
Delikatne blaty orzechowo- czekoladowe przełożone są delikatną pianką z serka, galaretki i bitej śmietany. Całość udekorowana jest świeżymi malinami i zalana grubą warstwą galaretki. Ciasto jest lekkie, orzeźwiające i bezglutenowe. Jeden z faworytów dziecięcych.
Składniki:
Ciasto:
- 100g czekolady gorzkiej
 - 4 jajka
 - 80g masła lub margaryny
 - 80g cukru
 - 100g zmielonych orzechów laskowych
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Pianka:
- 250g twarogu z wiaderka lub Quark
 - 250g słodkiej śmietany 30- 36%
 - 1 galaretka malinowa
 
Dodatkowo:
- 150g malin
 - 2 galaretki malinowe
 
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto. Czekoladę posiekać drobno i wymieszać ze zmielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
 - Oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku. (Każde żółtko miksować co najmniej 1 min.). Wmieszać czekoladę z orzechami i proszkiem.
 - Osobno ubić białka na sztywną pianę i wmieszać delikatnie szpatułką do utartej masy.
 - Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć).
 - Piec w nagrzanym piekarniku około 30 min. w temperaturze 180°C. Wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Kolejno przeciąć na pół tak, aby powstały 2 krążki. (Ciasto jest dość niskie i należy je ostrożnie przekroić).
 - Przygotować piankę. Galaretkę rozpuścić w 250ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia.
 - Serek wymieszać trzepaczką, aby był gładki. Gdy galaretka zacznie tężeć wlewać ją powoli do serka mieszając trzepaczką, aż powstanie jednolita masa. (Masę można wstawić do lodówki).
 - Gdy masa zacznie tężeć, ubić śmietanę na sztywno i wmieszać delikatnie do masy.
 - Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze. Zacisnąć wokół niego obręcz do tortu i wylać piankę. Przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki.
 - 2 galaretki rozpuścić w 750ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie tężeć, ułożyć maliny na cieście i zalać galaretką. Ciasto wstawić do lodówki, aż galaretka stężeje.
 
Smacznego.
| 
 Czas przygotowania:  | 
około 40 min. | |
| 
 Czas pieczenia:  | 
około 30 min. | |
| 
 Liczba porcji:  | 
około 12- 16 | |
| Trudność: | średnie | |
| Koszt: | średni | 


