Blok czekoladowy

324 Komentarzy
Blok czekoladowy

Klasyczny blok czekoladowy z mleka w proszku. Przepis na ten blok ma już sporo lat. Znalazłam go w książce: "Kuchnia oszczędnej gospodyni" z roku 1988. Taki blok robiła już moja mama jak byłam mała. Najlepiej smakuje, jeśli dodamy do niego dużo herbatników, wafli i ulubionych bakalii.

Chcąc przetestować konsystencję masy, zrobiłam jeden blok z herbatnikami i bakaliami, a drugi bez dodatków. Sama masa bez dodatków to taka "domowa czekolada". Jednak sama nam specjalnie nie smakuje. Natomiast z dodatkiem bakalii i herbatników jest smaczna, chociaż nie da się jej naraz za dużo zjeść (ale może to akurat zaleta ;)).

W przepisie zmieniłam sposób przygotowania i zmniejszyłam znacznie ilość dodanego cukru. Przepis jest na szklanki. Jedna szklanka ma pojemność 250ml.

Składniki:

  • ½ szklanki mleka krowiego (125 ml)
  • ¾ szklanki cukru (150g)
  • 4 łyżki kakao
  • 250 g masła
  • 2 szklanki pełnego mleka w proszku (dałam z lekkim czubkiem razem 260g. Używam mleka "niebieskiego" Siedlce lub "łaciatego")
  • ewentualnie kilka kropli aromatu waniliowego, migdałowego, rumowego albo pomarańczowego

dodatkowo:

  • herbatniki, wafle, bakalie np.: rodzynki, żurawina, posiekane orzechy, migdały, kandyzowane owoce (u mnie 100 g herbatników, 70 g rodzynek i 70 g orzechów włoskich)

Sposób przygotowania:

  1. Mleko (płynne), cukier, masło i kakao przełożyć do garnka i podgrzewać na małej mocy palnika, aż składniki się połączą. (Nie doprowadzić do zagotowania).
  2. Ściągnąć garnek z pieca i miksując lub szybko mieszając trzepaczką dodawać stopniowo mleko w proszku. Mieszać do otrzymania jednolitej masy. Dodać ewentualnie wybrany aromat. Na końcu wmieszać łyżką połamane na małe kawałki herbatniki lub wafle i bakalie.
  3. Masę wyłożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie o długości 25cm), wyrównać łyżką i wstawić do lodówki do stężenia na ok. 3- 4 godziny lub na całą noc.

