Słonecznikowiec

87 Komentarzy
Słonecznikowiec

Ciasto czekoladowe przełożone masą kajmakową ze skarmelizowanym, chrupiącym słonecznikiem. Ciasto jest pyszne, sycące, słodkie, ale nie przesłodzone. Masa krówkowa i skarmelizowany słonecznik są słodkie, dlatego dla zrównoważenia słodkości ciasta dodałam na górę niesłodzoną, kakaową bitą śmietanę i jako poncz zrobiłam kawę bez dodatku cukru.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:

Ciasto czekoladowe:

  • 300 g czekolady gorzkiej (ok. 50% kakao)
  • 190 g masła (lub margaryny)
  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 160 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa kajmakowa:

  • 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (ok. 400g)
  • 300g słonecznika łuskanego
  • 100 g cukru
  • 60 g + 250 g masła, temperatura pokojowa
  • 4 łyżki mleka

Poncz:

  • ok. 250 ml zaparzonej kawy (z ekspresu, rozpuszczalna lub parzona bez fusów)

Bita śmietana:

  • 400 g słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
  • 1 łyżka kakao

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodzonego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małej mocy palnika przez 3 godziny. Puszka musi być cała pokryta wodą. W razie potrzeby należy dolać wodę podczas gotowania. Następnie wyciągnąć puszkę z wody i pozostawić do ostygnięcia. (Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej to przechodzimy od razu do punktu 2).
  2. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  3. Przygotować ciasto czekoladowe: Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  5. Jajka ubić z cukrem na najwyższych obrotach robota kuchennego lub miksera na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty na średnie i wlewać powoli chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę.
  6. Zmniejszyć obroty na niskie i dodać mąkę z proszkiem, mieszając krótko, tylko do połączenia się składników lub wymieszać szpatułką.
  7. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia. Następnie przekroić na pół tak, aby powstały dwa blaty.
  9. Przygotować masę kajmakową: 60 g masła roztopić w niedużym garnku. Dodać słonecznik, cukier i mleko i doprowadzić do zagotowania. Gotować na średniej mocy palnika, ciągle mieszając, ok. 15 minut, aż płyn odparuje.

2

  1. Słonecznik rozłożyć równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku ok. 10- 15 minut na złoty kolor w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Proszę obserwować słonecznik, aby za bardzo się nie przyrumienił. Ciemny słonecznik będzie gorzki. Można go podczas pieczenia przemieszać).

Słonecznik przed pieczeniem:

3

Słonecznik po upieczeniu:

4

  1. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie słonecznik troszkę rozdrobnić (posiekać dużym nożem, rozdrobnić robotem kuchennym lub przełożyć do woreczka do mrożenia i wałkiem potłuc na mniejsze kawałki).

5

  1. Miękkie masło (250g) utrzeć na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty na średnie i dodawać stopniowo masę krówkową. Na końcu wmieszać ok. ⅔ słonecznika.
  2. Jeden blat ciasta włożyć do formy i nasączyć połową ponczu. Wyłożyć masę kajmakową i przykryć drugim blatem. Nasączyć resztą ponczu.
  3. Ciasto wstawić do lodówki, a w tym czasie przygotować bitą śmietanę. Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać kakao. Bitą śmietanę wyłożyć na ciasto i posypać z góry pozostałym słonecznikiem.
  4. Ciasto wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki.

Uwaga:

