Ciasto Amaretti

1 Komentarz
Ciasto Amaretti

Czekoladowe ciasto z ciasteczkami Amaretti. Zamiast mąki do ciasta dodaje się pokruszone, włoskie ciasteczka Amaretti. Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe, aromatyczne, smakiem trochę zbliżone do brownie z migdałami.

Jeśli użyjemy domowych ciasteczek upieczonych według przepisu: "Ciasteczka Amaretti" to ciasto będzie bezglutenowe.

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:

  • 300 g ciasteczek Amaretti (kupne lub z przepisu: "Ciasteczka Amaretti")
  • 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 160 g cukru
  • szczypta soli
  • 90 g kakao
  • 250 g gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego*, temperatura pokojowa

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. 50 g ciasteczek Amaretti połamać na kawałki i odłożyć na bok.
  3. Resztę ciasteczek przełożyć do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka potłuc, aż cześć ciasteczek będzie pokruszona na bardzo drobno, a część na małe kawałki. Przełożyć do miseczki i wymieszać z kakao. Odłożyć na bok.

2

  1. Jajka ubijać z cukrem i szczyptą soli na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut na jasną, puszystą masę.

3

  1. Następnie wmieszać szpatułką Amaretti z kakao. Na końcu wmieszać jogurt.

4

  1. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i posypać odłożonymi, pokruszonymi ciasteczkami Amaretti.

5

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół. (Gdyby ciasto za szybko się rumieniło z góry, przykryć folią aluminiową. Ciasto sprawdzić patyczkiem. Do patyczka mogą przykleić się wilgotne okruszki ciasta, jednak ciasto nie powinno być mokre w środku).
  2. Upieczone ciasto wyciągnąć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga:

* Jeśli pieczesz na produktach niemieckich, możesz użyć zamiast jogurtu Schmand.

Źródło: Lekko zmieniony przepis z książki: "Kuchen blitzschnell gemacht".

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Ciasto Amaretti Ciasto Amaretti Ciasto Amaretti
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ciastkarka · 9 lat temu
    Pysznie wygląda . !! I za pewne bosko smakuje :)

    Muszę wypróbować przepis :)

    Pani przepisy są rewelacyjne i kilka z nich zostały wypróbowane i zapisane w moim zeszycie,dziękuję :P