Letni torcik z dużą ilością świeżych owoców: malin, truskawek i jeżyn. Tort jest wilgotny, owocowy, lekki i nieprzesłodzony. Owoce dodałam zarówno do kremu jak i do ciasta, aby podkreślić smak owoców. Każdy blat tortu został dla urozmaicenia upieczony z innymi owocami. Można oczywiście użyć tylko jednego rodzaju owocu, jak kto woli.
Składniki: Ciasto (składniki na 1 blat):
80g mąki pszennej
15g skrobi ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
65g jogurtu naturalnego
55g masła
80g cukru
1 jajko
125g truskawek/ jeżyn/ malin
Poncz:
sok z połowy cytryny
niecałe ½ szklanki wody
1 łyżka cukru
Krem:
250g serka mascarpone
600g słodkiej śmietany 30- 36%
2 łyżki cukru pudru
ok. 125g truskawek
ok. 125g jeżyn
ok. 125g malin
Dekoracja:
truskawki/ jeżyny/ maliny
Sposób przygotowania:
W misce wymieszać mąkę ze skrobią, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać jajko.
Zmniejszyć obroty miksera i dodać wymieszaną mąkę i jogurt. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać. Na cieście wyłożyć umyte, osuszone i drobno pokrojone truskawki.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40min. do suchego patyczka w temperaturze 170°C (grzałka góra-dół).
W ten sam sposób upiec jeszcze dwa blaty ciasta, jeden z malinami i drugi z jeżynami. (Jeżyny przekroić na pół lub 3 części. Maliny i jeżyny można lekko wcisnąć w ciasto).
Blaty pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować poncz. Wodę wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Ostudzić.
Przygotować krem. Zimny serek mascarpone i zimną śmietanę ubić mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Krem podzielić na 4 części. Do pierwszej części kremu wmieszać pokrojone na małe kawałki truskawki, do drugiej, pokrojone jeżyny i do trzeciej maliny.
Na paterze ułożyć blat ciasta z truskawkami. Nasączyć częścią ponczu. Wyłożyć krem z truskawkami. Przykryć blatem z jeżynami, nasączyć i wyłożyć krem z jeżynami. Przykryć blatem z malinami, nasączyć i wyłożyć krem z malinami.
Boki tortu posmarować pozostałym kremem. Jeśli pozostało jeszcze kremu, wyłożyć do na górę tortu i wyrównać.
Tort wstawić na 3 godz. do lodówki. Następnie udekorować owocami.
Zrobiłam, wyszedł bardzo dobry, nie przesłodzony torcik. Jako owoce dałam maliny, borówki i czerwoną porzeczkę. Niestety placki wyszły mi zakalcowate, ale i tak jestem zadowolona.
Zrobiłam ten tort, nie doczytałam dokładnie i ciasto robiłam w formie o śr.26cm i placki wyszły dość cienkie. trochę pracochłonny ale naprawdę warto. Tort przepyszny, z efektem takim że zniknął z lodówki z ciągu dnia ;)
Ja dzisiaj robiłam ten tort, i dawałam mrożone truskawki, maliny, i czerwone porzeczki. Rozmroziłam owoce, osuszyłam ręcznikiem papierowym i dodałam do ciasta. Biszkopty wyszły idealnie, mimo obawy o mrożone owoce. Dopiero jutro będziemy jeść, ale już wygląda smakowicie ;)
Witam, kolejny bardzo dobry przepis. Torcik jest przepyszny, owocowy, letni, idealny na tę porę roku. Upiekłam go na 60te urodziny mojej mamy. Wszyscy byli zachwyceni. Zamiast jeżyn dałam jagody. Pracochłonny, ale warto było.
Witam serdecznie.Dziekuje za wspanialy przepis.Juz od kilku dni myslalam jaki tort upiec na urodziny meza,ktore sa juz za pare dni i juz wiem, ze upieke wlasnie ten tort z Pani przepisu.Tort strasznie mi sie spodobal.Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam.