Neapolitański sernik na zimno
Trójkolorowy sernik na zimno o smaku czekoladowo- waniliowo- truskawkowym. Skąd pochodzi ta nazwa? Otóż od lodów neapolitańskich, które składają się z 3 równych warstw: czekoladowej, waniliowej i truskawkowej. Są one bardzo popularne. Dostępne są w dużych plastikowych opakowaniach lub jako „kanapka” między dwoma wafelkami. Na pewno jedliście je nie raz. Nazwa tak się rozpowszechniła na całym świecie, że można spotkać nie tylko lody neapolitańskie, ale również ciasta, torty, serniki i ciasteczka.
Wracając do sernika. Sernik składa się z trzech pysznych, mocno kremowych warstw ułożonych kolejno na ciasteczkowym spodzie. Nie jest trudny do wykonania. Potrzeba jedynie czasu na jego przygotowanie, ponieważ każda warstwa musi osobno tężeć. Bardzo smaczny i lekki deser.
W wersji bezglutenowej proszę wybrać ciasteczka bezglutenowe i upewnić się, że pozostałe składniki również są bezglutenowe.
Składniki:
Spód:
- 150g ciasteczek maślanych
- 1 łyżka kakao
- 60g roztopionego masła
Masa:
- 1 kg twarogu z wiaderka lub Quark
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego, 400g
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 300g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- 7 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
- 100g czekolady gorzkiej
- 100g truskawek
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć).
- Pokruszone ciasteczka wymieszać z kakao. Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do pokruszonych ciasteczek.
- Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki.
- Twaróg, mleko skondensowane słodzone i cukier waniliowy przełożyć do miski i zmiksować na gładką masę. Podzielić na 3 części.
- Przygotować warstwę czekoladową. 2 łyżeczki żelatyny namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody.
- Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
- Chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę wymieszać z 1 częścią masy serowej.
- Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki czekoladowej masy serowej i wymieszać, a następnie dodać do reszty masy.
- 100g śmietany ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru. Śmietanę wmieszać delikatnie do masy czekoladowej.
- Gotową masę czekoladową wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Wstawić do lodówki, aż masa stężeje.
- Przygotować masę waniliową. 2 łyżeczki żelatyny namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki masy serowej i wymieszać, a następnie dodać do reszty masy.
- 100g śmietany ubić na sztywno i wmieszać do masy serowej. Gotową masę waniliową wyłożyć na stężałą masę czekoladową, wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia.
- Przygotować masę truskawkową. 3 łyżeczki żelatyny namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody.
- Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i zmiksować z łyżką cukru pudru na puree.
- Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać zmiksowane truskawki i dokładnie wymieszać. Dodać 3 część masy serowej i wymieszać.
- 100g śmietany ubić na sztywno i wmieszać do truskawkowej masy serowej. Gotową masę truskawkową wyłożyć na stężałą masę waniliową, wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia.
- Gotowy sernik można udekorować truskawkami.
Smacznego.