Blok czekoladowy

285 Komentarzy
Blok czekoladowy

Klasyczny blok czekoladowy z mleka w proszku. Przepis na ten blok ma już sporo lat. Znalazłam go w książce: "Kuchnia oszczędnej gospodyni" z roku 1988. Taki blok robiła już moja mama jak byłam mała. Najlepiej smakuje, jeśli dodamy do niego dużo herbatników, wafli i ulubionych bakalii.

Chcąc przetestować konsystencję masy, zrobiłam jeden blok z herbatnikami i bakaliami, a drugi bez dodatków. Sama masa bez dodatków to taka "domowa czekolada". Jednak sama nam specjalnie nie smakuje. Natomiast z dodatkiem bakalii i herbatników jest smaczna, chociaż nie da się jej naraz za dużo zjeść (ale może to akurat zaleta ;)).

W przepisie zmieniłam sposób przygotowania i zmniejszyłam znacznie ilość dodanego cukru. Przepis jest na szklanki. Jedna szklanka ma pojemność 250ml.

Składniki:

  • ½ szklanki mleka krowiego (125 ml)
  • ¾ szklanki cukru (150g)
  • 4 łyżki kakao
  • 250 g masła
  • 2 szklanki pełnego mleka w proszku (dałam z lekkim czubkiem razem 260g. Używam mleka "niebieskiego" Siedlce lub "łaciatego")
  • ewentualnie kilka kropli aromatu waniliowego, migdałowego, rumowego albo pomarańczowego

dodatkowo:

  • herbatniki, wafle, bakalie np.: rodzynki, żurawina, posiekane orzechy, migdały, kandyzowane owoce (u mnie 100 g herbatników, 70 g rodzynek i 70 g orzechów włoskich)

Sposób przygotowania:

  1. Mleko (płynne), cukier, masło i kakao przełożyć do garnka i podgrzewać na małej mocy palnika, aż składniki się połączą. (Nie doprowadzić do zagotowania).
  2. Ściągnąć garnek z pieca i miksując lub szybko mieszając trzepaczką dodawać stopniowo mleko w proszku. Mieszać do otrzymania jednolitej masy. Dodać ewentualnie wybrany aromat. Na końcu wmieszać łyżką połamane na małe kawałki herbatniki lub wafle i bakalie.
  3. Masę wyłożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie o długości 25cm), wyrównać łyżką i wstawić do lodówki do stężenia na ok. 3- 4 godziny lub na całą noc.

