Tort z KitKat i M&M's

185 Komentarzy

Tort z KitKat i M&M's

Czekoladowy tort przełożony masą z serka mascarpone i bitej śmietany z kawałkami ananasa. Bok tortu został udekorowany wafelkami KitKat, a jego góra posypana kolorowymi drażetkami m&m's. Tort nie jest tani (ze względu na koszt słodyczy, które należy kupić), ale za to ma bardzo prostą, szybką, a zarazem urokliwą dekorację. Polecam go szczególnie osobom nie mających dużo czasu na przystrajanie tortu, czy nie czującym się mocno w ręcznym wykonywaniu dekoracji.

Składniki:
Ciasto czekoladowe:

  • 60g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 110ml mleka
  • 130g masła
  • 200g cukru
  • 2 jajka
  • 110ml jogurtu naturalnego
  • 200g mąki pszennej
  • 25g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Krem z serka mascarpone:

  • 250g serka mascarpone
  • 300g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 30g cukru pudru
  • 200g kawałków ananasa z puszki

Poncz:

  • 80ml przegotowanej wody
  • 6 łyżek syropu z ananasów z puszki

Masa do obłożenia tortu:

  • 170g masła
  • 100g czekolady gorzkiej

Dodatkowo:

  • wafelki KitKat (ok. 450g, ok. 37sztuk)
  • drażetki m&m's (użyłam 250g czekoladowych, bez orzechów)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę posiekać i odstawić na bok. Mleko, masło, cukier i kakao podgrzać w garnku, mieszając, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa. (Nie gotować). Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać, aby czekolada się rozpuściła. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. W jednej misce rozkłócić jajka trzepaczką. Dodać jogurt i wymieszać. Dodać przestudzoną masę kakaową i wymieszać. (Masa może być jeszcze lekko ciepła).
  3. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem, sodą i szczyptą soli. Wsypać do pierwszej miski i wymieszać całość używając trzepaczki. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
  4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm. (Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz). Piec ok. 50 min., do suchego patyczka, w temperaturze 180°C.
  5. Po upieczeniu pozostawić ciasto na chwilę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, kolejno wyciągnąć z pieca, oddzielić nożem ciasto od tortownicy i odwrócić razem z formą do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. (W ten sposób otrzymamy płaską górę ciasta. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego ciasta do blatu). Pozostawić do ostygnięcia. Następnie przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały 3 blaty.
  6. Przygotować poncz. Ananasy odsączyć na sitku. (Syropu nie wylewać). Odważyć 200g ananasa i odstawić na bok. Odmierzyć 6 łyżek syropu i wymieszać z przegotowaną wodą.
  7. Przygotować krem. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Na końcu wmieszać delikatnie 200g kawałków ananasa.
  8. Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta. Nasączyć częścią ponczu. Rozłożyć połowę kremu i przykryć drugim blatem. Ponownie nasączyć i wyłożyć resztę kremu. Przykryć trzecim blatem i nasączyć. Tort wstawić do lodówki.
  9. Przygotować masę do obłożenia tortu. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia (ale musi być jeszcze płynna). Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą, jasną masę. Dalej miksując dodawać stopniowo czekoladę. Masą posmarować bok i górę tortu.
  10. Wafelki KitKat rozdzielić nożem na pojedyncze sztuki i obłożyć nimi bok tortu. Na górę tortu wysypać drażetki m&m's.

Smacznego.

