Jest to przepis na biszkoptową roladę z pysznym, delikatnym kremem malinowym. Cała rolada jest bardzo delikatna i lekka. Łatwo się ją przygotowuje. Krem jest lekki, orzeźwiający i nie za słodki. Biszkopt zrobiłam dla urozmaicenia w dwóch kolorach. Możecie również zrobić inne wzory np. kółka, zygzaki, kratkę lub dowolne esy floresy. W szybszej wersji oczywiście można zrobić tylko jasny lub ciemny biszkopt. Rolada nadaje się od razu do spożycia.
Składniki: Biszkopt:
4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
½ szklanki cukru (100 g)
½ szklanki mąki pszennej (80 g)
½ szklanki skrobi ziemniaczanej (80 g)
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Krem:
200 g malin (świeżych lub mrożonych)
400 g słodkiej śmietany 30- 36%
1 śmietan-fix (opcjonalnie)
2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Jeżeli używamy malin mrożonych należy je wcześniej rozmrozić.
Przygotować biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. (Dodając mąkę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
Ok. 2/3 masy przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Do pozostałej masy dodać kakao i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do woreczka do mrożenia i odciąć jeden koniec, tworząc nieduży otwór. Zrobić na białej masie dowolne wzory.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C.
Od razu po upieczeniu, gorący biszkopt, przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem. Ściągnąć papier do pieczenia i razem ze ścierką zwinąć w roladę. (Zwijać wzdłuż dłuższego boku). Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować krem: Maliny zmiksować na puree i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Śmietanę ubić na sztywno razem ze śmietan-fix, dodając na końcu cukier puder. Ubitą śmietanę delikatnie wmieszać do malin.
Zwinięty biszkopt delikatnie rozwinąć. Rozłożyć na nim krem pozostawiając ok. 2cm odstępu wzdłuż dłuższego boku, aby krem nie wypłynął. Biszkopt zwinąć ponownie w roladę.
Szukam przepisu na delikatny owocowy krem do rolady. To jedyny przepis bez żelatyny jaki znalazłam. Czy sama ubita śmietana z cukrem i owocami będzie odpowiednia? Nie puści soku, albo się nie rozpłynie? Czy rolada wytrzyma noc? Chcę zrobić roladę na prezent i boję się, że wyjdzie mokra papka...
Dzisiaj zrobiłam. Byłam pewna obaw. Mam 18 lat i to może mój 5 wypiek. A takich rolad nigdy przenigdy nie robiłam. Do tego 1 biszkopt. Przyznam, że wyszedł mi prześlicznie, biszkopt pięknie się zwinął, krem wyszedł kawśny ( dałam więcej malin) ale super się komponuje z ciastem ktore jest słodkie. Na prawdę polecam:) zaskakuje gości formą i smakiem:)
a ja dziś upiekłam, wyciągnęłam i na gorąco chciałam zwinąć a tu okazuje się, że ciasto jest sztywne i nie da się go zwinąć, wręcz połamało się ;-(((((
a tak mi się wszystko ładnie ubiło . . .
Joanno roladkę zrobiłam wczoraj była pyszna aczkolwiek dziwiła mnie grubosc biszkoptu wyszedł wielgachny dopiero dzis doczytalam ze to ma byc blacha z piekarnika :) co mnie bardzo cieszy bo powtórnie zrobię tą roladkę na święta i bedzie wie ej jedzenia z takiej duzej blachy.Przepis gorąco polecam rolade robi sie w kilka chwil; ciasto łatwo zwinąć; rolada sie nie rozjeżdża. Pozdrawiam