Tort z owocami lata

19 Komentarzy

Tort z owocami lata

Letni torcik z dużą ilością świeżych owoców: malin, truskawek i jeżyn. Tort jest wilgotny, owocowy, lekki i nieprzesłodzony. Owoce dodałam zarówno do kremu jak i do ciasta, aby podkreślić smak owoców. Każdy blat tortu został dla urozmaicenia upieczony z innymi owocami. Można oczywiście użyć tylko jednego rodzaju owocu, jak kto woli.

Składniki:
Ciasto (składniki na 1 blat):

  • 80g mąki pszennej
  • 15g skrobi ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 65g jogurtu naturalnego
  • 55g masła
  • 80g cukru
  • 1 jajko
  • 125g truskawek/ jeżyn/ malin

Poncz:

  • sok z połowy cytryny
  • niecałe ½ szklanki wody
  • 1 łyżka cukru

Krem:

  • 250g serka mascarpone
  • 600g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ok. 125g truskawek
  • ok. 125g jeżyn
  • ok. 125g malin

Dekoracja:

  • truskawki/ jeżyny/ maliny

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać mąkę ze skrobią, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
  2. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać jajko.
  3. Zmniejszyć obroty miksera i dodać wymieszaną mąkę i jogurt. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
  4. Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać. Na cieście wyłożyć umyte, osuszone i drobno pokrojone truskawki.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40min. do suchego patyczka w temperaturze 170°C (grzałka góra-dół).
  6. W ten sam sposób upiec jeszcze dwa blaty ciasta, jeden z malinami i drugi z jeżynami. (Jeżyny przekroić na pół lub 3 części. Maliny i jeżyny można lekko wcisnąć w ciasto).
  7. Blaty pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. Przygotować poncz. Wodę wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Ostudzić.
  2. Przygotować krem. Zimny serek mascarpone i zimną śmietanę ubić mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  3. Krem podzielić na 4 części. Do pierwszej części kremu wmieszać pokrojone na małe kawałki truskawki, do drugiej, pokrojone jeżyny i do trzeciej maliny.
  4. Na paterze ułożyć blat ciasta z truskawkami. Nasączyć częścią ponczu. Wyłożyć krem z truskawkami. Przykryć blatem z jeżynami, nasączyć i wyłożyć krem z jeżynami. Przykryć blatem z malinami, nasączyć i wyłożyć krem z malinami.
  5. Boki tortu posmarować pozostałym kremem. Jeśli pozostało jeszcze kremu, wyłożyć do na górę tortu i wyrównać.
  6. Tort wstawić na 3 godz. do lodówki. Następnie udekorować owocami.

Smacznego.

Tort z owocami lata

Tort z owocami lata

Tort z owocami lata

Tort z owocami lata

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 1 lat temu
    Jaka proporcja na blachę 20i 30 cm ? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 1 lat temu
    Przepyszny tort który robię już od lat dziękuje za cudowny przepis 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 3 lat temu
    Ile czasu zajmuje przygotowanie tego tortu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hes · 3 lat temu
    Przepis na blaty z owocami niezawodny! Ja daje trochę mniej cukru ale wychodzą idealnie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 9 lat temu
    Krem z serka I smietany nie rozplynie sie w uoslne dni? Czy moznze lepiej dodac zelatyny?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Beato nie trzymałabym go na słońcu nawet z żelatyną. Jak nie będzie za długo poza lodówką to wytrzyma.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 10 lat temu
    Zrobiłam, wyszedł bardzo dobry, nie przesłodzony torcik. Jako owoce dałam maliny, borówki i czerwoną porzeczkę. Niestety placki wyszły mi zakalcowate, ale i tak jestem zadowolona.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 10 lat temu
    Witam! chciałabym zapytać czy serek ubijamy ze śmietaną w jednym naczyniu czy osobno a po ubiciu razem wymieszać? bardzo proszę o podpowiedź
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Magdaleno razem. Mascarpone ubije się ładnie ze śmietaną. Oczywiście również można ubić osobno i połączyć, ale po co brudzić dwie miski ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 10 lat temu
    Zrobiłam ten tort, nie doczytałam dokładnie i ciasto robiłam w formie o śr.26cm i placki wyszły dość cienkie. trochę pracochłonny ale naprawdę warto. Tort przepyszny, z efektem takim że zniknął z lodówki z ciągu dnia ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 10 lat temu
    Ja dzisiaj robiłam ten tort, i dawałam mrożone truskawki, maliny, i czerwone porzeczki. Rozmroziłam owoce, osuszyłam ręcznikiem papierowym i dodałam do ciasta. Biszkopty wyszły idealnie, mimo obawy o mrożone owoce. Dopiero jutro będziemy jeść, ale już wygląda smakowicie ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 10 lat temu
    Czy do ciasta można dodać mrożone owoce, np maliny?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 10 lat temu
    Witam, kolejny bardzo dobry przepis. Torcik jest przepyszny, owocowy, letni, idealny na tę porę roku. Upiekłam go na 60te urodziny mojej mamy. Wszyscy byli zachwyceni. Zamiast jeżyn dałam jagody. Pracochłonny, ale warto było.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Konczi i Szpileczka · 10 lat temu
    Wygląda rewelacyjnie, aż ślinka cieknie na sam widok
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 10 lat temu
    Wspaniały! Bogactwo owoców w każdym calu!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sandra · 10 lat temu
    Wspaniale wyglada ten torcik. Juz sie nie moge doczekac go upiec na meza urodziny :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 10 lat temu
    Witam serdecznie.Dziekuje za wspanialy przepis.Juz od kilku dni myslalam jaki tort upiec na urodziny meza,ktore sa juz za pare dni i juz wiem, ze upieke wlasnie ten tort z Pani przepisu.Tort strasznie mi sie spodobal.Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam.