= 250ml
Składniki:
480g mąki pszennej
90g kakao
270g cukru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
130ml oleju np. rzepakowego
400ml maślanki
400ml zaparzonej kawy*
4 jajka
Krem:
500g twarogu z wiaderka lub Quark
500ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
¾ szklanki cukru pudru
Polewa czekoladowa:
100g czekolady mlecznej
100g czekolady gorzkiej
100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
50g masła
Dodatkowo:
ok. 150g słodkiej śmietany 30- 36%
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto czekoladowe. Przygotować kawę i następnie całkowicie ją ostudzić. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszać trzepaczką zimną kawę, jajka, olej i maślankę. Płynne składniki z drugiej miski przelać do pierwszej. Wszystko wymieszać trzepaczką, do połączenia się składników.
Dno formy prostokątnej o wymiarach 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyłożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min., do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Ciasto wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
Przygotować krem. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na 5min. do napęcznienia. Ser wymieszać trzepaczką z cukrem pudrem na gładką masę. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu. (W ten sposób zapobiegniemy powstaniu grudek). Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do kremu.
Jedno ciasto pozostawić w formie. Wyłożyć krem i przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki na ok.3 godz.
Przygotować polewę. Czekolady połamać na kawałki. Przełożyć do garnka, dodać masło i śmietanę. Podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa. Gotową polewę wylać na górę ciasta. Schłodzić.
Śmietanę ubić na sztywno. Gotową przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki.
Gdy polewa zastygnie pociąć ciasto na kawałki lub lekko zrobić ślady nożem na polewie, zaznaczając krawędzie kawałków. Na każdym kawałku ciasta zrobić kleks ze śmietany.
Smacznego.
*Kawa może być z ekspresu, rozpuszczalna lub sypana, przecedzona przez sitko.
Hej - zaglądnełam na tę stronkę po raz pierwszy wczoraj (czysto przypadkowo buszując po sieci w poszukiwaniu interesującego przepisu) i od razu skusiłam się na klasyczną "Wuzetkę". Czytając w wyobraźni już widziałam jak powstaje. Zrobiłam ją wieczorem i dzisiaj po obiedzie delektowaliśmy się nią. Jest doskonała, cudownie mięciutka, mocno czekoladowa i śmietonkowo-serowa. Ubóśtwiam takie połączenia. Wyszła perfekcyjnie. Koniecznie do powtórzenia przy dużych rodzinnych uroczystościach - ze względu na zjawiskowy wygląd - a smak nie do podrobienia przez te sklepowe !!!! Bardzo się cieszę i dziękuję. Pozdrawiam Iza
Wuzetka - klasyka... a jednak ten przepis jest ciut inny niż ja znałam. Jest genialny. Troszkę czasochłonny, ale nie trudny w wykonaniu. Smakowo... niebo w gębie. Niezdecydowanym - gorąco polecam!
Ciasto w smaku wyszlo bardzo dobre, jednak nie wiem dlaczego w trakcie pieczenia powstały wybrzuszenia, co skutkuje widocznymi dziurami. Co zrobiłam źle?
Przepis ten jest poprawny, ciasto wychodzi ładne, bez problemu, ale pieklam już lepsze i wrócę do tamtego przepisu. Temu brakuje lekkości, zbyt dużo mąki w cieście, może kawa niepotrzebna. Piekę dużo i próbuje różne przepisy
Dziś zrobione , teraz chłodzi się w lodówce do jutra , krem idealny nie za słodki ciasto idealnie czekoladowe . Jutro do kawy jak znalazł poczęstujemy znajomych. (heart) (ok)
Dobry wieczór! Zrobiłam dzisiaj spody (ciasto czekoladowe), ale znacznie opadło po wyjęciu z piekarnika - czy to normalne ? Z przepisu wynika, że jest ciężkie, więc Chyba tak, ale chciałam się upewnić! Jutro robię krem i całà resztę - Oby spody się nadawały!Ps. Od lat robię tort tęczowy z Pani przepisu i zawsze wychodzi znakomite, dlatego wybrałam też tà W-Ztkę :-)
Dzień dobry, Chciałabym upiec tę wuzetkę jako tort w tortownicy o średnicy 26cm, z tym, że nie chciałabym zmniejszać ilości składników (chciałabym, by był wysoki). Myśli Pani, że to się uda? Musiałabym wtedy wydłużyć czas pieczenia? Pozdrawiam Smile
Nie bardzo podoba mi się ten pomysł. Jeśli ciasto nawet upiecze się (na pewno trzeba wydłużyć czas pieczenia) to będzie wysokie i ciężkie i nie wiem, czy krem się utrzyma pod taką warstwą. Będzie też trudniejsze do krojenia. Za bardzo ryzykowne według mnie.