Blok czekoladowy
Klasyczny blok czekoladowy z mleka w proszku. Przepis na ten blok ma już sporo lat. Znalazłam go w książce: "Kuchnia oszczędnej gospodyni" z roku 1988. Taki blok robiła już moja mama jak byłam mała. Najlepiej smakuje, jeśli dodamy do niego dużo herbatników, wafli i ulubionych bakalii.
Chcąc przetestować konsystencję masy, zrobiłam jeden blok z herbatnikami i bakaliami, a drugi bez dodatków. Sama masa bez dodatków to taka "domowa czekolada". Jednak sama nam specjalnie nie smakuje. Natomiast z dodatkiem bakalii i herbatników jest smaczna, chociaż nie da się jej naraz za dużo zjeść (ale może to akurat zaleta ;)).
W przepisie zmieniłam sposób przygotowania i zmniejszyłam znacznie ilość dodanego cukru. Przepis jest na szklanki. Jedna szklanka ma pojemność 250ml.
Składniki:
- ½ szklanki mleka krowiego (125 ml)
- ¾ szklanki cukru (150g)
- 4 łyżki kakao
- 250 g masła
- 2 szklanki pełnego mleka w proszku (dałam z lekkim czubkiem razem 260g. Używam mleka "niebieskiego" Siedlce lub "łaciatego")
- ewentualnie kilka kropli aromatu waniliowego, migdałowego, rumowego albo pomarańczowego
dodatkowo:
- herbatniki, wafle, bakalie np.: rodzynki, żurawina, posiekane orzechy, migdały, kandyzowane owoce (u mnie 100 g herbatników, 70 g rodzynek i 70 g orzechów włoskich)
Sposób przygotowania:
- Mleko (płynne), cukier, masło i kakao przełożyć do garnka i podgrzewać na małej mocy palnika, aż składniki się połączą. (Nie doprowadzić do zagotowania).
- Ściągnąć garnek z pieca i miksując lub szybko mieszając trzepaczką dodawać stopniowo mleko w proszku. Mieszać do otrzymania jednolitej masy. Dodać ewentualnie wybrany aromat. Na końcu wmieszać łyżką połamane na małe kawałki herbatniki lub wafle i bakalie.
- Masę wyłożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie o długości 25cm), wyrównać łyżką i wstawić do lodówki do stężenia na ok. 3- 4 godziny lub na całą noc.
- Gotowy blok kroić na nieduże kawałki.
Kuchnia: |
Polska |
|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
lub pisz komentarz jako gość
- ← Poprzednie
- ...
- Następne →