Biszkopt uniwersalny

417 Komentarzy
Biszkopt

Biszkopt można wykorzystać do upieczenia tortu lub ciasta biszkoptowego. Biszkopt klasyczny przygotowujemy na mące pszennej zmieszanej ze skrobią ziemniaczaną.

Poniżej przedstawiam dwa warianty: pierwszy wariant to biszkopt z czterech jaj, który po przekrojeniu na pół daje dwa blaty, a drugi wariant to biszkopt, ale z sześciu jaj, który można przekroić na trzy blaty. Z podanego przepisu można przygotować zarówno jasny, jak i ciemny biszkopt. W tym drugim przypadku należy tylko część mąki pszennej zastąpić kakao.

Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym uprzednio piekarniku. Piekąc biszkopt, należy pamiętać, aby nie otwierać piekarnika przynajmniej na początku pieczenia. W przeciwnym wypadku może opaść. Pod koniec pieczenia można otworzyć na chwilę drzwiczki piekarnika i sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy. Patyczek powinien pozostać suchy.

Biszkopt piekę bez dodatku proszku do pieczenia. Wyrasta ładnie i proszek jest tutaj zbędny. Jeśli ktoś jednak obawia się, że mu ciasto nie wyrośnie to może dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, mieszając go z mąką.

Biszkopt jasny z 4 jaj na mące pszennej

Składniki:

  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • ¾ szklanki cukru (lub 150 g)
  • ½ szklanki mąki pszennej (lub 80 g)
  • ½ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 80 g)
  • 2 łyżki wody

Biszkopt ciemny z 4 jaj na mące pszennej

Składniki:

  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • ¾ szklanki cukru (lub 150 g)
  • 1 kopiata łyżka kakao (lub 20 g)
  • ok. ¼ szklanki mąki pszennej (po połączeniu kakao i mąki powinniśmy otrzymać ½ szklanki) lub 60 g mąki pszennej
  • ½ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 80 g)
  • 2 łyżki wody

Biszkopt jasny z 6 jaj na mące pszennej

Składniki:

  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 1 szklanka cukru (lub 200 g)
  • ¾ szklanki mąki pszennej (lub 120 g)
  • ¾ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 120 g)
  • 2 łyżki wody

Biszkopt ciemny z 6 jaj na mące pszennej

Składniki:

  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 1 szklanka cukru (lub 200 g)
  • 1 kopiata łyżka kakao (lub 20 g)
  • nieco ponad ½ szklanki mąki pszennej (po połączeniu kakao i mąki powinniśmy otrzymać ¾ szklanki) lub 100 g mąki pszennej
  • ¾ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 120 g)
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz. (Dno formy można również wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką).
  2. Mąkę wymieszać ze skrobią (i kakao, jeśli będzie to biszkopt ciemny) w misce, a następnie przesiać przez sitko. Odstawić na bok.
  3. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie, dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  4. Przesianą mąkę (i kakao, jeśli będzie to biszkopt ciemny) dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę, można dalej miksować robotem kuchennym, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia się składników).
  5. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć biszkopt z piekarnika, oddzielić nożem od formy i odwrócić do góry dnem na kratkę kuchenną wyłożoną papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do kratki. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250 ml

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
BiszkoptBiszkoptBiszkopt Biszkopt
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nikola · 10 lat temu
    Polecam , wyszedł dobry bardzo :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Aniu[/b] napisałam o tym we wstępie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 10 lat temu
    Czy w przepisie celowo nie ma wzmianki o proszku do pieczenia? Troszkę sie boje zrobić bez proszku..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marcin · 10 lat temu
    Biszkopt rewelacyjny :D Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 10 lat temu
    Świetny przepis. Biszkopt jak marzenie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jarek · 10 lat temu
    pierwsze ciasto upieczone przeze mnie dołożyłem grysik i dziewczyna myśli ze kupny pozdrawiam i dziękuje za przepisik :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 10 lat temu
    Bardzo dziękuję za wspaniały przepis. Jest dokładnie taki jak na zdięciu . Bardzo delikatny , po prostu rozpływa się w ustach. Szczerze polecam!!! ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ANGELA · 10 lat temu
    własnie robiłam wyszedł idealny :P To moje drugie ciasto w życiu pierwsze sernik robiłam 4 dni temu mąż zachwalał :lol: dzis biszkopcik....nastepny bedzie jabłecznik macie jakies proste sprawdzone przepisy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wladzia · 11 lat temu
    probowalam ten przepis 1 raz i wyszedl mi jest prosty i dobry pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 11 lat temu
    Ja znam sposób żeby nie opadał. Po upieczeniu trzeba go od razu wyjąć i upuscić z wysokości ok 50cm-zawsze działa
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Laura · 11 lat temu
    Już siedzi w piekarniku. Zobaczymy co wyjdzie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angela · 11 lat temu
    Ten przepis jest swietny zawsze wychodzi idealny :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 11 lat temu
    Moniczka, ciasto zostawiasz w piekarniku do wystygnięcia? Jeśli nie to może być właśnie powodem, dlaczego Ci opada.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Moniczka · 11 lat temu
    A ja robię i robię i jakoś mi super rośnie i potem nagle opada. Piekę w piekarniku z termoobiegiem. Może mi ktoś doradzi jak piec ciasta w termoobiegu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 11 lat temu
    Mam pytanko. Ile szklanek zajmuje ciasto?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Piotr · 11 lat temu
    Pierwszy mój biszkopt :) jest po prostu przepyszny ;D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 11 lat temu
    Biszkopt przepyszny, robiłam z 4 jajek i nigdy nie upiekłam lepszego:) Od dzisiaj jedyny przepis na biszkopta. Polecam gorąco!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 11 lat temu
    Ja pieke go już 7 raz i jest pyszny. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Kasiu[/b] możesz. Owiń go najlepiej w folię spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasia · 11 lat temu
    mam pytanko czy moge wykonac biszkopt wieczor przed? nie wyschnie?