Babka piaskowa

329 Komentarzy
Babka piaskowa

Przepis na klasyczną babkę piaskową, prostą, nieskomplikowaną, lekką i puszystą. Cała tajemnica jej sypkości polega na dodaniu skrobi ziemniaczanej. Im więcej skrobi, tym babka jest bardziej piaskowa i sypka. Poniższy przepis traktuję jako bazę. Wychodzi z niego naprawdę smaczna babka. Jeśli ktoś stwierdzi, że babka jest za mało sucha i sypka to wystarczy tylko zwiększyć ilość skrobi ziemniaczanej, zmniejszając jednocześnie o tyle samo ilość mąki pszennej.

Najbardziej sypką babkę otrzymamy, gdy całą mąkę pszenną zastąpimy skrobią (a więc użyjemy 300 g skrobi ziemniaczanej). Będzie to wtedy babka piaskowa w wersji bezglutenowej. Pamiętajmy tylko, aby formę posypać również skrobią ziemniaczaną lub inną mąką bezglutenową.

Babka stanowi doskonałą parę z filiżanką kawy, czy herbaty. Można jeść ją samą, chociaż lepiej mieć coś do popicia ;).

Przed przystąpieniem do pieczenia, należy pamiętać, aby tłuszcz i jajka wyciągnąć wcześniej z lodówki. Wszystkie składniki powinny mieć bowiem temperaturę pokojową.

https://www.youtube.com/watch?v=d8Dcl7Ca6Ug

Składniki:

  • 250 g masła lub margaryny
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 150 g mąki pszennej*
  • 150 g skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszać mąkę pszenną ze skrobią ziemniaczaną.
  2. Oddzielić białka od żółtek.
  3. Masło zmiksować na najwyższych obrotach ze szczyptą soli na jasną, kremową masę. Dalej miksując, na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Każde żółtko miksować co najmniej 1 minutę.
  4. Wymieszaną mąkę dodać do utartej masy i wymieszać. Nie mieszać za długo, tylko do momentu połączenia się składników. (Można mieszać ręcznie lub robotem kuchennym chwilę i na najniższych obrotach).
  5. Białka ubić na sztywno i dodawać porcjami do ciasta, mieszając łyżką drewnianą lub szpatułką, stopniowo rozrzedzając ciasto.
  6. Ciasto przełożyć do formy keksowej wysmarowanej masłem i posypanej mąką. (Jeśli macie małe lub średniej wielkości jajka to powinna wystarczyć forma o długości 25 cm, przy większych jajkach należy użyć dłuższej formy).
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny, do suchego patyczka, w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół.
  8. Ciasto pozostawić w formie, aby lekko ostygło. Kolejno wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Chłodne ciasto można posypać cukrem pudrem.

Uwagi:

  • Babka pieczona jest bez proszku do pieczenia. Pomimo to ładnie wyrasta. Ważne jest, aby masło z cukrem i żółtkami były dobrze ubite, a ubita piana z białek była sztywna.
  • *W wersji bezglutenowej należy pominąć mąkę pszenną i użyć łącznie 300 g skrobi ziemniaczanej.

Na podstawie przepisu ze strony: www.backrezepte-bb.de

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12 (forma o dł. 25cm) lub ok. 17 (forma o dł. 30cm)

