Neapolitański sernik na zimno

14 Komentarzy

Neapolitański sernik na zimno

Trójkolorowy sernik na zimno o smaku czekoladowo- waniliowo- truskawkowym. Skąd pochodzi ta nazwa? Otóż od lodów neapolitańskich, które składają się z 3 równych warstw: czekoladowej, waniliowej i truskawkowej. Są one bardzo popularne. Dostępne są w dużych plastikowych opakowaniach lub jako „kanapka” między dwoma wafelkami. Na pewno jedliście je nie raz. Nazwa tak się rozpowszechniła na całym świecie, że można spotkać nie tylko lody neapolitańskie, ale również ciasta, torty, serniki i ciasteczka.

Wracając do sernika. Sernik składa się z trzech pysznych, mocno kremowych warstw ułożonych kolejno na ciasteczkowym spodzie. Nie jest trudny do wykonania. Potrzeba jedynie czasu na jego przygotowanie, ponieważ każda warstwa musi osobno tężeć. Bardzo smaczny i lekki deser.

W wersji bezglutenowej proszę wybrać ciasteczka bezglutenowe i upewnić się, że pozostałe składniki również są bezglutenowe.

Składniki:

Spód:

  • 150g ciasteczek maślanych
  • 1 łyżka kakao
  • 60g roztopionego masła

Masa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka lub Quark
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego, 400g
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 300g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 7 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100g truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć).
  2. Pokruszone ciasteczka wymieszać z kakao. Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do pokruszonych ciasteczek.
  3. Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki.
  4. Twaróg, mleko skondensowane słodzone i cukier waniliowy przełożyć do miski i zmiksować na gładką masę. Podzielić na 3 części.
  5. Przygotować warstwę czekoladową. 2 łyżeczki żelatyny namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody.
  6. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę wymieszać z 1 częścią masy serowej.
  8. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki czekoladowej masy serowej i wymieszać, a następnie dodać do reszty masy.
  9. 100g śmietany ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru. Śmietanę wmieszać delikatnie do masy czekoladowej.
  10. Gotową masę czekoladową wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Wstawić do lodówki, aż masa stężeje.

2

  1. Przygotować masę waniliową. 2 łyżeczki żelatyny namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki masy serowej i wymieszać, a następnie dodać do reszty masy.
  2. 100g śmietany ubić na sztywno i wmieszać do masy serowej. Gotową masę waniliową wyłożyć na stężałą masę czekoladową, wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia.
  3. Przygotować masę truskawkową. 3 łyżeczki żelatyny namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody.
  4. Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i zmiksować z łyżką cukru pudru na puree.
  5. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać zmiksowane truskawki i dokładnie wymieszać. Dodać 3 część masy serowej i wymieszać.
  6. 100g śmietany ubić na sztywno i wmieszać do truskawkowej masy serowej. Gotową masę truskawkową wyłożyć na stężałą masę waniliową, wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia.
  7. Gotowy sernik można udekorować truskawkami.

3

Smacznego.

Neapolitański sernik na zimno

Neapolitański sernik na zimno

Neapolitański sernik na zimno

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    @ · 5 lat temu
    uwielbiam takie serniczki! (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    pieczarka · 8 lat temu
    Bardzo fajny przepis. Prosty do wykonania, ale naprawdę wyszło smacznie ;-))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kkejti · 10 lat temu
    Czy można użyć truskawek mrożonych? jeśli tak to jak z nimi postępować?
    pozdrawiam :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Tak, można. Zważ 100g truskawek zamrożonych i pozostawić je do rozmrożenia. Rozmrożone zmiksuj razem z sokiem, który puściły i cukrem pudrem na puree i dalej postępuj zgodnie z przepisem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 10 lat temu
    Ciekawy przepis! Zamieniłam kolejność i zamiast truskawek dałam jagody. Dla mnie chyba za dużo masy, a za mało jakiegoś spodu. Przepis oczywiście można modyfikować, więc żaden problem.

    Przesyłam moje dzieło:[url="http://37.media.tumblr.com/8ef92c2d81ed51018744092d94d1b412/tumblr_n90iitdOlU1sazo95o1_1280.png"]http://37.media.tumblr.com/8ef92c2d81ed51018744092d94d1b412/tumblr_n90iitdOlU1sazo95o1_1280.png"][/url]
    Pozdrawiam. ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 10 lat temu
    Ależ on jest piękny! Z wielką chęcią zjadłabym choć kawałek. Cudo!
    Pozdrowienia serdeczne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kami · 10 lat temu
    czy dodając żelatynę do masy, mieszamy ją ręcznie czy miksujemy mikserem?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Mieszam zawsze trzepaczką. Tak jak napisałam, najpierw dodaję trochę masy do żelatyny ze 2 łyżki i mieszam dokładnie, a następnie łączę z resztą masy. W ten sposób zapobiegam powstaniu grudek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota K. · 10 lat temu
    Joanno dziękuję za odpowiedź. Źle się wyraziłam, chodziło mi o to czy jak podgrzejemy żelatynę czy ją studzić czy można dać letnią. Ja też nie dopuszczam do zagotowania jej. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 10 lat temu
    Wygląda mega apetycznie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    TestujemyJedzeniePL · 10 lat temu
    O tak, uwielbiam ciasta na tym kruchym ciasteczkowym spodzie. Jest super łatwe i świetnie smakuje :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda Kucharzy · 10 lat temu
    Niedawno robiłam bardzo podobny serniczek na zimno, w każdym razie tak samo się nazywał. :-) Takie klasyczne połączenia są pycha.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota K. · 10 lat temu
    Czy żelatyna musi być ostudzona? czy można dodać ją do masy jak jest jeszcze gorąca?