2

  1. Gotowy blok kroić na nieduże kawałki.

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Blok czekoladowy Blok czekoladowy Blok czekoladowy
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 2 lat temu
    Wyjmuję z lodówki i wyjadam nim stężało...No na to łakomstwo poza kłódką na lodówce nie mam pomysłu. Dziękuje pięknie za przepis! 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 2 lat temu
    Świetny przepis. Wychodzi idealnie, smak i konsystencja. Łatwiutko, a efekt przepyszny. W moich poprzednich przepisach zawsze coś było nie tak, a to za suchy, a to podchodzi masłem. Dziękuję bardzo!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Balbina · 2 lat temu
    Ogólnie ok, dobre proporcje. Ale jednak dominujacy smak mleka w proszku nie czyni z tego słodycza ideałem. Ciekawe jakby sie sprawdziło jako zamiennik bialko serwatkowe.  Sugerowałbym ciut mniej cukru. Dla wrazliwych przewodów pokarmowych moze okazac sie nie do  spożycia.   Bardzo mocne skondensowanie tłuszczu masla i mleka w proszku to wyzwanie dla watroby.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Hanna · 2 lat temu
      Dla mojego pokolenia z braku innych, trudno dostępnych i reglamentowanych słodyczy to był ideał. No i kiedyś z braku masła dodawało się margarynę.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Tomek · 1 lat temu
      Bo ta ma mieć taki posmak na tym właśnie polega blok czekoladowy chcesz smak czekolady kup sobie w sklepie ...🙄😕...domowe wyroby mają smakować po donowemu a nie jak przemysł na tym polega kucharzenie 🤪
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 3 lat temu
    Witajcie. Ja zamiast pół szklanki mleka dałam szklankę wody i po kilku godzinach w lodówce i w zamrażarce masa nie stwardniała jest taka mocno gęsta i na wierzchu jest cienka skorupa. Czy to jest wina właśnie wody? W innym przepisie na blok była uwzględniona woda- pół szklanki na kostkę masła ale przy tym na 500 g. mleka w proszku. Czy przez noc może strzec do twardego?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      To nie jest wina wody, tylko ilości jej dodanej. Użyłaś dwa razy więcej niż mleka. Dosyp więcej mleka w proszku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 3 lat temu
    Witam, robiłam dzisiaj blok z Pani przepisu, ale już jak przelałam do blaszki to zauważyłam że z masy jakby wypływa masło i po kilku godzinach na balkonie jak wyjęłam to do okola widać takie "plamy" maślane, co mogłam zrobić źle? Po rozkrojeniu wygląda dobrze ale walory estetyczne już gorzej 😔
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kinga · 3 lat temu
      Ja na wierzchu posypuję wiórkami kokosowymi i je dociskam lekko by nie spadały. Myślę że w Pani przypadku poprawiłoby to walory estetyczne :) 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ziziakowa · 3 lat temu
      Miałam podobnie i to przez kilka razy i też na początku myślałam że to wina moja, ale że to nie wina tego co się robi źle , kiedy robi się według instrukcji krok po kroku, a wina ilości masła.  Daje teraz 200g na podaną ilość reszty składników i jest idealnie. 🙂
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Agnieszka · 2 lat temu
      Często mi się tak robiło, gdy stosowałam inne przepisy na blok, a tu wcale. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabella · 3 lat temu
    Ten blok jest super.Tak jak i inne ,które robiłam od wielu lat.Nie znam niczego tak szybkiego i prostego do zrobienia ,ze słodyczy domowych...no i pysznego oczywiście. Napiszę w skrócie bo aż mnie ręce świerzbią od czytania,że komuś nie wyszedł,nie zgęstniał lub coś się oddzieliło.UWAGA! Mleko w proszku -nie ważne jakie!!!Może być nawet w granulkach. Masło -nie ważne jakie ,bo znam przepis na margarynie Kasi i w smaku dorównuje temu na maśle a uwierzcie mi ,mam dość mocno wymagające podniebienie:):)Problem tkwi w tym, aby rozpuścić masło i mleko płynne, na malutkim ogniu (dłużej to trwa) ,dodać cukier i wymieszać porzadnie w garnku  aż cukier się rozpuści. Sprawdzić palcem czy masło z cukrem i mlekiem jest ledwo letnie(leciutko) . Wtedy wsypać kakao i wymieszać oraz na koniec mleko w proszku.Wymieszać porządnie i dodać dodatki. Szkoda mi wyciągać i brudzić mikser.Robię to w garneczku ,mieszając łyżką !  Wszystko od lat ,zawsze wychodzi super!!! Nie jest prawdą użycie specjalnych maseł,extra margaryn czy mleka w proszku wyłacznie danej firmy.Prościej się da wytłumaczyć .Mam nadzieję ,że pomogłam :):)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 3 lat temu
    Zrobiłam wszystko według przepisu. Przez całą noc był w lodówce a nie stężał i jest półpłynny. Czy ktoś ma pomysł co mogło pójść nie tak ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 3 lat temu
    Autorka rzeczywiście powinna zweryfikować przepis i określić ile w końcu powinno być mleka w proszku. Czy 260 g czy 2 razy po 260g.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Mel · 3 lat temu
      przecież jest napisane że razem 260 😬
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ewelina · 3 lat temu
      2 szklanki mleka w proszku dają razem 260g mleka. Napisane jak wół. Mogło Panią zmylić to, że przed składnikami w informacji jest podane, że w tym przepisie 1 szklanka, to 250ml. Litraż to co innego niż gramatura 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Irek · 3 lat temu
    Witam robiłem trzy razy wcześniej wyszedł mieli ale ja głupi mieszałem mikser em dzisiaj zaś łopatką i jest Super dziękuję pozdrawiam Irek
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 3 lat temu
    Właśnie zrobiłam blok z tego przepisu co prawda jeszcze masa tężeje w lodówce ale z garnka wyjadlam resztki i jest pyszny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ana · 3 lat temu
    Najlepszy przepis ulubionego bloku:))))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Szpenia · 3 lat temu
    Za mało mleka w proszku czymś skutkujeZabrakło mi
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 3 lat temu
    Ja zrobiłam z mlekiem w proszku niebieskim i trochę więcej dałam orzechów i herbatników. Wyszedł idealnie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olga · 3 lat temu
    Użyłam masla i wytrąciło mi się po stężeniu. Ale tak to super.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Justyna · 3 lat temu
      Mi też właśnie ale ogólnie nie przeszkadza to w jedzeniu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gaga · 3 lat temu
    Ja masę wkładam między 2 wafle ...robię na grubość tradycyjnego wafla
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    AniaM · 3 lat temu
    Witam kuchareczki i kucharzy. Przepis spodobał mi się, ale w trakcie dodawania mleka w proszku zaczęło wytrącač się płynne masło. Poczytałam komentarze i już wiem, aby nie przegrzać początkowej masy i raczej dosypie mleka w proszku i herbatników. Do następnego razu😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sandra · 3 lat temu
    Blok robię pierwszy raz w życiu 🙊🙂 zobaczymy co z tego wyjdzie. Juz siedzi w lodówce🙂 także czekajcie na efekt końcowy 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Można ten blok mrozić, jeżeli nie zjemy wszystkiego? :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Można :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 3 lat temu
    Super przepis 😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dagmara · 4 lat temu
    Jakie masło dajecie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ola · 3 lat temu
      MR masło roślinne żółte moim zdaniem najlepsze nawet i do kremów
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ola · 3 lat temu
        To jest margaryna pełna chemii ☹️ polecam prawdziwe masło