Brownie z wiśniami

20 Komentarzy
Brownie z wiśniami

Mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem wiśni. Ciasto jest bardzo smaczne, mocno czekoladowe (zawiera bowiem aż 3 tabliczki czekolady) i mocno gliniaste. Dodatek wiśni sprawia, że brownie jest jeszcze bardziej soczyste i z nutą owocową.

Składniki na tortownicę 26cm:

  • 200 g masła
  • 300 g czekolady gorzkiej
  • 100 g cukru
  • 4 jajka, temperatura pokojowa
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 150 g odsączonych wiśni ze słoika + 4 łyżki soku z wiśni (lub świeże, wypestkowane wiśnie. Sok można pominąć)

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  2. Wiśnie odsączyć na sitku. (Soku nie wylewać). Następnie odważyć 150 g wiśni.
  3. 200 g czekolady (połamanej na kawałki) i masło roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna).
  4. 100 g czekolady posiekać drobno.
  5. Kakao, skrobię i proszek do pieczenia wymieszać w miseczce.
  6. Całe jajka, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli ubić mikserem na jasną, puszystą masę. Zmniejszyć obroty na średnie i wlewać stopniowo roztopioną czekoladę z masłem. (Czekolada z masłem może być lekko ciepła).
  7. Wmieszać szpatułką posiekaną czekoladę.
  8. Dodać kakao ze skrobią i proszkiem i delikatnie wymieszać do połączenia się składników.
  9. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy.
  10. Na cieście rozłożyć wiśnie. Ciasto polać z góry 4 łyżkami soku z wiśni.
  11. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół. (Nie należy sprawdzać ciasta patyczkiem. W środku ciasto jest dość wilgotne, gliniaste i może się obkleić na patyczku). Ciasto wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

Kuchnia:

Amerykańska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Brownie z wiśniami Brownie z wiśniami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 1 lat temu
    Czy jeśli chcę upiec ciasto w dwóch mniejszych tortownicach  18-20cm to należy skrócić czas pieczenia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 3 lat temu
    Zapach tego ciasta, gdy się piecze, jest po prostu obłędny, nie do opisania... ja jeszcze wrzucam wiśnie do masy, a te na wierzch wtykam dodatkowo - bezczelnie czekoladowe i wybornie owocowe! :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 10 lat temu
    Bardzo dziękuję za przepis!
    Jestem zarówno na diecie bezglutenowej jak i bezlaktozowej dlatego też przepis podbił moją kuchnię szturmem. Ciasto jest pyszne i - jak na standardy diety bezglutenowej - tanie.
    Polecam przepis i pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 11 lat temu
    Czy masło mogę zastąpić margaryną? (wersja dla diety bezmlecznej) Będę wdzięczna za odpowiedź, bo ciasto wygląda zachęcająco. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nina · 12 lat temu
    Mam zamiar jutro upiec to ciasto i chcę się poradzić.. Nie mam wiśni w słoiku i zastanawiam się czy zamiast wiśni mogą być czereśnie bądź truskawki ( bo mam kompoty z zeszłego roku). Proszę o radę:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 12 lat temu
    I też się udało! ze strachu, że jedno ciasto może się nie udać, postanowiłam zrobić dwa i Brownie był tym drugim. Smakował wszystkim, a najbardziej mnie, bo lubię połączenie czekolady i wiśni. Jest moooocno czekoladowe i o to chodzi!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara Trusewicz · 12 lat temu
    Wczoraj wieczorem zrobilam to ciasto i zostawiam na noc do wystygnięcia. REWELACJA! Pyszne, mocno czekoladowe ciacho! Smakowalo nawet mojemu mężowi, a to krytyk jakich malo :) Robi się je bardzo szybko, a smakuje naprawdę wybornie! POLECAM!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    joon · 13 lat temu
    Szukałam ostatnio dobrych przepisów na brownies i muszę Ci powiedzieć, że Twoje są wspaniałe, aż nie wiedziałam na które się zdecydować! A Ty mi utrudniasz zadanie dodając nowe, pyszne przepisy! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 13 lat temu
    idealne połączenie czekolady i wiśni...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 13 lat temu
    Jejku, kocham brownies~! Wygląda odlotowo!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maggie · 13 lat temu
    Od brownies jestem uzalezniona! Z dodatkiem wisni musza smakowac wybornie...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karmel-itka · 13 lat temu
    jestem zadeklarowaną fanką tak mocno czekoladowych, ciężkich placków i ciast. ach!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Cukrowa Wróżka · 13 lat temu
    Już patrząc na zdjęcia można się głodnym zrobić..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mirabelka · 13 lat temu
    Wygląda mega smakowicie :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wedelka · 13 lat temu
    Widzę, że ostatnio ciasta z wiśniami królują. No i bardzo dobrze: trzeba wykorzystywać moment, gdy mamy świeże owoce :) Brownie wygląda pysznie i jest takie jak lubię, czyli mocno czekoladowe :) Pozdrawiam :)