Proste, kakaowe ciasto w serowe łatki. Smakuje jak murzynek połączony z sernikiem. Proste i szybkie ciasto do kawy. Wygląd ciasta zależy od użytego sera i ułożonych łatek. Jeśli masa serowa będzie lekka, to łatki serowe ładnie utrzymają się na powierzchni. Cięższy ser wpadnie bardziej w ciasto, a ciasto kakaowe będzie się wybrzuszać do góry.
Składniki: Ciasto:
250g masła lub margaryny
150g cukru
2 łyżki kakao
5 łyżek wody
2 jajka
3 żółtka
250g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
400g twarogu półtłustego lub tłustego dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka
Przygotować ciasto. Masło, cukier, kakao i wodę umieścić w garnku. Podgrzewać mieszając, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa. Pozostawić do ostygnięcia.
Oddzielić żółtka od białek. 5 żółtek wmieszać trzepaczką do zimnej masy kakaowej.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy kakaowej i wymieszać trzepaczką, tylko do połączenia się składników.
Ubić 2 białka na sztywną pianę. Pianę wmieszać delikatnie do masy kakaowej.
Ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24cm. (Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia).
Przygotować masę serową. Wszystkie składniki na masę serową zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników.
Masę serową wykładać na ciasto kakaowe łyżką, robiąc kleksy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 min, w temperaturze 180°C. (Ciasto sprawdzić patyczkiem). Pozostawić do ostygnięcia.
Super przepis, myślałam, że mam świetny przepis na murzynka lecz okazało się, że są lepsze. Nie byłabym sobą aby coś nie zmienić i do ciasta dałam 5 białek ubitych. Następnym razem dodam trochę mniej cukru. Pani przepisy są naprawdę fajne z dobrym składem. Nowicjusz w kuchni może spokojnie z nich korzystać bez jakichkolwiek obaw ;)
Świetny przepis - dokonałam lekkiej modyfikacji: do sera dodałam 1 jajko i pozostałe z ciasta białka, zmniejszyłam ilość cukru. Poza tym miałam okrągłą formę więc wyszło troszkę inne ;)