Tort makowy z masą kawową

31 Komentarzy
Tort makowy z masą kawową

Stary jak świat przepis na tort makowy pochodzący z "Kuchni polskiej" z roku 1970, którą odziedziczyłam po mamie. Książka jest starsza ode mnie i bardzo ją sobie cenię. Z przepisu upiekłam ciasto makowe, rezygnując ze skórki cytrynowej, która mi tutaj jakoś średnio pasuje. Natomiast masę zrobiłam swoją, budyniową (a nie czysto maślaną jak w oryginale) i dodałam, według wskazówek, na spód ciasto kruche. Dekoracja lizakami bezowymi też jest nowoczesna ;)

Tort jest pyszny, wilgotny, stabilny, mocno makowo- kawowy. Według mnie nie wymaga nasączania, ale jeśli ktoś chce to oczywiście może zrobić poncz np. z kawy.

Można upiec go również w wersji bezglutenowej, rezygnując z kruchego spodu lub robiąc bezglutenowe ciasto kruche.

Składniki:

Ciasto makowe:

  • 8 jajek, temperatura pokojowa
  • 220 g cukru pudru (oryginał 250 g)
  • 250 g suchego maku (może być zmielony)
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 60 g bułki tartej (w wersji bezglutenowej: bułki tartej bezglutenowej)
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • mleko do sparzenia maku (ok. 500 ml)

Ciasto kruche: (lub ciasto kruche bezglutenowe: patrz uwaga pod przepisem)

  • 150 g mąki pszennej
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne
  • 50 g cukru
  • 100 g masła (lub margaryny), zimnego

Masa kawowa:

  • 2 żółtka
  • 250 g masła, temperatura pokojowa
  • 250 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka kawy mielonej

Lizaki bezowe:

  • 2 białka, temperatura pokojowa
  • 100 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • patyczki do szaszłyków
  • posypka cukrowa

Do dekoracji:

  • posypka cukrowa
  • starta czekolada

Dodatkowo:

  • dowolny dżem (np. z owoców leśnych, wiśniowy lub powidła śliwkowe)

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić na dnie tortownicy i nakłuć widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół) przez ok. 15 minut, aż delikatnie się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować ciasto makowe: Mak sparzyć w mleku tzn. zalać gorącym mlekiem (więcej niż do przykrycia), przykryć i odstawić na co najmniej 30 minut (można na noc). Następnie odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką, a następnie dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach lub zmielić w malakserze typu Thermomix. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
  3. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
  4. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zmiksować z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii na jasną, kremową masę. Białka ubić na sztywną pianę w osobnej misce. Na masę z żółtek wyłożyć warstwami: pianę z białek, zmielony mak, bułkę tartą, miód i kilka kropli olejku migdałowego. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do suchego patyczka ok. 40 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
  5. Przygotować masę kawową: Łyżkę mielonej kawy wsypać do szklanki i zalać 20 ml wrzątku. Przykryć i pozostawić do ostygnięcia.
  6. Połowę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i skrobią. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Zagotować i dalej mieszając gotować ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń. Na końcu dodać małymi porcjami kawę razem z mielonymi ziarnami tzw. fusy. (Miksuję cały czas na wysokich obrotach).
  7. Ciasto kruche ułożyć na paterze. Posmarować dżemem (lub powidłami) i przykryć pierwszym blatem makowym. Wyłożyć prawie połowę masy kawowej i przykryć drugim blatem. Boki i górę tortu posmarować masą. Resztę masy przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i udekorować tort. Tort można ozdobić np. startą czekoladą, posypką cukrową.
  8. Tort wstawić na kilka godzin, a najlepiej na noc do lodówki.
  9. Przygotować lizaki bezowe: Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować ołówkiem trzy trójkąty i odwrócić papier na drugą stronę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo po łyżce cukier.
  10. Pianę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie średniej gwiazdki. Patyczki do szaszłyków ułożyć na trójkątach, przyklejając je pianą bezową. Wyciskać pianę bezową, zaczynając od wierzchołka trójkąta, robiąc zygzaki od jednej strony do drugiej. Z pozostałej piany zrobić zwykłe beziki lub choinki. Pianę bezową posypać posypką cukrową.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 110°C (najlepiej z funkcją termoobiegu) przez co najmniej 90 minut lub do czasu całkowitego wysuszenia się bez. (Dobrze wysuszone bezy będą łatwo odchodzić od papieru do pieczenia). Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy do ostygnięcia.

3

  1. Lizaki bezowe wbić w tort i udekorować pozostałymi bezami.

Uwaga:

  • Ciasto kruche bezglutenowe: 180 g uniwersalnej mąki bezglutenowej, 100 g zimnego masła, 40 g cukru pudru i 1 jajko (rozmiar M). Przygotować według przepisu.

Kuchnia:

