Delikatne blaty orzechowo- czekoladowe przełożone są delikatną pianką z serka, galaretki i bitej śmietany. Całość udekorowana jest świeżymi malinami i zalana grubą warstwą galaretki. Ciasto jest lekkie, orzeźwiające i bezglutenowe. Jeden z faworytów dziecięcych.
Składniki: Ciasto:
100g czekolady gorzkiej
4 jajka
80g masła lub margaryny
80g cukru
100g zmielonych orzechów laskowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pianka:
250g twarogu z wiaderka lub Quark
250g słodkiej śmietany 30- 36%
1 galaretka malinowa
Dodatkowo:
150g malin
2 galaretki malinowe
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto. Czekoladę posiekać drobno i wymieszać ze zmielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
Oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku. (Każde żółtko miksować co najmniej 1 min.). Wmieszać czekoladę z orzechami i proszkiem.
Osobno ubić białka na sztywną pianę i wmieszać delikatnie szpatułką do utartej masy.
Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć).
Piec w nagrzanym piekarniku około 30 min. w temperaturze 180°C. Wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Kolejno przeciąć na pół tak, aby powstały 2 krążki. (Ciasto jest dość niskie i należy je ostrożnie przekroić).
Przygotować piankę. Galaretkę rozpuścić w 250ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia.
Serek wymieszać trzepaczką, aby był gładki. Gdy galaretka zacznie tężeć wlewać ją powoli do serka mieszając trzepaczką, aż powstanie jednolita masa. (Masę można wstawić do lodówki).
Gdy masa zacznie tężeć, ubić śmietanę na sztywno i wmieszać delikatnie do masy.
Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze. Zacisnąć wokół niego obręcz do tortu i wylać piankę. Przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki.
2 galaretki rozpuścić w 750ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie tężeć, ułożyć maliny na cieście i zalać galaretką. Ciasto wstawić do lodówki, aż galaretka stężeje.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia·
9 lat temu
A ja mam pytanie o ciasto. Wyszlo mi jak brownie, nie uroslo za duzo, wygląda jak zakalec. Dało się przekroic na dwa blaty ale w środku wyglada jak brownie, miekkie, mokre. Robiłam według przepisu. Tez tak miałyście?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Tak, takie ma być ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magdalena·
9 lat temu
Proszę mi powiedzieć w przepisie na ciasto nie używamy mąki?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Nie, tylko zmielone orzechy ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Angie·
9 lat temu
Mało słodkie ale bardzo smaczne i Polecam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
10 lat temu
Zrobiłam wczoraj na urodziny mamy i bardzo wszystkim smakowało. Ciasto nie jest bardzo słodkie, wszystkim wydawało się bardzo lekkie :) twaróg z galaretką za bardzo mi się ściął, po dodaniu bitej śmietany były grudki, jednak roztarłam je mikserem i wyszło super :)
Dziękuję za przepis!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
11 lat temu
Jaoanno, mam pytanko. Mogłabym zastąpić maliny truskawkami? I jeszcze... jak ja robiłam ciasto z galaretką nie wyszła ona tak idealna jak Twoja. Chodzi o gładkość, moja ma takie ''doliny'' u góry. Masz może jakiś patent czy to ja coś źle robię? :(
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Tak, mogą być truskawki. Widocznie miałaś już za bardzo stężałą galaretkę. Powinna zacząć tężęć i wtedy ją wylewasz na owoce.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
mika·
11 lat temu
mogą być inne orzechy niż laskowe?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Mogą. Powinny być zmielone na "mąkę" lub zmielone migdały.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina ·
3 lat temu
Jeśli migdały to blanszowane czy ze skórką? Ma znaczenie?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Ze skórką lepiej ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
11 lat temu
Smakowicie wygląda :)
Czym mogę zastąpić zmielone orzechy?