2

  1. Gotowy blok kroić na nieduże kawałki.

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Blok czekoladowy Blok czekoladowy Blok czekoladowy
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elżbieta · 3 lat temu
    Przepyszny. Nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Dodałam prawie całe mleko w proszku do gęstej konsystencji. Wyszło na prawdę pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nati · 3 lat temu
    Wszystko dokładnie jak w przepisie i nie stwardnial🤢
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gosia · 2 lat temu
      Zgadzam się, przepis masakra! Nic nie stwardniała! Szkoda mojego czasu i składników. Jeśli ktoś decyduje się na dodanie przepisu to niech to będzie przepis sprawdzony! Proponuje go zmodyfikować lub usunąć i nie wprowadzać ludzi w błąd.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        fever · 2 lat temu
        Mi z tego przepisu blok wyszedł idealnie. Zamiast narzekać na przepis może trzeba poszukać błędu u siebie…
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ann · 3 lat temu
    Nie deodaje się zadnego mleka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 3 lat temu
    Przepis jest na szklanki. Jedna szklanka ma pojemność 250ml. Być może tu jest haczyk że czasami nie wychodzi. .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 3 lat temu
    Kolejny raz korzystam z tego przepisu. Jak zwykle blok wyszedł idealny!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mniam mniam · 3 lat temu
    Mi też się udało, trochę zmieniłam proporcje. Kostka masła, 2,5 szk mleka w proszku, 4 czubate łyżki kakao, 3/4 szk cukru i pół szk mleka 3,2%. Nie lubię rodzynek więc dałam żurawinę i suszone morele, herbatniki maślane tak jak ktoś napisał tyle ile wlezie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kacha · 3 lat temu
    Zrobilam z mniejszej ilosci masla, dodalam lyche kakao wiecej, cukru 3/4 szklanki i juz znajomi sie zglosili po czekolade z PRL-u, moja mlodosc:-) Pysznie wyszlo. Dzieki:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 3 lat temu
    Pycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 3 lat temu
    Wyszedł! Pierwszy raz się nie rozwarstwił. Pycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bartek · 3 lat temu
    Blok zrobiony dokładnie jak w przepisie. Siedzi już 2x dłużej niż powinien w lodówce i ciągle przypomina ciągnącą krówkę w konsystencji
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Tomi · 3 lat temu
      Bo trzeba dać 1/2 szklanki mleka (słownie pół szklanki mleka) a nie jedna lub dwie szklanki mleka.. :) Następnym razem wyjdzie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 3 lat temu
    Idealne proporcje :) blok wyszedł super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Blok zdobiony dokładnie jak w przepisie wyszedł idealnie, ale z pokruszonymi waflami ryżowymi... Pycha... Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Adam · 3 lat temu
    To jest bardzo dobra podstawa do bloku czekoladowego, w kuchni chodzi o to by eksperymentować, pierwszy blok rzeczywiście wyszedł mi dość "rozlazły" ale przy drugim i każdym kolejnym wychodził idealny, to wszystko zależy od składników i ich jakości np mleka w proszku. Jeżeli coś komuś nie wyszło to należy się zastanowić co jest nie tak w moim przypadku była to zbyt mała ilość mleka w proszku ale wystarczyło dodać 1/4 szklanki więcej, jeżeli chodzi o kakao warto dosypać bardzo czubate łyżki, będzie lepsze w smaku oraz np zamienić cukier biały na trzcinowy. Polecam zrobić warstwowo blok np dodając miedzy nie w małych ilościach konfiturę morelową itd. itd. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Rafał · 3 lat temu
    Dzień dobry, zrobiłem wczoraj, przepyszny, ale...
    nie stwardniał :( dlaczego?
    Rafał
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Basia · 3 lat temu
      Bo trzeba dodać całe mleko. Poprzednim razem musiałam poprawiać. Teraz, po dodaniu całego mleka w proszku, będzie idealny.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Bambrych · 3 lat temu
      Ja daję mniej cukru niż w przepisie i więcej kakao.Przy wykładaniu do formy musi być już baaardzo gęste. Jak nie jest dodaj więcej mleka w proszku.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      grazyna · 3 lat temu
      Za mało mleka w proszku
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Laura · 3 lat temu
    Nie polecam, blok po całej nocy siedzenia w lodówce prezentuje się tak. Dałam wszystko tak jak w przepisie, lecz wydaje mi sie, że dwie szkl mleka w proszku to trochę za mało, żeby jako tako to wyszło.. Powinno być co najmniej 500g. Nie wiem co to w ogóle za proporcje.. Ogólnie masakra.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Basia · 3 lat temu
      Dokładnie tak. Trzeba dodać całe mleko.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Bambrych · 3 lat temu
      Ja daję dwa razy więcej kakao. Oni trochę wysusza.Robię już trzeci raz. 2 albo 3 kopiate łyżki mleka w proszku mniej i już jest wyraźnie miększy.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Nie wiem · 3 lat temu
      Mój też tak wyszedł
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Anonimowa · 3 lat temu
      Uważam, że to prawda ale jeśli nie zamrażać tego tylko używać tego jako masy do waflów to jest wspaniałe! Tylko wtedy nie wkładać bakalii, biszkotów itp. (heart) :D (y) (nazar)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Paweł · 3 lat temu
      Przecież dwie szklanki mleka mają 500 g
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Agnieszka · 3 lat temu
        (giggle)Dwie szklanki mleka nie ważą 500g. Całe opakowanie tyle waży. Dwie szklanki to 500ml a to nie to samo
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    A próbował ktoś zamiast cukru dać Erytrytol żeby trochę zredukować kalorie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Maja · 3 lat temu
      A może nie każdy chce redukować kalorie. Jak ktoś liczy kalorie to niech tego nie jada bo masło też ma kalorie i mleko w proszku również!!
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Anna · 3 lat temu
        hahhaha, ale przecież Pani nie napisała, że każdy chce, tylko zapytała grzecznie. Po co od razu z wykrzyknikami?
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Kasia · 3 lat temu
        Grzeczniej się nie da? Chcesz to jedz cukier, a może ktoś nie chce. Nawet jak ktoś liczy kalorie to MOŻE ZJEŚĆ WSZYSTKO a jak chce użyć erytrolu to też może.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Aga · 3 lat temu
        Są jeszcze osoby, które nie mogą jeść cukru (np.diabetycy) i wtedy erytrytol jest najlepszym rozwiązaniem. Ma zerowy indeks glikemiczny, i oprócz tego, że nie dodaje nam kalorii to również nie podnosi poziomu glukozy we krwi.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Wioletta · 3 lat temu
      Trochę piecze w buzi od erytrytolu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 3 lat temu
    Przepis jest ok,ja tylko ciut więcej dałam masła i mam lekko tlustawy, ale od razu gęstnieć zaczynał. Na koniec to już ciężko było mieszać, więc każdy składnik jest potrzebny jak w przepisie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Madzia · 3 lat temu
    przepis zajebisty, konsystencja po prostu idealna... żenada. 👏
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 3 lat temu
    Dziękuję. Bardzo dobry przepis. Ciasto jest pyszne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Zrobilam blok pierwszy raz w życiu z margaryną i mlekiem w proszku z niebieskiego opakowania, dodalam pokruszone herbatniki, żurawinę i rodzynki (za mało). Wszystko sie pięknie połączyło i jest PrzePrze pyszny😀 polecam gorąco.