[url="http://www.domowe-wypieki.pl/przelicznik-form-do-pieczenia"]Kliknij na ten link[/url]
3 Bit
Ciasto bez pieczenia na herbatnikach. 3 Bit jest bardzo podobne do "Ciasta balowego". Jest jednak troszkę prostsze, ponieważ nie ma w nim warstwy biszkoptowej. Jest dość słodkie. Zawiera bowiem masę krówkową. Dlatego starałam się, aby pozostałe warstwy nie były przesłodzone. Bita śmietana jest bez dodatku cukru, a masa budyniowa również nie zawiera dużo cukru. Całość bardzo dobrze smakuje. Budyń przygotowałam tym razem sama. Wolę taki domowej roboty. W szybkiej wersji można również użyć kupnego budyniu waniliowego. (czyt. uwaga).
1 szklanka= 250 ml
Składniki:
- 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500g)
- ok. 510g herbatników (ok. 75 sztuk. Wychodzą 3 warstwy, każda po ok. 25 herbatników)
- 400- 500 ml słodkiej śmietany 30- 36%
- 2 opakowania śmietan-fix
- ok. 50- 100 g dowolnej czekolady (u mnie mleczna)
Masa budyniowa:
- 500 ml mleka
- ⅔ szklanki cukru (= ok. 130 g)
- 2 żółtka
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej (ok. 40- 45 g)
- 3 łyżki mąki pszennej (ok. 40- 45 g)
- 180 g masła
Sposób przygotowania:
- Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małej mocy palnika przez 3 godziny. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować masę budyniową (według punktu 2), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na kilka minut do gotującej się wody. (Miękka masa krówkowa będzie łatwiejsza do rozsmarowania).
- Przygotować masę budyniową: 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń.
- Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć herbatnikami. (Ja użyłam formy rozciąganej tak, że mogłam ją tak ustawić, aby nie łamać herbatników. U mnie wyszło po 5 herbatników wzdłuż i wszerz).
- Na herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę krówkową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Następnie wyłożyć masę budyniową, na nią ostatnią warstwę herbatników.
- Ubić śmietanę ze śmietan-fix. Śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta i posypać startą czekoladą.
- Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godzin.
Uwaga:
W szybkiej wersji można ugotować 2 budynie waniliowe bez cukru w 500 ml mleka, z dodatkiem cukru do smaku. (Cukier można pominąć, choć ja dodałabym, chociaż trochę). Po ostygnięciu, utrzeć z 180 g masła.
Źródło: Pierwszy raz 3 Bit robiłam z przepisu ze strony wielkiezarcie.com Poniższy przepis to moja modyfikacja tego przepisu.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
|
Ilość porcji: |
ok. 24 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
lub pisz komentarz jako gość
- ← Poprzednie
- ...
- ...
- Następne →