3 Bit

425 Komentarzy
3 Bit

Ciasto bez pieczenia na herbatnikach. 3 Bit jest bardzo podobne do "Ciasta balowego". Jest jednak troszkę prostsze, ponieważ nie ma w nim warstwy biszkoptowej. Jest dość słodkie. Zawiera bowiem masę krówkową. Dlatego starałam się, aby pozostałe warstwy nie były przesłodzone. Bita śmietana jest bez dodatku cukru, a masa budyniowa również nie zawiera dużo cukru. Całość bardzo dobrze smakuje. Budyń przygotowałam tym razem sama. Wolę taki domowej roboty. W szybkiej wersji można również użyć kupnego budyniu waniliowego. (czyt. uwaga).

1 szklanka= 250 ml

Składniki:

  • 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500g)
  • ok. 510g herbatników (ok. 75 sztuk. Wychodzą 3 warstwy, każda po ok. 25 herbatników)
  • 400- 500 ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • ok. 50- 100 g dowolnej czekolady (u mnie mleczna)

Masa budyniowa:

  • 500 ml mleka
  • ⅔ szklanki cukru (= ok. 130 g)
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej (ok. 40- 45 g)
  • 3 łyżki mąki pszennej (ok. 40- 45 g)
  • 180 g masła

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małej mocy palnika przez 3 godziny. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować masę budyniową (według punktu 2), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na kilka minut do gotującej się wody. (Miękka masa krówkowa będzie łatwiejsza do rozsmarowania).
  2. Przygotować masę budyniową: 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń.
  3. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć herbatnikami. (Ja użyłam formy rozciąganej tak, że mogłam ją tak ustawić, aby nie łamać herbatników. U mnie wyszło po 5 herbatników wzdłuż i wszerz).
  4. Na herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę krówkową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Następnie wyłożyć masę budyniową, na nią ostatnią warstwę herbatników.
  5. Ubić śmietanę ze śmietan-fix. Śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta i posypać startą czekoladą.
  6. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godzin.

Uwaga:

W szybkiej wersji można ugotować 2 budynie waniliowe bez cukru w 500 ml mleka, z dodatkiem cukru do smaku. (Cukier można pominąć, choć ja dodałabym, chociaż trochę). Po ostygnięciu, utrzeć z 180 g masła.

Źródło: Pierwszy raz 3 Bit robiłam z przepisu ze strony wielkiezarcie.com Poniższy przepis to moja modyfikacja tego przepisu.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
3 Bit 3 Bit 3 Bit
3 Bit
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Najsmaczniejsze [/b] ciasta kroję zawsze w miarę ostrym nożem, ale nie jakimś specjalnym ;-) Ciasta toffi nie robiłam, ale jeśli jest podobne to miałabym ochotę spróbować :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izaa · 13 lat temu
    pyszne musi być
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    najsmaczniejsze · 13 lat temu
    ale prześliczne ciasto, świetnie zaprezentowane aż ślinka leci :) i nie mogę wyjść z podziwu jak te ciasto pokroiłaś że takie ostre krawędzie masz, może to kwestia bardzo ostrego noża? robiłam już Tofee - 3 bit jeszcze nie mam, ale w składzie są bardzo podobne ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 13 lat temu
    uwielbiam tego typu ciasta :) zawsze mi smakują, gdy moja Mama je zrobi :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 13 lat temu
    Cudownie wygląda! Robilam to ciacho nie raz, jest pyszne:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kuchennefascynacje · 13 lat temu
    Rewelacyjne ciacho i jakie piękna aż ślinotoku dostałam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aneta · 13 lat temu
    To ciasto jest pyszne.....Mam podobny przepis:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    jukejka · 13 lat temu
    ja znam to ciasto pod nazwą "snikers" tylko zamiast herbatników układa się krakersy. pycha!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 13 lat temu
    bardzo, ale to bardzo lubię ciasta bez pieczenia - niesamowicie ułatwiają życie, to gdy jest upał (nie trzeba grzać piekarnika), to gdy goście zapowiedzieli przybycie w krótkim czasie, albo po prostu gdy mam ochotę na ciasto, a nie podoba mi się perspektywa smarowania blaszki. a poza tym 3bit - pycha! :)

    pozdrawiam, Ola z czteryporysmaku.blogspot.com
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    zauberi · 13 lat temu
    no nie mogę, tak to pysznie wygląda, że aż mam ochotę biec po składniki do sklepu, pozdrawiam.