Rolada malinowa

28 Komentarzy

Rolada malinowa

Jest to przepis na biszkoptową roladę z pysznym, delikatnym kremem malinowym. Cała rolada jest bardzo delikatna i lekka. Łatwo się ją przygotowuje. Krem jest lekki, orzeźwiający i nie za słodki. Biszkopt zrobiłam dla urozmaicenia w dwóch kolorach. Możecie również zrobić inne wzory np. kółka, zygzaki, kratkę lub dowolne esy floresy. W szybszej wersji oczywiście można zrobić tylko jasny lub ciemny biszkopt. Rolada nadaje się od razu do spożycia.

Składniki:
Biszkopt:

  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • ½ szklanki cukru (100 g)
  • ½ szklanki mąki pszennej (80 g)
  • ½ szklanki skrobi ziemniaczanej (80 g)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Krem:

  • 200 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 400 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 śmietan-fix (opcjonalnie)
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Jeżeli używamy malin mrożonych należy je wcześniej rozmrozić.
  2. Przygotować biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
  3. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. (Dodając mąkę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
  4. Ok. 2/3 masy przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Do pozostałej masy dodać kakao i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do woreczka do mrożenia i odciąć jeden koniec, tworząc nieduży otwór. Zrobić na białej masie dowolne wzory.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C.
  7. Od razu po upieczeniu, gorący biszkopt, przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem. Ściągnąć papier do pieczenia i razem ze ścierką zwinąć w roladę. (Zwijać wzdłuż dłuższego boku). Pozostawić do ostygnięcia.
  8. Przygotować krem: Maliny zmiksować na puree i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Śmietanę ubić na sztywno razem ze śmietan-fix, dodając na końcu cukier puder. Ubitą śmietanę delikatnie wmieszać do malin.
  9. Zwinięty biszkopt delikatnie rozwinąć. Rozłożyć na nim krem pozostawiając ok. 2cm odstępu wzdłuż dłuższego boku, aby krem nie wypłynął. Biszkopt zwinąć ponownie w roladę.
  10. Przechowywać w lodówce.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka = 250ml.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 12 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12- 14
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Rolada malinowa

Rolada malinowa

Rolada malinowa

Rolada malinowa

Rolada malinowa

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 2 lat temu
    Dzień dobry, dodać do ciasta jedno żółtko czy cztery?Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Magdo[/b] krem nie puści soku i wytrzyma noc :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 10 lat temu
    Szukam przepisu na delikatny owocowy krem do rolady. To jedyny przepis bez żelatyny jaki znalazłam. Czy sama ubita śmietana z cukrem i owocami będzie odpowiednia? Nie puści soku, albo się nie rozpłynie? Czy rolada wytrzyma noc? Chcę zrobić roladę na prezent i boję się, że wyjdzie mokra papka...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    Ulciu w przepisie są maliny :lol: Borówki, jagody też będą się tutaj nadawać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ulcia · 11 lat temu
    Nie przepadam za truskawkami, czy zamiast nich mogę użyć borówek lub bananów?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Sylwetko[/b] nie, one się nie nadają na roladę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    sylwetka · 11 lat temu
    Mam pytanie czy można użyć gotowych spodów biszkoptowych do rolady?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Aniu[/b] nie. Dobrze się kroi.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 11 lat temu
    Czy ta rolada się nie rozwala podczas krojenia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 12 lat temu
    Dzisiaj zrobiłam. Byłam pewna obaw. Mam 18 lat i to może mój 5 wypiek. A takich rolad nigdy przenigdy nie robiłam. Do tego 1 biszkopt. Przyznam, że wyszedł mi prześlicznie, biszkopt pięknie się zwinął, krem wyszedł kawśny ( dałam więcej malin) ale super się komponuje z ciastem ktore jest słodkie. Na prawdę polecam:) zaskakuje gości formą i smakiem:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Niko[/b] za długo piekłaś.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    nika · 12 lat temu
    a ja dziś upiekłam, wyciągnęłam i na gorąco chciałam zwinąć a tu okazuje się, że ciasto jest sztywne i nie da się go zwinąć, wręcz połamało się ;-(((((
    a tak mi się wszystko ładnie ubiło . . .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika8507 · 12 lat temu
    Joanno roladkę zrobiłam wczoraj była pyszna aczkolwiek dziwiła mnie grubosc biszkoptu wyszedł wielgachny dopiero dzis doczytalam ze to ma byc blacha z piekarnika :) co mnie bardzo cieszy bo powtórnie zrobię tą roladkę na święta i bedzie wie ej jedzenia z takiej duzej blachy.Przepis gorąco polecam rolade robi sie w kilka chwil; ciasto łatwo zwinąć; rolada sie nie rozjeżdża. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    grazka · 12 lat temu
    Dziekuje , pieka ta wspanale wygladajaca rolade w sobote , wiem , ze bedzie pyszna :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Grazko[/b] ta największa, płaska blacha do piekarnika. Rozmiary są różne, ale ma ona ok. 42x 35cm.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    grazka · 12 lat temu
    A, jakie wielkoości blachy Pani użyla ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lucyna · 12 lat temu
    Świetnie to wygląda! Muszę przetestować koniecznie :) .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    danusia · 13 lat temu
    te wzorki na biszkopcie są świetne (:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maggie · 13 lat temu
    Bardzo efektowna rolada, wyglada jak dzielo uzdolnionego cukiernika - gratuluje!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    flusso · 13 lat temu
    Ślicza, szczególnie z tym wzorkiem ;)