Dość zwyczajna babka z jagodami leśnymi lub borówką amerykańską. Jest wilgotna, dzięki dodatkowi jogurtu naturalnego i mięciutka. To takie szybkie ciasto do kawy, jeśli najdzie nas ochota na coś słodkiego.
Przygotowując tę babkę (jak również inne babki) należy pamiętać, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
Formę keksową (o długości 30 cm) wysmarować masłem i posypać mąką lub bułką tartą. Odstawić na bok.
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i najlepiej przesiać.
Jagody umyć i dobrze osuszyć.
Miękkie masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę.
Dalej miksując na wysokich obrotach, dodawać po jednym jajku.
Dodać jogurt, a następnie mieszankę mączną, mieszać tylko do połączenia się składników.
Połowę ciasta wyłożyć do formy. Na cieście rozłożyć połowę jagód. Kolejno wyłożyć resztę ciasta i na wierzch resztę jagód.
Ciasto naciąć wzdłuż nożem na głębokość ok. 1 cm.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C), do suchego patyczka. Po upieczeniu, ciasto pozostawić w formie, aż będzie lekko ciepłe. Następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Uwaga:
Babkę można dodatkowo polać lukrem przygotowanym z ok. 100 g przesianego cukru pudru i 2 łyżek soku z cytryny.
Źródło: Przepis pochodzi z gazety "Back- Ideen im Sommer".
Mi wyszło super z jagodami, zamiast maślanki dałam śmietanę 12%. Owoce muszą być odsączone z nadmiaru wody, to wam nie będą opadać na spód🤓 jedno z lepszych ciast jakie jadłam. Przepis ląduje w zakładkach.
Ja dodałam maliny i borówki. Ciasto wyszło puszyste i wilgotne. Jest pyszne nawet z mniejszą ilością cukru ( dodałam tylko połowę tego co w przepisie). Zapisuję przepis na kolejne pieczenia. Dziękuję i pozdrawiam 😊