  • Ciasto jest stabilne, pomimo tego trochę trudno się je kroi. Kruszy się, gdyż ciasto jest delikatne, a masa twarda. Lepiej ciasto wyciągnąć z lodówki na pół godziny przed podaniem. Gdy masa zmięknie, krojenie będzie łatwiejsze.
Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: wysoki
Słonecznikowiec Słonecznikowiec
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 7 dni temu
    Pół dnia i cała masa składników zmarnowana na źle napisany przepis. To w końcu Słonecznik do masy kajmakowej w garnuszku, czy później, jak ta już zgęstnieje? Jak nie doczytasz, to dodasz za wcześnie, jak ja i robota od początku... masło do kajmaku? No chyba nie, bo jak wystygnie, robi się z tego krówka i już za nic nie wmieszasz do masła.  Dawno nie robiłam ciasta z masą, ale też nigdy nie trafiłam na niesprawdzony przepis, gdzie nie wiadomo, co do czego. Teraz, jak już zmarnowałam dwa kajmaki wiem, ze powinno być zupełnie inaczej, na pewno nie tak, jak w przepisie. Przeczytajcie,nim zaczniecie, a autorów przepisu proszę o weryfikację ich, bo ciasto wydaje się fajne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 8 miesięcy temu
    Witam, czy ciasto można zrobić na 2 przed uroczystością ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 1 lat temu
    Co się stanie jak ubijałam na wysokich obrotach masę? (Dodawałam stopniowo kajmak)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 1 lat temu
    Ciasto jest bardzo smaczne. Biszkopt upiekłam tylko trochę prostszy i odrobinę posłodziłam bitą śmietanę, co akurat było błędem, bo ciasto jest wystarczająco słodkie. Będę korzystała z przepisu w przyszłości :)Pozdrawiam! 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 2 lat temu
    Czy można dodać tabliczkę czekolady i sypkie kakao, albo samo kakao żeby nie było  intensywnie czekoladowe a bardziej delikatne?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 2 lat temu
    Czy do bitej śmietany nie powinno być dodane trochę cukru? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elżbieta · 2 lat temu
    Nie zdążyłam zrobić zdjęcia, ponieważ ciasto zniknęło w mgnieniu oka 😉 Zaraz biorę się za robienie kolejnego 😋🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 2 lat temu
    Witam,czy to ciemne ciasto można zrobić ubijając najpierw białka?jak na tradycyjny biszkopt.Boję się że takie ucierane mi nie wyjdzie.:(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna S · 2 lat temu
    Mam pytanie, a mianowicie czy do ubitych białek dodajemy żółtka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 3 lat temu
    Do ciasta daje się 4 łyżeczki proszku do pieczenia? To nie jest błąd??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 3 lat temu
    Rewelacyjny, mocno czekoladowy, niebo w gębie. Pracochłonny, ale smak powala na kolana ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dagmara · 3 lat temu
    Witam czym można nasączyć to ciasto jeśli nie kawą bo będą jadły go dzieci ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 3 lat temu
    Ciasto wyszło przepyszne👍Polecam ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Ciasto pyszne,jest przy nim trochę pracy,ale za to jest tez efekt... przepis jak najbardziej jasny i przejrzysty,ciężko tu coś zepsuć.Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 3 lat temu
    Chyba też mi nie wyszło 😭 raczej nie ma czego tu przekroić 😭 a szkoda bo pachnie pieknie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kasia · 3 lat temu
      Proponuje piec na 2 blaszkach poprostu,zawsze tak robię,jest o wiele łatwiej niż potem kroić jak ciasta sa niskie
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      tez mialam problem · 3 lat temu
      zeby biszkopt wyszedl wysoki trzeba dlugo bardzo dlugo ubijac jajka,tak beda puszyste i geste i jasne wtedy lyzka drewniana wsypywac suche skladniki i lekko mieszac powoli
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 3 lat temu
    Do śmietany nie dajemy żadnych usztywniaczy...?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joasia · 3 lat temu
    Ciasteczko wyszło idealnie... Jest przepyszne ♥️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 4 lat temu
    Ciasto rewelacja.....wyszło identyczne jak na zdjęciu....rodzinka zachwycona 🙂🙂🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna Kucewicz · 4 lat temu
    Bardzo dobry przepis, pyszne ciasto. Przerobiłam je trochę na Thermomix TM6. Wychodzi mega. U mnie okrągła blaszka. Będzie tort.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ania · 4 lat temu
      Super :) czy moge prosić o przepis na termomixa?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 4 lat temu
    Najlepsze ciasto ever!! 😍