Tort z KitKat i M&M's

185 Komentarzy

Tort z KitKat i M&M's

Czekoladowy tort przełożony masą z serka mascarpone i bitej śmietany z kawałkami ananasa. Bok tortu został udekorowany wafelkami KitKat, a jego góra posypana kolorowymi drażetkami m&m's. Tort nie jest tani (ze względu na koszt słodyczy, które należy kupić), ale za to ma bardzo prostą, szybką, a zarazem urokliwą dekorację. Polecam go szczególnie osobom nie mających dużo czasu na przystrajanie tortu, czy nie czującym się mocno w ręcznym wykonywaniu dekoracji.

Składniki:
Ciasto czekoladowe:

  • 60g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 110ml mleka
  • 130g masła
  • 200g cukru
  • 2 jajka
  • 110ml jogurtu naturalnego
  • 200g mąki pszennej
  • 25g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Krem z serka mascarpone:

  • 250g serka mascarpone
  • 300g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 30g cukru pudru
  • 200g kawałków ananasa z puszki

Poncz:

  • 80ml przegotowanej wody
  • 6 łyżek syropu z ananasów z puszki

Masa do obłożenia tortu:

  • 170g masła
  • 100g czekolady gorzkiej

Dodatkowo:

  • wafelki KitKat (ok. 450g, ok. 37sztuk)
  • drażetki m&m's (użyłam 250g czekoladowych, bez orzechów)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę posiekać i odstawić na bok. Mleko, masło, cukier i kakao podgrzać w garnku, mieszając, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa. (Nie gotować). Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać, aby czekolada się rozpuściła. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. W jednej misce rozkłócić jajka trzepaczką. Dodać jogurt i wymieszać. Dodać przestudzoną masę kakaową i wymieszać. (Masa może być jeszcze lekko ciepła).
  3. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem, sodą i szczyptą soli. Wsypać do pierwszej miski i wymieszać całość używając trzepaczki. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
  4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm. (Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz). Piec ok. 50 min., do suchego patyczka, w temperaturze 180°C.
  5. Po upieczeniu pozostawić ciasto na chwilę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, kolejno wyciągnąć z pieca, oddzielić nożem ciasto od tortownicy i odwrócić razem z formą do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. (W ten sposób otrzymamy płaską górę ciasta. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego ciasta do blatu). Pozostawić do ostygnięcia. Następnie przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały 3 blaty.
  6. Przygotować poncz. Ananasy odsączyć na sitku. (Syropu nie wylewać). Odważyć 200g ananasa i odstawić na bok. Odmierzyć 6 łyżek syropu i wymieszać z przegotowaną wodą.
  7. Przygotować krem. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Na końcu wmieszać delikatnie 200g kawałków ananasa.
  8. Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta. Nasączyć częścią ponczu. Rozłożyć połowę kremu i przykryć drugim blatem. Ponownie nasączyć i wyłożyć resztę kremu. Przykryć trzecim blatem i nasączyć. Tort wstawić do lodówki.
  9. Przygotować masę do obłożenia tortu. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia (ale musi być jeszcze płynna). Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą, jasną masę. Dalej miksując dodawać stopniowo czekoladę. Masą posmarować bok i górę tortu.
  10. Wafelki KitKat rozdzielić nożem na pojedyncze sztuki i obłożyć nimi bok tortu. Na górę tortu wysypać drażetki m&m's.

Smacznego.

