Babka jogurtowa z jagodami

50 Komentarzy
Babka jogurtowa z jagodami

Dość zwyczajna babka z jagodami leśnymi lub borówką amerykańską. Jest wilgotna, dzięki dodatkowi jogurtu naturalnego i mięciutka. To takie szybkie ciasto do kawy, jeśli najdzie nas ochota na coś słodkiego.

Przygotowując tę babkę (jak również inne babki) należy pamiętać, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.

Składniki na keksówkę o dł. 30 cm:

  • 250 g jagód lub borówki amerykańskiej
  • 160 g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa
  • 120 g cukru
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 100 g jogurtu naturalnego, temperatura pokojowa
  • 270 g mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową (o długości 30 cm) wysmarować masłem i posypać mąką lub bułką tartą. Odstawić na bok.
  2. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i najlepiej przesiać.
  3. Jagody umyć i dobrze osuszyć.
  4. Miękkie masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę.
  5. Dalej miksując na wysokich obrotach, dodawać po jednym jajku.
  6. Dodać jogurt, a następnie mieszankę mączną, mieszać tylko do połączenia się składników.
  7. Połowę ciasta wyłożyć do formy. Na cieście rozłożyć połowę jagód. Kolejno wyłożyć resztę ciasta i na wierzch resztę jagód.
  8. Ciasto naciąć wzdłuż nożem na głębokość ok. 1 cm.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C), do suchego patyczka. Po upieczeniu, ciasto pozostawić w formie, aż będzie lekko ciepłe. Następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga:

  • Babkę można dodatkowo polać lukrem przygotowanym z ok. 100 g przesianego cukru pudru i 2 łyżek soku z cytryny.

Źródło: Przepis pochodzi z gazety "Back- Ideen im Sommer".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Babka jogurtowa z jagodami Babka jogurtowa z jagodami Babka jogurtowa z jagodami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 10 lat temu
    Zamierzam zrobić na święta, wygląda bosko! Ale mam pytanie: czy jak wyłożę ciasto do okrągłej formy z dziurą (czy tubą - babka przypomina wtedy pierścień) to będzie ok? Czy istnieje ryzyko, że będzie niedopieczona?
    pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Regina · 10 lat temu
    Witam
    Zrobilam babke z jagodami
    wyszla super-dziekuje za przepis.
    Pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 10 lat temu
    Pierwszy raz jak zrobiłam to ciasto (również z borówką) to bardzo się obawiałam, że nic z tego nie wyjdzie bo masa była bardzo gęsta i trudno wykładało się je na blaszkę. Jednak wyszło tak pyszne, że babka nie zdążyła dobrze wystygnąć a rodzina już zjadła całą blachę ;)Drugim razem zrobiłam ją z jagodami (też pyszna) na imprezę urodzinową - zrobiła prawdziwą furorę!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anka · 11 lat temu
    pychota.
    tak dobre - że okazało się za małe - by wszyscy mogli spróbować:)))))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Paulo[/b] możesz pozostawić babkę na chwilę w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Jak wyciągniesz z piekarnika to pozostaw ją na blacie w formie, aby lekko przestygła.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 11 lat temu
    Witam, zabieram się za pieczenie tej cudownej babki ale mam małe pytanko : jak już upiekę ciasto to mam je zostawić w formie w zamkniętym czy uchylonym piekarniku?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 11 lat temu
    zrobiłam babkę, lecz wcale nie urosła, była tłusta, borówka znalazła się na spodzie "ciasta"... smaczne było, ale jakoś nie wyszło. :/
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ela · 11 lat temu
    Cudna babka! Wyszla pieknie. Pachnie noesamowicie i wlasnie stygnie. Nie chce sie chwalic ale jeszcze piekniej wyrosla niz Pani ;-) dziekuje za przepis i kolejne zrealizuje niebawem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 11 lat temu
    Robiłam dwa razy za każym razem wyszło pyszne :) Szybkie i łatwe ciasto. A owoce dałam za drugim razem "leśne" i obsypałam mąką - polecam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Sanilo[/b] tak będą pasować. Nie trzeba dodawać więcej cukru.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sanila · 11 lat temu
    Chcialabym upiec tę babkę z mrożonymi malinami. Czy będą pasowaly? Czy ilość cukru bylaby wówczas wystarczająca?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dżulia · 12 lat temu
    [quote]Wygląda na bardzo puszystą i mięciutką-musi być pyszna:)[/quote]miteż się tak wydaję właśnie będę ją robć :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    KasiaIrka · 12 lat temu
    Zrobilam w ostatnia niedziele, nie zdazylam polac lukrem,bo cala zniknela :)pyszna! Dziekuje za przepis:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pati · 12 lat temu
    Cudowna babka :) szkoda tylko że u mnie w domu znika w przeciągu 20 minut :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 12 lat temu
    Bardzo pyszna ta babeczka :) Nie wyrosła mi tak pięknie, na dole mały zakalec się zrobił ale i tak zniknęła w mgnieniu oka ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    madzik1984 · 13 lat temu
    zrobilam ta przepyszna babke i to juz dwa razy. za drugim razem chcialam polowe zamrozic "na pozniej" ale niestety zostalo tak malo ze nie bylo co mrozic. aha i nie robilam jej w keksowce bo nie mialam zrobilam w typowej okraglej formie do babki ale wygladala rownie cudnie.pozdrawiam cieplutko
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    judik1119 · 13 lat temu
    Wygląda na bardzo puszystą i mięciutką-musi być pyszna:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    BeataOH · 13 lat temu
    Bardzo efektowne i pewnie pyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mopswkuchni · 13 lat temu
    Bardzo fotogeniczny wypiek ;) Aż mi ślinka cieknie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nemi · 13 lat temu
    Babki rzadko goszczą na moim stole, a patrzę na Twoje zdjęcia i mam coraz większą ochotę ją upiec:) Pozdrawiam!