Murzynek z serem

9 Komentarzy

murzynek z serem

Proste, kakaowe ciasto w serowe łatki. Smakuje jak murzynek połączony z sernikiem. Proste i szybkie ciasto do kawy. Wygląd ciasta zależy od użytego sera i ułożonych łatek. Jeśli masa serowa będzie lekka, to łatki serowe ładnie utrzymają się na powierzchni. Cięższy ser wpadnie bardziej w ciasto, a ciasto kakaowe będzie się wybrzuszać do góry.

Składniki:
Ciasto:

  • 250g masła lub margaryny
  • 150g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek wody
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 250g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 400g twarogu półtłustego lub tłustego dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka
  • 2 jajka
  • 80g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 80g roztopionego masła lub margaryny

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Masło, cukier, kakao i wodę umieścić w garnku. Podgrzewać mieszając, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Oddzielić żółtka od białek. 5 żółtek wmieszać trzepaczką do zimnej masy kakaowej.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy kakaowej i wymieszać trzepaczką, tylko do połączenia się składników.
  4. Ubić 2 białka na sztywną pianę. Pianę wmieszać delikatnie do masy kakaowej.
  5. Ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24cm. (Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia).
  6. Przygotować masę serową. Wszystkie składniki na masę serową zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników.
  7. Masę serową wykładać na ciasto kakaowe łyżką, robiąc kleksy.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 min, w temperaturze 180°C. (Ciasto sprawdzić patyczkiem). Pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 40 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Murzynek z serem

Murzynek z serem

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 3 lat temu
    Witam Czy maka typ 450 będzie ok ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 4 lat temu
    na ser można dać trochę konfitury z wiśni lub wiśni z syropu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ula · 5 lat temu
    Super przepis, myślałam, że mam świetny przepis na murzynka lecz okazało się, że są lepsze. Nie byłabym sobą aby coś nie zmienić i do ciasta dałam 5 białek ubitych. Następnym razem dodam trochę mniej cukru. Pani przepisy są naprawdę fajne z dobrym składem. Nowicjusz w kuchni może spokojnie z nich korzystać bez jakichkolwiek obaw ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    DziuniaB · 6 lat temu
    Świetny przepis - dokonałam lekkiej modyfikacji: do sera dodałam 1 jajko i pozostałe z ciasta białka, zmniejszyłam ilość cukru. Poza tym miałam okrągłą formę więc wyszło troszkę inne ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sandra · 10 lat temu
    Bardzo fajnie wyglada. Czy mysli pani ze serek Philladelphia mozna tu wykorzystac? Dziekuje ze przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gabriela · 10 lat temu
    Wygląda pysznie, upiekę, ponieważ nigdy nie piekłam z serem, tylko sam Murzynek, dziękuję za przepis i pozdrawiam ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kulinarne Inspiracje · 10 lat temu
    Robiłam niedawno podobny ;)