Blok czekoladowy

288 Komentarzy
Blok czekoladowy

Klasyczny blok czekoladowy z mleka w proszku. Przepis na ten blok ma już sporo lat. Znalazłam go w książce: "Kuchnia oszczędnej gospodyni" z roku 1988. Taki blok robiła już moja mama jak byłam mała. Najlepiej smakuje, jeśli dodamy do niego dużo herbatników, wafli i ulubionych bakalii.

Chcąc przetestować konsystencję masy, zrobiłam jeden blok z herbatnikami i bakaliami, a drugi bez dodatków. Sama masa bez dodatków to taka "domowa czekolada". Jednak sama nam specjalnie nie smakuje. Natomiast z dodatkiem bakalii i herbatników jest smaczna, chociaż nie da się jej naraz za dużo zjeść (ale może to akurat zaleta ;)).

W przepisie zmieniłam sposób przygotowania i zmniejszyłam znacznie ilość dodanego cukru. Przepis jest na szklanki. Jedna szklanka ma pojemność 250ml.

Składniki:

  • ½ szklanki mleka krowiego (125 ml)
  • ¾ szklanki cukru (150g)
  • 4 łyżki kakao
  • 250 g masła
  • 2 szklanki pełnego mleka w proszku (dałam z lekkim czubkiem razem 260g. Używam mleka "niebieskiego" Siedlce lub "łaciatego")
  • ewentualnie kilka kropli aromatu waniliowego, migdałowego, rumowego albo pomarańczowego

dodatkowo:

  • herbatniki, wafle, bakalie np.: rodzynki, żurawina, posiekane orzechy, migdały, kandyzowane owoce (u mnie 100 g herbatników, 70 g rodzynek i 70 g orzechów włoskich)

Sposób przygotowania:

  1. Mleko (płynne), cukier, masło i kakao przełożyć do garnka i podgrzewać na małej mocy palnika, aż składniki się połączą. (Nie doprowadzić do zagotowania).
  2. Ściągnąć garnek z pieca i miksując lub szybko mieszając trzepaczką dodawać stopniowo mleko w proszku. Mieszać do otrzymania jednolitej masy. Dodać ewentualnie wybrany aromat. Na końcu wmieszać łyżką połamane na małe kawałki herbatniki lub wafle i bakalie.
  3. Masę wyłożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie o długości 25cm), wyrównać łyżką i wstawić do lodówki do stężenia na ok. 3- 4 godziny lub na całą noc.

2

  1. Gotowy blok kroić na nieduże kawałki.

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Blok czekoladowy Blok czekoladowy Blok czekoladowy
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 18 dni temu
    Polecam ten przepis. Blok wyszedł idealny, nie za twardy i nie za miękki. Proporcje idealne. Osobiście dodałam herbatniki, orzechy pecan i maliny liofilizowane dla złamania słodyczy. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 1 miesięcy temu
    Najlepszy! Za każdym razem idealnie wychodzi :) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Adrianna · 3 miesięcy temu
    Przepis super :] Moim zdaniem, lepiej dodać mniej kakao ;) Jest to tylko moja opinia i nie wpływa na to czy przepis jest ok :)Osobiście po prostu wolę delikatniejszy smak. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    sous chef · 4 miesięcy temu
    TEN PRZEPIS JEST NIE PRAWIDLOWY BLOK JEST ZA MIĘKKI I ZA MOKRY NAWET PO 24 H W LODOWCE, DOESN'T SET AT ALL DON'T MAKE IT WASTE OF MONEY!!!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Arek · 7 dni temu
      Miękki jest bo mleko w płynie niepotrzebne. Ja robię według starego przepisu z lat 90 bez mleka w płynie. 400g mleka w proszku i 200g masła aby było mniej tłuste.  Nie rozlatuje się , twardy i fajnie się go chrupie. Ważne aby mleko w proszku dodawać do masy o temperaturze około 45C bo wtedy cherbatniki są idealne (nie rozmiekczają się)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania-s · 5 miesięcy temu
    Perfect
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 5 miesięcy temu
    Witam. Czy kakao z masłem ma być przestudzone przed wymieszaniem go z mlekiem w proszku? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kornelia · 6 miesięcy temu
    Robię blok z tego przepisu już nie pamiętam ile razy jest pyszny i każdy się nim zachwyca za co bardzo dziękuję. Teraz mam pytanie zbliża się impreza plenerowa i pomyślałam właśnie o nim aczkolwiek temperatury są już wysokie i czy jest szansa że on się nie rozpłynie ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 miesięcy temu
      Nie jest to najlepszy przepis na imprezę na zewnątrz 😉 Może by w termotorbie trzymać? Na pewno poza lodówką będzie miękki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elawach · 6 miesięcy temu
    Jestem uczulona na mleko krowie co mogę  dodać  zamiast mleka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 6 miesięcy temu
    Właśnie zrobiłam super blok czekoladowy według pani przepisu i wyszedł mi bardzo przepysznie😋
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      kucharka · 6 miesięcy temu
      wygląda bardzo przepysznie na zdjęciu ale pewnie w smaku też dobry😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    tomii7 · 7 miesięcy temu
    Mleko w proszku to też mleko, jeśli w pierwszym kroku piszesz mleko i inne składniki podgrzej i mieszaj, to moze powaznie mylić kogos kto robi wszystko krok po kroku nie czytając wcześniej całego przepisu. Popraw to proszę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Artur · 8 miesięcy temu
    Masa smakuje dobrze
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mikołaj · 8 miesięcy temu
    Słabe, za dużo masła 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Artur · 8 miesięcy temu
      Wczoraj robiłem. Rewelacja.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ja · 11 miesięcy temu
    Czy zamiast kakao mogę dać gorzką czekoladę?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dusia · 1 lat temu
    bardzo świetny przepis😍😍📯!!!!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela · 1 lat temu
    Bardzo smaczny i łatwy przepis na blok, jednak z “kilkoma” małymi zmianami w moim przypadku. Mimo że nigdy nie zagotowałam masy (masło, mleko, cukier, kakao) na malutkim ogniu, to po dokładnym zmieszaniu masy z mlekiem w proszku, tłuszcz z masła się oddziela i wygląda bardzo nie-estetycznie po stężeniu. Więc zamiast 250g to dodaję tylko 200g masła. Również zmniejszam ilość cukru o połowę oraz dodaję 3 szklanki zamiast 2 szklanek mleka w proszku. Wtedy blok wychodzi IDEALNY ;-)P.S. Dodaję do bloku herbatniki, orzechy włoskie, i ryż preparowany.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Stanisław · 1 lat temu
    Właśnie chcę zrobić ten blok czekoladowy. Nie wiem ile porcji wyjdzie? Ile zrobić na 7 osób?Proszę o odpowiedż. Pozdrawiam.😀😀
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 1 lat temu
    Dobry,lecz dla mnie troszkę gorzki 😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ledwo umiem zrobić jajecznice · 1 lat temu
    Nie radzę przesadzić z aromatem, bo mi w smaku wyszedł marcepan. Przynajmniej wiem teraz, że marcepan jest z migdałów. Ogólnie konsystencja ciasta wyszła super! Tylko ja muszę ogarnąć ile to jest kilka kropel.