Dwusmakowa babka składająca się z ciemnego, kakaowego ciasta na dole i mocno kokosowego na górze. Szczególnie smakowała mi ta część kokosowa, która bardzo przypomina kokosanki.
Przygotować ciasto kokosowe. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier. Wmieszać wiórki kokosowe (mieszając krótko, tylko do połączenia się składników).
Ciasto wyłożyć do formy na babkę (o średnicy 24cm) wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C grzałka góra- dół (lub termoobieg: 160°C).
Przygotować ciemne ciasto. Miękkie masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym żółtku.
Prędkość miksera zmniejszyć do średnich obrotów. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia w osobnej miseczce. Dodać na dwa razy, na przemian z mlekiem, do utartej masy. Miksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
Ciasto wyłożyć do formy na ciasto kokosowe.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 55 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10 minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować polewę. Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie polać ciasto.
Uwagi:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Ciasto nadaje się do mrożenia.
Źródło: Przepis z książki dr. Oetkera: „1000, Die besten Backrezepte”.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina·
2 lat temu
Babka w smaku jest rewelacyjna , lecz przy wyjmowaniu z formy ciasto kokosowe zostało na spodzie , przez co babka się rozwaliła , udało się jakoś posklejać polewą
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna·
5 lat temu
U nas wyszło rewelacyjne,w smaku pycha, z wyglądu również super, dziekujemy!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina ·
5 lat temu
Niestety po dwugodzinnym pieczeniu ciasto było surowe i przypalone na wierzchu, więc niestety ale nie zastosuje kolejnym razem
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
piotr·
11 lat temu
[b]wyszło rewelacyjne.Moje pierwsze ciasto od kilkunastu lat które robiłem :) chciałem zrobić niespodziankę mojej Kochanej po powrocie z urlopu i mi wyszło. smak idealny, ciasta połączone i do tego robiłem w okrągłej blaszce na ciasto biszkoptowe. SUPER PRZEPIS [/b]
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Klaudia·
11 lat temu
Czy zamiast ciasta kakaowego cała babka może być z ciasta kokosowego, używając oczywiście też składników z ciasta kakaowego poza kakaem?? :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
11 lat temu
a mi babka wyszla znakomicie.super przepis dziekuje
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anula·
11 lat temu
Dzisiaj upiekłam i przed chwilką próbowałam... Pycha ciasto :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beti38·
11 lat temu
[i]Babka prosta,tania i co najważniejsze pyszna !!! Nie rozwarstwiła mi się.Piekłam w silikonowej formie.Będę ja częściej piekła bo wszyscy się zachwycali.Jednym słowem REWELACJA !!! Polecam :-) [/i]
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dominika·
12 lat temu
Upiekłam wczoraj ( moja pierwsza babka którą piekłam)i wyszła obłędnie pyszna! Nie rozwaliła sie w ogóle. Będę wracać do tego przepisu jeszcze :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika8507·
12 lat temu
Babka upieczona mili państwo. Sprawy mają się tak, iż babka jest przepyszna zwłaszcza część kokosowa niemniej malutka część ciasta kokosowego przywarła do formy(bardzo niewielka, odkleiłam ją i przytwierdziłam na miejsce na babce :-* ). Moim skromnym zdaniem można tego całkowicie uniknąć stosując się to trzech prostych wskazówek: po pierwsze primo forma musi być naprawde dokładnie wysmarowana margaryną i obsypana mąką, po drugie primo ciasto kokosowe musi być równo rozprowadzone gdyż moje ciasto przywarło tam gdzie warstwa była odrobine cieńsza, zaś nakładając ciasto kakaowe należy docisnąć je łyżką tak aby lekko wniknęło w ciasto kokosowe, po trzecie primo i bardzo ważne!należy odczekać te zalecane 10 minut studzenia w formie, ja odczekalam jakieś 6 i myśle, że przez to właśnie ciasto odrobine przywarło, gdybym pozwoliła m ostygnąć myśle, ze wzystko było by ok. Jako że babka jest własnie pożerana bo ta kokosowa warstwa jest obłédna na pewno wypróbuję jeszcze raz ją upiec i tym razem dać jej spokojnie ostygnąć i wtedy podziele się jak wyszło.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika8507·
12 lat temu
Jutro upiekę tą babke potraktuje to jako wyzwanie :D i napiszę jak wyszło :roll:
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
kasia·
12 lat temu
A mi ciasto nie wyszlo siedzialo 1.5h w piekarniku u gory zribila sie skorupa a w środku ciasto surowe:( i kto mi powie dlaczego
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
12 lat temu
Jestem zawiedziona. To pierwsze ciasto z tej strony, które mi nie wyszło. Tak jak w poprzednich komentarzach i mnie oderwała się część kakaowa od kokosowej i ciasto wylądowało w koszu.. a kawałek miał iść do święcenia :( . Odłamek, który spróbowałam był wyśmienity i tym bardziej mi żal..Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna·
12 lat temu
No niestety mi tez babka się rozwaliła.Myślę,że chodzi o ciasto kokosowe,które jest na bazie białek,które niestety lubi się przyklejać do formy.Tak samo było u mnie z bezą :/.
No nic,następnym razem wypróbuję formę silikonową-może będzie lepiej :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
eshai·
12 lat temu
niestety u mnie to samo co u Stefana, dół wyskoczył, a góra została.. szkoda, bo smacznie się zapowiadała, może uda mi się z niej zrobic cos a'la bajaderki;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota·
13 lat temu
Zrobiłam tą babeczkę tydzień temu i była pycha! Proszę powiedz mi tylko czy przy tej ciemnej warstwie masło trzeba miksować z cukrem aż do rozpuszczenia się cukru? Przyznam, że ja nie czekałam do rozpuszczenia cukru, bo chyba musiałabym miksować do rana :) Dół wyszedł mi odrobinkę zakalcowaty ( ale chyba tylko ja to widzę ) i właśnie zastanawiam się czy to nie przez ten cukier..
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Doroto, masło miksuj z cukrem tak długo, aż zrobi się jasne i puszyste. Może być wyczuwalny cukier. Cukier rozpuści się całkowicie podczas pieczenia. Następnie żółtka muszą być dobrze ubite. Każde miksuj co najmniej 1minutę. Mąkę i mleko wmiksuj tylko do połączenia się składników. To jest bardzo ważny moment. Za długie miksowanie po dodaniu mąki i mleka może być przyczyną zakalca.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
DOROTA·
9 lat temu
Dziękuję Ci bardzo :) W środę będę jeszcze raz robiła Twoją babkę, bo wszystkim smakowała i przyjmę do serca Twoje podpowiedzi :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Stefan·
13 lat temu
Hej
Mam pytanie, zrobiłam tą babkę, upiekła się ale jak chciałam ją wyjąć z formy to mi się cała rozwaliła. Ogólnie to nie chciała mi się "oderwać " od formy, nie wiem co było nie tak, może za wcześniej chciałam ją wyjąć? (chociaż robiłam tam jak w przepisie), będę wdzięczna jak ktoś odpisze, pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Stefan ciasto najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest dobrze upieczone. Jeśli się upiekło to winę zwaliłabym na formę. Może niedokładnie wysmarowana?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
STEFAN·
9 lat temu
Może rzeczywiście niedokładnie ta formę wysmarowałam, patyczkiem zawsze sprawdzam, teraz też sprawdzałam. Zresztą ciasto się upiekło ale rozwaliło :(
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Astheart·
14 lat temu
Próbowalam, ale przy 180st.C przypalala sie. Smak pyszny!