Biszkopt uniwersalny

416 Komentarzy
Biszkopt

Biszkopt można wykorzystać do upieczenia tortu lub ciasta biszkoptowego. Biszkopt klasyczny przygotowujemy na mące pszennej zmieszanej ze skrobią ziemniaczaną.

Poniżej przedstawiam dwa warianty: pierwszy wariant to biszkopt z czterech jaj, który po przekrojeniu na pół daje dwa blaty, a drugi wariant to biszkopt, ale z sześciu jaj, który można przekroić na trzy blaty. Z podanego przepisu można przygotować zarówno jasny, jak i ciemny biszkopt. W tym drugim przypadku należy tylko część mąki pszennej zastąpić kakao.

Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym uprzednio piekarniku. Piekąc biszkopt, należy pamiętać, aby nie otwierać piekarnika przynajmniej na początku pieczenia. W przeciwnym wypadku może opaść. Pod koniec pieczenia można otworzyć na chwilę drzwiczki piekarnika i sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy. Patyczek powinien pozostać suchy.

Biszkopt piekę bez dodatku proszku do pieczenia. Wyrasta ładnie i proszek jest tutaj zbędny. Jeśli ktoś jednak obawia się, że mu ciasto nie wyrośnie to może dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, mieszając go z mąką.

Biszkopt jasny z 4 jaj na mące pszennej

Składniki:

  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • ¾ szklanki cukru (lub 150 g)
  • ½ szklanki mąki pszennej (lub 80 g)
  • ½ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 80 g)
  • 2 łyżki wody

Biszkopt ciemny z 4 jaj na mące pszennej

Składniki:

  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • ¾ szklanki cukru (lub 150 g)
  • 1 kopiata łyżka kakao (lub 20 g)
  • ok. ¼ szklanki mąki pszennej (po połączeniu kakao i mąki powinniśmy otrzymać ½ szklanki) lub 60 g mąki pszennej
  • ½ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 80 g)
  • 2 łyżki wody

Biszkopt jasny z 6 jaj na mące pszennej

Składniki:

  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 1 szklanka cukru (lub 200 g)
  • ¾ szklanki mąki pszennej (lub 120 g)
  • ¾ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 120 g)
  • 2 łyżki wody

Biszkopt ciemny z 6 jaj na mące pszennej

Składniki:

  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 1 szklanka cukru (lub 200 g)
  • 1 kopiata łyżka kakao (lub 20 g)
  • nieco ponad ½ szklanki mąki pszennej (po połączeniu kakao i mąki powinniśmy otrzymać ¾ szklanki) lub 100 g mąki pszennej
  • ¾ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 120 g)
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz. (Dno formy można również wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką).
  2. Mąkę wymieszać ze skrobią (i kakao, jeśli będzie to biszkopt ciemny) w misce, a następnie przesiać przez sitko. Odstawić na bok.
  3. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie, dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  4. Przesianą mąkę (i kakao, jeśli będzie to biszkopt ciemny) dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę, można dalej miksować robotem kuchennym, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia się składników).
  5. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć biszkopt z piekarnika, oddzielić nożem od formy i odwrócić do góry dnem na kratkę kuchenną wyłożoną papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do kratki. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250 ml

