Brownies z marshmallows i migdałami

8 Komentarzy

Brownies z marshmallows i migdałami

Ekstremalnie czekoladowe i soczyste brownies pokryte piankami marshmallows, kawałkami czekolady i migdałów. Najnowszy faworyt moich dzieci. Całość jest słodka, chrupiąca i ciągnąca jednocześnie. Smakuje zarówno lekko ciepłe, gdy czekolada jest jeszcze miękka, jak i zimne, gdy ciasto zrobi się stabilne i kawałki czekolady ponownie stwardnieją.

(Sfotografowałam ciasto jeszcze lekko ciepłe, natomiast ostatnie zdjęcia zrobiłam, gdy ciasto już było całkowicie ostygnięte).

Doskonałe również w wersji bezglutenowej. 

Składniki:

  • 140g masła
  • 230g cukru
  • 80g kakao
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 60g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki jaglanej lub mąki sojowej*)
  • 50g gorzkiej czekolady pokrojonej na większe kawałki
  • 65g mini-Marshmallows (lub duże pokrojone na mniejsze kawałki)
  • 75g migdałów pokrojonych na grube kawałki

Sposób przygotowania:

  1. Formę o wymiarach 20x 20cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Masło roztopić w garnku. Dodać cukier, kakao i sól. Dokładnie wymieszać łyżką drewnianą lub trzepaczką. Odstawić na 10min.
  3. W tym czasie pokroić czekoladę, migdały i ewentualnie pianki. Odstawić na bok.
  4. Po 10 min. wmieszać jajka. Na końcu dodać mąkę i wymieszać na gładką masę. (Nie mieszać za długo, tylko do połączenia się składników).
  5. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30min. w temperaturze 160°C, przy ustawieniach góra- dół. (Można sprawdzić ciasto patyczkiem. Ciasto jest gotowe, gdy na patyczku pozostanie parę klejących okruszków ciasta).
  6. Ciasto wysunąć z piekarnika i od razu posypać piankami, czekoladą i migdałami. Piec dalej ok. 10min, aż pianki zaczną się roztapiać. (Pianki nie powinny się przyrumienić).
  7. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia**. Przechowywać w temperaturze pokojowej.

Smacznego.

Przepis pochodzi ze strony: kaffeeundcupcakes.de

* Mąkę jaglaną i sojową można również zrobić samemu, mieląc kaszę jaglaną lub ziarna soi.
**Gdyby ktoś chciał rozkroić lekko ciepłe ciasto to polecam ostry nóż zanurzony w wodzie, ponieważ pianki mocno się kleją i ciągną.

zegarek

Czas przygotowania:

około 15 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Brownies z marshmallows i migdałami

Brownies z marshmallows i migdałami

Brownies z marshmallows i migdałami

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    margaritaPL · 2 lat temu
    A czy mix mąk kukurydzianej, ryżowej i ziemniaczanej się tu sprawdzi?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Raganim · 3 lat temu
    Chrupiąco - ciągnąca Rewelacja! Następnym razem dam więcej migdałów. Migdały obrałam ze skórki (po sparzeniu). Na całość do zapiekania sypnęłam przyprawy karmelowej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ola · 5 lat temu
    Właśnie wyciągnęłam ciasto z piekarnika. Jest rewelacyjne !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    parabola · 10 lat temu
    wygląda pysznie, właśnie piekę :)do części kakaowej dodałam extra aromatu migdałowego.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mari · 10 lat temu
    zrobiłam dzisiaj i szczerze mówiąc nie smakowało mi w ogóle :/ jak dla mnie zbyt gorzkie, za dużo kakao i struktura tez bardzo średnia :/
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    agaa_m · 10 lat temu
    wygląda pysznie, muszę wypróbować ten przepis w najbliższym czasie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    magma · 10 lat temu
    ciasto wygląda bardzo smacznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gin · 10 lat temu
    Ależ ma kolor! Wcale się nie dziwię, że dzieci za nim szaleją :)