Dość zwyczajna babka z jagodami leśnymi lub borówką amerykańską. Jest wilgotna, dzięki dodatkowi jogurtu naturalnego i mięciutka. To takie szybkie ciasto do kawy, jeśli najdzie nas ochota na coś słodkiego.
Przygotowując tę babkę (jak również inne babki) należy pamiętać, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
Formę keksową (o długości 30 cm) wysmarować masłem i posypać mąką lub bułką tartą. Odstawić na bok.
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i najlepiej przesiać.
Jagody umyć i dobrze osuszyć.
Miękkie masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę.
Dalej miksując na wysokich obrotach, dodawać po jednym jajku.
Dodać jogurt, a następnie mieszankę mączną, mieszać tylko do połączenia się składników.
Połowę ciasta wyłożyć do formy. Na cieście rozłożyć połowę jagód. Kolejno wyłożyć resztę ciasta i na wierzch resztę jagód.
Ciasto naciąć wzdłuż nożem na głębokość ok. 1 cm.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C), do suchego patyczka. Po upieczeniu, ciasto pozostawić w formie, aż będzie lekko ciepłe. Następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Uwaga:
Babkę można dodatkowo polać lukrem przygotowanym z ok. 100 g przesianego cukru pudru i 2 łyżek soku z cytryny.
Źródło: Przepis pochodzi z gazety "Back- Ideen im Sommer".
Zamierzam zrobić na święta, wygląda bosko! Ale mam pytanie: czy jak wyłożę ciasto do okrągłej formy z dziurą (czy tubą - babka przypomina wtedy pierścień) to będzie ok? Czy istnieje ryzyko, że będzie niedopieczona?
pozdrawiam :)
Pierwszy raz jak zrobiłam to ciasto (również z borówką) to bardzo się obawiałam, że nic z tego nie wyjdzie bo masa była bardzo gęsta i trudno wykładało się je na blaszkę. Jednak wyszło tak pyszne, że babka nie zdążyła dobrze wystygnąć a rodzina już zjadła całą blachę ;)Drugim razem zrobiłam ją z jagodami (też pyszna) na imprezę urodzinową - zrobiła prawdziwą furorę!
[b]Paulo[/b] możesz pozostawić babkę na chwilę w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Jak wyciągniesz z piekarnika to pozostaw ją na blacie w formie, aby lekko przestygła.
Witam, zabieram się za pieczenie tej cudownej babki ale mam małe pytanko : jak już upiekę ciasto to mam je zostawić w formie w zamkniętym czy uchylonym piekarniku?
Cudna babka! Wyszla pieknie. Pachnie noesamowicie i wlasnie stygnie. Nie chce sie chwalic ale jeszcze piekniej wyrosla niz Pani ;-) dziekuje za przepis i kolejne zrealizuje niebawem.
zrobilam ta przepyszna babke i to juz dwa razy. za drugim razem chcialam polowe zamrozic "na pozniej" ale niestety zostalo tak malo ze nie bylo co mrozic. aha i nie robilam jej w keksowce bo nie mialam zrobilam w typowej okraglej formie do babki ale wygladala rownie cudnie.pozdrawiam cieplutko