Mocno czekoladowe, wilgotne ciasto, a pośrodku słodka, ciągnąca się masa krówkowa. Świetne połączenie. Masa krówkowa bardzo dobrze smakuje w połączeniu z czekoladą. Brownie jest szybkie i łatwe do przygotowania.
Składniki:
200 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
150 g masła
4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
120 g cukru
100 g mąki pszennej
200 g masy krówkowej
Sposób przygotowania:
Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do przestygnięcia.
Całe jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, wlewać powoli płynną czekoladę z masłem. (Czekolada może być lekko ciepła). Wsypać mąkę i wymieszać na jednolitą masę. (Można zmiksować krótko na najmniejszych obrotach).
Formę kwadratową o boku dna ok. 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby papier wystawał poza formę. Do formy wyłożyć połowę ciasta i podpiec w nagrzanym piekarniku 15 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
W międzyczasie masę krówkową przełożyć do miseczki i wymieszać dokładnie łyżką, aby była gładka.
Podpieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, od razu rozłożyć równomiernie masę krówkową i przykryć resztą ciasta. Włożyć do piekarnika i piec kolejne 15 minut.
Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.