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Babka piaskowa Babka piaskowa Babka piaskowa
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Zakales jak siema.....Niestety😂
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Magda · 3 lat temu
      Niestety prawda, u mnie też. Według mnie za dużo mąki w tym przepisie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oliwia · 4 lat temu
    Przepis rewelacja. Nie rozumiem jak niektórym udaje się go zepsuć 🤔Ja osobiście szczerze polecam!! Cukru 150gram dałam i to nadal jest moim zdaniem za słodko. Następnym razem dam 100gram. Dziękuje za przepis 🥰
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Barbarka · 3 lat temu
      Tak cukru wystarczy 100 g.. a zwlaszcza gdy sie ja lekko popudruje. Nam bardzo smakuje..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Manuela · 4 lat temu
    najlepszy przepis na babke piaskowa, który do tej pory znalazłam na necie. Tak jak juz poniżej dziewczyny pisały - pierwszy raz przepis po którym babka jest "piaskowa". Fakt jest słodka, ale według mnie zrównoważona (używam castor sugar). Moje dzieci i Maz byli zachwyceni. Nie wyobrażam sobie jak może wyjść zakalec, jeśli ktoś faktycznie delikatnie polaczyl składniki tak jak trzeba. Zakalec to najczęściej wina błędu technicznego w wykonaniu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewcia · 4 lat temu
    Chociaż nie bardzo mam talent do wypieków ciasto wyszło idealnie. Upiekłam w tortownicy i dodałam borówki. Wyszło lekko sypkie, wilgotne i pyszne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 4 lat temu
    Wszystko zgodnie z przepisem. Takiego zakalca nigdy nie widziałam :/
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 4 lat temu
    Stosowalam sie do zalecen w przepisie i babka wyszła super. Robiłam z 1,5 porcji na blaszkę 35 cm. Użyłam 280g mąki ziemniaczanej i 170 g mąki pszennej. Przepis wpisany do zeszytu😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 4 lat temu
    Babka przepyszna :) no mi mały zakalec wyszedł, ale myślę, że od zimnego masła :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Witam, mam forme o dlugosci 35 cm o ile zwiekszyc skladniki i/lub czas pieczenia? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Waldek · 4 lat temu
    Cudenko. Wyszło bez zakalca. Ciekawe czy można zrobić z nadzieniem cynamonowym jak w przepisie z drożdżowym ciastem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pajka · 4 lat temu
    Zrobiłam w sumie na szybko i byle jak. Wyszło pięknie I pysznie.Bede wracać do przepisu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    Super przepis. Wychodzi bardzo puchata i słodka. Pyszna. Córka ma 2. 5 latka jest niejadkiem a babeczki zawsze spróbuję. Da się bez proszku tylko trzeba cierpliwie ubijać maslo/margarynę jak na krem aż jest biała!!! Cudny przepis dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 4 lat temu
    Przepis dramat, zrobiłam wszystko jak trzeba i zakalec. Nie polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomek · 4 lat temu
    Wszystko było tak jak w filmie wyszło jak należy tomek
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara · 4 lat temu
    Babka wyszła super, dodałam tylko 150 gram cukru ale i tak jest jak dla mnie bardzo słodka ale smakuje wspaniale . Robiłam bez proszku do pieczenia i nie było problemu. Dziękuję za świetny przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ernest · 4 lat temu
    Rewelacja. Zrobiona wg przepisu. Zamiast miksera skorzystałem z Thermomix.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lidia · 4 lat temu
    Wyszło do d...,robiłam wszystko jak podano i ...zakalec, dodałam nawet trochęproszku ale nie pomogło, nie wiem dlaczego.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Laura · 4 lat temu
    Ale jestem zła. Wyszła taka słodka, że aż żałuję, że nie dałam połowy cukru choć tak podejrzewałam, że ta ilość cukru jest za duża. Teraz nawet polewa żadna nie chodzi w grę:(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 4 lat temu
    Dziękuję za przepis. Babka wyszła bardzo dobrze. Babkę piekłam na samej skrobi oraz na maśle bez laktozy :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lilidz · 4 lat temu
    Wreszcie przepis na babkę piaskową, która jest piaskowa;-) Dziękuję;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krystyna · 4 lat temu
    Osobiście dzisiaj piekłam od niepamiętnych czasów cokolwiek . Padło na powyższa babkę ,pomieszałem kolejności czynności . Zamiast ogrzać masło dałam prosto z lodówki. Żółtka po mące i tak w ogóle kolejność była dość przypadkowa . Babka wyszła super i w dodadatku pyszna . Wszystkim smakowała.