Sernik wiedeński

18 Komentarzy

Sernik wiedeński

Sernik wiedeński, czyli sernik bez ciasta. Sama pyszna masa serowa z rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową. Sernik jest kremowy, delikatny i puszysty.

Polecam piec sernik w kąpieli wodnej, aby pozostał równy, ale nie jest to konieczne.

Jeśli chcemy upiec sernik bezglutenowy to należy zrezygnować z likieru.

Składniki:

  • 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego co najmniej dwukrotnie zmielonego
  • 4 jajka
  • 4 żółtka
  • 160g cukru pudru
  • 125g masła
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 kopiata łyżka budyniu waniliowego (bez cukru)
  • 100g rodzynek
  • 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 20ml likieru pomarańczowego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Obręcz i dno tortownicy owinąć  od zewnątrz szczelnie co najmniej trzykrotnie w folię aluminiową. (Należy zrobić to po to, aby podczas pieczenia w kąpieli wodnej, woda nie dostała się do środka formy). Przygotować również naczynie żaroodporne lub szczelną formę do pieczenia, w której zmieści się przygotowana tortownica. (Jak owinąć tortownicę folią aluminiową można zobaczyć na zdjęciach w przepisie "Sernik japoński").
  2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C (grzałka góra- dół).
  3. Skórkę pomarańczową posiekać drobno, wymieszać z rodzynkami i likierem. Odstawić na bok na ok. pół godziny. Następnie wymieszać z mąką ziemniaczaną i budyniem w proszku. Odstawić na bok.
  4. Oddzielić żółtka od białek.
  5. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać powoli po jednym żółtku. (Należy dodać wszystkie 8 żółtek). Dalej miksując, dodawać po łyżce sera.
  6. Osobno ubić białka na sztywną pianę. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką lub łyżką drewnianą do masy serowej. Na końcu wmieszać delikatnie bakalie.
  7. Zagotować wodę w czajniku.
  8. Masę serową wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Tortownicę wstawić do żaroodpornego naczynia. Ostrożnie nalać do niego wrzątek, mniej więcej do połowy wysokości tortownicy.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut. Pozostawić w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż ostygnie. Następnie wstawić do lodówki na parę godzin.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 30 minut
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 60 minut
porcje

Liczba porcji:

ok. 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 3 lat temu
    Przepis jak zawsze super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aśka · 4 lat temu
    Ubiłam pianę z 8 białek.. I tyle dodałam do sernika.. Czy sernik się upiecze?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bogumiła · 5 lat temu
    Czy można użyć do tego sernika ser z wiaderka?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Tak. Zredukowałabym ilość masła o co najmniej połowę lub nawet z niego zrezygnowała.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 7 lat temu
    Witam, w składnikach są 4 jajka. A w przepisie jest: "Dalej miksując, dodawać powoli po jednym żółtku. (Należy dodać wszystkie 8 żółtek)". Czyli jak to w końcu ma być? :) Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      W składnikach są 4 całe jajka i 4 żółtka.Należy dodać wszystkie żółtka, czyli 8 sztuk, a białka 4 ubijamy osobno na sztywno.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anna · 7 lat temu
    jesli robię bez bakalii dodawać mąkę ziemniaczaną i budyń?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 8 lat temu
    [b]Aniu[/b] użyłabym Schichtkäse.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 8 lat temu
    Witaj Joasiu! Z jakiego niemieckiego sera mogę go zrobić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    natii · 10 lat temu
    kolejny udany przepis :)
    smaczny i do tego łatwy :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 11 lat temu
    Dziekuje Joanno. To już kolejne ciasto ktoro bede robic z tej strony i zawsze jestem pod wrazeniem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Karolino[/b] z 4 białek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 11 lat temu
    wyglada wysmienicie. mam pytanie z ilu jajek ma byc ubita piana? z 4 czy 8?
    dziekuje czekam na odpowiedz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 12 lat temu
    Cudowny serniczek! Ja zamiast skórki pomarańczy i rodzynek, ponieważ za nimi nie przepadam dodaje czekoladę skrojoną w drobną kosteczkę. Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria z gdańska · 12 lat temu
    nasze Polskie serniki najlepsze na całym
    świecie i uwielbiane na naszych stołach
    pozdrawiam wszystkie Panie od sernikow.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wykrywacz smaku · 13 lat temu
    klasyka zawsze w cenie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maggie · 13 lat temu
    Alez mi narobilas smaka na taki klasyczny sernik...