Metrowiec

124 Komentarzy

metrowiec

Metrowiec to ciasto, które pieczone było przez moją mamę, kiedy byłam jeszcze mała. Bardzo dawno go nie jadłam, aż wreszcie przeglądając zeszyt mamy, postanowiłam go upiec. Delikatne, dwukolorowe ciasto należy pokroić na kromki i skleić smaczną masą budyniową. Moja mama robiła masę z gotowego budyniu, ale ja wolę sama ugotować budyń, wtedy masa jest smaczniejsza. Do tego całość pokryta jest grubą warstwą polewy czekoladowej.

Ciasto jest trochę czasochłonne, ale jest bardzo podzielne i wychodzi go naprawdę dużo. W smaku dość proste.

Składniki:
Ciasto jasne:

  • 3 jajka
  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej
  • ⅔ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 75ml oleju
  • 75ml wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto ciemne:

  • 3 jajka
  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej (- 2 łyżki)
  • 2 łyżki kakao
  • ⅔ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 75ml oleju
  • 75ml wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 2 szklanki mleka
  • 4 żółtka
  • 2 kopiate łyżki skrobi ziemniaczanej (40g)
  • 80g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 250g masła

Polewa czekoladowa:

  • 150g masła
  • 75g kakao
  • 180g cukru pudru
  • 5- 6 łyżek mleka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto jasne. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać po jednym żółtku. Kolejno, miksując, dodawać stopniowo olej i wodę. Zmniejszyć obroty miksera i wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. (Mąkę miksować krótko, tylko do połączenia się składników).
  2. Ciasto przełożyć do formy keksowej (o długości ok. 30cm) wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Wyrównać.
  3. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 40min., do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ciasto pozostawić na chwilę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Kolejno wyciągnąć z piekarnika i pozostawić, aby lekko ostygło. Następnie przełożyć ciasto na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  4. W ten sam sposób przygotować ciasto ciemne, odejmując od podanej ilości mąki 2 łyżki i w to miejsce dosypując 2 łyżki kakao.

2

  1. Przygotować masę budyniową. 1,5 szklanki mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i skrobią ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  2. Ciemne i jasne ciasto pokroić na kromki (o grubości ok. 2cm lub grubsze).

3

  1. Kromki smarować masą budyniową i łączyć je na przemian: raz jasne, raz ciemne ciasto. (Najlepiej zrobić dwa takie ciasta, ponieważ całość wychodzi bardzo długa. Jedno ciasto ma ok. 35cm długości). Na końcu, jeśli pozostało jeszcze trochę masy, posmarować ciasta masą. Ciasto wstawić do lodówki, aby masa stwardniała.

4

5

  1. Przygotować polewę czekoladową. Masło roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować.
  2. Polać ciasta polewą czekoladową. (Polewy jest dużo. Najlepiej polewać ciasto z góry tak, aby pokryła ona górę ciasta i spływała na boki. Przy bokach można pomóc sobie dodatkowo łyżeczką lub nożem).
  3. Ciasto wstawić do lodówki, aby polewa stężała.
  4. Gotowe ciasto kroić nożem na ukos.
  5. Przechowywać w lodówce.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

