Czekoladowy tort składający się z czekoladowego ciasta przełożonego masą truflową z dodatkiem orzechów laskowych i wafelków w czekoladzie. Całość pokryta jest masą z nutelli, ozdobiona pralinkami Ferrero Rocher i kawałkami wafelków w czekoladzie. Tort jest smaczny, stabilny, w smaku orzechowo- czekoladowy.
Składniki na ok. 10- 12 porcji: Ciasto czekoladowe:
6 jajek
120g cukru
60g mąki pszennej
60g zmielonych orzechów laskowych
50g skrobi ziemniaczanej
20g kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa truflowa:
200g czekolady mlecznej (lub gorzkiej lub pół na pół)
270g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
70g masła
70g orzechów laskowych
50g wafelków w czekoladzie (typu Price Polo)
Masa do obłożenia tortu:
80g masła
3 kopiate łyżki kremu orzechowo- czekoladowego typu Nutella
Poncz:
ponad ½ szklanki czarnej herbaty
½ łyżeczki cukru
Do dekoracji:
50g wafelków w czekoladzie (typu Prince Polo)
pralinki Ferrero Rocher
Sposób przygotowania:
Przygotować masę truflową. Czekoladę połamać na małe kawałki. Przełożyć do garnka, dodać śmietanę i pokrojone na małe kawałki masło. Podgrzewać, mieszając, aż masło i czekolada się rozpuszczą i powstanie jednolita masa. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na ok. 3- 4 godz. lub dłużej.
Spód tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz).
Przygotować ciasto czekoladowe. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z połową cukru na jasną masę. Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Kolejno, dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo drugą połowę cukru. Ubite białka wmieszać delikatnie szpatułką do ubitych żółtek. Osobno wymieszać mąkę, zmielone orzechy, skrobią, kakao i proszek do pieczenia. Wmieszać delikatnie szpatułką do masy jajecznej.
Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 min., do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Lekko ciepłe ciasto oddzielić nożem od brzegu formy i odwrócić do góry dnem na blat wyłożyny papierem do pieczenia. (W ten sposób ciasto zrobi się bardziej płaskie). Zimne ciasto przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały 3 blaty.
Przygotować poncz. Herbatę wymieszać z cukrem i pozostawić do ostygnięcia.
Orzechy laskowe podprażyć na suchej patelni, aż skórka się lekko zarumieni i zacznie odchodzić od orzecha. Orzechy pozostawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć skórkę z orzechów pocierając je rękoma. (Nie musi być dokładnie. Ściągnąć tylko te skórki co łatwo odchodzą). Kolejno orzechy posiekać na drobno. 50g wafelków posiekać na małe kawałki. Schłodzoną masę truflową zmiksować do zgęstnienia masy. Wmieszać szpatułką posiekane orzechy i wafelki.
Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze. Nasączyć częścią ponczu. Rozłożyć połowę masy truflowej i przykryć drugim blatem. Ponownie nasączyć i wyłożyć resztę masy. Przykryć trzecim blatem i nasączyć. Tort wstawić do lodówki.
Przygotować masę do obłożenia tortu. Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodać nutellę. Gotową masą posmarować górę i bok tortu.
Górę tortu udekorować pralinkami (całymi lub połówkami), a bok tortu posiekanymi wafelkami.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
basia·
2 lat temu
Bede chciala przyozdobic tort jak Pani plus zrobic kleksy z rekawa cukierniczego. Moze Pani podpoweidziec z czego zrobic taka masa czekoladowa - mascarpone+smietanka i ..? jestem poczatkujaca w wypiekach :)
bede chciala zrobic na walentynki :) i mam takie pytania;1. smietanka 270 g to ile to ml?2. pieczenie termoobieg - to 10 stopni mniej, 170?3. mam tortownice 24 cm - chyba moge pozostac przy ilosci skladnikow jak jest podane w tym przepisie?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
1. Różnica nie będzie wielka. Możesz odmierzyć w ml, a najlepiej byłoby zważyć.
2. Termoobieg to ok. 20 stopni mniej.
3. Myślę, że tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gabriela·
3 lat temu
A jakiej wielkości tortownica?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Tortownica o śr. 22 cm. Jest podane w punkcie 2.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Angelika·
3 lat temu
Dziwne, ale masa truflowa mi się zważyła … rozpuszczone i połączone składniki były długo chłodzone i już w lodowce zgęstniały. Jak zaczęłam ubijać to zważyła się po dosłownie 5 sekundach - od razu zrobiły się grudki… nie wiem, co mogło pójść nie tak :(
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Izabela·
3 lat temu
Masa truflowa miło zaskakuje. Dodałam powidła porzeczkowe pod jedną z warstw i nasączyłam nalewką śliwkową. Na tyle dobry, że muszę robić drugi raz ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dominika ·
3 lat temu
😁 Test smaku będzie jutro 🙂
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Julita·
4 lat temu
Myślę, że pierwszy i nie ostatni 😍
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Piękny :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Małgosia ·
4 lat temu
Tort pyszny, zróżnicowany w smaku o zaskakującej w swej chrupkości fakturze. Hit.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Klaudia·
4 lat temu
Zrobiłam modyfikacje, biszkopt upiekłam w dwóch małych 18 cm tortownicach, zrobiłam 4 blaty nasączone kawą żeby był mniej słodki. A na górę i boki zamiast kremu z nutellą krem: serek mascaprone, 200ml Śmietanki, zmiksowane na sztywno i na końcu dodałam łyżkę kakao. Super się rozsmarowuję na boki pokruszone prince polo a na gorze posiekana gorzka czekolada z orzechami nussbeisser.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magdalena Mazur·
5 lat temu
Witam. Czy jak zrobię tego torta w tortownicy o średnicy 26 cm to coś się stanie ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anita·
5 lat temu
Właśnie zrobiłam . Mam nadzieję że będzie smakował😋 :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
5 lat temu
Hej! Jak mogę zmodyfikować biszkopt, żeby ciasto było bez jajek? Mój syn jest uczulony, a uwielbiam ten tort i chciałabym mu zrobić na urodziny.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karina·
5 lat temu
Przepis jest łatwy pomimo ilości składników ;)
Tort pyszny, orzechowy z wyczuwalną nutellą. Dla mnie idealny :)
Masa truflowy jest bardzo bardzo gęsta, trudna do rozsmarowania. Dodałam trochę śmietany, było łatwiej. Dziękuję za przepis!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Eva·
6 lat temu
Any Englush translations of your torte recipes available?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna·
7 lat temu
Dzień dobry,
czy ten tort mogę zrobić w wersji piętrowej? Np. u dołu forma 24cm a na górze 8/16cm? Czy istnieje ryzyko, że się rozleci?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Myślę, że wyjdzie ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dominika·
7 lat temu
Czy zamiast orzechów laskowych można użyć orzechy włoskie ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Myślę, że tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina ·
7 lat temu
Super przepis torcik pycha polecam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
8 lat temu
A czy mogę użyć na ten krem na wierzchu gotowy oplatek ozdobny ( chodzi mi o te np z motywami bajek )? Czy na ten krem lepiej nic takiego nie kłaść?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Nie używam takich ozdób. Powinna być załączona instrukcja. Jeśli można położyć opłatek na masę maślaną, to tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
8 lat temu
Witam. Czy biszkopt rosnie na tyle wysoki, że można go przekroić na 3 ? Czym najlepiej radzi Pani przekroić bo na 3 może byc trochę ciężko