Biszkopt uniwersalny

413 Komentarzy
Biszkopt

Biszkopt można wykorzystać do upieczenia tortu lub ciasta biszkoptowego. Biszkopt klasyczny przygotowujemy na mące pszennej zmieszanej ze skrobią ziemniaczaną.

Poniżej przedstawiam dwa warianty: pierwszy wariant to biszkopt z czterech jaj, który po przekrojeniu na pół daje dwa blaty, a drugi wariant to biszkopt, ale z sześciu jaj, który można przekroić na trzy blaty. Z podanego przepisu można przygotować zarówno jasny, jak i ciemny biszkopt. W tym drugim przypadku należy tylko część mąki pszennej zastąpić kakao.

Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym uprzednio piekarniku. Piekąc biszkopt, należy pamiętać, aby nie otwierać piekarnika przynajmniej na początku pieczenia. W przeciwnym wypadku może opaść. Pod koniec pieczenia można otworzyć na chwilę drzwiczki piekarnika i sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy. Patyczek powinien pozostać suchy.

Biszkopt piekę bez dodatku proszku do pieczenia. Wyrasta ładnie i proszek jest tutaj zbędny. Jeśli ktoś jednak obawia się, że mu ciasto nie wyrośnie to może dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, mieszając go z mąką.

Biszkopt jasny z 4 jaj na mące pszennej

Składniki:

  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • ¾ szklanki cukru (lub 150 g)
  • ½ szklanki mąki pszennej (lub 80 g)
  • ½ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 80 g)
  • 2 łyżki wody

Biszkopt ciemny z 4 jaj na mące pszennej

Składniki:

  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • ¾ szklanki cukru (lub 150 g)
  • 1 kopiata łyżka kakao (lub 20 g)
  • ok. ¼ szklanki mąki pszennej (po połączeniu kakao i mąki powinniśmy otrzymać ½ szklanki) lub 60 g mąki pszennej
  • ½ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 80 g)
  • 2 łyżki wody

Biszkopt jasny z 6 jaj na mące pszennej

Składniki:

  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 1 szklanka cukru (lub 200 g)
  • ¾ szklanki mąki pszennej (lub 120 g)
  • ¾ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 120 g)
  • 2 łyżki wody

Biszkopt ciemny z 6 jaj na mące pszennej

Składniki:

  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 1 szklanka cukru (lub 200 g)
  • 1 kopiata łyżka kakao (lub 20 g)
  • nieco ponad ½ szklanki mąki pszennej (po połączeniu kakao i mąki powinniśmy otrzymać ¾ szklanki) lub 100 g mąki pszennej
  • ¾ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 120 g)
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz. (Dno formy można również wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką).
  2. Mąkę wymieszać ze skrobią (i kakao, jeśli będzie to biszkopt ciemny) w misce, a następnie przesiać przez sitko. Odstawić na bok.
  3. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie, dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  4. Przesianą mąkę (i kakao, jeśli będzie to biszkopt ciemny) dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę, można dalej miksować robotem kuchennym, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia się składników).
  5. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć biszkopt z piekarnika, oddzielić nożem od formy i odwrócić do góry dnem na kratkę kuchenną wyłożoną papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do kratki. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250 ml

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
BiszkoptBiszkoptBiszkopt Biszkopt
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dziadziuś Garnys · 1 dni temu
    Idealny biszkopt na tort urodzinowy i nie tylko, mięciutki i pyszny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 5 miesięcy temu
    Wyszedł idealny 🤗
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 7 miesięcy temu
    Wow!! Naprawdę super wyszedł, dziękuję!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kate · 10 miesięcy temu
    Biszkopt super. Przełożony masa smietana z mascarpone. Czy powinno się nasączać ten biszkopt przy takiej masie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karciasta · 11 miesięcy temu
    Czy po wyjęciu z piekarnika trzeba go wyjąć też z formy i zostawić na kratce?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    iza · 11 miesięcy temu
    pierwszy raz robilam biszkopt i wyszedl super . Dziekuje za przepis 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Omletowa · 11 miesięcy temu
    Niestety, nie chciało mi się zmierzyć tortownicy (27). ponieważ wydawała mi się standardowa i okazało się że z biszkopta 4-jajecznego wyszedł większy omlet (bez zakalca), który może możnaby przeciąć mając lata wprawy i jakiś sprzęt.  Dodam, że zrobiłam po swojemu i jajka ubiłam z cukrem na kogel-mogel przed dodaniem do białek, bo dzięki temu zawsze mi ładnie rosły biszkopty. Chyba muszę jeszcze popracować nad techniką, bo to pierwszy biszkopt w nowym piekarniku. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Stefanie Zmuda · 1 lat temu
    Biszkopt z 4 jaj, ale w tortownicy 22 cm : wyjdzie na 3 blaty?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 1 lat temu
    Witam, czy przepis na biszkopt z czterech jaj jest głównie na tortownicę 26 cm czy najlepiej upiec go w mniejszej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 1 lat temu
    Czy do tego musi być mąka pszenna czy pszenna tortowa?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 1 lat temu
    Czy trzeba wyjąc wcześniej jajka z lodówki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 1 lat temu
    A jak ma wyrosnąć jak w przepisie brak proszku do pieczenia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 1 lat temu
    A na tortownicę 26 cm biszkopt z kakao żeby przekroić na 3 blaty  z ilu jajek upiec biszkopt?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 1 lat temu
    Robię ten biszkopt po raz kolejny i pierwszy raz zapomniałam dodać wody - czy będzie dobry bez tego ? Czy powinnam zrobić drugi ? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Folia · 1 lat temu
    Z 6 jaj trzeba piec ok 10-15min dłużej. U mnie mocno się przybrązowił, a wciąż w jednym miejscu patyk był trochę "mokry". Ale ogólnie wygląda nieźle. Teraz stygnie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 1 lat temu
    Witam, robię ten biszkopt już 4 raz i jest super. Muszę też dodać że nie mam jakiś dużych zdolności, jak chodzi o pieczenie 😊. Naprawdę polecam 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ivi · 1 lat temu
    Biszkopt wyszedł mi rewelacyjnie ale faktycznie czas pieczenia ro 45 min i wychodzi idelany
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 2 lat temu
    A mogę prosić o proporcje na biszkopt z 10 jaj ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MIREK · 2 lat temu
    Super. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ula · 2 lat temu
    Jestem zadowolona z tego przepisu . Jest najlepszy. :)