Tort z KitKat i M&M's

Tort z KitKat i M&M's

Tort z KitKat i M&M's

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 4 lat temu
    A czy ozdabianie mmsami można zrobić dzień wcześniej , czy w ten sam dzień co będzie podawany?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 4 lat temu
    To mój pyszny tort dla synusia, który zniknął bardzo szybko 😁🎂🎈
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kuba · 4 lat temu
    Z tych składników wyjdzie jaki spód jak powinien czy trzeba 2 razy to samo piec?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Proszę upiec ciasto czekoladowe według przepisu i po wystygnięciu przeciąć na 3 blaty.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ona · 4 lat temu
    Czy do masy do obłożenia tortu można użyć białej czekolady?Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dora · 4 lat temu
    U mnie zmodyfikowana wersja. Dla troszkę starszego dziecka. Zamiast kolorowych cukiereczków świeże maliny. Do masy również dodane malinki. Wyszło bezbłędne w smaku. Pozdrawiam :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      xoxo · 4 lat temu
      co znajduje sie na górze ciasta prócz malin, popcorn? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 5 lat temu
    Każde dziecko i te duże i te małe dzięki takiemu torcikowi jest zadowolone ...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 6 lat temu
    Mój taki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 7 lat temu
    37 sztuk wafelków, czyli batonów KitKat kupujemy o ok. połowę mniej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 7 lat temu
    Jakiego masła trzeba użyć?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola Wert · 7 lat temu
    Witam. Świetny przepis. Tort robiłam już kilka razy - nawet jak zapomniałam dać proszku do pieczenia to i tak pięknie urósł :)
    Kombinuje i modyfikuje - daje maliny, dorzucę galaretkę czy zrobię więcej kremu i faje zamiast czekolady na wierzch.
    W każdej kombinacji tort prezentuje się bosko i znika ekspresowo. Dziękuje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia Nowak · 7 lat temu
    Witam. Chcę zrobić torcik synkowi na roczek.Czy tort z przepisu starczy by poczęstować 17 osób? ;)
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Łukasz · 7 lat temu
    BARDZO DZIĘKUJĘ za przepis!
    Robiłem tort pierwszy raz i wszyscy którzy zjedli......jeszcze żyją i ponoć im smakuje :p:p:p
    Ciasto mi nie urosło(temp. ? za dużo kakao do masy?) , ale jak będę robił ten tort z malinami (mniami) to postaram się bardziej :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 8 lat temu
    Super przepis na tort zrobiłam siostrzencowi na urodziny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 8 lat temu
    Co zamiast serka mascarpone mogę użyć,może być gotowy krem do tortów
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paweł · 8 lat temu
    Mam tortownice 22 cm czy mogę zrobić ten tort na niej ? Proszę o szybką odpowiedź :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Przelicz składniki według przelicznika form do pieczenia (znajduje się po lewej stronie, na dole, w menu). Przy większej tortownicy niż podanej w przepisie będzie trudno przeciąć ciasto na 3 blaty.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 8 lat temu
    Czy zamiast jogurtu moge dostac kefi?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Noemi · 8 lat temu
    Witam,

    Córka zamiast ananasów wolałabym cos z malinami - czym moge zastapić ananasy? Mrozonymi malinami - jak to sensownie zrobić aby cały tort nie "płynął"? Bede b wdzieczna za pomoc bo tort musze juz zrobic lada dzien.
    dziekuje
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Możesz wybrać jedno z dwóch rozwiązań:
      1. Maliny rozmrozić, następnie dobrze osączyć na sitku i wmieszać całe delikatnie do kremu.
      2. Maliny rozmrozić. Następnie razem z sokiem, który puściły zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Mus malinowy wmieszać delikatnie do kremu.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Noemi · 8 lat temu
        Bardzo dziekuje za odpowiedz to jeszcze mam 3 krótkie pytania:

        1. Czy biorąc maliny nadal kieruje sie sugerowanymi proporcjami 200 gr czy tez musze teraz zwiekszyc ich ilość?
        2. Którą z 2 zasugerowanych przez Panią opcji sugerowałaby Pani?
        3. Czy robiac poncz biorę normalnie sok, który maliny puściły?

        dziekuje najserdeczniej, bardzo chę aby tort sie udał :)
        Noemi
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 8 lat temu
          1. Może być 200g jak w przepisie lub mniej.
          2. Wybrałabym drugą opcję.
          3. Jako poncz może być np. woda z sokiem z cytryny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 8 lat temu
    Witam
    Czy zamiast trzepaczki czynności można wykonywać mikserem??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Nie. Składniki mają być tylko wymieszane, a nie ubite (tak, jak przy muffinkach).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    martyna · 8 lat temu
    Tort wyszedl wysmienity :-) dziekuje za ten przepisi mam pytanie czy moge oblozyc tort maslem i biala czekolada? Musze zrobic bialy tort idealnie rowno oblozony poniewaz beda na Nim tylko kwiaty :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 8 lat temu
    Tort wygląda niesamowicie apetycznie :) Mam zamiar go upiec w tym tygodniu, tylko mam jedno pytanie, czy można dodać coś innego niż ananasy albo w ogóle pominąć owoce i dodać jakiś dodatek? :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Agnieszko, możesz pominąć ananasa i dodać inne owoce np. maliny, truskawki, borówkę,brzoskwinie, morale, mandarynki (mogą być z puszki) lub całkowicie je pominąć. Możesz nic nie dodawać, albo coś do masy powrzucać np. kawałki czekolady, orzechów, krokant, nawet możesz wmieszać trochę nutelli.