Babka serowa

7 Komentarzy
Babka serowa

Puszysta, wilgotna babka cytrynowa z dodatkiem sera. W smaku podobna do babki piaskowej. Smak sera nie jest wyczuwalny. Cytryna nadaje babce dodatkowego aromatu.

Babkę piekłam również z wiśniami mrożonymi. Do gotowego ciasta wmieszałam delikatnie szpatułką 150 g wiśni mrożonych. (Patrz ostatnie zdjęcie).

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g masła (lub margaryny)
  • 200 g serka kremowego typu Philadelphia (można użyć również twarogu z wiaderka lub quarku)
  • 200 g cukru
  • 5 jajek (rozmiar M)
  • 1 cytryna
  • 400 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Do posypania:

  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Formę na babkę najlepiej z kominkiem (o pojemności ok. 2,5 litra), wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać mąką. Odstawić na bok.
  2. Zetrzeć skórkę z cytryny na tarce o drobnych oczkach i wycisnąć 2- 4 łyżki soku z cytryny. Odstawić na bok.
  3. Osobno wymieszać mąkę ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia i sodą.
  4. Miękkie masło i cukier utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodać ser, a następnie po kolei po jednym jajku.
  5. Zmniejszyć obroty miksera i dodać sok i skórkę z cytryny. (Masa będzie bardzo zwarzona. Proszę kontynuować). Wmieszać mieszankę mączną. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników. (Ciasto jest gęste).
  6. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy na babkę.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut (grzałka góra- dół: temperatura 175°C lub termoobieg: 150°C), do suchego patyczka. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na chwilę w formie, a następnie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  8. Gotową babkę można oprószyć cukrem pudrem. Można podawać ze świeżymi owocami, bitą śmietaną lub jogurtem owocowym.

Źródło: Lekko zmieniony przepis z gazety: "Laura- Backen im Frühling".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Babka serowa Babka serowa Babka serowa
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jadwiga · 3 lat temu
    Ostatnio testuję przepisy na babki i jest to kolejny dobry przepis. Babka wyszła pyszna. Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 4 lat temu
    Babka serowa i cytrynowa. Serowa to ta po lewej ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 5 lat temu
    Może być mascarpone ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asa · 7 lat temu
    Uwielbiam babkę serową - to dobry przepis. Jednakże dodatek sody powoduje, że ciasto ma nieładny, bury odcień, lepiej dać po prostu 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 8 lat temu
    Witam. Jestem milosniczka wszelkiego rodzaju babek, ale ta z Pani przepisu pobila wszystkie poprzednie. Od pierwszego razu jak znalazlam ten przepis, pieke babke serowa regularnie co najmniej raz, dwa razy w miesiacu. Najlepsza jaka jadlam do tej pory, a przepis jest idealny. Smakuje calej rodzinie i znika ze stolu zanim jeszcze wystygnie. Dziekuje bardzo za przepis i gratuluje talentu :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 10 lat temu
    Mnie wszystkie babki nie wychodzą.