Pyszny, lekki torcik z truskawkami. Bardzo smaczny i delikatny zarówno w smaku, jak i konsystencji. Jestem pewna, że Wam się spodoba. Cienki spód biszkoptowy polany jest sosem truskawkowym, w środku krem truskawkowo-serowy, obtoczony pyszną, mocno kremową masą serową. Całość pokryta jest galaretką z truskawkami.
Składniki:
Biszkopt:
2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
¼ szklanki mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej)
¼ szklanki skrobi ziemniaczanej
⅓ szklanki cukru
1 łyżka wody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Sos truskawkowy:
100 g truskawek
1 łyżeczka cukru
Krem truskawkowo- serowy:
200 g świeżych truskawek
250 g twarogu z wiaderka lub quarku
3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku (lub 4 listki żelatyny)
50 g cukru
200 g słodkiej śmietany 30- 36%
Masa serowa:
500 g twarogu z wiaderka lub quarku
250 g serka mascarpone
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego, 400 g
200 g słodkiej śmietany 30- 36%
6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku (lub 8 listków żelatyny)
Galaretka:
1 opakowanie galaretki truskawkowej
100 g truskawek
Sposób przygotowania:
Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować krem truskawkowo- serowy. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Połowę truskawek zmiksować z cukrem na puree. Dodać twaróg i ponownie zmiksować. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu truskawkowo- serowego i wymieszać, a następnie wmieszać do reszty kremu.
Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do kremu. Drugą połowę truskawek pokroić w kostkę. Truskawki wmieszać do kremu.
Gotowy krem przełożyć do miski wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aż krem dobrze stężeje.
Przygotować sos truskawkowy. Truskawki zmiksować z cukrem na puree.
Biszkopt ułożyć na paterze. Posmarować sosem truskawkowym.
Na środek wyłożyć krem truskawkowo- serowy. (Ciasto pod kremem się ugnie, ponieważ biszkopt jest delikatny). Ciasto wstawić do lodówki.
Przygotować masę serową. Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody. Twaróg, mascarpone i słodkie mleko skondensowane zmiksować na gładką masę. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki masy serowej i wymieszać, a następnie dodać do reszty masy. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy.
Ciasto wyciągnąć z lodówki. Założyć obręcz do tortu i wyłożyć masę serową. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, aż masa dobrze stężeje.
Przygotować galaretkę. 100 g truskawek zmiksować na puree. Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzątku. Ostudzić. Następnie wmieszać zmiksowane truskawki. Zimną galaretkę wylać na masę serową. Ciasto wstawić do lodówki, aby galaretka stężała.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia·
6 lat temu
Planuje upiec takiego torta ale mam tortownicę 40 cm. Jaką w takiej sytuacji zastosować proporcje?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Tortownica 40cm? Proszę skorzystać z przelicznika form znajdującego się w menu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia ·
6 lat temu
Dziękuję bardzo za pomoc :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Alicja·
8 lat temu
Już kiedyś taki robiłam, pyszny!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Piękny. Widzę, że na ciasteczkowym spodzie. Też dobry pomysł :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
aga·
10 lat temu
Czy mogą być truskawki mrożone , taka sama ilość
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Tak, ale pominęłabym kawałki truskawek w kremie truskawkowo- serowym, czyli użyłabym tylko 100g truskawek zmiksowanych na puree.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika8507·
10 lat temu
Joanno a mleko skondensowane to takie lejące, niegotowane tak?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Mleko skondensowane słodzone, prosto z puszki, niegotowane ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota·
10 lat temu
[IMG]http://images66.fotosik.pl/839/a38af5acf07d9460med.jpg[/IMG]
nam wyszedł taki jak na zdjęciu, przepyszny! Do masy różowej z rozpędu dodałam 100g zmiksowanych truskawek plus pokrojone dodatkowo i masa nie wystarczająco się ścieła w miseczce. Na szczęście, dość równomiernie rozlała się na boki na biszkopcie (w opasce tortowej), powstał efekt odwrotny - biały sernik w środku. ;) Niezamierzony efekt, ale ciasto wyszło dość estetycznie i nadawało się do podania gościom.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota·
10 lat temu
Tort zrobiłam na urodziny córki, wygląd i smak obłędny. Dziękuję!
Faktycznie trzeba poświęcić ciastu dużo uwagi i trzymać się przepisu. Efekt wart zachodu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kamila·
10 lat temu
Czy może być mleko skondensowane ale niesłodzone, czy wtedy np. mam je dosłodzić, albo może dodać cukru do całej masy serowej?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Niestety to już nie będzię to samo.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ewa1111·
11 lat temu
bardzo pyszny torcik takie ciasto ale bardzo smaczne pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maja·
11 lat temu
Witam. Można użyć innych owoców do tego ciasta?? pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Możesz użyć np. maliny (przetarte, aby pozbyć się pestek), jagody, borówkę.