Metrowiec

124 Komentarzy

metrowiec

Metrowiec to ciasto, które pieczone było przez moją mamę, kiedy byłam jeszcze mała. Bardzo dawno go nie jadłam, aż wreszcie przeglądając zeszyt mamy, postanowiłam go upiec. Delikatne, dwukolorowe ciasto należy pokroić na kromki i skleić smaczną masą budyniową. Moja mama robiła masę z gotowego budyniu, ale ja wolę sama ugotować budyń, wtedy masa jest smaczniejsza. Do tego całość pokryta jest grubą warstwą polewy czekoladowej.

Ciasto jest trochę czasochłonne, ale jest bardzo podzielne i wychodzi go naprawdę dużo. W smaku dość proste.

Składniki:
Ciasto jasne:

  • 3 jajka
  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej
  • ⅔ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 75ml oleju
  • 75ml wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto ciemne:

  • 3 jajka
  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej (- 2 łyżki)
  • 2 łyżki kakao
  • ⅔ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 75ml oleju
  • 75ml wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 2 szklanki mleka
  • 4 żółtka
  • 2 kopiate łyżki skrobi ziemniaczanej (40g)
  • 80g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 250g masła

Polewa czekoladowa:

  • 150g masła
  • 75g kakao
  • 180g cukru pudru
  • 5- 6 łyżek mleka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto jasne. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać po jednym żółtku. Kolejno, miksując, dodawać stopniowo olej i wodę. Zmniejszyć obroty miksera i wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. (Mąkę miksować krótko, tylko do połączenia się składników).
  2. Ciasto przełożyć do formy keksowej (o długości ok. 30cm) wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Wyrównać.
  3. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 40min., do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ciasto pozostawić na chwilę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Kolejno wyciągnąć z piekarnika i pozostawić, aby lekko ostygło. Następnie przełożyć ciasto na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  4. W ten sam sposób przygotować ciasto ciemne, odejmując od podanej ilości mąki 2 łyżki i w to miejsce dosypując 2 łyżki kakao.

2

  1. Przygotować masę budyniową. 1,5 szklanki mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i skrobią ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  2. Ciemne i jasne ciasto pokroić na kromki (o grubości ok. 2cm lub grubsze).

3

  1. Kromki smarować masą budyniową i łączyć je na przemian: raz jasne, raz ciemne ciasto. (Najlepiej zrobić dwa takie ciasta, ponieważ całość wychodzi bardzo długa. Jedno ciasto ma ok. 35cm długości). Na końcu, jeśli pozostało jeszcze trochę masy, posmarować ciasta masą. Ciasto wstawić do lodówki, aby masa stwardniała.

4

5

  1. Przygotować polewę czekoladową. Masło roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować.
  2. Polać ciasta polewą czekoladową. (Polewy jest dużo. Najlepiej polewać ciasto z góry tak, aby pokryła ona górę ciasta i spływała na boki. Przy bokach można pomóc sobie dodatkowo łyżeczką lub nożem).
  3. Ciasto wstawić do lodówki, aby polewa stężała.
  4. Gotowe ciasto kroić nożem na ukos.
  5. Przechowywać w lodówce.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