Tort z KitKat i M&M's

Tort z KitKat i M&M's

Tort z KitKat i M&M's

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oliwia · 4 miesięcy temu
    Jaką wysokość ma tortownica? Z przepisu?Dziękuję z góry za odpowiedź 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oliwia · 4 miesięcy temu
    Witam! Na jaką średnicę tortownicy jest ten przepis? Proszę o odpowiedź!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 1 lat temu
    Zrobiłam dziś dla syna na urodziny tylko bez ananasa i z rurkami. Pychota. A słodki ....😀
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 1 lat temu
    Zrobiłam dla mojego 6letniego syna do przedszkola :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda G · 1 lat temu
    Troszkę inny ale w smaku wyszedl pyszny 🌸 Ananasa zastąpiłam brzoskwiniami 🌸
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sandra · 2 lat temu
    Czy na masę do obłożenia tortu można dac na górę oplatek ??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 2 lat temu
    WitamCzym mogę zastąpić ananasy?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Brzoskiwiniami lub mandarynkami z puszki lub na przykład malinami, borówkami, bananami.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Daria · 2 lat temu
        Maliny świeże czy mrożone ?? I jakiego ponczu użyć ??
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 2 lat temu
          Lepiej świeże, ale mogą być też mrożone. Mrożonych nie rozmrażać tylko gotowy tort pozostawić na noc w lodówce. Wtedy w kremie się rozmrożą. Jako poncz może być kawa, albo czarna herbata.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 2 lat temu
    Zrobiłam ten tort na urodziny mojego już męża. Wyszedł przecudnie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    M · 3 lat temu
    czy tort z mocno gorzkiej czekoladay (80%) bedzie dobry dla dzieci, czy zrobi sie zbyt wytrawny?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Możliwe, że przy takiej ilości czekolady nie będzie miało to znaczenia. Ogólnie do wypieków stosuję czekoladę 50%.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 3 lat temu
    Witam co zrobić gdy po 50 min jest patyczek nadal mokry pięć dalej ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 3 lat temu
    Witam a z czego zrobić poncz jeśli zamiast ananasów dodam maliny ? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kate · 3 lat temu
    Witam potrzebuje ten tort na sobote ale jedyny wolny dzien mam w czwartek czy jak go zrobie w ten dzien to nie bedzie za wczesnie? Prosze i rade
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna Krystkiewicz · 3 lat temu
    Kolejny super przepis na tort, ciasto obłędnie wygląda i smakuje,polecam 🥰
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 3 lat temu
    Wersja z pryncypałkami. ☺️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 3 lat temu
    Znalazłam odpowiedzi w komentarzach sprzed kilku lat, bo teraz przejrzałam dalsze strony. 🙂 Ciekawe tylko, czy jeszcze takie wafelki są dostępne - będę szukać. 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 3 lat temu
    Rozglądałam się za wafelkami KitKat i widziałam jedynie batony. W necie przeczytałam, że w sprzedaży było lub jest 12 rodzajów Kit Katów.U Ciebie na zdjęciu są takie długie, cienkie, a te, które ja znalazłam to dość krótkie, grube batony.Możesz podać dokładną nazwę?Zastanawiam się też, czy te wafelki można by zastąpić pryncypałkami czekoladowymi - jak myślisz?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 3 lat temu
    Mi również bardzo fajnie wyszło mimo, że to jeden z pierwszych tortów jakie w ogóle w życiu robiłam :) super! Bardzo fajny przepis i efektowny wygląd :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 3 lat temu
    Wyszedl super ! Dziekuje za swietny przepis !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Adrianna · 3 lat temu
    (heart)Wyszedl świetny!!! Mial być piętrowy , ale jednak byłby za duży ( forma 25cm - podwoiłam składniki ) .Pyszny i czekoladowy ! ❣❣❣
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Adrianna · 3 lat temu
    Czy mozna.zrobic piętrowy ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Tak, ale musisz użyć wsporników, chociażby plastikowych rurek wbitych w dolny tort, aby się utrzymał po nałożeniu górnego.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Adrianna · 3 lat temu
        Dziękuję pięknie, zakupiłam właśnie wsporniki , za tydzień urodziny syna , będę działać, to chyba będzie moj 2 tort w życiu 🙈🙈🙈jak wyjdzie , nie omieszkam pochwalić się zdjęciem 🙏🙏🙏🙃🙂😅