Polska

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 20

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Tort makowy z masą kawową Tort makowy z masą kawową Tort makowy z masą kawową
Tort makowy z masą kawową
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 1 lat temu
    Dziękuję Asiu za przepis!Tort pyszny!U mnie dodatkowo w wersji bez laktozy. Krem zrobiłam według Twojego przepisu, ale na mleku owsianym i maśle bez laktozy. Efekt bomba! Zajadamy ze smakiem. 😋😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 2 lat temu
    W przepisie jest napisane żeby łyżkę kawy zalac 20ml. 20ml czy 200ml? Jakoś wydaje mi się te 20ml mało.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Leo · 3 lat temu
    Witam serdecznie Czy oba ciasta piec bez proszku do pieczenia?Czy może zapomniała Pani podać godz w przepisie?Piekłem raz bez proszku. Kruche ciasto wyszło bardzo twarde.Ale przepis bomba.Leo
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Tak, bez proszku. Ciasto kruche z tego przepisu jest twarde, chrupiące. Możesz je trochę nasączyć np. kawą jeśli chcesz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 3 lat temu
    Jeśli skorzystam z gotowej masy makowej z puszki Helio , jak dużo jej dać? Też 250?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 3 lat temu
    Piękna dekoracja :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Dzien dobry, czy nasączenie z amaretto bedzie tutaj pasowac? Jaki likier Pani proponuje? Dziękuję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 4 lat temu
    A jak przymocować te perełki skoro bezy już wyschnięte ...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Ojj, nie dopisałam (choć widać na zdjęciu)... Należy posypać pianę bezową przed suszeniem. Już dopisuję (wm)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 4 lat temu
    Tort jest pyszny. Na kruchy spod dałam czarne porzeczki oraz powidła. Blaty nasączyłam spirytusem. Im dłużej stał, tym był smaczniejszy. Aha, zrobiłam krem na masełku z 1,5 porcji. Szczerze polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 4 lat temu
    Witam.Jak dlugo mozna przechowywac ten tort,zeby nie tracil na smaku i wygladzie?Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 4 lat temu
    Właśnie zrobiłam z kremem oryginalnym i nasączeniem spirytusowo kawowym. I jest moc, przepyszny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bożena Krakowska · 6 lat temu
    Witam A czy mogę prosić o oryginalny przepis na ten krem kawowy z samego masła?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Proszę bardzo :). "Masa kawowa: 250g masła, 200g cukru, 3 jajka, 30g kawy ziarnistej, 1 kieliszek spirytusu. Kawę zaparzyć; napar powinien być esencjonalny (8 łyżek). Jajka ubić z cukrem na parze na pulchną masę, ostudzić w zimnej wodzie ciągle ubijając. Masło utrzeć, połączyć z jajkami, dodawać porcjami mocną kawę. Ucierać starannie, uważając, aby masa nie zwarzyła się. Dodać spirytus. Zamiast naparu kawowego można użyć miałko zmielonej kawy."
      A tutaj znajdziesz mój przepis na masę kawową: [url="https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasteczka/bezy/620-bezy-z-masa-kawowa"]"Bezy z masą kawową"[/url].
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angie · 8 lat temu
    Tort absolutnie fantastyczny. Wszystkim bardzo smakował. Dzięki wspaniałej masie kawowej bardzo łatwo się go dekoruje.W smaku jest bajerancki. Po prostu niebo w gębie. Tak jak p.Ola ciasto makowe wykonałam z gotowej masy makowej.Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Naja · 9 lat temu
    Czy jak udekoruję ciasto w czwartek wieczorem to przetrzyma do piątku?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Tak. Ten tort i dekoracja trzymają się przez kilka dni. (Bezy najlepiej trzymać w puszce i przed podaniem wbić w tort. Choć to zależy też od lodówki. Moje trzymały się ładnie na torcie i nic im nie było w lodówce).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 9 lat temu
    Witam,
    też korzystam z „Kuchni polskiej” z roku 1970, też ją odziedziczyłam po mamie i jest starsza ode mnie :)
    Ja piekę ten tort z gotowej masy makowej. Dodaję do niej bułkę tartą, pianę z białek oraz żółtka - wychodzi bardzo smaczny :)Pozdrawiam serdecznie!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Anka · 4 lat temu
      Ile chemii w maku z puszki.PARZONY mak można kupić i dostać co trzeba.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ilona · 9 lat temu
    Zabieram się znow za ten tort na 80 urodziny teściowej! Chciałam dodac, że zrobiłam spód z kruchego ciasta, zamieniając mąkę pszenną na mix bezglutenowy.Ciasto kruche samo w sobie nie jest rewelacyjne, ale w torcie "pięknie" nasiąka dżemem i moje proby ominęcia pieczenia kruchego ciasta w kolejnym wypieku zostały przez rodzinkę oprotestowane. Chętnie skorzystam z przepisu na naprawdę dobre ciasto kruche, bo je bardzo lubię, a ciągle te które piekę - to nie to! :sigh:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ilona · 10 lat temu
    Ten tort "chodził" za mną całe lat. W zeszłym tygodniu piekłam go dwa razy i za każdym razem zniknął cały! Jest fantastyczny. Z braku certyfikowanych olejków (u nas celiakia i nietolerancja glutenu), do ciasta starłam kilka migdałów. Podejrzałam przepis w starej książce kucharskiej po moim dziadku!!! :D No i jeszcze dodałam jak w starym przepisie skórkę cytrynową. Tort zrobił prawdziwą furorę. Moja mała celiaczka zamówiła go już sobie na urodziny w październiku. Dzięki za przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anna · 10 lat temu
    a jeśli mak mam już mielony - to jeszcze parzyć w mleku czy już nie? :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Tak, musisz go sparzyć. Zalej mak mlekiem, przykryj garnek talerzem i pozostaw do napęcznienia na ok. 30 minut. Następnie odkryj i pozostaw do ostygnięcia. Odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odciśnij.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 10 lat temu
    Uroczy jest. Bardzo elegancki i z pewnoscią smakuje obłędnie.:)
    Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ania · 10 lat temu
    Już pierwsze zdjęcie zapiera dech w piersiach. Tort wyglada intrygująco i zachęca, żeby zajrzeć do przepisu. Ale dekoracja to mistrzostwo świata!!!!!!! Widać Pani pasję i ogromny talent oraz prawdziwe zaangażownie. Nawet jeśli przepis jest starszy od Pani, to odmłodziła go Pani, robiąc rewitalizację i unowocześniając. Gratuluję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karmel-itka · 10 lat temu
    łoooohoho!
    robi wrażenie. mam zamiar po maturze zająć się tortami!