Sernik wiedeński, czyli sernik bez ciasta. Sama pyszna masa serowa z rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową. Sernik jest kremowy, delikatny i puszysty.
Polecam piec sernik w kąpieli wodnej, aby pozostał równy, ale nie jest to konieczne.
Jeśli chcemy upiec sernik bezglutenowy to należy zrezygnować z likieru.
Składniki:
1 kg twarogu tłustego lub półtłustego co najmniej dwukrotnie zmielonego
4 jajka
4 żółtka
160g cukru pudru
125g masła
1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
1 kopiata łyżka budyniu waniliowego (bez cukru)
100g rodzynek
100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
20ml likieru pomarańczowego (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Obręcz i dno tortownicy owinąć od zewnątrz szczelnie co najmniej trzykrotnie w folię aluminiową. (Należy zrobić to po to, aby podczas pieczenia w kąpieli wodnej, woda nie dostała się do środka formy). Przygotować również naczynie żaroodporne lub szczelną formę do pieczenia, w której zmieści się przygotowana tortownica. (Jak owinąć tortownicę folią aluminiową można zobaczyć na zdjęciach w przepisie "Sernik japoński").
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C (grzałka góra- dół).
Skórkę pomarańczową posiekać drobno, wymieszać z rodzynkami i likierem. Odstawić na bok na ok. pół godziny. Następnie wymieszać z mąką ziemniaczaną i budyniem w proszku. Odstawić na bok.
Oddzielić żółtka od białek.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać powoli po jednym żółtku. (Należy dodać wszystkie 8 żółtek). Dalej miksując, dodawać po łyżce sera.
Osobno ubić białka na sztywną pianę. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką lub łyżką drewnianą do masy serowej. Na końcu wmieszać delikatnie bakalie.
Zagotować wodę w czajniku.
Masę serową wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Tortownicę wstawić do żaroodpornego naczynia. Ostrożnie nalać do niego wrzątek, mniej więcej do połowy wysokości tortownicy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut. Pozostawić w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż ostygnie. Następnie wstawić do lodówki na parę godzin.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
4 lat temu
Przepis jak zawsze super
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aśka·
5 lat temu
Ubiłam pianę z 8 białek.. I tyle dodałam do sernika.. Czy sernik się upiecze?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Bogumiła·
6 lat temu
Czy można użyć do tego sernika ser z wiaderka?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Tak. Zredukowałabym ilość masła o co najmniej połowę lub nawet z niego zrezygnowała.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
8 lat temu
Witam, w składnikach są 4 jajka. A w przepisie jest: "Dalej miksując, dodawać powoli po jednym żółtku. (Należy dodać wszystkie 8 żółtek)". Czyli jak to w końcu ma być? :) Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
W składnikach są 4 całe jajka i 4 żółtka.Należy dodać wszystkie żółtka, czyli 8 sztuk, a białka 4 ubijamy osobno na sztywno.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
anna·
8 lat temu
jesli robię bez bakalii dodawać mąkę ziemniaczaną i budyń?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
9 lat temu
[b]Aniu[/b] użyłabym Schichtkäse.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
9 lat temu
Witaj Joasiu! Z jakiego niemieckiego sera mogę go zrobić?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
natii·
11 lat temu
kolejny udany przepis :)
smaczny i do tego łatwy :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
12 lat temu
Dziekuje Joanno. To już kolejne ciasto ktoro bede robic z tej strony i zawsze jestem pod wrazeniem.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
12 lat temu
[b]Karolino[/b] z 4 białek.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
12 lat temu
wyglada wysmienicie. mam pytanie z ilu jajek ma byc ubita piana? z 4 czy 8?
dziekuje czekam na odpowiedz
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kinga·
13 lat temu
Cudowny serniczek! Ja zamiast skórki pomarańczy i rodzynek, ponieważ za nimi nie przepadam dodaje czekoladę skrojoną w drobną kosteczkę. Polecam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maria z gdańska·
13 lat temu
nasze Polskie serniki najlepsze na całym
świecie i uwielbiane na naszych stołach
pozdrawiam wszystkie Panie od sernikow.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
wykrywacz smaku·
14 lat temu
klasyka zawsze w cenie :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maggie·
14 lat temu
Alez mi narobilas smaka na taki klasyczny sernik...