3 Bit

425 Komentarzy
3 Bit

Ciasto bez pieczenia na herbatnikach. 3 Bit jest bardzo podobne do "Ciasta balowego". Jest jednak troszkę prostsze, ponieważ nie ma w nim warstwy biszkoptowej. Jest dość słodkie. Zawiera bowiem masę krówkową. Dlatego starałam się, aby pozostałe warstwy nie były przesłodzone. Bita śmietana jest bez dodatku cukru, a masa budyniowa również nie zawiera dużo cukru. Całość bardzo dobrze smakuje. Budyń przygotowałam tym razem sama. Wolę taki domowej roboty. W szybkiej wersji można również użyć kupnego budyniu waniliowego. (czyt. uwaga).

1 szklanka= 250 ml

Składniki:

  • 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500g)
  • ok. 510g herbatników (ok. 75 sztuk. Wychodzą 3 warstwy, każda po ok. 25 herbatników)
  • 400- 500 ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • ok. 50- 100 g dowolnej czekolady (u mnie mleczna)

Masa budyniowa:

  • 500 ml mleka
  • ⅔ szklanki cukru (= ok. 130 g)
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej (ok. 40- 45 g)
  • 3 łyżki mąki pszennej (ok. 40- 45 g)
  • 180 g masła

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małej mocy palnika przez 3 godziny. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować masę budyniową (według punktu 2), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na kilka minut do gotującej się wody. (Miękka masa krówkowa będzie łatwiejsza do rozsmarowania).
  2. Przygotować masę budyniową: 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń.
  3. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć herbatnikami. (Ja użyłam formy rozciąganej tak, że mogłam ją tak ustawić, aby nie łamać herbatników. U mnie wyszło po 5 herbatników wzdłuż i wszerz).
  4. Na herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę krówkową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Następnie wyłożyć masę budyniową, na nią ostatnią warstwę herbatników.
  5. Ubić śmietanę ze śmietan-fix. Śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta i posypać startą czekoladą.
  6. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godzin.

Uwaga:

W szybkiej wersji można ugotować 2 budynie waniliowe bez cukru w 500 ml mleka, z dodatkiem cukru do smaku. (Cukier można pominąć, choć ja dodałabym, chociaż trochę). Po ostygnięciu, utrzeć z 180 g masła.

Źródło: Pierwszy raz 3 Bit robiłam z przepisu ze strony wielkiezarcie.com Poniższy przepis to moja modyfikacja tego przepisu.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
3 Bit 3 Bit 3 Bit
3 Bit
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Konrad · 3 miesięcy temu
    Ja daje pół szklanki cukru ale ogólnie jest git
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kondzio · 3 miesięcy temu
    Super przepis 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 miesięcy temu
    Mam pytanie czy herbatniki trzeba moczyć w mleku czy same zmiękną?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    D · 5 miesięcy temu
    zmniejszylam ilosc cukru do 2-3 lyzek i dodalam wanilie do masy budyniowej na duza blache wiec robilam 1,5 porcji, wyszlo fajniejsze bo dla mnie nadal 2/3 szklanki bylo za slodko
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    oliwia cisak · 8 miesięcy temu
    Pyszności , łatwy I  smaczny 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 1 lat temu
    Witam, czy ciasto Wam się nie rozjeżdża przez nase krowkowa?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Julia · 1 lat temu
      Robię ciasto z tego przepisu od zawsze i nigdy mi się nie rozjechało zawsze wychodzi przepyszne i blacha znika w jeden dzień 
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        D · 5 miesięcy temu
        rozjezdza sie jak warstwy masy sa za grube i jest za cieple ciasto :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 1 lat temu
    Najlepszy przepis na świecie! Robię to już od kilku lat i zawsze wychodzi przepyszne. Jedyna zmiana to posypuje gorzką czekoladą. Na najbliższy weekend muszę zrobić aż dwa - takie zamówienie od rodziny :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 1 lat temu
    Ciasto rewelacja. Zawsze wychodzi i zawsze smakuje wszystkim. Jako pierwsze znika. Polecam 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michał · 1 lat temu
    Czy mogą być herbatniki słone? Krakersy? Chodzi o to żeby nie było zbyt słodkie i żeby czuć taki kontrast w postaci soli. To będzie ok? Ktoś tak robił? :) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 1 lat temu
    Jeśli robię masę z budyniu dodawać te żółtka czy tylko samo masło ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mazurkowerazydwa · 1 lat temu
    Pyszności! Łatwy i smaczny 🤎⭐️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emilia Malińska · 1 lat temu
    Przepis świetny. Od dłuższego czasu z niego korzystam. Ciasto zawsze wychodzi przepyszne. Dzieci za nim szaleją. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Laura · 2 lat temu
    Bo ja chce od razu gotowy budyn to ile ja mam gl wziąść......
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Niezadowolona B. · 2 lat temu
    Najgorszy przepis świata. Postawiłam na ciasto bez pieczenia na przyjazd gości żeby nie martwić się czy biszkopt się upiecze itp. A to była jedna wielka katastrofa. Nie dało sie tego jeść. Przepis na masę budyniowa nie mógł być gorszy. Wyszły grudki klejące się do miksera. Wszystko było robione tak jak podano, produkty ważone na wadze. Musiałam na szybko lecieć po składniki na inny krem. Nie polecam!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Judka · 2 lat temu
      Hm ... Widocznie coś nie tak było robione, lub za krótko albo i za słabo mieszany budyń.Ja dokładnie ten sam przepis używam od dawna i moje ciasto wychodzi rewelacyjnie ,a budyń jest wyśmienity bez jakich kolwiek grudek . Polecam zrobić raz jeszcze z szybkim mieszaniem budyniu na piecu a napewno wyjdzie wyśmienity
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Goska · 1 lat temu
      Dziwne tego przepisu używam od paru lat i zawsze wychodzi super.W mgnieniu oka ciasta nie ma
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Sylwia · 1 lat temu
      Dziwne naprawdę dziwne Ja go robie od jakiegoś czasu I grudek nie ma masa budyniowa Coś Pani musiała zle wykonać innego wyjścia nie widzę 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kasia · 9 miesięcy temu
      Ja tez od wielu lat uzywam tego przepisu I nigdy nie mam problemu z budyniem lub Kremem. Ciasto wymiata I wszyscy co Roku chca na swieta 🥰 zdecydowanie polecam ten przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 2 lat temu
    Witam. Czy ciasto można zrobić 2 dni przed podaniem? Pozdrawiam serdecznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 2 lat temu
    Ten przepis to jest bomba. Pierwszy raz robiłam budyń sama właśnie do tego ciasta :) Ciasto robi furorę nawet wśród znajomych za granicą, po prostu świetne, no i bez pieczenia, więc to już w ogóle bajka :) I co najważniejsze zawsze wychodzi ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 2 lat temu
    Dziś robię drugi raz mam nadzieję że wyjdzie tak samo dobre jak za pierwszym razem ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 2 lat temu
    Ciasto rewelacja! Budyń własnej roboty jest genialny ! Ale również zalecałabym dodać do budyniu 2-3 łyżki cukru w zupełności starczy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 2 lat temu
    Czas oczekiwania 1,5 godziny a czas w lodówce to 12 godzin. To na co oczekujemy 1,5 godziny?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Na ostygnięcie budyniu. (To jest czas oczekiwania orientacyjny w trakcie przygotowywania ciasta).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 2 lat temu
    Do masy budyniowej w zupełności wystarcza dwie łyżki cukru, nie polecam dawać więcej.