Metrowiec

Metrowiec

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 5 miesięcy temu
    Wychodzi zakalec, szkoda czasu, nerwów i przede wszystkim pieniędzy. Zasugerowałam się tym, że przepis ma ocenę 5, powinna być 1.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Aga · 4 miesięcy temu
      Mi tez wychodzil zakalec,ale zaczęłam wode i olej wlewać łyżeczką i jest OK.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gosia · 2 miesięcy temu
      Ja zamiast zwykłej mąki daje krupczatka plus wlewam łyżką olej na przemian z wodą. Zawsze wychodzi
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 7 miesięcy temu
    Robię  z tego przepisy od dawna i jak zawsze wychodzi idealne 😍♥️ Na każde święta muszę robić jak jadę do mojej rodziny bo rodzeństwo by mi nie wybaczyło, że nie ma metrowca 🫣 a jak szwagier się nie załapał to musiałam mu piec jak nas odwiedzili 🤣🤣Oczywiście robię to z przyjemnością bo ciasto jest bardzo proste 😁
    Nie wiem skąd te opinie że wychodzi zakalec lub masa zbyt rzadka 🫣 mi wychodzi zawsze super ♥️😍♥️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 7 miesięcy temu
    Ciasto ok ale budyń żadki coś w przepisie jest nie tak 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 7 miesięcy temu
    bardzo dobry przepis dziekuie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 8 miesięcy temu
    U mnie niestety też zakalec 😔
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 9 miesięcy temu
    Pierwszy raz zrobiłam ciasto z tego przepisu i pierwszy raz mi nie wyszło, oba ciasta z zakalcem. Piekę mnóstwo ciast od lat więc nie jestem laikiem.Wydaje mi się, że ciasto było zbyt rzadkie, za dużo wody i oleju jest w przepisie ( według mnie).No cóż, dziś robię ciasto ze sprawdzonego przepisu. Szkoda mi tylko składników na ciasto, bo nie lubię wyrzucać jedzenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 1 lat temu
    Ja od zawsze do metrowca robie krem kokosowy. Pycha.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 1 lat temu
    Z ciastami Wszystko super,  tylko krem juz drugi raz wychodzi rzadki.   Rozjeżdża się po złożeniu.  Następnym  razem chyba będzie karpatkowy . 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Jano · 1 lat temu
      Trzeba dać więcej mąki ziemniaczanej to będzie gesciejszy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Żaneta · 1 lat temu
    ile dni wcześniej można upiec sobie ciasto przed zlozeniem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgosia · 1 lat temu
    Przepis idealny proszę mi tylko napisać co może być powodem że ciasto ciemne zawsze wychodź mi niższe niż jasne? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      U mnie też jest ciutkę niższe. Widać na zdjęciu etapowym, gdzie są posklejane kromki masą 😉
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Natalia · 1 lat temu
      Ciasto kakaowe, jeśli robimy z takiej samej liczby jajek, zawsze wychodzi ciut niższe niż białe :) 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Grzegorz · 7 miesięcy temu
      Kakao powoduje zagęszczenie ciasta co jest przyczyną osiągnięcia mniejszej wysokości po upieczeniu. Gdyby zrobić ciasto ciemne z o 5% większej ilości produktów w stosunku do tego w przepisie wyszłoby OK...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 1 lat temu
    Polecam przepis! Biszkopty wilgotne i lekkie jak puch i do tego pyszna masa! Znika ze stołu szybciej niż się go robi😂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marcin · 1 lat temu
    Trzeci raz robie i za kazdym razem lipa, wszystko zgodnie z przepisem, temperatura pokojowa kazdego ze skladnikow,  proporcje odmierzone jak w aptece, jajka ubite wzorowo, cukier dodawany powoli, jak i reszta skladnikow, maka tortowa 450 przesiana dwukrotnie z proszkiem, wmieszana perfekcyjnie i bez przedluzania. Piekarnik sztos-nagrzany rownomiernie, formeka jak trzeba przygotowana. Mimo tego porazka! Dodam ze pozostale przepisy wychodza mi elegancko (w tym roznego rodzaju babki, ktore sa podobne w teksturze do ciasta na metrowiec),  duzo pieke i gotuję wiec raczej nie brakuje mi w kuchni obycia. Mimo najlepszych checi, stwierdzam ze przepis ma jakas wade, niektorym wychodzi super ale jest wiele komentarzy negatywnych. Mysle ze mozna w nim cos zmienic, tylko jeszcze nie jestem pewien co, troszke mi sie ta woda nie podoba...moze by ja zastapic dodatkowym jakiem hmmm... Pozdrawiam. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 1 lat temu
    Nie polecam dwa razy robiłam i zakalec
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 1 lat temu
    Czy krem można zrobić z gotowego budyniu? Jeśli tak, to jakie proporcje? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Paula Okuńska · 1 lat temu
      Można. Ja kupuje krem karpatkowy, to ulubiona opcja w moim domu. Kupuje krem do gotowania od Delecta (najbardziej mi smakuje, ma w składzie jajka). Jedno opakowanie wystarczy, ale cienko wtedy trzeba smarować. Zazwyczaj daje dwa opakowania, bo lubimy więcej kremu :) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 2 lat temu
    Jedyne ciasto ktore mi wychodzi😊 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 2 lat temu
    A czy mozna upiec to ciasto w zwyklej brytwance ? I na biszkopta dac mase?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Maciej · 2 lat temu
      można. Zakazu nie ma. Tylko jak uzyskasz wtedy efekt pasków, jeśli nie chcesz kroić ciasta na kromki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Józia · 2 lat temu
    Przepis sprawdzony, polecam 🌷😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 2 lat temu
    Ciasto gotowe, próba smaku wykonana, jest pyszne, polecam ten przepis 🌷😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 2 lat temu
    Myslicie ze dodanie mascarpone zamiast masla zrobi ten krem troche lzejszy? Bede go robic jutro dla brata na urodzinki bo go uwielbia ale jednak myslalam ze zmienie maslo na mascarpone
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      MikeysMum · 2 lat temu
      polecam Ci zrobić zamiast z masą budyniową,masę śmietanową,wg mnie lepiej pasuje do metrowca;)Ubij sobie śmietanę z serkiem mascarpone i powiedzmy 3 łyżkami cukru pudru,wyjdzie pyszna.