Blok czekoladowy
Klasyczny blok czekoladowy z mleka w proszku. Przepis na ten blok ma już sporo lat. Znalazłam go w książce: "Kuchnia oszczędnej gospodyni" z roku 1988. Taki blok robiła już moja mama jak byłam mała. Najlepiej smakuje, jeśli dodamy do niego dużo herbatników, wafli i ulubionych bakalii.
Chcąc przetestować konsystencję masy, zrobiłam jeden blok z herbatnikami i bakaliami, a drugi bez dodatków. Sama masa bez dodatków to taka "domowa czekolada". Jednak sama nam specjalnie nie smakuje. Natomiast z dodatkiem bakalii i herbatników jest smaczna, chociaż nie da się jej naraz za dużo zjeść (ale może to akurat zaleta ;)).
W przepisie zmieniłam sposób przygotowania i zmniejszyłam znacznie ilość dodanego cukru. Przepis jest na szklanki. Jedna szklanka ma pojemność 250ml.
Składniki:
- ½ szklanki mleka krowiego (125 ml)
- ¾ szklanki cukru (150g)
- 4 łyżki kakao
- 250 g masła
- 2 szklanki pełnego mleka w proszku (dałam z lekkim czubkiem razem 260g. Używam mleka "niebieskiego" Siedlce lub "łaciatego")
- ewentualnie kilka kropli aromatu waniliowego, migdałowego, rumowego albo pomarańczowego
dodatkowo:
- herbatniki, wafle, bakalie np.: rodzynki, żurawina, posiekane orzechy, migdały, kandyzowane owoce (u mnie 100 g herbatników, 70 g rodzynek i 70 g orzechów włoskich)
Sposób przygotowania:
- Mleko (płynne), cukier, masło i kakao przełożyć do garnka i podgrzewać na małej mocy palnika, aż składniki się połączą. (Nie doprowadzić do zagotowania).
- Ściągnąć garnek z pieca i miksując lub szybko mieszając trzepaczką dodawać stopniowo mleko w proszku. Mieszać do otrzymania jednolitej masy. Dodać ewentualnie wybrany aromat. Na końcu wmieszać łyżką połamane na małe kawałki herbatniki lub wafle i bakalie.
- Masę wyłożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie o długości 25cm), wyrównać łyżką i wstawić do lodówki do stężenia na ok. 3- 4 godziny lub na całą noc.
- Gotowy blok kroić na nieduże kawałki.
Kuchnia: |
Polska |
|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
lub pisz komentarz jako gość
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany· 3 lat temuPrzepyszny. Nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Dodałam prawie całe mleko w proszku do gęstej konsystencji. Wyszło na prawdę pyszne
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanyWszystko dokładnie jak w przepisie i nie stwardnial🤢
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanyZgadzam się, przepis masakra! Nic nie stwardniała! Szkoda mojego czasu i składników. Jeśli ktoś decyduje się na dodanie przepisu to niech to będzie przepis sprawdzony! Proponuje go zmodyfikować lub usunąć i nie wprowadzać ludzi w błąd.
-
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanyMi też się udało, trochę zmieniłam proporcje. Kostka masła, 2,5 szk mleka w proszku, 4 czubate łyżki kakao, 3/4 szk cukru i pół szk mleka 3,2%. Nie lubię rodzynek więc dałam żurawinę i suszone morele, herbatniki maślane tak jak ktoś napisał tyle ile wlezie :)
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanyBlok zrobiony dokładnie jak w przepisie. Siedzi już 2x dłużej niż powinien w lodówce i ciągle przypomina ciągnącą krówkę w konsystencji
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanyTo jest bardzo dobra podstawa do bloku czekoladowego, w kuchni chodzi o to by eksperymentować, pierwszy blok rzeczywiście wyszedł mi dość "rozlazły" ale przy drugim i każdym kolejnym wychodził idealny, to wszystko zależy od składników i ich jakości np mleka w proszku. Jeżeli coś komuś nie wyszło to należy się zastanowić co jest nie tak w moim przypadku była to zbyt mała ilość mleka w proszku ale wystarczyło dodać 1/4 szklanki więcej, jeżeli chodzi o kakao warto dosypać bardzo czubate łyżki, będzie lepsze w smaku oraz np zamienić cukier biały na trzcinowy. Polecam zrobić warstwowo blok np dodając miedzy nie w małych ilościach konfiturę morelową itd. itd. :)
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanyDzień dobry, zrobiłem wczoraj, przepyszny, ale...
nie stwardniał :( dlaczego?
Rafał-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
-
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanyNie polecam, blok po całej nocy siedzenia w lodówce prezentuje się tak. Dałam wszystko tak jak w przepisie, lecz wydaje mi sie, że dwie szkl mleka w proszku to trochę za mało, żeby jako tako to wyszło.. Powinno być co najmniej 500g. Nie wiem co to w ogóle za proporcje.. Ogólnie masakra.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanyPrzecież dwie szklanki mleka mają 500 g
-
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanyA próbował ktoś zamiast cukru dać Erytrytol żeby trochę zredukować kalorie?
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanyA może nie każdy chce redukować kalorie. Jak ktoś liczy kalorie to niech tego nie jada bo masło też ma kalorie i mleko w proszku również!!
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
-
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
-
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
-
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
- ← Poprzednie
- 1
- ...
- 3
- 4
- 5
- ...
- 10
- Następne →