Jest to przepis na biszkoptową roladę z pysznym, delikatnym kremem malinowym. Cała rolada jest bardzo delikatna i lekka. Łatwo się ją przygotowuje. Krem jest lekki, orzeźwiający i nie za słodki. Biszkopt zrobiłam dla urozmaicenia w dwóch kolorach. Możecie również zrobić inne wzory np. kółka, zygzaki, kratkę lub dowolne esy floresy. W szybszej wersji oczywiście można zrobić tylko jasny lub ciemny biszkopt. Rolada nadaje się od razu do spożycia.
Składniki: Biszkopt:
4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
½ szklanki cukru (100 g)
½ szklanki mąki pszennej (80 g)
½ szklanki skrobi ziemniaczanej (80 g)
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Krem:
200 g malin (świeżych lub mrożonych)
400 g słodkiej śmietany 30- 36%
1 śmietan-fix (opcjonalnie)
2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Jeżeli używamy malin mrożonych należy je wcześniej rozmrozić.
Przygotować biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. (Dodając mąkę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
Ok. 2/3 masy przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Do pozostałej masy dodać kakao i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do woreczka do mrożenia i odciąć jeden koniec, tworząc nieduży otwór. Zrobić na białej masie dowolne wzory.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C.
Od razu po upieczeniu, gorący biszkopt, przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem. Ściągnąć papier do pieczenia i razem ze ścierką zwinąć w roladę. (Zwijać wzdłuż dłuższego boku). Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować krem: Maliny zmiksować na puree i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Śmietanę ubić na sztywno razem ze śmietan-fix, dodając na końcu cukier puder. Ubitą śmietanę delikatnie wmieszać do malin.
Zwinięty biszkopt delikatnie rozwinąć. Rozłożyć na nim krem pozostawiając ok. 2cm odstępu wzdłuż dłuższego boku, aby krem nie wypłynął. Biszkopt zwinąć ponownie w roladę.
Wow! Jaka cudna jest ta Twoja rolada! Jaka finezyjna!Bardzo mnie zainteresował wzorek, takie coś widzę pierwszy raz! Spróbuję kiedyś zrobić! Mam nadzieję, że mi się uda :-?
Pozdrówki :-)
[b]Goh.[/b] bardzo dziękuję :-) , ale wcale nie było trudno zrobić tą kratkę. Również proste esy floresy będą wyglądać ładnie ;-)
[b]Slodkiefantazje [/b] dzięki :-)