Pyszny, zwarty sernik na grubym, orzechowo- czekoladowym spodzie. Masa serowa wzbogacona jest o kawałki czekolady i skórkę cytrynową, która nadaje masie lekko cytrynowy posmak. Sernik dodatkowo zdobi dekoracja z czekoladowej bitej śmietany.
Składniki na ciasto i masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki: Ciasto:
100g czekolady gorzkiej
4 jajka
80g masła lub margaryny
80g cukru
200g zmielonych orzechów laskowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
750g twarogu z wiaderka lub Quark
100g cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
4 jajka
skórka starta z jednej cytryny
50g czekolady gorzkiej
Do dekoracji:
100g czekolady gorzkiej
200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto. Czekoladę posiekać drobno i wymieszać ze zmielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
Oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku. (Każde żółtko miksować co najmniej 1 min.). Wmieszać czekoladę z orzechami i proszkiem.
Osobno ubić białka na sztywną pianę i wmieszać delikatnie szpatułką do utartej masy.
Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć).
Piec w nagrzanym piekarniku około 25 min. w temperaturze 180°C. Wyciągnąć z piekarnika.
Przygotować masę serową. Czekoladę posiekać na dość grube kawałki. Odstawić na bok.
Ser, cukier, budyń w proszku, jajka, skórkę z cytryny zmiksować mikserem na gładką masę. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką kawałki czekolady.
Masę serową wylać na ciasto. (Ciasto może być ciepłe). Piec w nagrzanym piekarniku około 50 min. w temperaturze 180°C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Przygotować ganache. Czekoladę posiekać. Śmietanę mocno podgrzać. Ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc.
Sernik wstawić na co najmniej 3 godz. do lodówki, a najlepiej na noc.
Ganache ubić. Przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i udekorować brzeg sernika.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natii·
4 lat temu
:handshake (heart)Muszę przyznać ,że jest to jeden z najlepszych serników jaki smakował mojej rodzinie . Wyszedł dokładnie tak jak na zdjęciu. Martwiłam się ,ze ciasto bedzie za wysokie ale było idealnie . Dziękuję
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
AgaWw·
5 lat temu
To jest mój ulubiony sernik. Mój numer jeden. Doskonały spod z orzechów i gorzkiej czekolady, masa serowa również doskonała (w tym roku zamiast skórki z cytryny dodałam ziarenka wanili i okazało się to super zamianą, ponieważ obawiałam się dodawać skórkę z posiadanej cytryny). Ten sernik zawsze robię na święta ponieważ zawsze wychodzi pyszny i bardzo ładnie wygląda, tak wykwintnie i elegancko. Podaję najczęściej na ciepło, rozpływa się w ustach po prostu, ale na zimno jest równie dobry. Polecam każdemu. Ozdabiam go inaczej, w zależności od pomysłu, ponieważ nie umiem robić tych ozdób z ganache, czasem są to orzechy, czasem starta czekolada w wiórki, czasem polewa czekoladowa w fantazyjne esy floresy. Zawsze smak jest doskonały.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
9 lat temu
Muszę przygotować sernik na spodzie bez mąki. ten by mi pasował, ewentualnie kokosowa beza. Czy ten spód musi być taki gruby? Wolałabym taki cienki tylko czy nie wyjdzie wtedy zbyt twardy.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
To zrób z połowy porcji tylko piecz go krócej, do suchego patyczka.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paula·
9 lat temu
W jaki sposób uzyskala Pani taka gladka gorna warstwe sernika? Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Składniki na ser miksuję krótko, tylko do połączenia się składników, aby nie napowietrzać masy. Gotowy sernik studzę przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby nie była za duża różnica temperatur. W trakcie pieczenia obserwuję wierzch sernika. Gdyby po bokach zaczął się delikatnie rumienić przyrzucam folię aluminiową. (Tu akurat nie dawałam folii, ale to zależy od piekarnika).
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
11 lat temu
Czy to ganache do ozdabiania ciast można zrobić na bazie białej czekolady? Bardzo podoba mi się ozdobienie tego sernika, ale do tego co planuję wykonać nie pasuje ciemny kolor stąd mój pomysł na zastąpienie czarnej czekolady białą.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Możesz użyć białej czekolady, ale musisz jej dać więcej. Dałabym co najmniej 200g.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
11 lat temu
A czy sernik z pudełka gotowy nie zawiera glutenu? Wyczytałam, że niestety ten gotowy zawiera.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Aneto musisz czytać skład. Niestety nie pomogę, bo piekę najczęściej na niemieckim Quarku i on jest bez glutenu. Jeszcze się nie spotkałam z glutenowym serkiem, ale skoro nawet w śmietanie może być gluten to podejrzewam, że w serach też.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
sylwetka·
11 lat temu
Przepis sprawdzony. Bardzo dobry. Chyba można dać 1 opakowanie budyniu do sera, bo wychodzi zbyt sztywny. Poza tym, wspaniały.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Majana·
11 lat temu
Pieknie wygląda serniczek! Obłęd!
Pozdrowienia :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
11 lat temu
Był przepyszny! Czekam jeszcze na przepis na to drugie ciasto z malinami...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
11 lat temu
Witam :) sernik wygląda super :) ale mnie bardziej interesuje, czy to czekoladowe ganache nadaje się do przełożenia tortu? jeśli tak to z jakich proporcji powinnam zrobić żeby wystarczyło na przełożenie tortu o śr. 26cm? i czy mogłabym do niego użyć mlecznej lub białej czekolady? z góry dziękuję za odpowiedź, bo chciałabym zrobić tort Misia z Pani przepisu a chciałabym uniknąć kremu z żelatyną :) pozdrawiam :)