Ciasto malinowe na herbatnikach

40 Komentarzy

Ciasto malinowe na herbatnikach

Przepis na warstwowe ciasto malinowe bez pieczenia. Ciasto jest bardzo smaczne, orzeźwiające i delikatne. Gdy herbatniki zmiękną, ciasto będzie rozpływać się w ustach. Polewa kokosowa bardzo dobrze pasuje do malin. Każda warstwa herbatników jest inna. Na dole ułożyłam herbatniki pełnoziarniste, w środku kakaowe, a na górze klasyczne maślane. Oczywiście można zdecydować się na jeden rodzaj ;)

Składniki:

  • ok. 510g herbatników (ok. 75 sztuk; każda warstwa po ok. 25 herbatników)

Masa budyniowa:

  • 1 budyń malinowy (waniliowy lub śmietankowy; opakowanie na 500ml mleka)
  • 400ml mleka
  • 100g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%

Bita śmietana:

  • 150g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 300g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 śmietan-fix
  • 2 łyżki cukru pudru

Polewa kokosowa:

  • 100g cukru
  • 50g masła
  • 100g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
  • 50g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować masę budyniową. Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu tylko w 400ml mleka. (Jeśli budyń jest bez cukru, dodać cukier). Do gorącego budyniu, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.
  2. 100g malin umyć, osuszyć, zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko, żeby oddzielić pestki. Maliny wmieszać do lekko ciepłego budyniu, najlepiej trzepaczką. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  3. Ubić śmietanę na sztywno i wmieszać delikatnie do budyniu.
  4. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć herbatnikami. (Użyłam formy rozciąganej. Dopasowałam jej wymiar do herbatników, aby ich nie łamać. U mnie wyszło po 5 herbatników wzdłuż i wszerz).
  5. Na herbatnikach rozsmarować masę budyniową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Ciasto wstawić do lodówki.
  6. W tym czasie przygotować kolejną warstwę. 150g malin umyć, osuszyć, zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko. Śmietanę ubić razem ze śmietan-fix na sztywno, dodając na końcu cukier puder. Ubitą śmietanę delikatnie wmieszać do malin. Gotową masę wyłożyć na herbatniki. Następnie wyłożyć ostatnią warstwę herbatników. Ciasto wstawić do lodówki.
  7. Przygotować polewę kokosową. Śmietanę, masło i cukier rozpuścić w rondelku. Dodać kokos i podgrzewać, aż masa lekko zgęstnieje. (ale nie za bardzo. Musi pozostać lekko płynna, aby dało się ją rozprowadzić na herbatnikach).
  8. Polewę kokosową wyłożyć na herbatniki.
  9. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godzin.

Smacznego

zegarek

Czas przygotowania:

około 50- 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Ciasto malinowe na herbatnikach

Ciasto malinowe na herbatnikach

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mariola · 9 lat temu
    Jakich herbatnikow najlepiej użyć , bo niestety już kilka razy w innych ciastach były twarde, nie rozmiękły
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 10 lat temu
    Witam, właśnie zrobiłam to ciacho, ale coś nie wyszła mi polewa ;/ w ogóle nie chce gęstnieć, a dałam małą kosteczkę masła ok. 50g, pół szklanki brązowego cukru i około 3/4 szklanki wiórek kokosowych i 100 g śmietanki. Czy coś przeliczyłam źle i dałam czegoś za dużo? jak wystygnie, a nie zgęstnieje to może żelatyny dodać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Anno[/b] tak, możesz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 10 lat temu
    Mam pytanko czy do ciasta mogę użyć mrożonych truskawek ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 10 lat temu
    Dziękuję bardzo, zabieram się właśnie za ciasto, na święta:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Małgorzato[/b] bezpośrednio na blaszkę, ale można również podłożyć papier.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 10 lat temu
    pytanko - herbatniki układałaś na jakimś papierze czy bezpośrednio na blaszkę?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Szymonie[/b] mikser potrzebny jest jedynie do ubicia śmietany. Możesz użyć trzepaczki i ubić śmietanę ręcznie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Szymon · 10 lat temu
    Witam,
    Mam problem, ponieważ mikser mi się zepsuł, czy mogę zrobić coś, by efekt był identyczny ( ewentualnie bardzo podobny )?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Ago[/b] tak, mogą być mrożone.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 10 lat temu
    a czy próbowałas kiedyś zrobić to ciasto z mrożonymi malinami? mam zamiar je zrobić , ale w tej chwili moge użyć tylko mrożonych i zastanawiam sie czy po rozmrożeniu będą tak samo dobre jak świeże...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Ago[/b] w zimnej wodzie żalatyna się nie rozpuści tylko napęcznieje. Rozpuści się w gorącym budyniu. Należy dobrze wymieszać, żeby nie zrobiły się grudki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 11 lat temu
    czy ta żelatyna w tej zimnej wodzie się rozpuści bo ja zawsze jak musze dodać do kremówki żelatyne to rozpuszczam ją w ciepłej wodzie żeby była płynna i gdy ostygnie wlewam do masy. dlatego zastanawiam się z ta zimną wodą
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sara · 11 lat temu
    Zrobiłam ciacho do pracy z okazji urodzin i zrobiło furorę! jednak zamiast polewy kokosowej zrobiłam sosik malinowy (zmiksowane maliny plus odrobina cukru pudru - odrobinę bo chodziło o to by był kwaskowaty) ze względu na to że było strasznie gorąco więc ten kwasek na słodkości się przydał a dwa że drugie ciacho było kokosowe więc nie chciałam przesadzić. Wyszło super! będę robić zdecydowanie częściej!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Karola[/b] możesz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karola · 11 lat temu
    a czy mogę zrobić to ciasto ale zamiast malin truskawki??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Marzenno[/b] budyń musi być zimny, bo inaczej bita śmietana się rozpłynie. Zimny budyń z żelatyną nie jest gęsty, dopóki nie zacznie tężeć. Grudki mogą się zrobić, jeśli źle wymieszasz żelatynę z budyniem. Przy dodawaniu śmietany grudki nie powstają.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzanna · 11 lat temu
    A czy jeżeli ostudze calkowicie mase budyniowa z zelatyna, to czy pozniej nie bedzie ona za gesta zeby wmieszac ubita smietanke albo co gorsza nie zrobia sie grudki z budyniu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 11 lat temu
    Pyszne ciasto i bardzo przyjemnie się je robi :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Patko[/b] możesz. Dodatkowo możesz skropić je sokiem z cytryny.