Rolada malinowa

28 Komentarzy

Rolada malinowa

Jest to przepis na biszkoptową roladę z pysznym, delikatnym kremem malinowym. Cała rolada jest bardzo delikatna i lekka. Łatwo się ją przygotowuje. Krem jest lekki, orzeźwiający i nie za słodki. Biszkopt zrobiłam dla urozmaicenia w dwóch kolorach. Możecie również zrobić inne wzory np. kółka, zygzaki, kratkę lub dowolne esy floresy. W szybszej wersji oczywiście można zrobić tylko jasny lub ciemny biszkopt. Rolada nadaje się od razu do spożycia.

Składniki:
Biszkopt:

  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • ½ szklanki cukru (100 g)
  • ½ szklanki mąki pszennej (80 g)
  • ½ szklanki skrobi ziemniaczanej (80 g)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Krem:

  • 200 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 400 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 śmietan-fix (opcjonalnie)
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Jeżeli używamy malin mrożonych należy je wcześniej rozmrozić.
  2. Przygotować biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
  3. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. (Dodając mąkę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
  4. Ok. 2/3 masy przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Do pozostałej masy dodać kakao i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do woreczka do mrożenia i odciąć jeden koniec, tworząc nieduży otwór. Zrobić na białej masie dowolne wzory.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C.
  7. Od razu po upieczeniu, gorący biszkopt, przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem. Ściągnąć papier do pieczenia i razem ze ścierką zwinąć w roladę. (Zwijać wzdłuż dłuższego boku). Pozostawić do ostygnięcia.
  8. Przygotować krem: Maliny zmiksować na puree i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Śmietanę ubić na sztywno razem ze śmietan-fix, dodając na końcu cukier puder. Ubitą śmietanę delikatnie wmieszać do malin.
  9. Zwinięty biszkopt delikatnie rozwinąć. Rozłożyć na nim krem pozostawiając ok. 2cm odstępu wzdłuż dłuższego boku, aby krem nie wypłynął. Biszkopt zwinąć ponownie w roladę.
  10. Przechowywać w lodówce.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka = 250ml.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 12 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12- 14
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Rolada malinowa

Rolada malinowa

Rolada malinowa

Rolada malinowa

Rolada malinowa

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    zielony stolik · 13 lat temu
    Rolada wygląda fenomenalnie:))
    Bardzo podoba mi się wzorek...mam już nawet pewne pomysły:)
    pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Dagmara[/b] dziękuję :-) Pewnie, że Ci się uda. Znam Twoje zdolności 8)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    dagmara_65 · 13 lat temu
    Wow! Jaka cudna jest ta Twoja rolada! Jaka finezyjna!Bardzo mnie zainteresował wzorek, takie coś widzę pierwszy raz! Spróbuję kiedyś zrobić! Mam nadzieję, że mi się uda :-?
    Pozdrówki :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Goh.[/b] bardzo dziękuję :-) , ale wcale nie było trudno zrobić tą kratkę. Również proste esy floresy będą wyglądać ładnie ;-)
    [b]Slodkiefantazje [/b] dzięki :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    goh. · 13 lat temu
    gratuluję talentu cukierniczego - bo takie dzieło z pewnością takowego wymaga:))) ja dopiero raczkuję w tej działce:)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    slodkiefantazje · 13 lat temu
    Piękna ta rolada... i te kakaowe wzorki... cudo ;)