Brownies z marshmallows i migdałami
Ekstremalnie czekoladowe i soczyste brownies pokryte piankami marshmallows, kawałkami czekolady i migdałów. Najnowszy faworyt moich dzieci. Całość jest słodka, chrupiąca i ciągnąca jednocześnie. Smakuje zarówno lekko ciepłe, gdy czekolada jest jeszcze miękka, jak i zimne, gdy ciasto zrobi się stabilne i kawałki czekolady ponownie stwardnieją.
(Sfotografowałam ciasto jeszcze lekko ciepłe, natomiast ostatnie zdjęcia zrobiłam, gdy ciasto już było całkowicie ostygnięte).
Doskonałe również w wersji bezglutenowej.
Składniki:
- 140g masła
- 230g cukru
- 80g kakao
- szczypta soli
- 2 jajka
- 60g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki jaglanej lub mąki sojowej*)
- 50g gorzkiej czekolady pokrojonej na większe kawałki
- 65g mini-Marshmallows (lub duże pokrojone na mniejsze kawałki)
- 75g migdałów pokrojonych na grube kawałki
Sposób przygotowania:
- Formę o wymiarach 20x 20cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Masło roztopić w garnku. Dodać cukier, kakao i sól. Dokładnie wymieszać łyżką drewnianą lub trzepaczką. Odstawić na 10min.
- W tym czasie pokroić czekoladę, migdały i ewentualnie pianki. Odstawić na bok.
- Po 10 min. wmieszać jajka. Na końcu dodać mąkę i wymieszać na gładką masę. (Nie mieszać za długo, tylko do połączenia się składników).
- Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30min. w temperaturze 160°C, przy ustawieniach góra- dół. (Można sprawdzić ciasto patyczkiem. Ciasto jest gotowe, gdy na patyczku pozostanie parę klejących okruszków ciasta).
- Ciasto wysunąć z piekarnika i od razu posypać piankami, czekoladą i migdałami. Piec dalej ok. 10min, aż pianki zaczną się roztapiać. (Pianki nie powinny się przyrumienić).
- Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia**. Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Smacznego.
Przepis pochodzi ze strony: kaffeeundcupcakes.de
* Mąkę jaglaną i sojową można również zrobić samemu, mieląc kaszę jaglaną lub ziarna soi.
**Gdyby ktoś chciał rozkroić lekko ciepłe ciasto to polecam ostry nóż zanurzony w wodzie, ponieważ pianki mocno się kleją i ciągną.
Czas przygotowania: |
około 15 min. | |
Czas pieczenia: |
około 30 min. | |
Liczba porcji: |
około 16 | |
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | średni |