W sezonie letnim, przy upałach nie ma się czasem ochoty na wielkie wypieki, a świeże owoce w pełni. Dlatego na takie dni mam dla Was szybkie i proste ciasto z dodatkiem maślanki, z owocami i kruszonką. Coś słodkiego i prostego do kawy lub herbaty.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:
Ciasto ucierane:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
300 g masła, temperatura pokojowa
200 g cukru
4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
200 ml maślanki, temperatura pokojowa
500 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka:
100 g mąki pszennej
50 g płatków owsianych
60 g cukru
90 g masła
Dodatkowo:
ok. 500 g świeżych truskawek, małych lub średniej wielkości (lub ewentualnie mrożonych)
Sposób przygotowania:
Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
Przygotować kruszonkę: W tym celu zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
Świeże truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. (Mrożonych truskawek nie rozmrażać).
Przygotować ciasto ucierane: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i najlepiej przesiać. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, kremową masę. (Ucierać ok. 10 minut na najwyższych obrotach). Dalej miksując na wysokich obrotach, dodawać stopniowo po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej 1 minutę).
Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodawać maślankę na przemian z mąką. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy. Ułożyć truskawki. Truskawki posypać kruszonką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ciasto po upieczeniu pozostawić na chwilę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
10 lat temu
Czy można użyć jogurtu naturalnego zamiast maślanki
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
11 lat temu
Boże! Uwielbiam cista z kruszonką :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paulina·
11 lat temu
Witam,
Piekłam ciasto ok 55 minut w 180 stopniach lecz wyszło tak jakby jeszcze mokre (zakalcowate) pod owocami, jak się piekło zauważyłam że po bokach zbiera się woda z owoców, co zrobiłam źle??
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Paulino może być kilka powodów: albo za krótko pieczone, albo źle osuszone owoce, albo za dużo owoców.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna Zimoch·
11 lat temu
pyszne... zniknęło w oka mgnieniu:) mam pewność, że na stałe zagości w zaciszu mojego domu, dziękuję!!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
11 lat temu
Proszę o poradę bo niestety mi się nie udało. Co prawda zrobiłam je z jagodami ale myślę że to nie miało wpływu. Sprawiało wrażenie jakby było za rzadkie. Wszystkie owoce i kruszonka schowały się pod spód. Ciasto je jak gdyby "pochłonęło". Co mogło być tego przyczyną.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Beato nie wiem dlaczego wyszło Ci za rzadkie. Ciasto wychodzi gęste i utrzymuje owoce na powierzchni. Jagody nie mają tutaj znaczenia. Może coś nie tak odmierzyłaś.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Astheart·
11 lat temu
[b]Matyldo,[/b] ja bym sie nie bala mleka kasnego lub kefiru. Natomiast, mysle, ze uzycie jogurtu greckiego doprowadzilo by do zakalca, jak pisze Joanna, bo jogurt grecki jest za gesty i "ciezki" (i tak bylo by trzeba ciasto jakos rozcienczyc).
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Matylda·
11 lat temu
Czy mogłabym użyć kefiru, jogurtu greckiego bądź kwaśnego mleka zamiast maślanki? Jeśli tak to który produkt byłby najlepszy?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Matyldo trudno mi powiedzieć. Piekłam tylko na maślance. Podejrzewam, że wszystkie te składniki mogłyby się nadawać, ale gwarancji nie mogę dać, ponieważ to jest ciasto ucierane i jest niebezpieczeństwo pojawienia się zakalca.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Edit·
11 lat temu
Zrobiłam je wczoraj z rabarbarem- wyszło pyszne :-)