Mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem wiśni. Ciasto jest bardzo smaczne, mocno czekoladowe (zawiera bowiem aż 3 tabliczki czekolady) i mocno gliniaste. Dodatek wiśni sprawia, że brownie jest jeszcze bardziej soczyste i z nutą owocową.
150 g odsączonych wiśni ze słoika + 4 łyżki soku z wiśni (lub świeże, wypestkowane wiśnie. Sok można pominąć)
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
Wiśnie odsączyć na sitku. (Soku nie wylewać). Następnie odważyć 150 g wiśni.
200 g czekolady (połamanej na kawałki) i masło roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna).
100 g czekolady posiekać drobno.
Kakao, skrobię i proszek do pieczenia wymieszać w miseczce.
Całe jajka, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli ubić mikserem na jasną, puszystą masę. Zmniejszyć obroty na średnie i wlewać stopniowo roztopioną czekoladę z masłem. (Czekolada z masłem może być lekko ciepła).
Wmieszać szpatułką posiekaną czekoladę.
Dodać kakao ze skrobią i proszkiem i delikatnie wymieszać do połączenia się składników.
Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy.
Na cieście rozłożyć wiśnie. Ciasto polać z góry 4 łyżkami soku z wiśni.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół. (Nie należy sprawdzać ciasta patyczkiem. W środku ciasto jest dość wilgotne, gliniaste i może się obkleić na patyczku). Ciasto wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
2 lat temu
Czy jeśli chcę upiec ciasto w dwóch mniejszych tortownicach 18-20cm to należy skrócić czas pieczenia?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Myślę, że 30 minut powinno im wystarczyć.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
2 lat temu
Dziękuję pięknie, ciasto już robiłam nie raz. Rewelacja!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia·
4 lat temu
Zapach tego ciasta, gdy się piecze, jest po prostu obłędny, nie do opisania... ja jeszcze wrzucam wiśnie do masy, a te na wierzch wtykam dodatkowo - bezczelnie czekoladowe i wybornie owocowe! :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
11 lat temu
Bardzo dziękuję za przepis!
Jestem zarówno na diecie bezglutenowej jak i bezlaktozowej dlatego też przepis podbił moją kuchnię szturmem. Ciasto jest pyszne i - jak na standardy diety bezglutenowej - tanie.
Polecam przepis i pozdrawiam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
13 lat temu
Czy masło mogę zastąpić margaryną? (wersja dla diety bezmlecznej) Będę wdzięczna za odpowiedź, bo ciasto wygląda zachęcająco. Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Tak, możesz.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
5 lat temu
Bardzo dziękuję!:) No to do dzieła!:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Nina·
13 lat temu
Mam zamiar jutro upiec to ciasto i chcę się poradzić.. Nie mam wiśni w słoiku i zastanawiam się czy zamiast wiśni mogą być czereśnie bądź truskawki ( bo mam kompoty z zeszłego roku). Proszę o radę:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Tak, mogą. Myślę, że czereśnie będą najlepsze.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
13 lat temu
I też się udało! ze strachu, że jedno ciasto może się nie udać, postanowiłam zrobić dwa i Brownie był tym drugim. Smakował wszystkim, a najbardziej mnie, bo lubię połączenie czekolady i wiśni. Jest moooocno czekoladowe i o to chodzi!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Barbara Trusewicz·
13 lat temu
Wczoraj wieczorem zrobilam to ciasto i zostawiam na noc do wystygnięcia. REWELACJA! Pyszne, mocno czekoladowe ciacho! Smakowalo nawet mojemu mężowi, a to krytyk jakich malo :) Robi się je bardzo szybko, a smakuje naprawdę wybornie! POLECAM!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
joon·
14 lat temu
Szukałam ostatnio dobrych przepisów na brownies i muszę Ci powiedzieć, że Twoje są wspaniałe, aż nie wiedziałam na które się zdecydować! A Ty mi utrudniasz zadanie dodając nowe, pyszne przepisy! :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paula·
14 lat temu
idealne połączenie czekolady i wiśni...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Majana·
14 lat temu
Jejku, kocham brownies~! Wygląda odlotowo!:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maggie·
14 lat temu
Od brownies jestem uzalezniona! Z dodatkiem wisni musza smakowac wybornie...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
karmel-itka·
14 lat temu
jestem zadeklarowaną fanką tak mocno czekoladowych, ciężkich placków i ciast. ach!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Cukrowa Wróżka·
14 lat temu
Już patrząc na zdjęcia można się głodnym zrobić..
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mirabelka·
14 lat temu
Wygląda mega smakowicie :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
wedelka·
14 lat temu
Widzę, że ostatnio ciasta z wiśniami królują. No i bardzo dobrze: trzeba wykorzystywać moment, gdy mamy świeże owoce :) Brownie wygląda pysznie i jest takie jak lubię, czyli mocno czekoladowe :) Pozdrawiam :)