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
BiszkoptBiszkoptBiszkopt Biszkopt
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nelka · 3 lat temu
    Bardzo dziękuje za idealny przepis.❤️Biszkopt ten piekłam kilkukrotnie i zawsze pięknie wychodzi !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ktoś · 3 lat temu
    Po 30 minutach pieczenia surowy... Totalnie surowy że aż wypływało ciasto że środka...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Anna · 3 lat temu
      To chyba jakiś problem z piekarnikiem, albo pomyłka przy robieniu. Niemożliwe żeby było aż tak surowe, bo po 20 minutach jest już praktycznie gotowy....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Piotr · 3 lat temu
    Bardzo dobry przepis i skuteczny! Sprawdziłem osobiście. Dotąd wszystkie ciasta rosnące (u nas się mówi ucierane i biszkopty) poza drożdżowymi opadały, więc dałem sobie na długo spokój. Żona twierdzi, że to wina zimnych składników. Postanowiłem wykorzystać wiedzę potwierdzonych komentarzami przepisów z sieci i się nie zawiodłem. Swój biszkopt robiłem wieczorem, oglądając wieczorny finał Ligi Mistrzów 2021. Przepis jest bardzo prosty, trudno tu cokolwiek zepsuć. Wystarczy przygotować składniki i blachę, zacząć, włączyć piekarnik i do rozgrzania wszystko jest już gotowe. Super! Na wszelki wypadek dodałem odrobinę proszku do pieczenia. Wyrósł znakomicie. Blacha 26 cm jest odpowiednia dla wysokiego ciasta z 6 jaj. Jak już biszkopt przestygł przekroiłem go na trzy płaty. Ma bardzo ładny zapach i zaskakująco gąbczastą, gęstą konsystencję. Idealny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    SlodkaPomadka · 3 lat temu
    Co zrobić zeby cukier rozpuścil sie w cieście. Zawsze mam skorupe na prawie Kazdymwypieku mimo dlugiego ubijania.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Cukier nie musi rozpuścić się w cieście. Dodaje się go powoli, aby ustabilizować pianę, żeby nie opadła. Przypieczoną warstwę z wierzchu na cieście można delikatnie ściąć nożem, jeśli odchodzi lub przeszkadza.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Adrianka · 3 lat temu
      Cukier drobny a nie kryształ 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 3 lat temu
    Genialny przepis! Pierwszy raz piekłam dzisiaj ciemny biszkopt najpierw z innego przepisu i wyszła kompletna porażka... I natknęłam się na ten przepis Pani i wyszło wszystko tak jak trzeba! Dałam może troszkę mniej kakao ale jestem bardzo zadowolona z efektu 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwcia · 3 lat temu
    A ja zapomniałam o wodzie. Tak szybko się wymieszało.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    W jaki sposób mieszać mąkę z masą jajeczną? Staram się to na wiele różnych sposobów robić, ale jakbym nie robiła zawsze masa siada bo mieszam nawet do 10min zeby nie było śladów mąki :( pomocy
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Oj nie tak długo. Dodaj mąkę w 3 porcjach. Najpierw ok. ⅓ i delikatnie wymieszaj szpatułką, potem kolejną porcję, delikatnie wymieszaj i resztę. Nie mieszaj długo, tylko chwilę, żeby nie było widać surowej mąki. Możesz też zmiksować mikserem, ale na najniższych obrotach dosłownie kilka razy pokręcić mikserem, aby nie było widać mąki.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ania · 4 lat temu
        Właśnie u mnie ją mimo długiego mieszania widać baardzo długo. Mieszam delikatnie może za delikatnie a pani jak to robi? Wokół miski w prawo lub lewo, czy może z góry na dół i do góry? Czy jeszcze jakoś inaczej?
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 4 lat temu
          Najwięcej góra/ dół, ale też w prawo i w lewo. Tutaj jest mój filmik na ciasto biszkopotowe z owocami.Może on pomoże: https://www.youtube.com/watch?v=O75W9sGKrVI
          Za kilka dni wstawię filmik na biszkopt kawowy. Proszę zaglądać na stronę i życzę powodzenia ;)
          • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
            Ania · 4 lat temu
            Dziękuję uprzejmie :) następnym razem spróbuję się wzorować a filmiku na pewno nie przegapię :D udanej majówki :))
            • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
              Adrianka · 3 lat temu
              Może złej mąki używasz? Polecam tortową z Komorowic 😉
              • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
