Dość zwyczajna babka z jagodami leśnymi lub borówką amerykańską. Jest wilgotna, dzięki dodatkowi jogurtu naturalnego i mięciutka. To takie szybkie ciasto do kawy, jeśli najdzie nas ochota na coś słodkiego.
Przygotowując tę babkę (jak również inne babki) należy pamiętać, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
Formę keksową (o długości 30 cm) wysmarować masłem i posypać mąką lub bułką tartą. Odstawić na bok.
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i najlepiej przesiać.
Jagody umyć i dobrze osuszyć.
Miękkie masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę.
Dalej miksując na wysokich obrotach, dodawać po jednym jajku.
Dodać jogurt, a następnie mieszankę mączną, mieszać tylko do połączenia się składników.
Połowę ciasta wyłożyć do formy. Na cieście rozłożyć połowę jagód. Kolejno wyłożyć resztę ciasta i na wierzch resztę jagód.
Ciasto naciąć wzdłuż nożem na głębokość ok. 1 cm.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C), do suchego patyczka. Po upieczeniu, ciasto pozostawić w formie, aż będzie lekko ciepłe. Następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Uwaga:
Babkę można dodatkowo polać lukrem przygotowanym z ok. 100 g przesianego cukru pudru i 2 łyżek soku z cytryny.
Źródło: Przepis pochodzi z gazety "Back- Ideen im Sommer".
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Katarzyna ·
1 lat temu
Wyszła super , zamiast masła dodałam olej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota·
2 lat temu
Czy można dać sodę oczyszczoną zamiast proszku do pieczenia?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paulina·
2 lat temu
Zamiast masła dałam olej, a borowki oprószone w mące wymieszałam z całością.Wyszła genialnie.Przepis zostaje ze mna, będę z niego często korzystać ☺️
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
AleksNdra·
2 lat temu
Nie polecam, mi wyszedl zakalec jakich malo
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Janina·
2 lat temu
Piekłam w 185 stopniach 50 minut wyszła super ❤️
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
XXX·
2 lat temu
Czy forma do pieczenia może być silikonowa?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Tak, może.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Malgida·
2 lat temu
Mi wyszło super z jagodami, zamiast maślanki dałam śmietanę 12%. Owoce muszą być odsączone z nadmiaru wody, to wam nie będą opadać na spód🤓 jedno z lepszych ciast jakie jadłam. Przepis ląduje w zakładkach.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monik ·
3 lat temu
Wyszedl mi zakalec, dlaczego?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
D·
3 lat temu
Trzeba piec kilka minut dłużej niż w przepisie i zawsze wychodzi :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Katarzyna ·
3 lat temu
Witam, czy zamiast jogurtu mogę dać kwasna śmietanę?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magdalena·
4 lat temu
Ja dodałam maliny i borówki. Ciasto wyszło puszyste i wilgotne. Jest pyszne nawet z mniejszą ilością cukru ( dodałam tylko połowę tego co w przepisie). Zapisuję przepis na kolejne pieczenia. Dziękuję i pozdrawiam 😊
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
aneta·
4 lat temu
Super pyszna. Dała o dużoooo więcej borówek (happy).
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
4 lat temu
Ciasto niestety mocno opadło po wyciągnięciu z piekarnika, co może być powodem? Po upieczeniu zostawiłam na chwilę przy uchylonych drzwiczkach.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Alina·
5 lat temu
Pyszne, proste i szybkie (nod) (heart)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Staś ·
5 lat temu
Dodać całe jajka czy same żółtka?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
całe
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
6 lat temu
Czy mogę dodać mrożone owoce?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Nikola·
5 lat temu
Mrożone mogą opaść na spód ciasta, ale nie ma to oczywiście wpływu na smak - ja dodałam, wyszło pyszne jak zawsze! 😊
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paulina·
7 lat temu
Polecam wszystkim, którym owoce opadły na dno, aby przed każdą warstwą owoców oprószyć masę mąką. Owoce utrzymają się na miejscu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paulina·
10 lat temu
Pyszne ciasto. Ostatni piekę tylko je. Z jagodami, truskawkami, brzoskiwniami, bananami i ze wszystkim wychodzi. Pychota!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
11 lat temu
zrobiłam i jestem w szoku! pyszne to raz, ale ciasto jest wilgne mimo upływu czasu :) super!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
anna·
11 lat temu
wyszedł mi zakalec,niewiem dlaczego, z piekarnika korzystałam wielokrotnie i wszystko było ok,ale ten przepis niestety się nie udał :(