Pyszny, lekki torcik z truskawkami. Bardzo smaczny i delikatny zarówno w smaku, jak i konsystencji. Jestem pewna, że Wam się spodoba. Cienki spód biszkoptowy polany jest sosem truskawkowym, w środku krem truskawkowo-serowy, obtoczony pyszną, mocno kremową masą serową. Całość pokryta jest galaretką z truskawkami.
Składniki:
Biszkopt:
2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
¼ szklanki mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej)
¼ szklanki skrobi ziemniaczanej
⅓ szklanki cukru
1 łyżka wody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Sos truskawkowy:
100 g truskawek
1 łyżeczka cukru
Krem truskawkowo- serowy:
200 g świeżych truskawek
250 g twarogu z wiaderka lub quarku
3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku (lub 4 listki żelatyny)
50 g cukru
200 g słodkiej śmietany 30- 36%
Masa serowa:
500 g twarogu z wiaderka lub quarku
250 g serka mascarpone
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego, 400 g
200 g słodkiej śmietany 30- 36%
6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku (lub 8 listków żelatyny)
Galaretka:
1 opakowanie galaretki truskawkowej
100 g truskawek
Sposób przygotowania:
Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować krem truskawkowo- serowy. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Połowę truskawek zmiksować z cukrem na puree. Dodać twaróg i ponownie zmiksować. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu truskawkowo- serowego i wymieszać, a następnie wmieszać do reszty kremu.
Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do kremu. Drugą połowę truskawek pokroić w kostkę. Truskawki wmieszać do kremu.
Gotowy krem przełożyć do miski wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aż krem dobrze stężeje.
Przygotować sos truskawkowy. Truskawki zmiksować z cukrem na puree.
Biszkopt ułożyć na paterze. Posmarować sosem truskawkowym.
Na środek wyłożyć krem truskawkowo- serowy. (Ciasto pod kremem się ugnie, ponieważ biszkopt jest delikatny). Ciasto wstawić do lodówki.
Przygotować masę serową. Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody. Twaróg, mascarpone i słodkie mleko skondensowane zmiksować na gładką masę. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki masy serowej i wymieszać, a następnie dodać do reszty masy. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy.
Ciasto wyciągnąć z lodówki. Założyć obręcz do tortu i wyłożyć masę serową. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, aż masa dobrze stężeje.
Przygotować galaretkę. 100 g truskawek zmiksować na puree. Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzątku. Ostudzić. Następnie wmieszać zmiksowane truskawki. Zimną galaretkę wylać na masę serową. Ciasto wstawić do lodówki, aby galaretka stężała.
[IMG]http://images66.fotosik.pl/839/a38af5acf07d9460med.jpg[/IMG]
nam wyszedł taki jak na zdjęciu, przepyszny! Do masy różowej z rozpędu dodałam 100g zmiksowanych truskawek plus pokrojone dodatkowo i masa nie wystarczająco się ścieła w miseczce. Na szczęście, dość równomiernie rozlała się na boki na biszkopcie (w opasce tortowej), powstał efekt odwrotny - biały sernik w środku. ;) Niezamierzony efekt, ale ciasto wyszło dość estetycznie i nadawało się do podania gościom.
Tort zrobiłam na urodziny córki, wygląd i smak obłędny. Dziękuję!
Faktycznie trzeba poświęcić ciastu dużo uwagi i trzymać się przepisu. Efekt wart zachodu.