                Ania · 3 lat temu
                Zawsze tortowa, nie wiem co jest nie tak, upiekłam ze 20 biszkoptów i żaden nie wyszedł :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 4 lat temu
    Dziękuję za przepis :) wyszedł tak
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Fajnie, ale czy ja widzę folię aluminiową? Proszę na niej nie piec tylko kupić papier do pieczenia, albo wysmarować dno formy masłem/ margaryną i posypać mąką lub bułką tartą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Dobry wieczór, czy mogłabym prosić o przepis w gramach??? Z 4 jajek. 😊. Pozdrawiam serdecznie, Kasia
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Proszę bardzo: 4 jajka
      80 g mąki pszennej
      80 g skrobi ziemniaczanej
      150 g cukru
      2 łyżki wody
      Muszę przepisach wszystkie składniki na gramy. Pamiętam o tym, tylko czasu brakuje ;)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Sylwia · 4 lat temu
        Rozpisze Pani tez w gramach przepis z 6 jajek ?🙂
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 4 lat temu
          Proszę:
          6 jajek
          120 g mąki pszennej
          120 g skrobi ziemniaczanej
          200 g cukru
          2 łyżki wody
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        ania · 4 lat temu
        dzień dobry, czy mogłabym prosić o przepis z 5 jajek ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 4 lat temu
    Nigdy nie zwracam uwagi na temperature skladnikow, czasami uchylam piekarnik, i moj biszkopt zawsze wychodzi,bo dodaje lyzke octu. Nigdy nie mialam zakalca, ani tez nie opadl.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 4 lat temu
    Wszystko wedle instrukcji teraz siedzi w piekarniku (moj pierwszy raz bez proszku :) nie moge sie doczekac ) Troszke blady wyszedla (ale to nie wina przepisu) urósl bez proszku!!! i upiekl sie pieknie :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Torcik · 4 lat temu
    Czy biszkopt na 6 jajkach można podzielić na 3 blaty?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ANIA · 4 lat temu
    Jeżeli chcę zrobić biszkopt tylko na sam spód to skorzystać z opcji na 4 jajeczka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ANIA · 4 lat temu
    Czy na blaszkę 20x35 tez dać proporcje jak na biszkopt z 6 jaj?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      To zależy jaki on ma być gruby, czy jako spód, czy do jednokrotnego, podwójnego przekrojenia. Polecam przelicznik form do pieczenia znajdujący się z menu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sercewplecaku1 · 4 lat temu
    Nie napisali o proszku do pieczenia jagby ktoś nie zwrócił uwagi wyszedł by zakalec🤮🤢 (n)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Napisali i to wytłuszczoną czcionką we wstępie :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Edyta · 4 lat temu
      Po co proszek, nigdy nie uzywam 🙈 i nigdy nie bylo zakalca.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Aleksandra · 3 lat temu
      Nigdy nie używam proszku do pieczenia. Prawdziwy jest właśnie ten bez proszku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 4 lat temu
    Zrobiłam dziś z tego przepisu na 4 jaja .Do cukru dodałam jeden waniliowy i do mąki trochę proszku. Przełożyłam co miałam na stanie ,polałam czekoladą 😍 . Piekłam 20 minut ,bo już go brało . Już nadgryziony 😂. Mam ciut uszkodzony piekarnik ,a wyszedł pyszny ,więc polecam ten przepis .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 4 lat temu
    A gdybym z 4 jaj zrobiła w tortownicy 24 cm to da się przekroić na 3 części? Chciałabym zrobić mniejszy, a wyższy tort :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Używaj przelicznika form zamieszczonego na stronie. Wychodzi 5 jaj na tortownicę 24cm.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 4 lat temu
    To jest CUDOWNY przepis. Nawet takiemu laikowi jak ja, udał się wspaniale i to już kilkukrotnie!!! Dziękuję autorce przepisu! 🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 4 lat temu
    Poniewaz nie ma podane w gramach to rozumiem ze maki pszennej ma byc tyle samo co ziemniaczanej? Pol szklanki to ziemniaczanej to 80 g.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 4 lat temu
    Jajka z lodówki czy temp pokojowa?