Metrowiec

Metrowiec

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Czy konieczna jest skrobia ziemniaczana?cY zamiast tego mozna zrobic z budyniem waniliowym?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiola · 4 lat temu
    Poproszę o rozmiar keksówki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 5 lat temu
    Uwielbiam (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 5 lat temu
    Czy to ciasto można mrozić ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 5 lat temu
    Witam. Nagrzany piekarnik ale ustawić piecyk bez termoobieg,czy góra dół, czy inaczej proszę o odp
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Piekę przy ustawieniach góra- dół (jeśli nie jest podane w przepisie inaczej)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anna · 5 lat temu
    ja robię inna polewę: 1/2 kostki masła roślinnego, 3 łyżki cukru, 3 łyżki kakao. masło roztapiam w garnku na wolnym ogniu, dodaję cukier i kakao - jak powstanie jednolita masa zdejmuję z ognia ,we wrzątek wbijam jedno całe jajko i natychmiast miksuję mikserem kilka minut. wylewam na ciasto z góry, rozprowadzam nożem lub silikonowa łopatką
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lucy · 5 lat temu
    Witam. Od lat piekę metrowca z tego przepisu i zawsze jest pyszny. Dzisiaj też już się chłodzi :D Do popołudniowej kawki będzie doskonały. Pozdrawiam ☕
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    PaulaUK · 5 lat temu
    Witam będę robić to ciacho w piątek czy dodaje dwie trzecie szklanki cukru? Czy dwie lub trzy szklanki cukru? 75 ml wody i oleju to ile? 8 łyżek dużych czy małych?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      ⅔ dwie trzecie ;) Do wody i oleju polecam miarkę. Łyżką nie będzie dokładnie. Łyżki są niestety różnych wielkości.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paweł · 5 lat temu
    witam, po ubiciu białek dodaję 3 żółtka czy jedno? bo mam problem ze zwrotem dodać po jednym żóltku budzi to moje wątpliwości:) pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Wszystkie 3 żółtka, po kolei po jednym, robiąc odstępy po każdym dodaniu :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanka · 5 lat temu
    Robiłam pierwszy raz i ciasto wyrosło super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anetka · 5 lat temu
    Czy mogę mąkę wymieszać łyżka drewniana bez miksera ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Andrzej · 6 lat temu
    Powiedzcie mi co robię źle ciasto upieczone jest ok w smaku ale nie jest tej samej wysokości na początku i na końcu jest niskie a środek wygląda jak wulkan Etna :-)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Nie dodawaj za dużo proszku do pieczenia. Płaska łyżeczka wystarczy. Ciasto rozłóż równomiernie w formie. Ciasto nie wychodzi idealnie płaskie, pewnie też pęknie, ale wulkanów też nie chcemy (happy)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Debiutantka · 6 lat temu
    Ciasto z tego przepisu okazało się totalną klapą. Zakalec taki, że ciastem można było kogoś zabić.
    Nie wiem, czy to kwestia mojego braku doświadczenia, że tego od razu nie zauważyłam, czy nadmiernego zaufania do prawidłowej kolejności w przepisie, ale jestem na 99% pewna, że cała sprawa była winą tego, że w przepisie jest to tak napisane, aby najpierw miksować białko i dodawać wszystko potem. Jak żyję, wszystkie ciasta, które piekła moja mama kończyły się na dodaniu białka, bo inaczej "siadało" i nie chciało wyrosnąć i zostawał zakalec. Podejrzewam, że jeśli następnym razem zrobię metrowca z dodaniem białka na sam koniec, wszystko będzie w porządku - sprawdzałam też inne przepisy i we wszystkich piana idzie na koniec, nie na początek. Jeśli mogę coś zasugerować autorce, to zmianę tego w kroku pierwszym do ciasta jasnego, bo pewnie nie ja jedna jako amator się nabrałam i nie ja ostatnia nabiorę.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      To jest ciasto biszkoptowe i zawsze najpierw ubijam białka. Są różne rodzaje ciast i różne ich sposoby przygotowywania i błędnym jest stwierdzenie, że ciasto nie wyszło, bo białka nie były dodane na końcu. Błąd został popełniony w innym miejscu. Przyczyn może być wiele: źle ubite białka, za szybkie dodawanie cukru, za długie miksowanie z mąką...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Agata · 5 lat temu
      Ja nie ubijam białek, wrzucam wszystko do miski i mieszam łyżka drewniana - ciasto jest swietne :) nie zdarzyło mi się, aby mi nie wyszło :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kamila · 4 lat temu
      Ja babkę zawsze robię tak, że białka ubijam na początku i do tego idzie reszta. Wychodzi wysoka i puszysta. Metrowca też zamierzam zrobić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 6 lat temu
    Witam. Robiłam pare razy ten placek z przepisu mojej mamy. Dzisiaj zapomniałam dodac białek (fail) ... niewiem czy wyjdzie :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 6 lat temu
    Witam. Czy woda do ciasta powinna być zimna, letnia czy ciepła? Trzeba ją podgrzać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    palikir · 6 lat temu
    Dzien dobry. Metrowiec to tez ciasto z mojego dziecinstwa, czyli lata 80. XX w., ale przepis, ktory jest w rodzinie pochodzi jeszcze z lat 60. lub poczatku 70. Zas w masie jest skorka z cytryny i sok i w nim o to chodzi, to jest najlepsze, bo bez tego to biszkopty z budyniem, nic okazalego.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Roksana · 7 lat temu
    Upiekłam metrowca drugi raz z tego przepisu, rodzina zachwycona! do masy dodaję kieliszek spirytusu. Dziękuję za super przepis i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 8 lat temu
    Upiekłam pierwszy raz i wyszło pyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krystyna · 8 lat temu
    Nigdy nie robiłam ciast z kremem budyniowym bo go po prostu nie lubię,zrobiłam na próbę i tu zaskoczenie masa rewelacja,mąż też się zachwycał :-),pozdrawia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    krystyna · 8 lat temu
    Ciasto jest idealne. Ja każdą kromeczkę zanim posmaruję kremem nasączam ponczem z kawy z dodatkiem amaretto; jest dużo lepsze . Poncz mam zawsze w butelce ze spryskiwaczem to ułatwia sprawę jest łatwo, szybko i równo. Jedno pryśnięcie na każdą kromkę,a najlepsze jest to,że to ciasto jest idealne do mrożenia. Po zamrożeniu smakuje jeszcze lepiej.Ja na święta piekę tydzień wwcześniej