3 Bit

425 Komentarzy
3 Bit

Ciasto bez pieczenia na herbatnikach. 3 Bit jest bardzo podobne do "Ciasta balowego". Jest jednak troszkę prostsze, ponieważ nie ma w nim warstwy biszkoptowej. Jest dość słodkie. Zawiera bowiem masę krówkową. Dlatego starałam się, aby pozostałe warstwy nie były przesłodzone. Bita śmietana jest bez dodatku cukru, a masa budyniowa również nie zawiera dużo cukru. Całość bardzo dobrze smakuje. Budyń przygotowałam tym razem sama. Wolę taki domowej roboty. W szybkiej wersji można również użyć kupnego budyniu waniliowego. (czyt. uwaga).

1 szklanka= 250 ml

Składniki:

  • 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500g)
  • ok. 510g herbatników (ok. 75 sztuk. Wychodzą 3 warstwy, każda po ok. 25 herbatników)
  • 400- 500 ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • ok. 50- 100 g dowolnej czekolady (u mnie mleczna)

Masa budyniowa:

  • 500 ml mleka
  • ⅔ szklanki cukru (= ok. 130 g)
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej (ok. 40- 45 g)
  • 3 łyżki mąki pszennej (ok. 40- 45 g)
  • 180 g masła

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małej mocy palnika przez 3 godziny. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować masę budyniową (według punktu 2), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na kilka minut do gotującej się wody. (Miękka masa krówkowa będzie łatwiejsza do rozsmarowania).
  2. Przygotować masę budyniową: 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń.
  3. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć herbatnikami. (Ja użyłam formy rozciąganej tak, że mogłam ją tak ustawić, aby nie łamać herbatników. U mnie wyszło po 5 herbatników wzdłuż i wszerz).
  4. Na herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę krówkową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Następnie wyłożyć masę budyniową, na nią ostatnią warstwę herbatników.
  5. Ubić śmietanę ze śmietan-fix. Śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta i posypać startą czekoladą.
  6. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godzin.

Uwaga:

W szybkiej wersji można ugotować 2 budynie waniliowe bez cukru w 500 ml mleka, z dodatkiem cukru do smaku. (Cukier można pominąć, choć ja dodałabym, chociaż trochę). Po ostygnięciu, utrzeć z 180 g masła.

Źródło: Pierwszy raz 3 Bit robiłam z przepisu ze strony wielkiezarcie.com Poniższy przepis to moja modyfikacja tego przepisu.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
3 Bit 3 Bit 3 Bit
3 Bit
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Martyno[/b] tak, jeśli nie przeszkadza Ci łamanie i układanie herbatników w tortownicy. Nie zapomnij przeliczyć składniki z podanej formy na tortownicę, którą chcesz użyć według przelicznika:
    [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przelicznik-form-do-pieczenia"]Kliknij na ten link[/url]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 9 lat temu
    Mam takie pytanie. Czy mogę zrobić to ciasto w tortownicy? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MeG · 9 lat temu
    Ciasto bardzo szybko się robi trzeba tylko poczekać aż stężeje więc najlepiej je robić po wieczór, jest pyszne!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sandra · 9 lat temu
    Ciasto rewelacyjne, proste w wykonaniu i co najważniejsze jeśli robi się według instrukcji wszystko musi się udać:) wszystkim którym smakowało polecam także ciasto balowe (również przepis z tej strony) bo jest jeszcze lepsze:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wanda · 9 lat temu
    Masę budyniową robię inaczej i jest: 0 ,5 litra mleka,2 budynie waniliowe lub śmietankowe,1 galaretka cytrynowa, 1 kostka masła.

    Budyń gotuję i do ugotowanego wsypuję cytrynowa galaretkę,którą należy dobrze wymieszać.Odstawiam do ostygnięcia i następnie miksuję miękkie masło i po łyżczce dodaję budyń aż do wyczerpania.
    Ta masa jest zdecydowanie lepsza!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika8507 · 10 lat temu
    Kasia-nożem wygładzam żeby masy były równo rozłożone, resztę robią już herbatniki. Właśnie sobie uświadomiłam, że nie robiłam tego ciasta już z jakieś 2 lata a powstrzymuje się tylko dla tego, że to jedyny wypiek, który działa na mnie tak, że mogła bym wsunąć całe sama :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    KASIA · 10 lat temu
    Czym i jak wyrównujecie te warstwy.Mnie sie tak nie udaje,a zależy mi na takim pięknym wyglądzie tego pysznego ciasta :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 10 lat temu
    pyszny placek ja dodaję na masę krówkową herbatniki na nie daję dżem z czarnej porzeczki warstwa herbatników i resztę składników, pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marcela · 10 lat temu
    Ciasto bardzo pyszne - ale też bardzo słodkie ...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 10 lat temu
    A ja zamiast budyniu daję krem karpatkę ( w 3 min )ciasto jest pyszne i szybciej się robi :lol: pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Marleno[/b] tak, wszytko dobrze. Rób dalej ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marlena · 10 lat temu
    Witam!
    Właśnie zrobilam masę budyniową. Wyszła bardzo gęsta, wgl nie lejaca się. Pierwszy raz robię sama budyń, czy tak powinno byc? Proszę o szybka odp. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kornelia · 10 lat temu
    Bardzo szybkie, proste i smaczne ciasto :) Wyszło idealnie, dziękuję za przepis i pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Aniu[/b] wydaje mi się, że tak. Z tym, że konsystencja takiej masy jest inna niż jak utrzesz miękkie masło i dopiero dodasz chłodny budyń.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 10 lat temu
    Witam. . Będę robić jutro 3 bit Z korzystam z szybkiej wersji masy budyniowej. I mam pytanie. Czy zamiast miksowania budyniu z masłem mogę to masło zagotować z mlekiem jak będę robic budyn. I ciepła masę wyłożyć naherbatniki ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 10 lat temu
    ja masę budyniową robie w inny sposób:) gotuje 0,5 l mleka (odlewam z tego pół szklanki) 2 budynie śmietankowe mieszam w odstawionym mleku i dodaje to do gotującego się mleka, dodatkowo do mleka daje 1 galaretke cytrynową i gotuje. Pozostawiam do ostygnięcia. Potem ucieram masło z tym budyniem i gotowa masa. Przekładam tez troszke inaczej - herbatniki+masa budyniowa+herbatniki+masa krówkowa+herbatniki+śmietana (ubijam smietane kremową i dodaje tężącą galaretke najlepiej cytrynową) a na koniec robie szlaczki widelcem. Smakuje rewelacyjnie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Martyno[/b] najpierw trzeba dobrze rozrobić mąki i żółtka z częścią odlanego mleka. Następnie wlewamy to cienkim strumieniem do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką. Gdyby po ugotowaniu w budyniu powtały mimo wszytko grudki, od razu ciepły budyń można przetrzeć przez sitko do czystej miski i w niej pozostawić do ostygnięcia. (Trochę zabawy, ale grudek nie będzie).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 10 lat temu
    Kochana ciasto palce lizać!
    tylko niezdarnej gospodyni nie wyszedł krem budyniowy - tzn. wyszedł ale nie idealny.
    Jak Ty go robisz że nie masz grudek???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 10 lat temu
    ja gotuję 2 budynie (najlepiej niemieckie- nie są takie gęste i są smaczniejsze) w 750 ml mleka i twardość budyniu w schłodzonym cieście jest dostateczna. polecam pycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lila · 10 lat temu
    [i]Zrobiłam to ciasto na spotkanie z rodziną(przed komunią)jest bardzo dobre:nie za sodkie idealne:)Dziękuję bardzo za przepis.[/i] :)