Puszysta, wilgotna babka cytrynowa z dodatkiem sera. W smaku podobna do babki piaskowej. Smak sera nie jest wyczuwalny. Cytryna nadaje babce dodatkowego aromatu.
Babkę piekłam również z wiśniami mrożonymi. Do gotowego ciasta wmieszałam delikatnie szpatułką 150 g wiśni mrożonych. (Patrz ostatnie zdjęcie).
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
Ciasto:
250 g masła (lub margaryny)
200 g serka kremowego typu Philadelphia (można użyć również twarogu z wiaderka lub quarku)
200 g cukru
5 jajek (rozmiar M)
1 cytryna
400 g mąki pszennej
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Do posypania:
cukier puder
Sposób przygotowania:
Formę na babkę najlepiej z kominkiem (o pojemności ok. 2,5 litra), wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać mąką. Odstawić na bok.
Zetrzeć skórkę z cytryny na tarce o drobnych oczkach i wycisnąć 2- 4 łyżki soku z cytryny. Odstawić na bok.
Osobno wymieszać mąkę ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia i sodą.
Miękkie masło i cukier utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodać ser, a następnie po kolei po jednym jajku.
Zmniejszyć obroty miksera i dodać sok i skórkę z cytryny. (Masa będzie bardzo zwarzona. Proszę kontynuować). Wmieszać mieszankę mączną. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników. (Ciasto jest gęste).
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy na babkę.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut (grzałka góra- dół: temperatura 175°C lub termoobieg: 150°C), do suchego patyczka. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na chwilę w formie, a następnie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Gotową babkę można oprószyć cukrem pudrem. Można podawać ze świeżymi owocami, bitą śmietaną lub jogurtem owocowym.
Źródło: Lekko zmieniony przepis z gazety: "Laura- Backen im Frühling".
Uwielbiam babkę serową - to dobry przepis. Jednakże dodatek sody powoduje, że ciasto ma nieładny, bury odcień, lepiej dać po prostu 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Witam. Jestem milosniczka wszelkiego rodzaju babek, ale ta z Pani przepisu pobila wszystkie poprzednie. Od pierwszego razu jak znalazlam ten przepis, pieke babke serowa regularnie co najmniej raz, dwa razy w miesiacu. Najlepsza jaka jadlam do tej pory, a przepis jest idealny. Smakuje calej rodzinie i znika ze stolu zanim jeszcze wystygnie. Dziekuje bardzo za przepis i gratuluje talentu :)