Metrowiec

124 Komentarzy

metrowiec

Metrowiec to ciasto, które pieczone było przez moją mamę, kiedy byłam jeszcze mała. Bardzo dawno go nie jadłam, aż wreszcie przeglądając zeszyt mamy, postanowiłam go upiec. Delikatne, dwukolorowe ciasto należy pokroić na kromki i skleić smaczną masą budyniową. Moja mama robiła masę z gotowego budyniu, ale ja wolę sama ugotować budyń, wtedy masa jest smaczniejsza. Do tego całość pokryta jest grubą warstwą polewy czekoladowej.

Ciasto jest trochę czasochłonne, ale jest bardzo podzielne i wychodzi go naprawdę dużo. W smaku dość proste.

Składniki:
Ciasto jasne:

  • 3 jajka
  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej
  • ⅔ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 75ml oleju
  • 75ml wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto ciemne:

  • 3 jajka
  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej (- 2 łyżki)
  • 2 łyżki kakao
  • ⅔ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 75ml oleju
  • 75ml wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 2 szklanki mleka
  • 4 żółtka
  • 2 kopiate łyżki skrobi ziemniaczanej (40g)
  • 80g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 250g masła

Polewa czekoladowa:

  • 150g masła
  • 75g kakao
  • 180g cukru pudru
  • 5- 6 łyżek mleka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto jasne. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać po jednym żółtku. Kolejno, miksując, dodawać stopniowo olej i wodę. Zmniejszyć obroty miksera i wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. (Mąkę miksować krótko, tylko do połączenia się składników).
  2. Ciasto przełożyć do formy keksowej (o długości ok. 30cm) wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Wyrównać.
  3. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 40min., do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ciasto pozostawić na chwilę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Kolejno wyciągnąć z piekarnika i pozostawić, aby lekko ostygło. Następnie przełożyć ciasto na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  4. W ten sam sposób przygotować ciasto ciemne, odejmując od podanej ilości mąki 2 łyżki i w to miejsce dosypując 2 łyżki kakao.

2

  1. Przygotować masę budyniową. 1,5 szklanki mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i skrobią ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  2. Ciemne i jasne ciasto pokroić na kromki (o grubości ok. 2cm lub grubsze).

3

  1. Kromki smarować masą budyniową i łączyć je na przemian: raz jasne, raz ciemne ciasto. (Najlepiej zrobić dwa takie ciasta, ponieważ całość wychodzi bardzo długa. Jedno ciasto ma ok. 35cm długości). Na końcu, jeśli pozostało jeszcze trochę masy, posmarować ciasta masą. Ciasto wstawić do lodówki, aby masa stwardniała.

4

5

  1. Przygotować polewę czekoladową. Masło roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować.
  2. Polać ciasta polewą czekoladową. (Polewy jest dużo. Najlepiej polewać ciasto z góry tak, aby pokryła ona górę ciasta i spływała na boki. Przy bokach można pomóc sobie dodatkowo łyżeczką lub nożem).
  3. Ciasto wstawić do lodówki, aby polewa stężała.
  4. Gotowe ciasto kroić nożem na ukos.
  5. Przechowywać w lodówce.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

