Ucierane ciasto z truskawkami

11 Komentarzy
Ucierane ciasto z truskawkami

W sezonie letnim, przy upałach nie ma się czasem ochoty na wielkie wypieki, a świeże owoce w pełni. Dlatego na takie dni mam dla Was szybkie i proste ciasto z dodatkiem maślanki, z owocami i kruszonką. Coś słodkiego i prostego do kawy lub herbaty.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:

Ciasto ucierane:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

  • 300 g masła, temperatura pokojowa
  • 200 g cukru
  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 200 ml maślanki, temperatura pokojowa
  • 500 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g płatków owsianych
  • 60 g cukru
  • 90 g masła

Dodatkowo:

  • ok. 500 g świeżych truskawek, małych lub średniej wielkości (lub ewentualnie mrożonych)

Sposób przygotowania:

  1. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Przygotować kruszonkę: W tym celu zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
  3. Świeże truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. (Mrożonych truskawek nie rozmrażać).
  4. Przygotować ciasto ucierane: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i najlepiej przesiać. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, kremową masę. (Ucierać ok. 10 minut na najwyższych obrotach). Dalej miksując na wysokich obrotach, dodawać stopniowo po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej 1 minutę).
  5. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodawać maślankę na przemian z mąką. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
  6. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy. Ułożyć truskawki. Truskawki posypać kruszonką.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ciasto po upieczeniu pozostawić na chwilę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

3

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Ucierane ciasto z truskawkami Ucierane ciasto z truskawkami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 9 lat temu
    Czy można użyć jogurtu naturalnego zamiast maślanki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 10 lat temu
    Boże! Uwielbiam cista z kruszonką :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 10 lat temu
    Witam,
    Piekłam ciasto ok 55 minut w 180 stopniach lecz wyszło tak jakby jeszcze mokre (zakalcowate) pod owocami, jak się piekło zauważyłam że po bokach zbiera się woda z owoców, co zrobiłam źle??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Paulino może być kilka powodów: albo za krótko pieczone, albo źle osuszone owoce, albo za dużo owoców.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna Zimoch · 10 lat temu
    pyszne... zniknęło w oka mgnieniu:) mam pewność, że na stałe zagości w zaciszu mojego domu, dziękuję!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 10 lat temu
    Proszę o poradę bo niestety mi się nie udało. Co prawda zrobiłam je z jagodami ale myślę że to nie miało wpływu. Sprawiało wrażenie jakby było za rzadkie. Wszystkie owoce i kruszonka schowały się pod spód. Ciasto je jak gdyby "pochłonęło". Co mogło być tego przyczyną.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Beato nie wiem dlaczego wyszło Ci za rzadkie. Ciasto wychodzi gęste i utrzymuje owoce na powierzchni. Jagody nie mają tutaj znaczenia. Może coś nie tak odmierzyłaś.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Astheart · 10 lat temu
    [b]Matyldo,[/b] ja bym sie nie bala mleka kasnego lub kefiru. Natomiast, mysle, ze uzycie jogurtu greckiego doprowadzilo by do zakalca, jak pisze Joanna, bo jogurt grecki jest za gesty i "ciezki" (i tak bylo by trzeba ciasto jakos rozcienczyc).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Matylda · 10 lat temu
    Czy mogłabym użyć kefiru, jogurtu greckiego bądź kwaśnego mleka zamiast maślanki? Jeśli tak to który produkt byłby najlepszy?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Matyldo trudno mi powiedzieć. Piekłam tylko na maślance. Podejrzewam, że wszystkie te składniki mogłyby się nadawać, ale gwarancji nie mogę dać, ponieważ to jest ciasto ucierane i jest niebezpieczeństwo pojawienia się zakalca.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edit · 10 lat temu
    Zrobiłam je wczoraj z rabarbarem- wyszło pyszne :-)