Dwusmakowa babka składająca się z ciemnego, kakaowego ciasta na dole i mocno kokosowego na górze. Szczególnie smakowała mi ta część kokosowa, która bardzo przypomina kokosanki.
Przygotować ciasto kokosowe. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier. Wmieszać wiórki kokosowe (mieszając krótko, tylko do połączenia się składników).
Ciasto wyłożyć do formy na babkę (o średnicy 24cm) wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C grzałka góra- dół (lub termoobieg: 160°C).
Przygotować ciemne ciasto. Miękkie masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym żółtku.
Prędkość miksera zmniejszyć do średnich obrotów. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia w osobnej miseczce. Dodać na dwa razy, na przemian z mlekiem, do utartej masy. Miksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
Ciasto wyłożyć do formy na ciasto kokosowe.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 55 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10 minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować polewę. Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie polać ciasto.
Uwagi:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Ciasto nadaje się do mrożenia.
Źródło: Przepis z książki dr. Oetkera: „1000, Die besten Backrezepte”.
Babka w smaku jest rewelacyjna , lecz przy wyjmowaniu z formy ciasto kokosowe zostało na spodzie , przez co babka się rozwaliła , udało się jakoś posklejać polewą
[b]wyszło rewelacyjne.Moje pierwsze ciasto od kilkunastu lat które robiłem :) chciałem zrobić niespodziankę mojej Kochanej po powrocie z urlopu i mi wyszło. smak idealny, ciasta połączone i do tego robiłem w okrągłej blaszce na ciasto biszkoptowe. SUPER PRZEPIS [/b]
[i]Babka prosta,tania i co najważniejsze pyszna !!! Nie rozwarstwiła mi się.Piekłam w silikonowej formie.Będę ja częściej piekła bo wszyscy się zachwycali.Jednym słowem REWELACJA !!! Polecam :-) [/i]
Babka upieczona mili państwo. Sprawy mają się tak, iż babka jest przepyszna zwłaszcza część kokosowa niemniej malutka część ciasta kokosowego przywarła do formy(bardzo niewielka, odkleiłam ją i przytwierdziłam na miejsce na babce :-* ). Moim skromnym zdaniem można tego całkowicie uniknąć stosując się to trzech prostych wskazówek: po pierwsze primo forma musi być naprawde dokładnie wysmarowana margaryną i obsypana mąką, po drugie primo ciasto kokosowe musi być równo rozprowadzone gdyż moje ciasto przywarło tam gdzie warstwa była odrobine cieńsza, zaś nakładając ciasto kakaowe należy docisnąć je łyżką tak aby lekko wniknęło w ciasto kokosowe, po trzecie primo i bardzo ważne!należy odczekać te zalecane 10 minut studzenia w formie, ja odczekalam jakieś 6 i myśle, że przez to właśnie ciasto odrobine przywarło, gdybym pozwoliła m ostygnąć myśle, ze wzystko było by ok. Jako że babka jest własnie pożerana bo ta kokosowa warstwa jest obłédna na pewno wypróbuję jeszcze raz ją upiec i tym razem dać jej spokojnie ostygnąć i wtedy podziele się jak wyszło.
Jestem zawiedziona. To pierwsze ciasto z tej strony, które mi nie wyszło. Tak jak w poprzednich komentarzach i mnie oderwała się część kakaowa od kokosowej i ciasto wylądowało w koszu.. a kawałek miał iść do święcenia :( . Odłamek, który spróbowałam był wyśmienity i tym bardziej mi żal..Pozdrawiam
No niestety mi tez babka się rozwaliła.Myślę,że chodzi o ciasto kokosowe,które jest na bazie białek,które niestety lubi się przyklejać do formy.Tak samo było u mnie z bezą :/.
No nic,następnym razem wypróbuję formę silikonową-może będzie lepiej :)
niestety u mnie to samo co u Stefana, dół wyskoczył, a góra została.. szkoda, bo smacznie się zapowiadała, może uda mi się z niej zrobic cos a'la bajaderki;)
Zrobiłam tą babeczkę tydzień temu i była pycha! Proszę powiedz mi tylko czy przy tej ciemnej warstwie masło trzeba miksować z cukrem aż do rozpuszczenia się cukru? Przyznam, że ja nie czekałam do rozpuszczenia cukru, bo chyba musiałabym miksować do rana :) Dół wyszedł mi odrobinkę zakalcowaty ( ale chyba tylko ja to widzę ) i właśnie zastanawiam się czy to nie przez ten cukier..
Doroto, masło miksuj z cukrem tak długo, aż zrobi się jasne i puszyste. Może być wyczuwalny cukier. Cukier rozpuści się całkowicie podczas pieczenia. Następnie żółtka muszą być dobrze ubite. Każde miksuj co najmniej 1minutę. Mąkę i mleko wmiksuj tylko do połączenia się składników. To jest bardzo ważny moment. Za długie miksowanie po dodaniu mąki i mleka może być przyczyną zakalca.
Mam pytanie, zrobiłam tą babkę, upiekła się ale jak chciałam ją wyjąć z formy to mi się cała rozwaliła. Ogólnie to nie chciała mi się "oderwać " od formy, nie wiem co było nie tak, może za wcześniej chciałam ją wyjąć? (chociaż robiłam tam jak w przepisie), będę wdzięczna jak ktoś odpisze, pozdrawiam