Metrowiec

Metrowiec

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 3 lat temu
    A na brytwanke o dł 35 cm tyle samo składników!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julian Łuczkiewicz · 3 lat temu
    fajne ciasto, pani kazała obliczyć koszty jego wykonania :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ja · 3 lat temu
    chyba cięcie w zdłuż, nie na kromki jak na zdjęciu bo nie będzie efektu 2 kolory. popraw proszę,
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Jasne i ciemne ciasto należy pokroić na kromki, jak widać na zdjęciach etapowych. Dopiero gotowe ciasto należy kroić na ukos, aby był ten efekt ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Julia · 3 lat temu
      Samo ciasto kroi się w kromki. Gotowe, już przełożone masą kroisz w skośne kromki
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ja · 2 lat temu
      Nie wzdłuż tylko na skos 😏
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Wlasnie zrobilam, wyglada pięknie, jutro będzie podany. Dziękuję za przepis😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 3 lat temu
    Uwielbiam metrowca! Czy można zrobić je na mące ryżowej albo innej mące bezglutenowej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 4 lat temu
    Rewelacja pierwszy raz robiłam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 4 lat temu
    Przepis rewelacja robiłam krok po kroku wszystko się udało dziękuje!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 4 lat temu
    Dlaczego kolejny raz wyszedł mi krem jak woda?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Renata · 3 lat temu
      A budyń nie był jeszcze cieply zanim zaczynala go Pani laczyc z margaryna/maslem?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Małgorzata · 3 lat temu
      Albo to nie było prawdziwe maslo, albo budyń za rzadki. Ja daję trochę więcej mąki. Jak jest zbyt gesty, zawsze można do niego wlac troszkę mleka. Trzeba też wyczuć czas, bo za długo nie można miksować masy. Ja do gotowania mleka od razu dodaję cukier. Masło miksuję na puszyste na wysokich obrotach, a potem zmniejszam i delikatnie aby tylko wymieszało się z zimnym, gęstym budyniem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 4 lat temu
    Ciasto pyszne :)smak dzieciństwa :)często go robię i zawsze mi udaje się w 100% do tego bardzo podzielne (ok)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bożena · 4 lat temu
    Ja zawsze robię ciasto z podwójnej porcji w jednej misce, potem odlewam połowę i dodaję kako i mąkę ziemniaczaną. rozlewam do foremek i piekę w tym samym czasie.masę zawsze robiłam z mąką krupczatką ale tym razem zrobię z mąką ziemniaczaną.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 4 lat temu
    Mega łatwe - proste - nie ma opcji żeby nie wyszło;-) polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiola · 4 lat temu
    Wyszło pyszne. Ciut zmodyfikowałam z braku cukru pudru. Maslo podgrzlam z odrobiną wody i dałam pół szklanki cukru. Poczekałam az sie rozpuści i dalej jak w przepisie. Budyń z torebki+2 żółtka i łyżka mąki. Ale wyszło extra. Ciasto puszyste, mieciutkie i nie suche.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ada · 4 lat temu
      Wystarczyło zmielić cukier i już byłby cukier puder :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ja · 4 lat temu
    A ja co robię złe ze mi cała polewa spływa? I nieładnie to wyglada, chociaż w smaku jest pyszny ;) a chciałabym taka ładna polewę błyszcząca.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Użyj mniej mleka.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        ja · 3 lat temu
        mozna do polewy dosypac zelatyny i bedzie ok zawsze twarda
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Barbara · 2 lat temu
          Jesli moge cos doradzic pieklam to ciasto juz bardzo dawno ja rozpuszczam 3 rozne kololorowe galaretki ale ciut mniej wody niz w przepisie .Potem kroje galaretki w kostke i wtedy jak przeklada sie kromki i smarjue kremem wlozyc miedzy kromki galaretke lepiej "maczac", i laczyc.Efekt po przekrojeniu swietny.To tak na marginesie kiedxs tak robilam na specjalne okazje ciasto typu komunie ,wesele .Efekt wspanialy .Pozdrawiam 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika · 4 lat temu
    Biszkopt jasny za pierwszym razem zakalec zrobiłam drugi raz i również zakalec nie polecam !!! Robiłam wszystko jak w przepisie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Czy składniki miały temperaturę pokojową? Czy mąka była tylko krótko wmiksowana, aby składniki się tylko połączyły, a nie dłużej? Czy masa jajeczna była porządnie ubita?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Olimpia · 4 lat temu
      Tez robiłam dwa razy z tego przepisu i za każdym razem jasne ciasto wyszedł mi zakalec
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Karina · 3 lat temu
        Ja dziś robiłam 3 razy. Za każdym razem zakalec, nie mam pojęcia co robię źle. Po upieczeniu ciasto piękne wysokie, a po 10 minut klapie całkiem 😭
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Kamila · 2 lat temu
          Bardzo dużo do znaczenia ma też 4odzaj mąki jakiej się używa. To jest ciasto typowo biszkoptowe więc do niego używam mąki tylko typ450 "tortowej". Robiłam właśnie z tego przepisu i wyszło rewelacyjne białe 😊. Mega wyroslo i zero zakalca mimo otwierania piekarnika w trakcie pieczenia 😁
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Magda · 4 lat temu
      A czy białe ciasto było włożone do piekarnika odrazu po wymieszaniu? Ja mam dwie blaszki, wiec białe ciasto w foremce czekało aż przygotuję ciemne i wtedy oba razem do piekanika. Efekt? Białe z zakalcem, cemne super. Wymieszane ciasto niestety nie może czekać- ja popełniłam ten błąd, może Ty też?
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Małgorzata · 3 lat temu
        Ja robię to ciasto od 30 lat i dzisiaj zakalec w ciemnym cieście, pierwszy raz w życiu. Może za duża temperatura i nie miało czasu wyrosnąć. Po wyjęciu z piekarnika ciemne ciasto było pekniete przez całą długość. Wyglądało tragicznie. Po chwili się zeszlo, ale w środku zakalec. Mam dziwny piekarnik 😉 zobaczymy jutro czy dobre
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    Najlepszy przepis na metrowca, jaki kiedykolwiek wypróbowałam. Ciasto jest świetne i wszystkim zawsze smakuje. Najczęściej pojawia się u mnie w okresie świąt Bożego Narodzenia, tak samo jak ciasto "Stefanka" z Pani przepisu- równie smaczna. Uwielbiam Pani przepisy - wykorzystałam ich już wiele i zawsze byłam zadowolona bo są super!
    Pozdrawiam serdecznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Diana · 4 lat temu
    Dziękuję za ten przepis, ciasto wyszło wspaniałe, choć przerobiłam na bezglutenowe, to smak mojego dzieciństwa i wszystkich uroczystości tamtego czasu :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 4 lat temu
    Bardzo dobre ciasto, zrobiłam 1,5 porcji kremu i było ok. Mi budyń wyszedł nie za gęsty dzięki czemu krem był bardziej delikatny niż ze zwykłym budyniem z paczki. Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 5 lat temu
    Probowala Pani mrozic i jesc zmrozony? Ja zawsze tak jadlam, przepyszny, jak lody!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Blanka · 5 lat temu
    Anja mam coś krem rzadki... :( Szkoda bo ciasta wyszły pięknie...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    boguslawa · 5 lat temu
    witam pozdrawiam teraz zamierzam upiec ciasto metrowiec z pani przepisu jest napisanie 2/3 szkl,cukru to znaczy ile to cukru 2 pelnie szklanki