Ciasto czekoladowe przełożone masą kajmakową ze skarmelizowanym, chrupiącym słonecznikiem. Ciasto jest pyszne, sycące, słodkie, ale nie przesłodzone. Masa krówkowa i skarmelizowany słonecznik są słodkie, dlatego dla zrównoważenia słodkości ciasta dodałam na górę niesłodzoną, kakaową bitą śmietanę i jako poncz zrobiłam kawę bez dodatku cukru.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:
Ciasto czekoladowe:
300 g czekolady gorzkiej (ok. 50% kakao)
190 g masła (lub margaryny)
6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
160 g cukru
150 g mąki pszennej
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa kajmakowa:
1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (ok. 400g)
300g słonecznika łuskanego
100 g cukru
60 g + 250 g masła, temperatura pokojowa
4 łyżki mleka
Poncz:
ok. 250 ml zaparzonej kawy (z ekspresu, rozpuszczalna lub parzona bez fusów)
Bita śmietana:
400 g słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
1 łyżka kakao
Sposób przygotowania:
Jeśli mamy puszkę słodzonego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małej mocy palnika przez 3 godziny. Puszka musi być cała pokryta wodą. W razie potrzeby należy dolać wodę podczas gotowania. Następnie wyciągnąć puszkę z wody i pozostawić do ostygnięcia. (Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej to przechodzimy od razu do punktu 2).
Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
Przygotować ciasto czekoladowe: Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Jajka ubić z cukrem na najwyższych obrotach robota kuchennego lub miksera na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty na średnie i wlewać powoli chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę.
Zmniejszyć obroty na niskie i dodać mąkę z proszkiem, mieszając krótko, tylko do połączenia się składników lub wymieszać szpatułką.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia. Następnie przekroić na pół tak, aby powstały dwa blaty.
Przygotować masę kajmakową: 60 g masła roztopić w niedużym garnku. Dodać słonecznik, cukier i mleko i doprowadzić do zagotowania. Gotować na średniej mocy palnika, ciągle mieszając, ok. 15 minut, aż płyn odparuje.
Słonecznik rozłożyć równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku ok. 10- 15 minut na złoty kolor w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Proszę obserwować słonecznik, aby za bardzo się nie przyrumienił. Ciemny słonecznik będzie gorzki. Można go podczas pieczenia przemieszać).
Słonecznik przed pieczeniem:
Słonecznik po upieczeniu:
Pozostawić do ostygnięcia. Następnie słonecznik troszkę rozdrobnić (posiekać dużym nożem, rozdrobnić robotem kuchennym lub przełożyć do woreczka do mrożenia i wałkiem potłuc na mniejsze kawałki).
Miękkie masło (250g) utrzeć na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty na średnie i dodawać stopniowo masę krówkową. Na końcu wmieszać ok. ⅔ słonecznika.
Jeden blat ciasta włożyć do formy i nasączyć połową ponczu. Wyłożyć masę kajmakową i przykryć drugim blatem. Nasączyć resztą ponczu.
Ciasto wstawić do lodówki, a w tym czasie przygotować bitą śmietanę. Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać kakao. Bitą śmietanę wyłożyć na ciasto i posypać z góry pozostałym słonecznikiem.
Ciasto wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
Uwaga:
Ciasto jest stabilne, pomimo tego trochę trudno się je kroi. Kruszy się, gdyż ciasto jest delikatne, a masa twarda. Lepiej ciasto wyciągnąć z lodówki na pół godziny przed podaniem. Gdy masa zmięknie, krojenie będzie łatwiejsze.
Pół dnia i cała masa składników zmarnowana na źle napisany przepis. To w końcu Słonecznik do masy kajmakowej w garnuszku, czy później, jak ta już zgęstnieje? Jak nie doczytasz, to dodasz za wcześnie, jak ja i robota od początku... masło do kajmaku? No chyba nie, bo jak wystygnie, robi się z tego krówka i już za nic nie wmieszasz do masła. Dawno nie robiłam ciasta z masą, ale też nigdy nie trafiłam na niesprawdzony przepis, gdzie nie wiadomo, co do czego. Teraz, jak już zmarnowałam dwa kajmaki wiem, ze powinno być zupełnie inaczej, na pewno nie tak, jak w przepisie. Przeczytajcie,nim zaczniecie, a autorów przepisu proszę o weryfikację ich, bo ciasto wydaje się fajne.
Ciasto jest bardzo smaczne. Biszkopt upiekłam tylko trochę prostszy i odrobinę posłodziłam bitą śmietanę, co akurat było błędem, bo ciasto jest wystarczająco słodkie. Będę korzystała z przepisu w przyszłości :)Pozdrawiam!
zeby biszkopt wyszedl wysoki trzeba dlugo bardzo dlugo ubijac jajka,tak beda puszyste i geste i jasne wtedy lyzka drewniana wsypywac suche skladniki i lekko mieszac powoli