Sernik z mikrofalówki

27 Komentarzy

Sernik z mikrofalówki

Na pewno zdarza się Wam, że goście zapowiedzieli się, a Wy nie macie specjalnie czasu, albo ochoty, żeby coś upiec. A może koleżanka dzwoni i mówi, że wpadnie za pół godz. na kawę? Na takie sytuacje mam dla Was przepis na szybki sernik bez ciasta do przygotowania w kuchence mikrofalowej. Na jego przygotowanie potrzebne jest tylko ok. 30 minut, łącznie z czasem „pieczenia”.

Składniki:

  • 750g twarogu zmielonego z wiaderka, twarożku śmietankowego lub Quark
  • 130g cukru
  • 80g masła
  • 3 jajka
  • 18g budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 puszka mandarynek (waga samych owoców ok. 170g)

Sposób przygotowania:

  1. Mandarynki odsączyć na sitku.
  2. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dalej miksując, dodawać po jednym jajku.
  3. Kolejno dodać stopniowo ser.
  4. Mąkę wymieszać z budyniem i wmieszać do masy serowej.
  5. Na końcu dodać mandarynki.
  6. Piec w kuchence mikrofalowej 17 minut, moc 600 W. Pozostawić do ostygnięcia. (Piec w formie silikonowej lub innej, płaskiej formie przeznaczonej do użytku w mikrofalówce. Piekłam w formie porcelanowej na tartę o średnicy 26cm).

Smacznego.

Przepis otrzymałam od konsultantki TupperWare.

zegarek

Czas przygotowania:

około 15- 20min.
zegarek3

Czas pieczenia:

17 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Sernik z mikrofalówki

Sernik z mikrofalówki

Sernik z mikrofalówki

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lena · 3 miesięcy temu
    GE NIAL NE  !!!  zrobiłam z bananami i budyniem banan9wym i wyszło przepyszne !!! Dziękuję  za pomysł ❤️😘
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    M. · 1 lat temu
    Czy można zrobić spód z ciastek poruszonych i czy to wpłynie na długość pieczenia w mikrofali? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jeees · 5 lat temu
    Dobre, moje dotychczasowe hity z mikrofali to jajecznica, ryż, budyń i bułki. Teraz pewnie będę piekła sernik w pracy na obiad. Dzięki!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 8 lat temu
    [quote][b]Doroto[/b] dowolnymi owocami. Większe trzeba pokroić na kawałki. Teraz w zimie to nie ma dużego wyboru. Może masz ochotę na morele lub brzoskwinie w puszce?[/quote]
    znalazlam mandarynki w puszce ogolnie muszepieczenie zaplanowac bo mieszkam w Niemczech i nie latwo znalezc polskie skladniki do tych bardziej skoplikowanych ciast....wyprubuje rowniez z innymi owocami ...Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 8 lat temu
    [b]Doroto[/b] dowolnymi owocami. Większe trzeba pokroić na kawałki. Teraz w zimie to nie ma dużego wyboru. Może masz ochotę na morele lub brzoskwinie w puszce?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 8 lat temu
    CZym mozna zastapic mandarynki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kornelia · 10 lat temu
    Czy serek mascarpone może być użyty w tym przepisie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Wiktorio[/b] szklana forma może być. Co do mocy Twojej mikrofalówki to musisz sprawdzić w instrukcji, z tyłu urządzenia lub w Internecie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 11 lat temu
    Pani Asiu, można piec w farmie, która jest przeznaczona do piekarnika? jest ona z jakiegoś szkła :) i jeśli nie wiem jaką ma moc mikrofala? :) pozdrawiam! :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Romku[/b] raczej tak :-?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Romka · 11 lat temu
    Chcialabym "upiec" to ciasto, ale nie mam pojecia jakies formy uzyc! Czy kazda silikonowa nadaje sie do mikrofali?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Malinko[/b] może być również serek na kanapki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Malinka98 · 12 lat temu
    Musi to być twaróg czy może to być biały serek na kanapki typu almette ?
    :oops:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Aleksandro[/b] poszłam zmierzyć :lol: ale na łyżki. Wyszły mi 2 łyżki stołowe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 12 lat temu
    [quote][b]Aleksandro[/b] sam proszek.[/quote]
    no właśnie, a ja dodałam rozrobiony budyń i niezbyt smaczne ciasto mi wyszło niestety. :( trzeba będzie spróbować drugi raz. aha i piekłam w piekarniku jakieś 30 min do suchego patyczka, bo nie mam mikrofali z podanymi watami, więc wolałam nie ryzykować ;) i jeszcze jedno pytanko na przyszłość - ile to 18g mniej więcej w skali łyżeczki? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Aleksandro[/b] sam proszek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 12 lat temu
    Witam,
    utknęłam w miejscu gdzie trzeba dodać budyń. Czy to ma być już rozrobiony budyń z mlekiem, czy sam proszek? :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Edyto[/b] całe jajka.
    To ciasto piecze się w kuchence mikrofalowej. Jeśli chcesz to też możesz upiec w piekarniku. Ustaw na 180stopni i piec do suchego patyczka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    edyta · 12 lat temu
    Jajka dodawać całe czy tylko żółtka?

    Moja forma silikonowa wytrzymuje tylko temp do 240st, to ile to trzymać? 35min. wystarczy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Emilio[/b] najlepiej mikserem. Pałki nigdy nie używam, za bardzo pracochłonne :P Jeśli w przepisach jest napisane, aby utrzeć masło z cukrem to zawsze robię to mikserem. Miłego pieczenia.