Babka jogurtowa z jagodami

50 Komentarzy
Babka jogurtowa z jagodami

Dość zwyczajna babka z jagodami leśnymi lub borówką amerykańską. Jest wilgotna, dzięki dodatkowi jogurtu naturalnego i mięciutka. To takie szybkie ciasto do kawy, jeśli najdzie nas ochota na coś słodkiego.

Przygotowując tę babkę (jak również inne babki) należy pamiętać, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.

Składniki na keksówkę o dł. 30 cm:

  • 250 g jagód lub borówki amerykańskiej
  • 160 g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa
  • 120 g cukru
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 100 g jogurtu naturalnego, temperatura pokojowa
  • 270 g mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową (o długości 30 cm) wysmarować masłem i posypać mąką lub bułką tartą. Odstawić na bok.
  2. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i najlepiej przesiać.
  3. Jagody umyć i dobrze osuszyć.
  4. Miękkie masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę.
  5. Dalej miksując na wysokich obrotach, dodawać po jednym jajku.
  6. Dodać jogurt, a następnie mieszankę mączną, mieszać tylko do połączenia się składników.
  7. Połowę ciasta wyłożyć do formy. Na cieście rozłożyć połowę jagód. Kolejno wyłożyć resztę ciasta i na wierzch resztę jagód.
  8. Ciasto naciąć wzdłuż nożem na głębokość ok. 1 cm.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C), do suchego patyczka. Po upieczeniu, ciasto pozostawić w formie, aż będzie lekko ciepłe. Następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga:

  • Babkę można dodatkowo polać lukrem przygotowanym z ok. 100 g przesianego cukru pudru i 2 łyżek soku z cytryny.

Źródło: Przepis pochodzi z gazety "Back- Ideen im Sommer".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Babka jogurtowa z jagodami Babka jogurtowa z jagodami Babka jogurtowa z jagodami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 3 miesięcy temu
    Wyszła super , zamiast masła dodałam olej. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 1 lat temu
    Czy można dać sodę oczyszczoną zamiast proszku do pieczenia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 1 lat temu
    Zamiast masła dałam olej, a borowki oprószone w mące wymieszałam z całością.Wyszła genialnie.Przepis zostaje ze mna, będę z niego często korzystać ☺️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    AleksNdra · 1 lat temu
    Nie polecam, mi wyszedl zakalec jakich malo
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Janina · 1 lat temu
    Piekłam w 185 stopniach 50 minut wyszła super ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    XXX · 1 lat temu
    Czy forma do pieczenia może być silikonowa?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Malgida · 1 lat temu
    Mi wyszło super z jagodami, zamiast maślanki dałam śmietanę 12%. Owoce muszą być odsączone z nadmiaru wody, to wam nie będą opadać na spód🤓 jedno z lepszych ciast jakie jadłam. Przepis ląduje w zakładkach.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monik · 2 lat temu
    Wyszedl mi zakalec, dlaczego?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      D · 1 lat temu
      Trzeba piec kilka minut dłużej niż w przepisie i zawsze wychodzi :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 2 lat temu
    Witam, czy zamiast jogurtu mogę dać kwasna śmietanę?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 3 lat temu
    Ja dodałam maliny i borówki. Ciasto wyszło puszyste i wilgotne. Jest pyszne nawet z mniejszą ilością cukru ( dodałam tylko połowę tego co w przepisie). Zapisuję przepis na kolejne pieczenia. Dziękuję i pozdrawiam 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aneta · 3 lat temu
    Super pyszna. Dała o dużoooo więcej borówek (happy).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Ciasto niestety mocno opadło po wyciągnięciu z piekarnika, co może być powodem? Po upieczeniu zostawiłam na chwilę przy uchylonych drzwiczkach.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alina · 4 lat temu
    Pyszne, proste i szybkie (nod) (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Staś · 4 lat temu
    Dodać całe jajka czy same żółtka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 5 lat temu
    Czy mogę dodać mrożone owoce?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Nikola · 4 lat temu
      Mrożone mogą opaść na spód ciasta, ale nie ma to oczywiście wpływu na smak - ja dodałam, wyszło pyszne jak zawsze! 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 6 lat temu
    Polecam wszystkim, którym owoce opadły na dno, aby przed każdą warstwą owoców oprószyć masę mąką. Owoce utrzymają się na miejscu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 8 lat temu
    Pyszne ciasto. Ostatni piekę tylko je. Z jagodami, truskawkami, brzoskiwniami, bananami i ze wszystkim wychodzi. Pychota!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 10 lat temu
    zrobiłam i jestem w szoku! pyszne to raz, ale ciasto jest wilgne mimo upływu czasu :) super!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anna · 10 lat temu
    wyszedł mi zakalec,niewiem dlaczego, z piekarnika korzystałam wielokrotnie i wszystko było ok,ale ten przepis niestety się nie udał :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Ewo[/b] taka forma też może być.