Czekoladowe ciasto z ciasteczkami Amaretti. Zamiast mąki do ciasta dodaje się pokruszone, włoskie ciasteczka Amaretti. Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe, aromatyczne, smakiem trochę zbliżone do brownie z migdałami.
Jeśli użyjemy domowych ciasteczek upieczonych według przepisu: "Ciasteczka Amaretti" to ciasto będzie bezglutenowe.
250 g gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego*, temperatura pokojowa
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
50 g ciasteczek Amaretti połamać na kawałki i odłożyć na bok.
Resztę ciasteczek przełożyć do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka potłuc, aż cześć ciasteczek będzie pokruszona na bardzo drobno, a część na małe kawałki. Przełożyć do miseczki i wymieszać z kakao. Odłożyć na bok.
Jajka ubijać z cukrem i szczyptą soli na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut na jasną, puszystą masę.
Następnie wmieszać szpatułką Amaretti z kakao. Na końcu wmieszać jogurt.
Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i posypać odłożonymi, pokruszonymi ciasteczkami Amaretti.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół. (Gdyby ciasto za szybko się rumieniło z góry, przykryć folią aluminiową. Ciasto sprawdzić patyczkiem. Do patyczka mogą przykleić się wilgotne okruszki ciasta, jednak ciasto nie powinno być mokre w środku).
Upieczone ciasto wyciągnąć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Uwaga:
* Jeśli pieczesz na produktach niemieckich, możesz użyć zamiast jogurtu Schmand.
Źródło: Lekko zmieniony przepis z książki: "Kuchen blitzschnell gemacht".