Rolada bezowa to miękka beza z delikatnie chrupiącą skorupką. Przypomina trochę Pavlovą, która również ma w środku delikatną, bezową piankę. Pavlova jest jednak z zewnątrz bardziej chrupiąca. Beza na roladę musi być miękka, ewentualnie z zewnątrz lekko krucha, by dało się ją zwinąć. Jest to dobry i szybki pomysł na wykorzystanie białek. W przeciwieństwie do zwykłych bez, które należy długo suszyć w piekarniku, taką bezę piecze się zaledwie 20 minut.
Składniki:
Beza:
4 białka
230 g cukru
2 łyżeczki skrobi lub mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu*
Dodatkowo:
200 g słodkiej śmietany 30- 36%
ok. 400 g truskawek
cukier puder
Sposób przygotowania:
Blachę do pieczenia wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować bezę. W miseczce wymieszać cukier ze skrobią ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać ocet i stopniowo cukier z mąką. (Masa bezowa powinna być dobrze ubita i się świecić).
Bezę rozsmarować na blasze na wymiar 24 x 34 cm. (Należy zachować co najmniej 1 cm odstępu od brzegów blachy, ponieważ beza rośnie podczas pieczenia).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 150°C (najlepiej z termoobiegiem) na środkowej szynie piekarnika.
Po upieczeniu bezę wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na blasze na parę minut. Na blacie rozłożyć papier do pieczenia i przełożyć na niego bezę, odwracając ją do góry dnem. Z góry ściągnąć delikatnie papier i pozostawić bezę do całkowitego ostygnięcia.
Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Parę zmiksować blenderem, dodając cukier puder do smaku. Odstawić na bok. Resztę truskawek pokroić w drobną kostkę i przełożyć na sitko, aby ociekły z soku.
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania, dodać łyżkę cukru pudru. Śmietanę wyłożyć na bezę, pozostawiając przy jednym, krótszym boku odstęp na 3 cm. (Odstęp jest potrzebny, aby przy zwijaniu rolady nadzienie nie wypłynęło).
Na śmietanie rozłożyć kawałki truskawek.
Zwinąć roladę dość luźno, zaczynając od drugiego krótszego boku.
Z wierzchu polać bezę zmiksowanymi truskawkami.
Beza nadaje się od razu do spożycia. Przechowywać w lodówce do 2 dni.
Uwaga:
* W wersji bezglutenowej można użyć białego octu winnego.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dagmara·
9 miesięcy temu
Wyszła cudna! (U mnie z 6 białek, bo akurat tyle miałam zamrożonych)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
1 lat temu
Beza rewelacja, a śmietanka pomieszana z mascarpone. Pycha.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ada·
2 lat temu
Trzeba jednak podwoić porcję smietanki, ja dałam dwie i było idealnie :) Przepis prosty
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iwka·
3 lat temu
U mnie niestety też przepis się nie sprawdził😔 beza zostawiona do wystudzenia robi się twarda i jest problem z jej zwinięciem mimo, że nie była mocno spieczona. Śmietany też za mało, nie wystarczyło na pokrycie całej bezy, ja musiałam użyć 600ml, a nie 200 🤭 a i tak śmietanę polaczylabym z mascarpone, poniewaz sama śmietana jest za rzadka mimo, że była mocno ubita i beza namaka i bardzo źle się ja kroi, bo się rozwala.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina Ewelina ·
3 lat temu
Ja do śmietany dodaje smietanfix bo fakycznie jest za rzadka
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Nadia·
3 lat temu
Można zamiast truskawek granata lub dżem jakiś?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Tak, mogą być ziarenka granatu. Dżemu nie polecam. Beza jest słodka, więc lepiej jakiś świeży owoc.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
4 lat temu
Czy można użyć zamrożonych białek?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Oczywiście ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marysia·
4 lat temu
Witam,Robię ta bezę chyba z setny raz,mąż ją uwielbia😁 jest idealna,czasami nawet daje o dwa białka więcej żeby była beza była większa. Przepis super! Dziekuje
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
4 lat temu
Czy można wysmarowc beze kremem czekoladowym do tego np maliny?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Tak, można.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
4 lat temu
Cudowny przepis, robię któryś raz z kolei i jest pyszna. Wczoraj przytrzymałam bezę chwilkę dłużej, ale po przeleżakowaniu w lodówce całą noc fajnie skruszała. Więc nie ma się co przejmować jeśli troszkę bardziej nam się przesuszy :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
4 lat temu
Cała mi się pokruszyła przy zwijaniu, pomimo tego, że nie była już ciepła :( Dlaczego?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Trochę może się kruszyć ta wierzchnia, przypieczona warstwa, ale nie cała beza. Jeśli cała pęka to była za długo suszona. Proszę skrócić czas pieczenia następnym razem. Też powinna być luźno zwinięta.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
vv·
4 lat temu
czy mogę do bezy dać bitą śmietanę w sprayu? Czy się nie rozpuści?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Możesz. Powinna zachować się tak samo, jak ta ręcznie ubita ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota·
4 lat temu
Tez moze Od smietany zalezec,bo nie kazda sie nadaje w spray
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
5 lat temu
Czy bezę mogę upiec dziś (wtorek) a przełożyć w czwartek?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Taką piankową, delikatną bezę przygotowuję zawsze świeżą.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Verona·
4 lat temu
Jak najbardziej. Pamiętaj, że beze trzeba przekładać kilka minut przed podaniem, ponieważ jeżeli zrobisz to wcześniej ona rozmięknie i nie będzie chrupiąca.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia ·
5 lat temu
A co jeżeli cukier nie chce się rozpuścić?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Ubijaj, aż będzie dobrze ubita piana. Jak się całkiem nie rozpuści to nie szkodzi. Ja używam najczęściej do wypieków drobnego cukru.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
4 lat temu
Najlepszy jest cukier puder
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wiktoria·
5 lat temu
Witam, czy można zamiast truskawek użyć marakui?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Tak, można.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Basia·
5 lat temu
:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
5 lat temu
Zrobiłam beze piekłam jak w przepisie 20min i nie sposób sciągnąć ją z papieru do pieczenia, bo od razu się kruszy.
Edit: Jednak się jakoś udało, jest pyszna.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
5 lat temu
Witam 😉 czy mogę zamiast owoców użyć dzem z czerwonej porzeczki? Własnej roboty (same owoce)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Możesz. Mam nadzieję, że jest kwaskowaty, żeby rolada nie wyszła za słodka ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Basia·
5 lat temu
Ja zrobiłam z dżemem porzeczkowym, wyszła jeszcze lepsza bo nie była taka słodka. Zniknęła w jeden dzień. Polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
5 lat temu
Świetny przepis, dziękuję.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
5 lat temu
Pomocy, nie mam skrobii ani mąki ziemniaczanej, zabrakło. Czy mogę użyć jako zamiennik proszek budyniu?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Tak może być budyń w proszku. Można też pominąć.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Balbina·
5 lat temu
Wyszła przepyszna, a koktajl truskawkowy dał troszkę potrzebnego tu kwasku. Następnym razem zrobię z granatem 😇