
Rolada bezowa to miękka beza z delikatnie chrupiącą skorupką. Przypomina trochę Pavlovą, która również ma w środku delikatną, bezową piankę. Pavlova jest jednak z zewnątrz bardziej chrupiąca. Beza na roladę musi być miękka, ewentualnie z zewnątrz lekko krucha, by dało się ją zwinąć. Jest to dobry i szybki pomysł na wykorzystanie białek. W przeciwieństwie do zwykłych bez, które należy długo suszyć w piekarniku, taką bezę piecze się zaledwie 20 minut.
Składniki:
Beza:
- 4 białka
 - 230 g cukru
 - 2 łyżeczki skrobi lub mąki ziemniaczanej
 - 1 łyżeczka octu*
 
Dodatkowo:
- 200 g słodkiej śmietany 30- 36%
 - ok. 400 g truskawek
 - cukier puder
 
Sposób przygotowania:
- Blachę do pieczenia wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia.
 - Przygotować bezę. W miseczce wymieszać cukier ze skrobią ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać ocet i stopniowo cukier z mąką. (Masa bezowa powinna być dobrze ubita i się świecić).
 - Bezę rozsmarować na blasze na wymiar 24 x 34 cm. (Należy zachować co najmniej 1 cm odstępu od brzegów blachy, ponieważ beza rośnie podczas pieczenia).
 - Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 150°C (najlepiej z termoobiegiem) na środkowej szynie piekarnika.
 - Po upieczeniu bezę wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na blasze na parę minut. Na blacie rozłożyć papier do pieczenia i przełożyć na niego bezę, odwracając ją do góry dnem. Z góry ściągnąć delikatnie papier i pozostawić bezę do całkowitego ostygnięcia.
 

- Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Parę zmiksować blenderem, dodając cukier puder do smaku. Odstawić na bok. Resztę truskawek pokroić w drobną kostkę i przełożyć na sitko, aby ociekły z soku.
 - Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania, dodać łyżkę cukru pudru. Śmietanę wyłożyć na bezę, pozostawiając przy jednym, krótszym boku odstęp na 3 cm. (Odstęp jest potrzebny, aby przy zwijaniu rolady nadzienie nie wypłynęło).
 - Na śmietanie rozłożyć kawałki truskawek.
 

- Zwinąć roladę dość luźno, zaczynając od drugiego krótszego boku.
 - Z wierzchu polać bezę zmiksowanymi truskawkami.
 - Beza nadaje się od razu do spożycia. Przechowywać w lodówce do 2 dni.
 
Uwaga:
* W wersji bezglutenowej można użyć białego octu winnego.
| 
 Czas:  | 
 Czas przygotowania:  
Czas pieczenia:  
Czas oczekiwania:  
 | 
|
| 
 Ilość porcji:  | 
 ok. 8  | 
|
| Trudność: | średnie | |
| Koszt: | niski | 
 